Filmowa promocja kitesurfingu w Polsce - projekt

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post28 mar 2011, 23:36

Nooo ja też tak uważam na 100, dlatego właśnie film powinien pokazać wszystkie aspekty w miarę możliwości...

Panowie, był taki film jakiś czas temu, gdyby udało się zrobić coś podobnego, w polskich klimatach, trochę jak flashback 07, sądzę że dla samego zachodu warto ;)

http://vimeo.com/13081864

P.S.
Pablo, czy możesz proszę jeszcze raz dla niegramotnych napisać jak zembeddować film na KF? Bo gdzieś to czytałem, ale się pogubiłem...późno jest ;) :pray:

Pablo
Deska: Slingshot Dwarf Craft 3'6"
Latawiec: Slingshot SST 2017 6/8/10
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 62 razy
Kontaktowanie:

Post28 mar 2011, 23:48

przemass pisze:http://vimeo.com/13081864

P.S.
Pablo, czy możesz proszę jeszcze raz dla niegramotnych napisać jak zembeddować film na KF? Bo gdzieś to czytałem, ale się pogubiłem...późno jest ;) :pray:

pisząc wiadomość wystarczy, że zaznaczysz link i klikniesz na przycisk "video" powyżej boksu do wpisywania treści wiadomości. Wtedy na początku i końcu linka pojawia się w nawiasach kwadratowych tekst "video"

stiv amoralny
Deska: 50fifty/Su-2/Spleene
Latawiec: Cabrinha/SShot/Airush
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 32 razy
Kontaktowanie:

Post29 mar 2011, 00:37

surfbabe pisze:jestem za promocją. chcę, żeby nie uważano mnie za frika i chcę, żeby sprzęt był tańszy...
i oczywiście będę puszczać oczko na takich, którzy kupią wypas sprzęt w Decathlonie...
ale dlaczego takich też nie ma być?
jeśli chodzi o tłok na wodzie - to nie trzeba hulać przy brzegu - można pójść dalej od niego (i od pomostu, na którym nas podziwiają :wink: ) - dalej na wodzie tłok, jakby mniejszy.
z przyjemnością pomagałabym, jeśli bym tylko mogła przy produkcji spocików.
nawet zadzwoniłabym np. do Piotra Waltera z TVN i prosiła o szansę emisji on air.
popularyzować, popularyzować i popularyzować!
kurczę co w tym złego, żeby było nas więcej...
nie łapię! :roll:

i tu uderzyłaś w dobrą nutę... propagować, propagować!!! sprawa jest prosta jak banan...:) jeśli naprawdę zajebiste narty kosztują około 2-2,5 tysia , to niech stanie się tak , że zajebiście-zajebisty kajt kosztować będzie tak 1-1,5 tysia (no w końcu z połowe lżejszy , a przy produkcji masowej - wiadomo- rozchodzi się o koszty surowca :idea: :)
mam nadzieję, że doczekam się czasów, kiedy w decathlonie "zestaw dla początkujących" będzie do łyknięcia za 899 pln :wink: sprawa jest prosta... sprzęt tańszy = będzie nas więcej :idea:

pozdrawim

stiv a

mkmiec
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post29 mar 2011, 09:19

Ja tez chetnie sie dolacze i dorzuce nute kreatywnosci i pracy. ;)

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post29 mar 2011, 09:33

jedi1 pisze:"popularyzacja" nie wpłynie na ceny,

Sprawa dykusyjna - co juz widać powyżej. Moje zdanie jest takie, że raczej wpłynie na ceny lokalne, bo jeśli dealer od latawców X sprzedaje 15 sztuk w tej chwili, to nie jest w stanie zdjać z marży. Jeśli sprzeda ich 30 juz może o tym pomyśleć. Sprzeda ich 50 na pewno da troche upustu lub doda jakiś gadżet (np.trapez). Sprzeda 100 - oficjalnie obniży cennik.
A jeśli sprzedaje ich 15 i oficjalnie obniża cennik, daje trapez i do tego jeszcze parę procent upustu - nie ma szans na przetrwanie a tym bardziej na serwis po sprzedaży. Potem jęczymy na forum jaki ten pan od latawców X oszust i ch*** :idea:

ani też nie ułatwi startu jak to mówicie "młodym talentom", bo aby pozyskać sponsora to trzeba już dużo umieć.

