Zasady pisowni słów: kitesurfing, kite, kajt, kejt etc

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
ted
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post10 lip 2011, 19:23

Ja się nie zgadzam i nie jest dla mnie problemem wytłumaczenie komuś, że "może wołać na kajta jak mu wygodnie".
Narzucanie nazewnictwa na siłę nie pasuje mi.

Awatar użytkownika
Adam S
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post10 lip 2011, 19:26

osobiście, wolałbym zostać przy wersji bez odmianowej - kite, z ew. odmiana po apostrofie.

A ja podnoszę rękę za kajtem. Zdecydowanie prościej będzie napisać, że na cyplu pełno kajtów, niż kite'ów. Pisząc o kite'ach mam zawsze jakiś niesmak jak popatrzę jak ten wyraz wygląda.
Prawda, że mamy słowo latawiec, ale na co dzień często mówimy o kajtach. I kajty już na dobre weszły do naszego języka. Jak napiszę, że na cyplu pełno latawców, nie do końca będzie wiadomo, czy pływamy, czy kolonia przyjechała i puszczają takie małe romby z ogonkami.

unhooked
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 23 razy

Post10 lip 2011, 20:42

BraCuru pisze:Nasz sport to kitesurfing. Nazwa jest angielska ale przyjęła się świetnie w języku polskim.

A tak naprawde najlepiej byłoby gdybyśmy uniknęli tego słowa w języku pisanym i formalnym a używali pięknego polskiego słowa LATAWIEC.

Ostatnio na spocie dwoch panow sie mnie spytalo, jak nazywa sie sport ktory uprawiamy. Dumnie odpowiedzialem "deska z latawcem" wskazujac na deske i latawiec. Panowie zaczeli krecic glowami, wiec dorzucilem, ze jak nie wierza, to niech poczytaja nowe przepisy IKA wspolzawodnictwa desek z latawcem... Odparli ze sciemniam, bo to sie nazywa "kejtbording". :doh:

Wiec w koncu jak to jest? - jaki my sport uprawiamy??? :shock:

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post10 lip 2011, 21:34

unhooked pisze:Wiec w koncu jak to jest? - jaki my sport uprawiamy??? :shock:

Sprawa powinna być prosta a jednak nie jest. Długo by pisać jak to się wszystko pokręciło. Tak w skrócie.
Imię naszego sportu na początku jego istnienia to kitesurfing. Tak to sobie wymyślili panowie na Hawajach co pierwsi wpadli na pomysł napędzania deski latawcem w złotej erze windsurfingu.
Skoro był latawiec (kite) a oni wszyscy byli windsurferami to wiele nie myśleli i pojawiło się słowo kite-surfing.
Latka mijały, sport się rozwijał a sam kajt okazał się świetnym napędem nie tylko deski na wodzie ale również innych desek na lądzie, śniegu.
Dlatego pojawił się kite-boarding (board=deska).
W tej chwili jest to wszystko pomieszane :doh:
Z jednej strony rysuje się tendencja nazywania kitesurfingiem naszej aktywności na wodzie a kiteboardingiem pozostałych gałęzi sportów "niewodnych" z użyciem latawca.
Z drugiej strony IKA zajmuje się jedynie wodniakami a ma kiteboarding w nazwie.
Z trzeciej strony PSKite ma w nazwie kiteboarding bo wyszliśmy z założenia, że w przyszłości chcielibyśmy skupiać zawodników SK i LK.
Z czwartej strony SU2 ma w nazwie kiteboarding factory mimo tego że robi tylko twintipy, które są deskami kitesurfingowymi.
Z piątej strony Nobile Kiteboarding ma w ofercie deski SK.
Pomieszane no nie? Korenspondowałem w tej sprawie z Andrew Gratwickiem (BKSA) i Richardem Gowersem (szef IKA). Nie ma definitywnych definicji nawet w Anglii.

Osobiście uważam, że na polskim podwórku powinniśmy zarezerwować kitesurfing dla wodniaków różnej maści (freestyle, racing, wake, wave, skim, cross, speed).
A kiteboarding dla nazwania wszystkiego co jest napędzane latawcem (kitesurfing, snowkiting, landkiting itd).

Deskę z latawcem to juz przerabialiśmy w innym wątku :doh: To jest analogia bardzo oficjalnego tłumaczenia słowa windsurfing (deska z żaglem) na potrzeby przeprowadzania zawodów - nic więcej. Mimo tego, że sam to tłumaczyłem odradzam od korzystania z tego na codzień.

Myślę, że przez istnienie od wielu lat windsurfingu Polakom będzie łatwiej kojarzyć i wymawiać kitesurfing niż kiteboarding. Co to jest kajtbording? Latawcowe wchodzenie na samolot? Natomiast każdy przeciętnie rozgarnięty obywatel kraju wie, że surfing to coś wspólnego z wodą. Dlatego nazywajmy to co robimy kitesurfingiem.

