Filmowa promocja kitesurfingu w Polsce - projekt

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
surfbabe
Deska: su2 custom
Latawiec: FX, nemesis
Postawił piwka: 47 razy
Dostał piwko: 29 razy

Post26 mar 2011, 18:01

Pablo pisze:Kite jest niestety mniej medialny niż wiele innych sportów.

nie wiem właśnie dlaczego.
czy pływanie synchroniczne jest? a bywa w TV.
a dziś widziałam mistrzostwa w piłkarzykach... uwierzyć nie mogłam.
podkręcona max złapałam dwa dni temu na ExtremeTV relacje z zawodów (KPWT) w Maroku.... okazało sie, że to relacja z 2008 roku. :evil:
mam jednak wrażenie, że problem jest bardziej złożony.
problem z dostępem do spotów, w których wygodnie jest się uczyć jest, myślę, jednym z powodów dla których bariera wejścia jest tak wysoko.
z uporem maniaka będę też wracać, że ceny sprzętu też nie zachęcają. jedi1 przepraszam, nie chcę nikogo urazić.
jak mamy wyhodować gwiazdy, czy choćby młode talenty, o których będzie się trochę mówiło, jeśli uprawiających ten sport mało ?

jest to sport indywidualny i brakuje instytucji, która parłaby ten sport na szkło. po prostu.
dlatego wierzę, że przy umiejętnym przygotowaniu projekt miałby szansę powodzenia.
potrzeba tylko chętnych do poparcia idei... a o to, jak widać po głosach w tym topiku, najtrudniej.

Sebastian Kite.pl
Deska: Różnie
Latawiec: Różnie
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post26 mar 2011, 20:32

TrueKejner pisze: to WALIĆ całą tą bandę ziótków zawalających tylko drogę! :!:

Hola,

No za takim podejściem to się musi udać;) Szczególnie jak takimi "ziótkami" bardzo często są Ci, którzy decydują czy wejść w przedsięwzięcie czy nie! Kitesurfing ani nie zaczyna się na zawodnikach, ani na nich nie kończy - z całym szacunkiem dla Twojej/Waszej pracy. Zaczyna się na "ziótkach" i jeśli chcesz więcej kasy z zawodów to także na "ziótkach" musi się kończyć, a wtedy między tym wszystkim jest miejsce dla Ciebie.

P.S. Jestem za, zresztą Jacek dobrze o tym wie;)

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post26 mar 2011, 21:14

surfbabe pisze:z uporem maniaka będę też wracać, że ceny sprzętu też nie zachęcają. jedi1 przepraszam, nie chcę nikogo urazić.

Nikt nie mówi, że zachęcają :wink: Ale zwiększenie ilości osób na spocie nie spowoduje, że zaczną :) Kite ciężko rozpocząć faktycznie, potem wcale nie jest łatwiej, dlatego zwykle na bycie zawodnikiem mogą sobie pozwolić osoby, których rodziców stać na to, by im kupić sprzęt i sponsorować wyjazdy. Podkreślę zwykle, bo zdarzają się inne przypadki (Ariel Coriel z tych bardziej znanych), ale to raczej nieliczne i to też raczej okazje dla dzieciaków mieszkających na spocie. Reklamy w telewizji tutaj nic nie zmienią, bo dzięki nim pieniędzy nie przybędzie dla jak to piszesz "młodych talentów". A czy taka promocja w TV jest dobra, nie wiem. Dla zawodników na pewno, bo mają szansę zdobyć sponsorów, dla szkółek też, bo dzięki temu zdobywają klientów. Dla typowej osoby, która kite traktuje jako pasję czy też po prostu formę aktywności to już raczej nie. Tutaj punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Przy czym dodam, że sam film prezentujący kitesurfing w Polsce byłby ciekawym przedsięwzięciem, ale niekoniecznie widziałbym w nim sposób na pozyskiwanie sponsorów czy też informowanie o tym czym jest kitesurfing.
Ostatnio zmieniony 27 mar 2011, 00:20 przez jedi1, łącznie zmieniany 2 razy.

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post26 mar 2011, 21:23

Mi tez jakos na rozowju sceny zawodniczej nie zalezy. Wiecej osob na spocie - tez tego bym nie chcial.

Mozna mowic, ze wiecej kasy w sporcie = szybszy rozwoj itd. Mi jako hobbyscie jakos na tym nie zalezy, na sponsoringu dla zawodnikow, tez nie. A sport rozwijac sie moze roznymi drogami. Plywam raczej sporo,a cz krotko, bo kiedy tylko wieje i kiedy tylko moge. Sport ma swoj kameralny charakter i to mi odpowiada. Oczywiscie swoich znajomych silnie namawiam na plywanie (ale brak konsekwencji :lol: )

Ot, rozne punkty siedzenia.

edit: no... to temat z filmowego zrobil nam sie o kierunkach rozwoju sportu :D

Awatar użytkownika
zaq
Deska: Clash
Latawiec: Ozone Catalist
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 71 razy
Kontaktowanie:

Post26 mar 2011, 21:47

Dlaczego piłkarzyki, darty czy inne nisze mają przebicie?
Bo ktoś za tym chodzi, próbuje się przebijać... walić głową w mur.

