pytanie

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post21 cze 2009, 11:14

Regis pisze:http://www.youtube.com/watch?v=-RVuXjf_PJo
I wmawiaj mi dalej, że depower jest taki super i bezpieczny....

Oj Regis dajże spokój... Raz, że takimi filmami możemy się zarzucić potwierdzając naprzemiennie moje i Twoje słowa, dwa, że nigdzie nie napisałem, że latawce z depowerem są super bezpieczne. Ty masz więcej fanu z latawców FP ja więcej z DP, każda konstrukcja nadaje się do czegoś innego, istnieją na świecie zwolennicy obu rozwiązań i na tym zakończmy temat bo chyba nie o to w tym poście chodzi. Ważne, że kolega już chyba mniej więcej wie czego ma szukać ;)
Ostatnio zmieniony 21 cze 2009, 11:15 przez peg, łącznie zmieniany 1 raz.

kubanowy
Kontaktowanie:

Post21 cze 2009, 11:15

Kurczę trochę drogo jak na początek;)A to cena samego latawce A latawce przeznaczone tylko na ląd są tańsze??
Jak tak to za ile mogę już kupić używany???

kubanowy
Kontaktowanie:

Post21 cze 2009, 11:18

Teraz to ja już się pogubiłem;) Jaki latawiec powinienem sobie kupić FP czy DP???
Preferuje raczej bezpieczeństwo

patron
Postawił piwka: 6 razy
Kontaktowanie:

Post21 cze 2009, 11:18

Bierz depowerowany. 2500zł to cena przypuszczam za cały zestaw latawiec trapez i jeszcze jakaś starsza deska do tego.

Awatar użytkownika
peg
Kontaktowanie:

Post21 cze 2009, 11:27

Z latawcem zamkniętokomorowym/pompowanym + trapez będziesz mógł tak jak wspomniał Regis wyjść później na wodę. Tak jak napisał Patron w cenie do 2 tyś powinieneś kupić używany zestaw latawiec + trapez i zaczniesz odkładać na dechę na wodę ;)

Awatar użytkownika
Regis
Deska: CrazyFly Raptor 135x41
Latawiec: Peter Lynn Fury v3 10
Postawił piwka: 7 razy
Kontaktowanie:

Post21 cze 2009, 13:43

Kubanowy: ceny czy pompowańców, czy komórek są podobne.
Z tym, że pompowańce szybciej tracą na wartości, łatwiej też kupić coś nieodpowiedniego..np 15m2 C-Shape, co dla Ciebie byłoby wyjątkowo nie fortunnym wyborem.

Na trapez musisz odłożyć ok 300-400zł. Na tym elemencie się nie oszczędza, bo służyć Ci będzie parę ładnych lat nie jeden latawiec do niego podepniesz.
Trapez musi być wygodny i prosty w obsłudze.

Latawiec :
otwartokomorowy

http://www.landkiting.pl/forum/viewtopic.php?t=3213
http://www.landkiting.pl/forum/viewtopic.php?t=3210
http://www.landkiting.pl/forum/viewtopic.php?t=3137

Acces to bardzo uniwersalny latawiec. Pozwoli Ci spokojnie postawić pierwsze kroki.

Jeśli będziesz latał sam, to polecałbym Ci latawiec komorowy, ze względu na dużo mniej problemowy setup, start i lądowanie skrzydła.

Jeśli będziesz latał z osobą towarzyszącą, która ma już jakieś pojęcie i wprowadzi Cię w ten sport - możesz wziąć pompkę.
Ale sugerowanie modeli pompek to już pozostawiam osobom lepiej znającym te latawce.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post21 cze 2009, 14:44

Regis pisze:Kubanowy: ceny czy pompowańców, czy komórek są podobne.
Z tym, że pompowańce szybciej tracą na wartości, łatwiej też kupić coś nieodpowiedniego..np 15m2 C-Shape,

a te nowatorskie wnioski to SKĄD?
z "chcenia"? :wink:
to że ktoś kto wybulił 4-5 koła za komórkę i po krótkim czasie CHCE ją sprzedać za podobną sumę
lub po długim za 3 tys
nie znaczy że KTOŚ inny ją za tyle kupi :idea:
to że bardzO "kochasz" swój latawiec - nie znaczy że ktoś do doceni :wink:
a argument z 15tką C w ogóle jest trafiony "jak kulą w płot" :wink:
równie "dobrze" możne kupić Titana 19,5 m2 :idea: albo chociażby "extra" Speeda 13m2..

pzdr

patron
Postawił piwka: 6 razy
Kontaktowanie:

Post21 cze 2009, 15:04

Komorowe tracą wolniej na wartości. Wiem, bo sam używam (w związku z czym kupuję i sprzedaję - dla jasności). Ale co może wiedzieć osoba, która ślepo widzi (oksymoron!:D) tylko to czym handluje? ;)

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post21 cze 2009, 15:21

patron pisze:Komorowe tracą wolniej na wartości. Wiem, bo sam używam ;)