Awatar użytkownika
przemekskowron
Deska: -SharkENERGY-
Latawiec: -SharkENERGY-
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post10 lip 2011, 21:35

nie tak dawno jeden z moich znajomych zapytał: " czy ty jeszcze pływasz na tym skejcie??" może kiedyś usłyszał nazwę S-kejt??

sersciuch
Deska: north freestyle fish
Latawiec: rpm
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 8 razy

Post10 lip 2011, 21:52

BraCuru pisze:
unhooked pisze:Osobiście uważam, że na polskim podwórku powinniśmy zarezerwować kitesurfing dla wodniaków różnej maści (freestyle, racing, wake, wave, skim, cross, speed).
A kiteboarding dla nazwania wszystkiego co jest napędzane latawcem (kitesurfing, snowkiting, landkiting itd).

deski typu twintip raczej bardziej przypominają deski typu wakeboard niż klasyczna deskę surfingowom czyli bardziej boarding niż surfing :?

Awatar użytkownika
masterczułki
Deska: cabrinha caliber
Latawiec: Flysurfer Psycho 4
Postawił piwka: 6 razy

Post10 lip 2011, 23:44

Ktoś kiedyś na tym forum wpadł na pomysł co by nazwać ten sport doomsurfing, z tego co pamiętam chyba nawet jakąś nagrodę od Konia za to dostał. Ja jestem za doomsurfingiem 8)

darkowic
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post12 lip 2011, 09:22

Zawsze dobrze operuje się na przykładach:
Warszawskie Towarzystwo Kite - tak jest obecnie, a może powinno być Warszawskie Towarzystwo Kajt albo Kajta albo jeszcz inaczej.
Co o tym sądzicie? Ktoś mi kiedyś pisał z wielkim wyrzutem, że powinniśmy użyć słowa "latawiec" w nazwie stowarzyszenia !

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post12 lip 2011, 10:24

na latawiec się nigdy nie zgodzę z prostej przyczyny - latawiec każdy kojarzy z wielokształtnym kawałkiem papieru z ogonem na dłuugim sznurku, ewentualnie z czymś +/- chińskim o tej samej funkcji. Powiesz komuś, że jesteś w stowarzyszeniu latawcowym i wezmą Cię za dziwaka co se puszcza latawce na wietrze.

Awatar użytkownika
zaq
Deska: Clash
Latawiec: Ozone Catalist
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 71 razy
Kontaktowanie:

Post12 lip 2011, 11:18

z ta polonizacja kite na siłe niekoniecznie... ;)
bo skończy się to tekstami kajciści lub lub towarzystwo kajcistów :?

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post12 lip 2011, 11:41

Podsumowując dotyczczasową dyskusje - uprawiamy kitesurfing używając do tego kajta / kajtów (potocznie) albo latawca / latawców (bardziej formalnie). Jednakże że nasz sport nie nazywamy latawco-surfingiem w oficjalnych nazwach używamy Kitesurfing dla wodniaków i Kiteboarding dla uprawiających kajting na wodzie, lądzie, śniegu, lodzie.
Jeśli chodzi o WTK - cywil czytający nazwę stowarzyszenia będzie bardziej was kojarzył z dealerami kiti-kata ewentualnie oldskulowym odłamem stowarzyszenia szklarzy (nadal używających kitu) niż kitesurfingiem. Zgodzisz się Darek?

MAXymilian pisze:M-kitesurfing
D-kitesurfingu
C-kitesurfingowi
B-kitesurfing
N-kitesurfingiem
M-kitesurfingu
W-kitesurfing

Odmiana słowa kajt przez przypadki.
M-kajt
D-kajta
C-kajtowi
B-kajta
N-kajtem
M-kajcie
W- kajcie

Awatar użytkownika
michooo

Post12 lip 2011, 15:27

doomsurfing... pamietam. piekne czasy. swoja droga doomsurfing dobra nazwa dla wyczynku Janka fuu1

Awatar użytkownika
kowal
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post12 lip 2011, 19:35

Jak dla mnie jeden ze śmieszniejszych wątków Bra Curu :clap: :clap: :doh:
Na szczęście możesz tylko proponować :pray:

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post12 lip 2011, 21:52

kowal pisze:Na szczęście możesz tylko proponować :pray:

Summerajzingując dyskusje po kłąted poście: wolnoźdź Tomku w sfoim house'ie :doh:

Awatar użytkownika
kowal
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post12 lip 2011, 22:00

Szczerze doceniam Twój wkład i zaangażowanie w kf.pl ale czasami przypominasz mi Szwajcara :thumb: :lol: no i bardzo nie lubisz jak ktoś ma inne zdanie :? Bardzo się cieszę, że będziesz pisał poprawnie ja jak mi się uda też się postaram ale mnie nie zmuszaj...
Pozdrawiam
Ps mam na imię Tomek heheh

Wróć do „Forum Główne”