Tu sie srogo mylisz. W ciągu ostatniego roku miałem kilka telefonów od dealerów kajtowcyh z zapytaniem kogo mogą sponsorować. Oferują darmowy sprzęt na poczatek i nie oczekują, aby gościu został od razu Mistrzem. Liczą tak naprawdę na pozytywnie nakręconych rajderów dla których KS to pasja - będą jeździć po kraju, zagranicę (jak ich będzie stać), robić relacje, filmiki i pojawią się na imprezach w kraju.To wszystko czego oczekują. Przykład: Denis Żurik - sympatyczny chłopak, o którym nikt w Polsce nie słyszał w 2009. Ro później - polska gwiazda Core :idea:

P.S. Napiszcie w jaki sposób można pomóc w tym filmie, bo na razie robicie tajemnicę na priv :wink:

Dziwisz się? Poważni ludzie obawiają się pisać na KF.pl w obawie przed konfrontacją z bijącymi tutaj tylko pianę.
Wolą skontaktować się na priv, pomóc, dac gotówkę a nie wysłuchiwać pustych opowieści o ideach i źródłach KS :wink:

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post29 mar 2011, 09:48

Wydaje mi sie ze kite ostatnio stracił na popularności dla większej gawiedzi.... chyba już nie jest tak lanserski i trochę jest juz passe :) Wystarczy zerknąć na chętnych w zeszłe wakacje w szkółkach. Za to bardzo otworzyli sie na niego sponsorzy. Jest zdecydowanie dużo łatwiej pozyskać kasę na zawody czy jakiś event niż 4 czy 5 lat temu.

O tworzeniu filmów pokazujących ks od różnych stron i w celu pokazania go od najlepszej sponsorom zawsze mówiło sie od samego początku i zawsze były podejmowane różnorakie próby twórcze. Wystarczy pogadać z Mlecznym i Eska jak to wyglądało 3 czy 4 lata temu a jakie teraz maja do tego podejście. Takich przykładów jest więcej: Kamil i jego wczesne wypasione produkcje kite naładowane super efektami postprodukcji jak żadne inne filmy na świecie (może Gordon troche więcej napchał), czy produkcje Boriana.

Żaden sponsor czy osoby odpowiedzialne za marketing w firmie nie będą miały czasu oglądać odcinków, w których ktoś kogoś uczy etc Dla niech ważny jest efekt WOW !. Przykładów nie będę przytaczał bo jest ich mnóstwo. Nie ma co się oszukiwać ale kitesurfing nie stanie się prawdopodobnie nigdy sportem masowym, takim jak chociażby snowboarding, który jeszcze 10-15 lat temu był sportem niszowym a teraz zajmuje prawie połowę rynku zimowego. Dobra to tyle w temacie kite u sponsorów.

Nie mniej jednak idea jest zacna i od zawsze dziwił mnie fakt że tak mało jest produkcji na dobrym poziomie u nas w kraju.
Patrząc na ilość filmików, które pojawiają się w sieci to Polska jest jak zwykle na zadupiu.

Mam nadzieje że ta luka zacznie sie wypełniać. Kiteportal i Surfmag niebawem ruszają z nowymi projektami video tak że czekamy, aż woda będzie ciut cieplejsza i będziemy kręcić się po spotach.