Zastanawialiście się dlaczego czołówka kite jest w miejscu którym jest? Za żywota?
Hobby jak najbardziej. Ale z czego młode kadry powstaną?
Pewnie będą z powietrza żyć i pływać na deskach zbitych ze skrzynek. :twisted:
To na "zółtkach" ten biznes się kręci, jeśli jeszcze ktoś tego nie skumał - w szkółkach, sklepach, u producentów sprzetu, z tego powstają nowe kadry zawodnicze i starzy wyjadacze etc.

Spoko,
-nagle od reklamy, czy chodzenia za sponsorami nie będzie tłumów na spotach. To nie snb, gdzie jest burton, producenci ciuchów, olympiada
i warunki są wtedy gdy spadnie śnieg i jest kawałek górki, rurek do skakania. promo samo sie nakręca
- nie liczcie na to że tu ustawi się kolejka chętnych z $$$. Jak w życiu o wszystko trzeba zabiegać. Nawet jeśli jakaś część ludzi z korpo/decydentów z budżetami jest obyta z kite, nie znaczy że diametralnie się tu zmieni. Kto jest na polskich zawodach, sam może zobaczyć ile jest jeszcze do zrobienia.

Po co to wszystko, o czym rozmawiamy od wczoraj? By zbudować solidne podstawy kite w PL.
Oczywiście, można siąść i nic nie robić. Malkontencić również.

Generalnie, kto chce włączy się do projektu. A kto chce być hejtersem i napierd.... - wolna wola. Peace 8)

Awatar użytkownika
jedi1
Kontaktowanie:

Post26 mar 2011, 22:07

zaq pisze:Dlaczego piłkarzyki, darty czy inne nisze mają przebicie?
Bo ktoś za tym chodzi, próbuje się przebijać... walić głową w mur.

Zastanawialiście się dlaczego czołówka kite jest w miejscu którym jest? Za żywota?
Hobby jak najbardziej. Ale z czego młode kadry powstaną?
Pewnie będą z powietrza żyć i pływać na deskach zbitych ze skrzynek. :twisted:
To na "zółtkach" ten biznes się kręci, jeśli jeszcze ktoś tego nie skumał.

Spoko,
-nagle od reklamy, czy chodzenia za sponsorami nie będzie tłumów na spotach. To nie snb, gdzie jest burton, producenci ciuchów, olympiada
i warunki są wtedy gdy spadnie śnieg i jest kawałek górki, rurek do skakania. promo samo sie nakręca
- nie liczcie na to że tu ustawi się kolejka chętnych z $$$. Jak w życiu o wszystko trzeba zabiegać. Nawet jeśli jakaś część ludzi z korpo/decydentów z budżetami jest obyta z kite, nie znaczy że diametralnie się tu zmieni. Kto jest na polskich zawodach, sam może zobaczyć ile jest jeszcze do zrobienia.

Po co to wszystko, o czym rozmawiamy od wczoraj? By zbudować solidne podstawy kite w PL.
Oczywiście, można siąść i nic nie robić. Malkontencić również.

Generalnie, kto chce włączy się do projektu. A kto chce być hejtersem i napierd.... - wolna wola. Peace 8)

zaq wiedziałem, że tak ktoś odpisze. Tylko tutaj jest jedna kwestia, co się chce tym osiągnąć, bo propozycja BraCuru jest dosyć ogólna. Jeśli to ma być taka promocja, jaką w sezonie się często widuje w telewizji, to ja jestem przeciwny, bo to generuje wg mnie zły obraz sportu. Jeśli promocja ma pokazywać zawodniczą stronę sportu i być nastawiona na pozyskiwanie sponsorów, to jest to jak najbardziej ok, aczkolwiek zadanie raczej dla specjalistów od reklamy, którzy potrafią wskazać dokładnie potencjalnym sponsorom, dlaczego mogliby zarobić na tym przedsięwzięciu.