"zapewne" - tak właśnie jest :lol:

i dlategóż właśnie trzy posty wyżej możemy przeczytać:

peg pisze:Z latawcem zamkniętokomorowym/pompowanym + trapez będziesz mógł tak jak wspomniał Regis wyjść później na wodę. Tak jak napisał Patron w cenie do 2 tyś powinieneś kupić używany zestaw latawiec + trapez i zaczniesz odkładać na dechę na wodę ;)

:wink:

ale podobno CHCIEĆ - TO MÓC , więc ..CHCIEJ :wink:

Awatar użytkownika
peg
Kontaktowanie:

Post21 cze 2009, 17:40

a tam... zdań na ten temat jest tyle ile zabierających głos w dyskusji i co najciekawsze każdy po części ma rację :D

ALOHA!!

Awatar użytkownika
Regis
Deska: CrazyFly Raptor 135x41
Latawiec: Peter Lynn Fury v3 10
Postawił piwka: 7 razy
Kontaktowanie:

Post22 cze 2009, 01:19

Ziomku, jeśli nie dostrzegasz wpływu pewnych czynników na cene pompowanych latawców używanych to powinieneś chyba zaprzestać handlowania czymkolwiek.

Żeby trochę sprecyzować:
- pompki są używane w słonej wodzie + ostre słońce, wszyscy oczywiście wiemy, że sól świetnie konserwuje... ale mięso.
- na rynku po sezonie (tylko bez pytań o to kiedy kończy się sezon, bo jeden lata do egiptu a drugi do srilanki, rozpatrujemy krajowe warunki) szkółki wyprzedają sprzęt, na którym uczyły
- bardzo często latawce pompowane przechodzą modernizację. A to uzde troche zmienią, a to bar inny, albo tuby magiczne-kosmiczne.

Te trzy czynniki wystarczą, aby znacząco obniżać cenę. W momencie gdy na rynku jest dużo sprzętu poszkoleniowego - właściciel indywidualny aby sprzedać musi dostosować cenę do tego co widzi potencjalny nabywca.
Oczywiście może być owa cena kilka % wyższa, ze względu na fakt, iż na latawcu nie latało przez sezon 30 różnych osób.

Jak w tej sytuacji odnajdują się komórki?
Ile jest szkółek snowkite a ile jest szkółek kitesurfingowych?
Prosta kalkulacja.
Komórki nie kupisz "po sezonie" od szkółki, bo zwyczajnie za mało jest szkółek snowkite oraz zainteresowanie snowkitem jest za małe aby wpływać na obniżanie wartości latawca.

Co do rozmiaru.
Nie rżnij głupa, że się tak brzydko wyrażę. Mało to postów jest na forum, że 75kg koleś kupił sobie na pierwszy latawiec, nie mając kompletnie wiedzy o lataniu, 15m2 C-shape? Albo właśnie Titana?
I się pyta co ma z nim zrobić...
Jakie są najczęściej odpowiedzi?

A czemu powiedziałem właśnie o takim rozmiarze?
Zobacz ilość oferowanych latawek w rozmiarze 9-12m2 a ile jest w rozmiarze 15 i w górę. Do tego ceny dużych rozmiarów są niezmiernie kuszące w porównaniu do typowych i odpowiednich dla 75kg osoby rozmiarów.
Dla tego ludzie bez wiedzy, łapią się na cenę i kupują za duży rozmiar.
Bo przecież wyczytają na forum, że depower jest bezpieczny bo można moc regulować. Ale nie wyczytają, że latawiec depower też trzeba do rozmiaru dobrać i kupują 15m2 za 1500zł bo 11m2 kosztuje 2500zł.

Zresztą ile kosztował kompletny Best Waroo 13m2 w 2008 roku? 5500zł?
A za ile oferujesz na tym forum taki sam latawiec?
Przypomnie Ci, za 2200. To dobrze ponad 50% taniej.
Ja swoją mante II 10 z 2008 roku, za którą przyszło mi zapłacić ok 4200zł, dam radę sprzedać za 3200zł, może więcej.

Windcatcher

Post22 cze 2009, 09:56

kubanowy proponuję popczytać ten temat:
http://www.landkiting.pl/forum/viewtopic.php?t=3010

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post03 lip 2009, 01:18

Regis pisze:Ziomku, jeśli nie dostrzegasz wpływu pewnych czynników na cene pompowanych latawców używanych to powinieneś chyba zaprzestać handlowania czymkolwiek.

jak już sprzedasz (czego Ci szczerze życzę, a na co się nie zanosi :wink: )
choćby 10% ilości kajtów które z zadowoleniem nabywców JA sprzedałem
wtedy ucz mnie zasad panujących na rynku kite, ok?
a tymczasem:

Regis pisze:Nie rżnij głupa, że się tak brzydko wyrażę.

:lol:

Wróć do „Pierwsze Kroki”