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post29 mar 2011, 10:55

BraCuru pisze:Sprawa dykusyjna - co juz widać powyżej. Moje zdanie jest takie, że raczej wpłynie na ceny lokalne, bo jeśli dealer od latawców X sprzedaje 15 sztuk w tej chwili, to nie jest w stanie zdjać z marży. Jeśli sprzeda ich 30 juz może o tym pomyśleć. Sprzeda ich 50 na pewno da troche upustu lub doda jakiś gadżet (np.trapez). Sprzeda 100 - oficjalnie obniży cennik.
A jeśli sprzedaje ich 15 i oficjalnie obniża cennik, daje trapez i do tego jeszcze parę procent upustu - nie ma szans na przetrwanie a tym bardziej na serwis po sprzedaży. Potem jęczymy na forum jaki ten pan od latawców X oszust i ch*** :idea:

BraCuru sam dobrze wiesz, że sklep nie może sobie obniżyć oficjalnie ceny jak mu się podoba, bo to zależy m.in. od importera na dany kraj (podałbym tutaj dwa przykłady sklepów, które po takim obniżeniu cen straciły koncesję na dany sprzęt). To oczywiście jak mówisz jest sprawa dyskusyjna, ale powtórzę, że mamy i tak chyba najniższe ceny sprzętu w Europie (duże dziękuję dla paru sklepów, które się do tego przyczyniły), więc nie ma tutaj co narzekać.

Tu sie srogo mylisz. W ciągu ostatniego roku miałem kilka telefonów od dealerów kajtowcyh z zapytaniem kogo mogą sponsorować. Oferują darmowy sprzęt na poczatek i nie oczekują, aby gościu został od razu Mistrzem. Liczą tak naprawdę na pozytywnie nakręconych rajderów dla których KS to pasja - będą jeździć po kraju, zagranicę (jak ich będzie stać), robić relacje, filmiki i pojawią się na imprezach w kraju.To wszystko czego oczekują. Przykład: Denis Żurik - sympatyczny chłopak, o którym nikt w Polsce nie słyszał w 2009. Ro później - polska gwiazda Core :idea:

Źle zrozumiałeś moje słowa. Nie chodziło mi, że aby znaleźć sponsora trzeba już być mistrzem. Bardziej o to, że trzeba umieć pływać już na jako takim poziomie i o ten start mi chodziło, jako same wejście do sportu.

Nie chcę się kłócić oczywiście, bo chętnie też pomogę przy filmie, jeśli się na coś przydam :wink: Daj znać na priv, jeśli tak bardzo nie chcesz tutaj pisać.

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post29 mar 2011, 11:17

jedi1 pisze: Daj znać na priv, jeśli tak bardzo nie chcesz tutaj pisać.

Prosze kontaktuj sie z Jackiem Gadzinowskim aka zaq na zaq(malpa)post.home.pl

Jacek jest szefem tego projektu.

Awatar użytkownika
zaq
Deska: Clash
Latawiec: Ozone Catalist
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 71 razy
Kontaktowanie:

Post29 mar 2011, 23:11

Miałbym prośbę skupmy się już na konkretach, zamiast rozmawiać o pobocznych sprawach (mimo iż są może one istotne).

Na ten moment:
- zbieram deklaracje i rozmawiam, z tymi którzy mogą coś konkret wnieść do projektu: miejscówki, sprzęt, swój czas, twarze, pomysły, kasę na montaż i produkcję.
- istotną częścią planu, będzie zdobycie kasy na montaż i produkcje tego co nagramy. Mniej, mało kasy = mała produkcja.

W ciągu kwietnia chce ustalić już kto, co i kiedy będzie działał. + scenariusz filmów/założenia.
Później: rozdzielić prace + już konsekwentnie to realizować /zbierać materiał przez sezon

Tematyka filmów:
- to co zostało wklejone we wpisie Marka/przyklejony mój post i to co zostanie przedyskutowane/omówione, z zainteresowanymi/zaangażowanymi w projekt.
- cel popularyzacja, tu nie ma 2 czy 3 dna, jakby to niektórzy pewnie chcieli widzieć.

Czego oczekuje od tych którzy chcą coś zrobić?
- określenia się po 10/15 kwietnia, co możesz wnieść do projektu: z rzeczy wymienionych u góry postu.