Swoją drogą, jakoś tak się strasznie poważnie zrobiło wokół tego sportu :wink: a ja się zacząłem udzielać w temacie, który mnie nie dotyczy :wink:

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post26 mar 2011, 23:29

Wrogu pisze:to temat z filmowego zrobil nam sie o kierunkach rozwoju sportu :D

No właśnie :!:

Bardzo proszę załóżcie sobie inny właściwy wątek.
Ten wątek skierowany do osób z pozytywaną energią, które chcą w tym projekcie pomóc. O nic więcej tutaj nie chodzi.
Jeżeli kogoś to nie interesuje to po jaki hugon się wypowiada nie na temat? :?
Czy ja kogoś proszę o wyjaśnianie czemu ma on szkołę, sklep, a wogóle śmie zarabiać na KS?
Albo że lubi truskawki i chce o tym nakręcić film i upublicznić go na YT? To dopiero byłby horror! Musieli by zaorać Waraszawę i posadzić tam krzaczki, aby zaspokoić smakoszy truskawek :wink:

PS. W końcu zrozumiałem czemu tak marnie jest z KS w Polsce. Wszystko spier****** książki Ziomka i Kunysza a jedynym światełkiem w tunelu jest KF.pl :lol:

Pablo
Deska: Slingshot Dwarf Craft 3'6"
Latawiec: Slingshot SST 2017 6/8/10
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 62 razy
Kontaktowanie:

Post26 mar 2011, 23:48

ja ze swojej strony mogę stworzyć osobny dział na forum w tym celu :)

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post27 mar 2011, 00:00

Pablo pisze:ja ze swojej strony mogę stworzyć osobny dział na forum w tym celu :)

Ooooo! Tego mi brakowało :wink:

Są już zainteresowani ludzie (dzięki KF.pl) wyrzuceniem wstrętnej gotówki, więc możemy ogłosić już koniec kitesurfingu w Polsce.
Ziomek i Kunysz rozpoczęli destrukcję a Rowiński wbije ostatni gwóźdź do trumny :lol:

Awatar użytkownika
zaq
Kontaktowanie:

Post27 mar 2011, 09:32

O tak, teraz będzie Sodoma i Gomora :thumb: przyda się osobny dział.

A na poważnie, kto chce się włączyć w projekt - proszę, niech daje znać.
Każdy z pomysłem, lub chęcią działania komu zależy jest mile widziany. Miejsce jest dla wszystkich, jak pisał Marek.

Niedługo będzie trzeba podsumować i rozpisać plan działania. Więc, od gadania trzeba przejść do czynów. :D

BraCuru pisze:
Pablo pisze:ja ze swojej strony mogę stworzyć osobny dział na forum w tym celu :)

Ooooo! Tego mi brakowało :wink:

Są już zainteresowani ludzie (dzięki KF.pl) wyrzuceniem wstrętnej gotówki, więc możemy ogłosić już koniec kitesurfingu w Polsce.
Ziomek i Kunysz rozpoczęli destrukcję a Rowiński wbije ostatni gwóźdź do trumny :lol:

Lachon
Postawił piwka: 4 razy
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post27 mar 2011, 12:02

Kurcze Panie i Panowie
Nie ma się co bulwersowac i klocic. Wiadomo, ze zawsze są Ci badass surferzy z venice beach itp itd,
ale mary.dk nie oszukujmy sie,ze kajt sie sam nie kupi,a deska sama nie wyprodukuje. Promocja sportu jest naprawde wazna sprawa. Nie tylko po to zeby trzepac $$, ale takze po to ,ze jak mlody 16 letni zawodnik powie Pani od Polskiego, ze nie bedzie go na sprawdzianie bo leci trenowac do egiptu,a pani spyta sie "jaki trening?" uslyszy Kitesurfing, (obstawiajac,ze wczesniej widziala reklamowke na tvp 1 :D ) to go pusci bez problemowo. Rozwoj jest potrzebny i jestem w 100 % na tak za tą ideą.
gratulacje dla P. Jacka Gadzinowskiego za dobrą i ogarnięta inicjatywe. Jak by trzeba było w czymś pomóc to pisze się od razu ,tym bardziej, że w tym sezonie bedzie sie troszk działo z mojej strony ! .. :wink:

Awatar użytkownika
zaq
Kontaktowanie:

Post27 mar 2011, 13:14

ej laska grabisz sobie tym panem :lol:

daj znać na priv jakie plany na sezon kombinujesz, gdzieś pewnie po drodze się spikniemy. :thumb:

jacek

Lachon pisze:Kurcze Panie i Panowie
gratulacje dla P. Jacka Gadzinowskiego za dobrą i ogarnięta inicjatywe. Jak by trzeba było w czymś pomóc to pisze się od razu ,tym bardziej, że w tym sezonie bedzie sie troszk działo z mojej strony ! .. :wink:

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post28 mar 2011, 15:39

Tak jak pisaliśmy w priv, czekam na szczegółowe info. Ze strony MOLO masz pełną pomoc jeśli chodzi o infrastrukturę, do tego 28-30 maj organizujemy Puchar Polski w race, będzie więc co kręcić ;)

