Ozone Edge 2009 - coś o jegomości wiadomo??

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post13 lip 2009, 09:06

Ja nie pomylilem za to jestem pewny ze 7 nie miales w rekach;

Awatar użytkownika
lukdh

Post24 wrz 2009, 11:42

Cześć i czołem,

odgrzebię temat który sam założyłem celem zebrania opini przed zakupem tegorocznego Edge'a.

Krótko i do rzeczy - całe szczęście że nie dałem się przekonać opiniom... niektórych osób :wink: wg których tegoroczny model jest bee a właściwie usciślając to jedyne do czego się nadaje to do leżakowania w worku na plaży a nie do pływania.

Opinie, opiniami a rzeczywistość jak się okazało pokazała zupełnie inny obraz tego REWELACYJNEGO latawca.

Kajtka (rozmiar 9m - to mój jedyny kajt - innych nie chcę i nie potrzebuję :) ) testowałem 2tyg na Lanzarote - wiatr nie był zbyt okazały - 15-22węzłów ale podczas gdy większość pływała na 11m (dużo Waroo...ale nie tylko :wink: ) ja ze swoją nie do końca przeciętną jak na kitera wagą (~90kg) na desce 134/42 pływałem bez jakichkolwiek problemów.

Tak więc pierwszy plus:
- potężny zakres z bardzo mocnym dołem
więc to do czego przyzwyczaił nas stary Ozone (zwłaszcza Edge) 2007r.

Jako że spot la Famara słynie pośród surfingowców z pięknej i niemałej fali miałem naocznie mozliwość się przekonać jak w warunkach średniego wiatru na potężnie mielącej fali spisze się nowy Ozone.

Jakież było moje zdumienie gdy sie okazało że pomimo iż nie jest to latawiec typu wave ze swoją nieporównywalnie większą szybkością aniżeli '07model radził sobie naprawdę bardzo dobrze.

a więc drugi plus:
- znacznie większa szybkość

Ponieważ fale które tam zastałem były naprawdę wymagające i jakikolwiek błąd kończył się niemiłosiernym łomotem niczym w potężnej pralce a przejście przez tego typu fale w warunkach wiatrowych w których nie można wyskoczyć parę metrów w górę jest już pewnym wyzwaniem, nieodzowne było wspomaganie się kiteloopami kręconymi na sto i jeden sposobów.

I znów niespodzianka - oczywiście i tu nie jest to latawiec którego głównym zadaniem jest loopów kręcenie , nie mniej jednak robi to bez żadnych problemów - znacznie ciaśniej niż poprzednicy, znacznie szybciej. Do tego nowy bar pozwala na szybkie odkręcenie linek co przyczynia się do komfortu użytkowania.
więc...

- kiteloopy na kolejny plus

Żeby uściślić - przy mocniejszym wietrze miałem okazję parę razy wkręcić loopa w powietrzu - jest dużo lepiej jednak siła jaką generuje jest nadal spora co wymaga jaj do uskutecznianai tego typu zabaw na Edge'u. Tudzież twardego tyłka :D

I na koniec sprostowanie absurdu który wygłoszony został w tym temacie - cytuję:
za sprawą tegorocznego modelu
została zachowana tendencja spadkowa megahangtimeu Egdów (bo o niego pytasz) ----> EDGE 07 , 08 , 09 .. jak tak dalej pójdzie to w 2011 w ogóle nie bedzie się dało skakać na Edge

i jeszcze jedna:
zapomnj niestety o windzie jak w EDGE '08
został to wiele razy juz powiedziane
przez kilka osób na tym forum
.

Gdybym był złośliwy napisałbym dość ostro a propos tej absurdalnej gdyż inaczej tego nazwać nie można opini. Jednak nie ma co bić piany i kipieć jadem więc się powstrzymam, a Ci którzy nadal podtrzymują tę opinię o tegorocznym Edge'u niech w 30węzłach na nim dobrze polatają a jeśli takiej ochoty nie mają ponieważ
leżą u mnie 3 szt 2009 - ale nawet nie chce mi sie już na nich pływać
to zwyczajnie niech żałują.

Krótko i na temat - na Edge'u Rx 9m się nie skacze... na nim się lata.
Póki co nie widzę różnicy (zobaczymy jeszcze w 40-45węzłach :twisted: ) - wczorajsze ~30węzłów pokazało że w kwestii windy kontynuuje chlubną tradycję modelu '07.

Jest pewna róznica - wymagana jest prędkość najazdu rzeczywiście (było już o tym napisane), z miejsca nie wystrzelisz na 3piętro jak kiedyś ale to nie jest uważam wada.

