Wrocław-- Może Razem będzie prościej ??

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
Awatar użytkownika
teoysta
Deska: jest
Latawiec: też jest, +nawet bar i trapez
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post25 paź 2011, 21:10

Zwijaj z naszego forum!

Awatar użytkownika
sander
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post25 paź 2011, 23:17

harnaś pisze:jeśli chodzi o kierunki południowe, to fajnie je obsługuje zalew Bukówka

No, nie do końca, bo nie wszystkie południowe, normalnie bez szarpaniny popływać da się niestety tylko w bardzo wąskim zakresie kierunków. A propos Bukówki to zmontowałem filmik, który nakręciłem przez 3 ostatnie weekendy lata na Bukówce, zamiast siedzieć i czekać na wiatr na nizinach udało mi się go trochę znaleźć w górach.

phpBB [video]

Awatar użytkownika
harnaś
Deska: Aboards Z-series
Latawiec: Nobile 555 RRD Addiction
Postawił piwka: 23 razy
Dostał piwko: 9 razy

Post26 paź 2011, 09:28

Bardzo fajny filmik :thumb:

koko
Postawił piwka: 1 raz
Kontaktowanie:

Post28 paź 2011, 22:50

Najbardziej kameralny kite spot w naszym klimacie jaki widziałem. gratuluje za filmik Sander

Awatar użytkownika
hahscilojanusz
Deska: S-Quad 5"7
Latawiec: Cabrinha Nomad 7 m
Postawił piwka: 7 razy
Dostał piwko: 3 razy

Post29 paź 2011, 09:05

Witam
Bukówka zwana inaczej Buczyną to najbardziej wrednę bajoro.Nazywać to spotem to wielka przesada.Kałuza ta lezy w niecce i wiatr tam to jak 6 w totka.
statystka np na 10 wyjazdów 1 raz pływania i to w totalnych w szwałach.W zasadzie to trudno jachać nawet na czyste południe bo minimalna odchyłaka i jak na przełeczy dzrewa się łamia to na buczynie cisza.Jezdze tam od wielu lat i na palcach jednej reki mozna policzyć dobre pływania.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
sander
Kontaktowanie:

Post29 paź 2011, 11:15

koko pisze:Najbardziej kameralny kite spot w naszym klimacie jaki widziałem. gratuluje za filmik Sander

Dzięki.

hahscilojanusz pisze:Witam
Bukówka zwana inaczej Buczyną to najbardziej wrednę bajoro.Nazywać to spotem to wielka przesada.Kałuza ta lezy w niecce i wiatr tam to jak 6 w totka.
statystka np na 10 wyjazdów 1 raz pływania i to w totalnych w szwałach.W zasadzie to trudno jachać nawet na czyste południe bo minimalna odchyłaka i jak na przełeczy dzrewa się łamia to na buczynie cisza.Jezdze tam od wielu lat i na palcach jednej reki można policzyć dobre pływania.
pozdrawiam

Przez kilka lat miałem podobną opinię i omijałem to miejsce ale długi okres bez wiatru skłonił mnie by spróbować jeszcze raz i nie żałuję, żałuję za to ze kiedyś skreśliłem ten spot. Przez 4 kolejne weekendy udało mi się 3 razy fajnie popływać, wiało słabo ale i tak miałem dużą frajdę z pływania, byłem mocno zaskoczony jak równo potrafi tam wiać, tym bardziej że miałem jeszcze w pamięci moje wcześniejsze wypady na Bukówkę i walkę ze szkwałami i mega nierównym wiatrem jaką tam zawsze trzeba było stoczyć. Wydaje mi się że rozpracowałem trochę to jeziorko i wiem kiedy warto tam pojechać z dużą szansą na pływanie i bynajmniej nie jest to czyste południe, chociaż nie przeczę że też może być ok. Ja pływałem przy lokalnej termice, na nizinach wtedy nie wiało, co też chyba nie jest bez znaczenia. Mimo wszystko nadal uważam że spot jest mocno nieprzewidywalny i trzeba go dobrze poznać, ale na pewno da się tam fajnie popływać, tym bardziej że okoliczności przyrody potrafią zrekompensować przynajmniej mi pewne niedostatki.
Ostatnio zmieniony 29 paź 2011, 12:21 przez sander, łącznie zmieniany 1 raz.