Tych zniechęconych pocieszę, że sporo filmów już było nakręconych a wciąż DA SIĘ w PL pływać...na szczęście ;) Ja jestem jak najbardziej ZA rozwojem sceny zawodniczej, dokładnie tak samo jak rekreacyjnej strony sportu - uważam że taka inicjatywa może tylko pomóc. W filmie powinny być poruszone tematy np : Co to jest Kite - czyli zajawka o sporcie, pokazanie naszych zawodników, bo kto jak nie oni są najbardziej reprezentatywni, pokazanie wreszcie JAK się nauczyć - co by trafić i do "ziótków" ;)

Osobście miło mi jest pojechać za granicę i widzieć jak dobrze znana jest nasza czołówka dziewczyn, czas również na zawodników! Skoro 18 mln kraj taki jak Holandia potrafi od 10 lat obstawiać 2-3 zawodników należących do pierwszej 5tki Pucharu Świata - czemu my nie możemy? Powód jest prosty - w krajach żeglarsko mocnych, takich jak UK, Australia, Holandia i innych, takich ludzi się wspiera - u nas - dołuje pt "co ty tam za spadochroniarstwo uprawiasz"....wynika to z ogólnej niechęci rodaków do sportu innego niż lezenie przed TV i oglądanie jak dostajemy ciężkie baty w nogę...

Skoro nie będziemy nigdy mocni w sportach super popularnych, może czas postawić właśnie na sporty niszowe? Za całą inicjatywą jestem stanowczo na tak.

Awatar użytkownika
jedi1
Kontaktowanie:

Post28 mar 2011, 21:12

przemass pisze:Tych zniechęconych pocieszę, że sporo filmów już było nakręconych a wciąż DA SIĘ w PL pływać...na szczęście ;) Ja jestem jak najbardziej ZA rozwojem sceny zawodniczej, dokładnie tak samo jak rekreacyjnej strony sportu - uważam że taka inicjatywa może tylko pomóc. W filmie powinny być poruszone tematy np : Co to jest Kite - czyli zajawka o sporcie, pokazanie naszych zawodników, bo kto jak nie oni są najbardziej

Przemass sam taki film może być fajnym przedsięwzięciem, tylko mi bardziej chodziło o to, że "popularyzacja" nie wpłynie na ceny, ani też nie ułatwi startu jak to mówicie "młodym talentom", bo aby pozyskać sponsora to trzeba już dużo umieć. To było tylko kwestią dyskusji z mojej strony, w której może niekoniecznie dobrze dobrałem słowa. Miejsca na spotach raczej nie zabraknie, bo procent osób, które po skończeniu kursu, dalej pływają regularnie, myślę że jest raczej niski (chociaż może się mylę :wink: )

P.S. Napiszcie w jaki sposób można pomóc w tym filmie, bo na razie robicie tajemnicę na priv :wink:

Lachon
Postawił piwka: 4 razy
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post28 mar 2011, 22:03

przemass pisze:Tak jak pisaliśmy w priv, czekam na szczegółowe info. Ze strony MOLO masz pełną pomoc jeśli chodzi o infrastrukturę, do tego 28-30 maj organizujemy Puchar Polski w race, będzie więc co kręcić ;)

Tych zniechęconych pocieszę, że sporo filmów już było nakręconych a wciąż DA SIĘ w PL pływać...na szczęście ;) Ja jestem jak najbardziej ZA rozwojem sceny zawodniczej, dokładnie tak samo jak rekreacyjnej strony sportu - uważam że taka inicjatywa może tylko pomóc. W filmie powinny być poruszone tematy np : Co to jest Kite - czyli zajawka o sporcie, pokazanie naszych zawodników, bo kto jak nie oni są najbardziej reprezentatywni, pokazanie wreszcie JAK się nauczyć - co by trafić i do "ziótków" ;)

Osobście miło mi jest pojechać za granicę i widzieć jak dobrze znana jest nasza czołówka dziewczyn, czas również na zawodników! Skoro 18 mln kraj taki jak Holandia potrafi od 10 lat obstawiać 2-3 zawodników należących do pierwszej 5tki Pucharu Świata - czemu my nie możemy? Powód jest prosty - w krajach żeglarsko mocnych, takich jak UK, Australia, Holandia i innych, takich ludzi się wspiera - u nas - dołuje pt "co ty tam za spadochroniarstwo uprawiasz"....wynika to z ogólnej niechęci rodaków do sportu innego niż lezenie przed TV i oglądanie jak dostajemy ciężkie baty w nogę...

Skoro nie będziemy nigdy mocni w sportach super popularnych, może czas postawić właśnie na sporty niszowe? Za całą inicjatywą jestem stanowczo na tak.

slidery,ile tego race'u mozna ;p

Wróć do „Forum Główne”