Lot długi, spokojne opadanie, niezwykła wysokośc lotów zaryzykuję stwierdzenie iż z pośród większości jeśli nie wszystkich kajtów zarezerwowana tylko dla Edge'a. To jest jego żywioł - do tego pierwotnie został stworzony żeby latać ponad wszystkimi i zastanawiać się jak jeszcze daleko mozna poszybować i jakim cudem taaak wysoko :twisted:

Tyle "pokrótce" o nowym Edge'u.
Zastrzegam że moje wrażenia dotyczą rozmiaru 9m - innych nawet nie chcę testować poniewaz przy tak ogromnym zakresie wiatrowym jest to mój jedyny latawiec który obskakuje zakres 15-45węzłów.

O jakości wykonania nie będę wspominał - moze i cena Ozone'a jest wyższa niż innych marek ale tu naprawdę widać za co się płaci - extra liga bezapelacyjnie!

Podsumowując - po przesiadce z Edge'a 07r na Rx'a jestem BARDZO zadowolony, otrzymałem w nowym modelu wszystko to za co kochałem '07my + w gratisie szybkość, jeszcze większy "sweet spot" i poręczność.

A żeby nie było zbyt słodko , niktórzy i tak mi nie uwierzą :wink: , jeden minus w porównaniu do poprzednika - w szkwałach latawiec pracuje co zdeterminowane jest zapewne lekkością konstrukcji ale nie jest to coś bardzo irytującego, raczej urok modelu który bez problemu mozna akceptować.
Być może zresztą nie byłoby to tak zauważalne gdybym nie przesiadał się z najbardziej stabilnego kajta na jakim w ogóle pływałem - takim właśnie był Ozone '07.

Serdecznie pozdrawiam wszystkich zwolenników Ozone'a (starego również :wink: ) i nie tylko
:thumb:

mkmiec
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post24 wrz 2009, 11:57

Jak oceniasz 'sweet spot' bo 15-45 wezlow to raczej za duzo na 'sweet spot'.
Wnioskuje, ze plywasz glownie w haku/wpiety?

Awatar użytkownika
lukdh

Post24 wrz 2009, 12:12

Jak oceniasz 'sweet spot' bo 15-45 wezlow to raczej za duzo na 'sweet spot'.

No byłaby to światowa rewelacja :wink: - to zakres w którym dane mi było pływać (w porywach nawet do 50węzłów - na poprzednim ale tu widze będzie identycznie) ale oczywiście nie jest to sweet spot. Trudno mi powiedzieć ale jest on szerszy niż w poprzednim Edge'u. Poza tym staram się przynajmniej będąc na miejscu nie wyjeżdżać na wiatr mniejszy niz 20węzłów bo takie pływanie zwyczajnie dawno mi się znudziło.

Wnioskuje, ze plywasz glownie w haku/wpiety?

przy wietrze powyżej 25węzłów raczej się nie wypinam - ogólnie mało pływam unhooked bo u nas przeważnie na latanie jeździłem pare razy w roku gdy srogo wiało a to nie są warunki do tego typu "zabaw" :snooty:

Awatar użytkownika
terranborn

Post24 wrz 2009, 12:27

lukdh pisze:15 węzłów

Tak więc pierwszy plus:
- potężny zakres z bardzo mocnym dołem

15 węzłów to żaden szał dla 9m :) myślę że przy tej wadze da się więcej wyciągnąć ;) albo przynajmniej powinno się dać ;) jeżeli nie to... słabo.

Awatar użytkownika
lukdh

Post24 wrz 2009, 12:29

15 węzłów to żaden szał dla 9m myślę że przy tej wadze da się więcej wyciągnąć

Myślę że i pewnie wyciągnąć się da ale ja nie chcę byc uczestnikiem tak słabego widowiska jakikolwiek nie byłby to latawiec... :doh:

Wolę testowac drugi graniczny zakres :wink:
Tak czy owak po doświadczeniach z Edge'em twierdzę że nie ma drugiej takiej 9ki z podobnym ciągiem i do tego taką górą.