Moje 3 grosze:
Od razu tez powiem, nie interesuje mnie bicie piany, "polityka", kluby wzajemnej adoracji, czy też partykularne interesy pojedynczych osób. Projekt jest non commercial, ma służyć całemu KS. Wszyscy wchodzą i są w nim na równych warunkach. Albo tak będzie, albo nie podejmuje się jego realizacji. To mój warunek, o którym mówię na początku, wprost w sposób ostry. Nic na siłę - mam swoje życie, swoja zajawkę. Naprawdę nie muszę klepać postów na KF czy odpowiadać na maile z dziwnymi pytaniami.

Filmy jeśli mają być zrozumiałe "na zewnątrz" - muszą mieć WOW (tak zgadzam się), ale też muszą być zrozumiałe, nie hermetyczne i przegadane slangiem. Jeśli w toku rozmowy z zainteresowanymi się urodzi że będzie to bardziej skondensowane, to tak będzie. Nikt nie zamierza robić tasiemców brazylijskich z 1523 odcinkami. Ani poradnika jak kupować sprzęt czy jak robić konkretne triki. Jeśli da się wykorzystać już istniejące materiały Dzidy, inne nagrania, innych ludzi - to trzeba to zrobić. Jeśli są już doświadczenia z takich produkcji, to je wykorzystać. Jeśli pojawia się nowe filmy - to połączyć siły. Projekt powinien być wynikiem wspólnej pracy i połączeniem doświadczenia.

Dla jasności, KS nigdy nie będzie masowy jak SNB. I dlatego nawet by osiągnąć jakikolwiek efekt przebicia, trzeba 100 razy bardziej się wysilić. Na pewno nie osiągnie się tego poprzez tylko ładne obrazki, skoki, spoty. Jak nie będzie pokazane jakie są benefity - dla tych którzy mogliby uprawiać ten sport i dla tych którzy chcieliby się tu reklamować. Nie chce już pisać epistołów, bo mam naprawdę co robić o 23h. 8) Te filmy da się tak ułożyć - by było INTRO (WOW) i kolejne już omawiające konkret tematy. Z dynamicznym, nie przegadanym montażem. Dla określonych grup odbiorców.

Szanujmy się wzajemnie i swój czas. :thumb:

Smokie
Kontaktowanie:

Post30 mar 2011, 13:42

Platforma do prezentacji w takim razie już jest :) Pablo zakłada oddzielny dział :) Prezentacja owoców pracy może odbywać się także przez Kiteportal i Sieplywa (Eska?).

Jacek nie rozumiem trochę Twojej roli w tym projekcie ?? Piszesz samym ogólnikami, które większości osób które w tym siedzą od dłuższego czasu są bardzo dobrze znane. W jaki sposób chcesz trafić z tym do mediów bądź potencjalnych sponsorów? Piszesz wielkie słowa, ale one się pojawiają w każdej prezentacji przygotowanej pod potencjalnego klienta. Jeśli mamy uczestniczyć w tym projekcie może przybliżył byś nam swoją wizję? Jak ma wyglądać promocja już po postprodukcji ?

Awatar użytkownika
waldir
Deska: ZEEKO
Latawiec: ZEEKO Krush
Kontaktowanie:

Post30 mar 2011, 13:46

ja znalazłem taki projekt
phpBB [video]

Awatar użytkownika
zaq
Kontaktowanie:

Post30 mar 2011, 15:10

kiteportal i sieplywa - ok, fajnie. potrzebne, jak najbardziej tak. ale znowu trafiamy "wewnątrz".

ogólniki? jeśli leci piana, to nie widać nic. całość w 1 poście jest, na stan dzisiejszy.

konkret?