Dario 1
Deska: Nobile
Latawiec: Cabrinha
Dostał piwko: 1 raz

Post29 paź 2011, 12:05

Bukówka to nie Garda. Janusz miał rację, aby popływać na Bukówce trzeba mieć dużo szczęścia.

Awatar użytkownika
sander
Kontaktowanie:

Post29 paź 2011, 12:23

Dario 1 pisze:Bukówka to nie Garda. Janusz miał rację, aby popływać na Bukówce trzeba mieć dużo szczęścia.

W takim razie ja miałem ostatnio go bardzo dużo. I żeby nie było, nie zachęcam do pływania na Bukówce, zwłaszcza początkujących, zgadzam się że w większości przypadków skończy się tak jak pisał Janusz.

Awatar użytkownika
Fikus
Postawił piwka: 7 razy
Dostał piwko: 28 razy
Kontaktowanie:

Post29 paź 2011, 19:25

Dla mnie problem z bukówką polega na tym że leży w górach.

Jest za wysoko na fen i za nisko w niecce na otwarty powiew. Woda jest zimniejsza niż gdziekolwiek. Czasem słychać ze gdzieś na zboczach wiatr aż grzmi a na wodzie zmarszczki... Ah, gdyby tak była na hali szrenickiej albo na równi pod śnieżką! A tak generalnie bukówka jest latem najfajniejsza na materac.

(Poważnie, na biwaku jest niezwykły klimat, na całej długość akwenu można sie rozbić na friko, setki osób spędza tam całkiem fajnie wakacje na dzikusa)

Awatar użytkownika
harnaś
Deska: Aboards Z-series
Latawiec: Nobile 555 RRD Addiction
Postawił piwka: 23 razy
Dostał piwko: 9 razy

Post29 paź 2011, 22:20

Bukówka jest zaje..sta na snowkita, ostatnio dało radę pośmigać jeszcze pod koniec kwietnia .

koko
Kontaktowanie:

Post01 lis 2011, 12:02

to ja się przekonam na własnej skórze co się dzieje na tej Bukowce pojadę tam w środę na cały dzień wg. windguru 13-14 równo cały dzień kierunek południowy wiec powinno być okejkowo :thumb:

Awatar użytkownika
sander
Kontaktowanie:

Post01 lis 2011, 17:17

Chętnie bym się przyłączył ale niestety praca nie pozwala. Jutro powinny być spoko warunki na duże sprzęty, kierunek będzie idealny. Na Bukówce często jest tak że zaczyna wiać rano o 7-8 i wieje SSE (od strony tamy), wtedy nie ma sensu wychodzić na wodę bo wiatr jest bardzo nierówny i kręci, można się tylko zniechęcić, później odkręca na SSW (centralnie do brzegu) i zaczyna wiać drugi raz około 11, wtedy są najlepsze warunki do pływania. Dobrze się ubierz bo temperatura wody i powietrza jest tam ok 4-5 niższa niż na nizinie, buty są koniecznością nawet w lecie bo dno prawie wszędzie jest kamieniste, a kamienie bardzo ostre (kiedyś pływając tam bez butów miałem nieprzyjemną przygodę, skończyło się na szyciu niekompletnego palca i długiej przerwie od pływania). Udanego pływania :thumbsup:

koko
Kontaktowanie:

Post03 lis 2011, 14:32

Byłem na Bukowce wczoraj i ogólne pozytywne zaskoczenie, prognozy z WG sprawdziły się w 100% wiatr był równy nie szarpało nie kręciło SSW . Miejscówka na start rewelacja, bardzo fajne pływano na dużym sprzęcie. Brakowało tylko Słoneczka. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
sander
Kontaktowanie:

Post03 lis 2011, 19:10

Wczoraj miałeś idealny kierunek, niestety na Bukówce wystarczy małe odchylenie w jedną bądź w drugą stronę i już warunki robią się kiepskie. Ciesze się że udało Ci się fajnie popływać na Bukówce, bo z takich czy innych powodów niewielu się ta sztuka udaje :wink: .

Awatar użytkownika
Jakub T.C.

Post04 lis 2011, 16:29

Witajcie :hand:

Czy ktoś z Wrocławia lub okolic chciałby się wybrać na Hel ( sobota+nedziela)?

Pzdr.

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”