Na co sie zdecydowac????

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post16 mar 2011, 16:49

w cross 2011 masz ten nowy system, którego nazwy nie udało mi się zapamiętać - spokojnie da sie deadmena zrobić ;) i dalej ciągnie po puszczeniu baru (choć oczywiście ze stoperem trochę lepiej, ale to się da rozwiązać)
mi się osobiście (po za stoperem) nie podoba bar sling'a. linki "lepiej" się rozplątują te nowe gabrysi, są w odróżnieniu od slinga kolorowe, ale to szczegóły - mi totalnie nie podchodzi cziken, zrywka, a zwłaszcza trymer slinga.
bar octane'a chodzi lżej ( co zresztą napisałem)
jakość - na pierwszy rzut oka oba :thumb: :thumb:
nie wypowiem się który lepiej, bo nie widziałem jak jeden i drugi wygląda po sezonie - choć ten nowy materiał w cab wygląda b dobrze

co do "testu" - akurat się nie spinałem na to, ale na paru deskach, ale w tych samych warunkach
NBL 138 2011
nie pamiętam ile dokładnie wiatru, granicznie, jedyny kite w powietrzu reszta zrezygnowała, wejście w "normalny" ślizg utrudnione
waga - coś koło 70
umiejętności - yyy.. nie lubię sam siebie oceniać, dawałem radę utrzymywać wysokość jak nikt już nie pływał - wystarczające chyba...
równość - nie idealnie, ale sporo równiej niż w PL
woda - flat (ras sudr)
cross mniejszy niż 13 octane, nie pamiętam dokładnego rozmiaru więc nie będę kłamał.
w identycznych warunkach cross ciągnął minimalnie lepiej,
wymagał mniej wachlowania mimo mniejszego rozmiaru.
nie wiem jak to określić "liczbowo"

aaa i nie pisz, że nadrobił szybkością, bo za dobrze ciągnął "zaparkowany" - jak raz wracałem z downwindu, przy tak słabym wietrze że ledwo dało się utrzymać latawiec w powietrzu, byłem pewien że będę tylko szurał tyłkiem po wodzie cały czas, ale jak już jakoś wprawiłem się w ruch to po chwili wachlowania leciałem z latawcem zaparkowanym , machając co jakiś czas, względnie normalnym halsem choć oczywiście z wiatrem, ale zszedłem z wody w szoku, że przy takich "kozich pierdach" w ogóle popłynąłem.

oczywiście sling też ma ok dół, a którego bym wybrał pod te kryteria - chyba musiałbym się jeszcze raz przepłynąć...
możemy w sezonie sprawdzić oba latawce, który ma lepszy dół... ;)
pzdr

kite24.pl
Deska: SU-2
Latawiec: Gin Cannibal
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 29 razy
Kontaktowanie:

Post16 mar 2011, 17:30

kowalm pisze:w cross 2011 masz ten nowy system, którego nazwy nie udało mi się zapamiętać - spokojnie da sie deadmena zrobić ;) i dalej ciągnie po puszczeniu baru (choć oczywiście ze stoperem trochę lepiej, ale to się da rozwiązać)
mi się osobiście (po za stoperem) nie podoba bar sling'a. linki "lepiej" się rozplątują te nowe gabrysi, są w odróżnieniu od slinga kolorowe, ale to szczegóły - mi totalnie nie podchodzi cziken, zrywka, a zwłaszcza trymer slinga.
bar octane'a chodzi lżej ( co zresztą napisałem)
jakość - na pierwszy rzut oka oba :thumb: :thumb:
nie wypowiem się który lepiej, bo nie widziałem jak jeden i drugi wygląda po sezonie - choć ten nowy materiał w cab wygląda b dobrze

co do "testu" - akurat się nie spinałem na to, ale na paru deskach, ale w tych samych warunkach
NBL 138 2011
nie pamiętam ile dokładnie wiatru, granicznie, jedyny kite w powietrzu reszta zrezygnowała, wejście w "normalny" ślizg utrudnione
waga - coś koło 70
umiejętności - yyy.. nie lubię sam siebie oceniać, dawałem radę utrzymywać wysokość jak nikt już nie pływał - wystarczające chyba...
równość - nie idealnie, ale sporo równiej niż w PL
woda - flat (ras sudr)
cross mniejszy niż 13 octane, nie pamiętam dokładnego rozmiaru więc nie będę kłamał.
w identycznych warunkach cross ciągnął minimalnie lepiej,
wymagał mniej wachlowania mimo mniejszego rozmiaru.
nie wiem jak to określić "liczbowo"

aaa i nie pisz, że nadrobił szybkością, bo za dobrze ciągnął "zaparkowany" - jak raz wracałem z downwindu, przy tak słabym wietrze że ledwo dało się utrzymać latawiec w powietrzu, byłem pewien że będę tylko szurał tyłkiem po wodzie cały czas, ale jak już jakoś wprawiłem się w ruch to po chwili wachlowania leciałem z latawcem zaparkowanym , machając co jakiś czas, względnie normalnym halsem choć oczywiście z wiatrem, ale zszedłem z wody w szoku, że przy takich "kozich pierdach" w ogóle popłynąłem.

