Jaką różnicę w cenie używanego kite'a robi szycie???

Forum dla początkujących
dreadless
Deska: SS Vision, Xenon Prisma 6'0
Latawiec: RPM 2014
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post13 wrz 2007, 23:39

Jaką różnicę w cenie używanego kite'a robi szycie - tzn. jeśli np.kupuję kite'a z 2007 używnego "całego", a używanego "łatanego" czy cena będzie się znacznie różnić :) :?:

...I czy początkującemu taka NIEWIELKA, dobrze załatana dziura w Bow'ie może pszeszkadzać jakoś znacząco :?: :roll: :?:

patron
Kontaktowanie:

Post13 wrz 2007, 23:46

cena może się różnić dość znacznie.
Jeśli to jest mała łatka, która rzeczywiście nie ma wpływu na właściwości to warto moim zdaniem

Awatar użytkownika
Martinez
Lokalizacja: Jestem z Gdyni, bo temu cholernemu bocianowi nie chcialo sie leciec na Hawaje... Nie cierpie drobiu

Post14 wrz 2007, 16:20

Radziłbym z duzą ostroznością podchodzić do łatanych kite'ów. Spotkałem się z opinniami, że nawet niewielkie łatki ok 10 cm, potrafią zmienic wlaściwosci latawca. Po zatym łatka moze świadczyc o tym, że poprzedni właściciel nie dbal o kite'a, albo był to kite "szkoleniawy", z zaliczoną ogromną ilością gleb.
Jezeli masz mozliwosc, to sprawdz jak kite sie zachowuje na obu halsach i oczywiscie sie ostro targuj...
Pozdr

Awatar użytkownika
Marcin78
Kontaktowanie:

Post14 wrz 2007, 16:25

Było troche kiteow z "łatkami naklejonymi profilaktycznie".
Osobiscie uwazam ze kazda dziurka oslabia poczycie latawca,wiec istnieje ryzyko ze taki latawiec moze ci sie rozpasc w powietrzu.

Wszystko zalezy od tego jak zostalo zszyte i jakie bylo duze. Generalnie do zakupu takiego kita przekonala by mnie tylko super atrakcyjna cena.

Awatar użytkownika
Kisiel
Deska: CzaplaKiteboards :D
Latawiec: North/Cabrinha/Flysurfer
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 14 razy
Kontaktowanie:

Post14 wrz 2007, 16:57

Martinez pisze:Radziłbym z duzą ostroznością podchodzić do łatanych kite'ów. Spotkałem się z opinniami, że nawet niewielkie łatki ok 10 cm, potrafią zmienic wlaściwosci latawca. Po zatym łatka moze świadczyc o tym, że poprzedni właściciel nie dbal o kite'a, albo był to kite "szkoleniawy", z zaliczoną ogromną ilością gleb.
Jezeli masz mozliwosc, to sprawdz jak kite sie zachowuje na obu halsach i oczywiscie sie ostro targuj...
Pozdr

no teraz dales do pieca ze jak ktos ma dziurke lub rozdarcie zalatane to o sprzet nie dba..bo ile jest przypadkow losowych na ktore dbanie o sprzet nie ma ZADNEGO wplywu..sam musialem dac do latania kitea i nie dlatego ze nie dbam tylko ze poprostu nieportunnie spadl mi na wode i sie rozdarl...na plazy nie zobaczysz jakiegos patyczka czy igielki i dziurka gotowa..

kolejna sprawa rozdarcie bylo u mnie spore i nie widze ZADNEJ roznicy we wlasciwosciach mojej latawki...

Awatar użytkownika
Martinez
Lokalizacja: Jestem z Gdyni, bo temu cholernemu bocianowi nie chcialo sie leciec na Hawaje... Nie cierpie drobiu

Post14 wrz 2007, 19:44

Kisiel pisze:
Martinez pisze:Radziłbym z duzą ostroznością podchodzić do łatanych kite'ów. Spotkałem się z opinniami, że nawet niewielkie łatki ok 10 cm, potrafią zmienic wlaściwosci latawca. Po zatym łatka moze świadczyc o tym, że poprzedni właściciel nie dbal o kite'a, albo był to kite "szkoleniawy", z zaliczoną ogromną ilością gleb.
Pozdr

no teraz dales do pieca ze jak ktos ma dziurke lub rozdarcie zalatane to o sprzet nie dba..bo ile jest przypadkow losowych na ktore dbanie o sprzet nie ma ZADNEGO wplywu..sam musialem dac do latania kitea i nie dlatego ze nie dbam tylko ze poprostu nieportunnie spadl mi na wode i sie rozdarl...na plazy nie zobaczysz jakiegos patyczka czy igielki i dziurka gotowa..

kolejna sprawa rozdarcie bylo u mnie spore i nie widze ZADNEJ roznicy we wlasciwosciach mojej latawki...

Martinez pisze:łatka moze świadczyc

Pragne zwrócić uwagę na użycie przeze mnie sformułowania "może" - czyli nie musi o tym świadczyć...
Pozdrawiam

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post14 wrz 2007, 22:57

...a nie wydaje się wam,że o właściwościach aerodynamicznych decyduje raczej kształt, profil, olinowanie itp...latawca, a nie jedna, czy nawet kilka 10-20 cm łatek???

dreadless
Deska: SS Vision, Xenon Prisma 6'0
Latawiec: RPM 2014
Dostał piwko: 2 razy

Post14 wrz 2007, 23:25

O kurcze... ale dyskusję rozpętałem. :wink: Za feedback dzięki serdeczne...Czyli genralnie unikać kupna kajtów szytych mimo że ich właściciel to niekoniecznie, niedbający o sprzęt, amator. Albo kupowć ale ze znaczną zniżką :D :D

Awatar użytkownika
kowal
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post16 wrz 2007, 22:17

no wlasnie jak by co to mam RINO '04 16m ktory byl szyty na tubie glównej i w jeszcze jednym miejscu nie przeszkadza to nic a nic plywam na nim juz 2 sezon( bo kupilem takiego) i wszystko jest ok :idea:
ps jak by co jest na sprzedaz za b.male pieniądze
pozdrawiam

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post28 wrz 2007, 01:54

O właściwościach aerodynamicznych decyduje kształt, profil latawca, ale o nich może zadecydować jego NIEWŁAŚCIWA naprawa. Nie słyszałem jeszcze, żeby kite rozdarł się w tym samym miejscu ponownie. O tym czy właściciel o niego dbał czy nie, powinieneś stwierdzić na podstawie stanu materiału, linek, tub.
Jeśli więc kite w powietrzu zachowuje się w porządku, możesz go śmiało kupować. Na pewno jednak zniżka powninna być ( estetyka i takie tam;))

pzdrv

andrek
Deska: PocketAir/AirWave&Race/Bhoot
Latawiec: NOTUS Rev&Air
Postawił piwka: 16 razy
Dostał piwko: 12 razy
Kontaktowanie:

Post28 wrz 2007, 09:47

latawce naprawiane , szyte , zuzyte itp to śliski temat .Zgłos się do nas a przekonasz się ze wcenie używki jestes w stanie kupic nowy kite lub zamiast szytego,naprawinaego kite "praktycznie nowy".

pozdrówki

Wróć do „Pierwsze Kroki”