Awatar użytkownika
terranborn

Post24 wrz 2009, 13:23

lukdh pisze:Wolę testowac drugi graniczny zakres :wink:

To zdrowia życzę :)

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post24 wrz 2009, 13:32

Czyli dla przeciętnej wagi da się pływać na 9 od 12-13 węzłów :?: To by było całkiem nieźle - góra powyżej 40 węzłów mnie raczej nie interesuje - i tak przeraża mnie wiatr powyżej 35 węzłów, ale może gdzieś poza PL się przekonam - kto wie :?: W każdym bądź razie jeżeli da siępływaćdo tych 35 węzełków (przy mojej wadze) to też niezły zakres. Rozumiem, że te 45 węzłów to tak już na granicy czy na luzaku :?:

Ponieważ nigdy nie pływałem na dużych falach to sie zapytam - czy w robieniu kiteloopów prz pływaniu chodzi o to żeby mieć stały ciąg połączony z ciągłym utrzymywaniem latawce w ruchu, czy o coś innego :?: I jak to wychodzi gdy mocno wieje :?: Nie wyrywa Cię do góry :?:

Awatar użytkownika
lukdh

Post24 wrz 2009, 13:47

Czyli dla przeciętnej wagi da się pływać na 9 od 12-13 węzłów

Można. Pytanie ile odnajdziesz w takim pływaniu frajdy.
Z czasem prawdopodobnie przestanie Cię interesować takie spacerowanie po wodzie :wink:

Rozumiem, że te 45 węzłów to tak już na granicy czy na luzaku

Każde pływanie powyżej 40węzłów już raczej luzackie nie jest co nie oznacza że nieprzyjemne :D - przy takim wietrze przy odrobinie samozaparcia i dobrze idącej na wiatr desce (w moim przypadku N666) można nie ściągać nawet depowera.

czy w robieniu kiteloopów prz pływaniu chodzi o to żeby mieć stały ciąg połączony z ciągłym utrzymywaniem latawce w ruchu

w sumie właśnie o to się rozchodzi :) - do góry Cię nie wyrwie conajwyzej na mordę najprzód :wink: jeśli nie ustawisz deski z wiatrem tudzież loopa zakręcisz na dużym okręgu.

Awatar użytkownika
macsurf
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post24 wrz 2009, 21:25

lukdh pisze:Każde pływanie powyżej 40węzłów już raczej luzackie nie jest co nie oznacza że nieprzyjemne :D - przy takim wietrze przy odrobinie samozaparcia i dobrze idącej na wiatr desce (w moim przypadku N666) można nie ściągać nawet depowera.

Na 9m przy 40 wezlach i ponad musi byc naprawde fajnie...
Sprobuj kolego poplywac przy takim wietrze na 7m albo jeszcze czyms mniejszym to zobaczysz co to znaczy przyjemnosc z plywania przy takim wietrze.

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post25 wrz 2009, 00:22

obskakuje zakres 15-45węzłów

obetnij 10 wezlow a ja zgasze swiatla w samochodzie :wink:
mimo wszystko nadal uwielbiam 7 RX :lol:

maniek1975
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 9 razy

Post25 wrz 2009, 12:42

Mam od niedawna RX 11( jak na 11 szybki ,duży zakres super winda..) uważam że jest super prawie ieał gdyby jeszcze same z siebie linki odkręcały się po rotacjach(można je odkręcić samemu) to bym powiedział że w 100% mi odpowiada.

tomi
Deska: AIR E OLA
Latawiec: Neo
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post25 wrz 2009, 12:45

macsurf pisze:
lukdh pisze:Każde pływanie powyżej 40węzłów już raczej luzackie nie jest co nie oznacza że nieprzyjemne :D - przy takim wietrze przy odrobinie samozaparcia i dobrze idącej na wiatr desce (w moim przypadku N666) można nie ściągać nawet depowera.

Na 9m przy 40 wezlach i ponad musi byc naprawde fajnie...

przy 40 węzłach na 9-tce???? Koleś musi ważyć chyba ponad tone

Awatar użytkownika
lukdh

Post25 wrz 2009, 13:18

przy 40 węzłach na 9-tce???? Koleś musi ważyć chyba ponad tone

jakbym ważył tone to bym nie ruszył przy 15 węzłach... :D
a serio to ~90kg czyli idealnie na mocne wiatry :wink: ale lżejszych również widywałem przy podobnych warunkach nawet na 9kach.
Choć wielu ich nie ma :)

wtedy pewnie lepiej przejść na 7m jak pisze kolega macsurf -
Sprobuj kolego poplywac przy takim wietrze na 7m albo jeszcze czyms mniejszym to zobaczysz co to znaczy przyjemnosc z plywania przy takim wietrze.

Próbowałem - wiem ze jest fajnie ale mam tylko 9kę i lubię się skatować tudzież szybować w nieskończoność :lol:

Awatar użytkownika
bartesso
Postawił piwka: 1 raz
Kontaktowanie:

Post25 wrz 2009, 21:52

[/quote]przy 40 węzłach na 9-tce????[/quote]

to i tak nie rekord, całkiem niedawno Ziomek pisał o Waroo 13 m przy 45 knt

Wróć do „Recenzje & Opinie”