oczywiście sling też ma ok dół, a którego bym wybrał pod te kryteria - chyba musiałbym się jeszcze raz przepłynąć...
możemy w sezonie sprawdzić oba latawce, który ma lepszy dół... ;)
pzdr

ale my piszemy o modelach 2010 a ty porównujesz 2010 do 2011 ! to lepiej porównać Relly z Cross !
linki nośne 2x grupsze w Octane ( fakt jedno kolorowe ) ale przy rozkładaniu mistrzostwo swiata! bar kwestia przyzwyczajenia jeden lubi to drugi co innego taka natura człeka !

RAFAŁ

Post16 mar 2011, 18:02

wenzel pisze: to lepiej porównać Relly z Cross !

Chętnie posłucham takiego porównani. :wink:

kite24.pl
Deska: SU-2
Latawiec: Gin Cannibal
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 29 razy
Kontaktowanie:

Post16 mar 2011, 18:10

RAFAŁ pisze:

ja też :thumb:

Awatar użytkownika
maxhill
Deska: Nobile T5 2010 134x42
Latawiec: RRD Obsession 12m 2014

Post16 mar 2011, 18:32

wenzel pisze:
RAFAŁ pisze:

I ja chetnie poslucham:) ciekawe jaka bedzie roznica. SS Rally to Open Delta C, a Cross to z tego co kojarze SLE Delta?? Niech mnie ktos poprawi jesli sie myle...
Dieki Wojtek za maila na priva. Szkoda ze nie ma juz Octane w rozmiarze 13m... Tak sie zastanawiam czy Rally nie bedzie za trudnym latawcem jak dla mnie.
Na stronie SS tak go opisuja: crossover freestyle and excellent in surf... Tak sie zastanawiam czy akurat tego szukam... ale pewnie testy pozwola zweryfikowac te obawy:) wiec czekam na testy:)

Awatar użytkownika
maxhill

Post16 mar 2011, 18:35

Chetnie poczytalbym opinie kogos kto mial juz okazje przetestowac nowego RRD Passion rocznik 2011. Pinio mozesz skrobnac cos? :)

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post16 mar 2011, 22:18

wenzel pisze:ale my piszemy o modelach 2010 a ty porównujesz 2010 do 2011 ! to lepiej porównać Relly z Cross !

z 2010 też dół miała świetny, zresztą cały czas chodziło mi tylko o stwierdzenie, że octane ma najlepszy dół :wink:
pytanie było o Octane'a a nie moja wina, że już go nie kontynuują ;)
zobaczymy ;)
wenzel pisze:
RAFAŁ pisze:

i ja też ;)

a co do typu nie wiem jak rally (choć z tego co pamiętam to wygląda na deltę)
crossbow to raczej bow..
a sle to supported leading edge, czyli coś co ma każdy kite z linkami uprzęży na tubie głównej
nie ma co sobie tym za bardzo zaprzątać głowy już i tak jest wystarczający bałagan z tymi typami...

pzdr
P.S.
bar kwestia przyzwyczajenia jeden lubi to drugi co innego taka natura człeka !

więc trzymaj się tego:
ale pewnie testy pozwola zweryfikowac te obawy:) wiec czekam na testy:)

a do puli testowanych w sumie spokojnie możesz dorzucić Ozone'a Edge'a

Pablo
Deska: Slingshot Dwarf Craft 3'6"
Latawiec: Slingshot SST 2017 6/8/10
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 62 razy
Kontaktowanie:

Post17 mar 2011, 01:38

maxhill pisze:I ja chetnie poslucham:) ciekawe jaka bedzie roznica. SS Rally to Open Delta C, a Cross to z tego co kojarze SLE Delta?? Niech mnie ktos poprawi jesli sie myle...
... Tak sie zastanawiam czy Rally nie bedzie za trudnym latawcem jak dla mnie.

Rally jest bezproblemowym latawcem, na którym nawet laik zaliczy mega wysokie i długie skoki - bo powstał właśnie w tym celu :). Testowaliśmy go na śniegu i ma ponadto bardzo dobry dół. Crossover freestyle rozumiałbym jako przepustka do świata freestyle'u, do bardziej hardcorowego freestyle'u jest RPM, a do jeszcze bardziej hardcorowego Fuel :).