przebić się z :
- prezentacją ppt
- informacją prasową,
- artykułem poglądowym/artykułami
- linkami do filmów i filmami

w mediach z branży pr, marketing, media. w zrozumiałym dla nich języku komunikacji.
media typu: brief, media & marketing, marketing w praktyce, serwisach mediarun.pl, wirtualnemedia.pl, marketingwpraktyce.pl, proto.pl, newsline.pl
+ ich listach mailingowych. plus blogerów piszących o mediach, marketingu.

można próbować do VOD platform uderzać, jeśli jest film typu WOW (intro) pod początkujących, tych których się chce zarazić...
w tych w.w mediach też są czytelnicy/potencjalnie zainteresowani aktywna formą wypoczynku...a czemu nie KS?

mając też pakiet /ten wspomniany powyżej, linkując to publikacji mediowych łatwiej ci jest rozmawiać z potencjalnymi sponsorami /czy nawet do tych których znasz i masz super relacje personalne bo znasz się od lat/ czy też iść do mediów dalej (np. do prasy livestyle czy do telewizorni), bo jest jakiekolwiek publicity. jeśli jesteś w mediach, masz inna dźwignie na jakiekolwiek działania. działa się z 2 frontów.

to w kwestii roli. samo się pewnie zrobi, i pomysł, i spięcie tematu produkcji, i kasa na montaż, i zainteresować w.w media (z którymi pracuję) w pytę niszowym sportem...
pewnie, będę siedział na plaży i pił piwko, bo samo się zrobi. czemu ja na to jeszcze nie wpadłem /ironia mode on :twisted: /

Awatar użytkownika
surfbabe
Deska: su2 custom
Latawiec: FX, nemesis
Postawił piwka: 47 razy
Dostał piwko: 29 razy

Post30 mar 2011, 17:51

czego byście Panowie nie planowali to pamiętajcie, kochani, o edukacji.
o tym, żeby wytłumaczyć panu z brzuszkiem i pani około 40-stki, że on/ona też może :wink: i że ten sport może być bezpieczny.
bo to, co hamuje rozwój tej dyscypliny to także obawa przeciętnego Iksińskiego, że do tego sportu trzeba być max sprawnym, albo hiperodważnym.
a przecież najczęściej widzimy kite w akcjach ostrych, co stanowi super zajawkę dla młodych, ale tnie target o starszych.
no nie wiem... w każdym razie wydaje mi się potrzebne, żeby znalazło się miejsce na komunikację, że każdy może.
więcej nie będę się wtrącać.
trzymam kciuki za projekt.
cheers!

Smokie
Kontaktowanie:

Post30 mar 2011, 17:55

zaq pisze:to w kwestii roli. samo się pewnie zrobi, i pomysł, i spięcie tematu produkcji, i kasa na montaż, i zainteresować w.w media (z którymi pracuję) w pytę niszowym sportem...
pewnie, będę siedział na plaży i pił piwko, bo samo się zrobi. czemu ja na to jeszcze nie wpadłem /ironia mode on :twisted: /

No jakos sie tak samo robi od kilku ładnych lat przy piwku na plaży ;P Właśnie drogami o których piszesz. Jesteś specjalista w branży jak rozumiem i podążasz juz przetartymi szlakami. Wielu robiło juz to także przed Tobą. Mam nadzieje że ta zacna inicjatywa przełoży się później na zainteresowanie sponsorów w stopniu co najmniej takim, jaki jest Twój zapał do tego "dzieła" :)
pzdr

Awatar użytkownika
zaq
Kontaktowanie:

Post30 mar 2011, 19:38

@smokie - to pewnie nad tym piwkiem nie 1 spotkamy się nad woda. 8) :lol:

masz 1000 większe doświadczenia - doceniam, na priv daj uwagi konstruktywnie.
nie ma co 2 razy robić tej samej roboty, a ja jestem też osoba która słucha a nie forsuje.

"dzieło" - to taka ironia ? :wink:

a co ma być, to będzie. 8) czas pokaże. easy, ja napinki na projekt nie mam.

@surfbabe - dzieki za cenne uwagi!

@waldir - dzieki za link

Wróć do „Forum Główne”