RAFAŁ

Post17 mar 2011, 08:44

Pablo pisze:
maxhill pisze:I ja chetnie poslucham:) ciekawe jaka bedzie roznica. SS Rally to Open Delta C, a Cross to z tego co kojarze SLE Delta?? Niech mnie ktos poprawi jesli sie myle...
... Tak sie zastanawiam czy Rally nie bedzie za trudnym latawcem jak dla mnie.

Rally jest bezproblemowym latawcem, na którym nawet laik zaliczy mega wysokie i długie skoki - bo powstał właśnie w tym celu :)

Jak już chcesz kupić SS to nie Rally tylko Rpm. Tylko Rpm nie będzie miał takiego kopa i dół jak Crossbow ,zakres wiatrowy też mniejszy.
Najlepiej przed kupnem przetestuj.

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post17 mar 2011, 08:54

Rożnica miedzy Crossbowem a Rally będzie taka jaka wynika mniej więcej z jego budowy. Porównując rozmiarami moim zdaniem Rally jest żwawszym latawcem (czytaj szybszym i lżejszym na barze). Porównując windę Cross nosi wysoko i długo trzyma. Rally ma również porządnego kopa i całkiem niezłe noszenie. Systemy regulacji mocy to jak kto lubi. Wykonanie obydwu na bardzo dobrym poziomie. Reasumując musisz się zapewne przepłynąć na obydwu i się wtedy zdecydować.
A i przy okazji do freestyle'u (wiekszosc trików na powerze i unhooked + kiteloopy) zdecydowanie wybrał bym RPM lub Switchblade/Nomad, ale na freeride i wysokie loty czyli to co uprawia z 60-70 % pływających Rally lub Crossbow właśnie.

ps. za krótką masz deskę na te 90 kilo

Awatar użytkownika
maxhill

Post17 mar 2011, 17:47

Smokie pisze:Rożnica miedzy Crossbowem a Rally będzie taka jaka wynika mniej więcej z jego budowy. Porównując rozmiarami moim zdaniem Rally jest żwawszym latawcem (czytaj szybszym i lżejszym na barze). Porównując windę Cross nosi wysoko i długo trzyma. Rally ma również porządnego kopa i całkiem niezłe noszenie. Systemy regulacji mocy to jak kto lubi. Wykonanie obydwu na bardzo dobrym poziomie. Reasumując musisz się zapewne przepłynąć na obydwu i się wtedy zdecydować.
A i przy okazji do freestyle'u (wiekszosc trików na powerze i unhooked + kiteloopy) zdecydowanie wybrał bym RPM lub Switchblade/Nomad, ale na freeride i wysokie loty czyli to co uprawia z 60-70 % pływających Rally lub Crossbow właśnie.

ps. za krótką masz deskę na te 90 kilo

Smokie, dzieki za opinie. A jakbys porownal Rally do Octane? Gdzie zauwazyles roznice? Dokaldnie tak jak napisales, jestem wsrod tych 60-70% plywajacych i szukam latawca wlasnie dla freeride.
P.S. nie wiem czy za krotka, ale plywam na takiej dlugosci juz 3 lata i jest si :) jak dla mnie oki :D

Smokie
Kontaktowanie:

Post18 mar 2011, 08:38

Jesli szukasz latawca na słaby wiatr to jaki by on nie byl przy Twojej wadze zdecydowanie lepiej by sobie radził z deska 137 :)

Rally jest szybszy porównując 12 do 13 Octane. Ma mniejszy promień skrętu, większego kopa w góre co nie znaczy że wyżej nosi ale nie jestem w stanie tego sprawdzić bo na Octanie pływałem ostatnio 2 lata temu. Wydaje mi się też że szybciej po odpuszczeniu baru traci moc. A największa różnica jest taka że Octana raczej nowego ciężko będzie znaleźć a Rally i owszem :)

Awatar użytkownika
Kris.
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post18 mar 2011, 12:58

a co powiecie o bossie lub gt 12?
Tez mam podobny dylemat co kolega i caly czas sie zastanawiam...

Smokie
Kontaktowanie:

Post18 mar 2011, 23:15

boss podobny do rally ale wieksza krowa. a 12 gt to bardziej jak 14 chyba.....

stiv amoralny
Deska: 50fifty/Su-2/Spleene
Latawiec: Cabrinha/SShot/Airush
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 32 razy
Kontaktowanie:

Post24 mar 2011, 23:32

kowalm pisze:umiejętności - yyy.. nie lubię sam siebie oceniać, dawałem radę utrzymywać wysokość jak nikt już nie pływał - wystarczające chyba...
pzdr

ja pierd... kowal, kocham cie! masz miszcza w tych recenzjach :lol: , tu juz chyba byłeś po dobrym sztachu :clap:

Wróć do „Recenzje & Opinie”