Ziomku, jeśli nie dostrzegasz wpływu pewnych czynników na cene pompowanych latawców używanych to powinieneś chyba zaprzestać handlowania czymkolwiek.
Żeby trochę sprecyzować:
- pompki są używane w słonej wodzie + ostre słońce, wszyscy oczywiście wiemy, że sól świetnie konserwuje... ale mięso.
- na rynku po sezonie (tylko bez pytań o to kiedy kończy się sezon, bo jeden lata do egiptu a drugi do srilanki, rozpatrujemy krajowe warunki) szkółki wyprzedają sprzęt, na którym uczyły
- bardzo często latawce pompowane przechodzą modernizację. A to uzde troche zmienią, a to bar inny, albo tuby magiczne-kosmiczne.
Te trzy czynniki wystarczą, aby znacząco obniżać cenę. W momencie gdy na rynku jest dużo sprzętu poszkoleniowego - właściciel indywidualny aby sprzedać musi dostosować cenę do tego co widzi potencjalny nabywca.
Oczywiście może być owa cena kilka % wyższa, ze względu na fakt, iż na latawcu nie latało przez sezon 30 różnych osób.
Jak w tej sytuacji odnajdują się komórki?
Ile jest szkółek snowkite a ile jest szkółek kitesurfingowych?
Prosta kalkulacja.
Komórki nie kupisz "po sezonie" od szkółki, bo zwyczajnie za mało jest szkółek snowkite oraz zainteresowanie snowkitem jest za małe aby wpływać na obniżanie wartości latawca.
Co do rozmiaru.
Nie rżnij głupa, że się tak brzydko wyrażę. Mało to postów jest na forum, że 75kg koleś kupił sobie na pierwszy latawiec, nie mając kompletnie wiedzy o lataniu, 15m2 C-shape? Albo właśnie Titana?
I się pyta co ma z nim zrobić...
Jakie są najczęściej odpowiedzi?
A czemu powiedziałem właśnie o takim rozmiarze?
Zobacz ilość oferowanych latawek w rozmiarze 9-12m2 a ile jest w rozmiarze 15 i w górę. Do tego ceny dużych rozmiarów są niezmiernie kuszące w porównaniu do typowych i odpowiednich dla 75kg osoby rozmiarów.
Dla tego ludzie bez wiedzy, łapią się na cenę i kupują za duży rozmiar.
Bo przecież wyczytają na forum, że depower jest bezpieczny bo można moc regulować. Ale nie wyczytają, że latawiec depower też trzeba do rozmiaru dobrać i kupują 15m2 za 1500zł bo 11m2 kosztuje 2500zł.
Zresztą ile kosztował kompletny Best Waroo 13m2 w 2008 roku? 5500zł?
A za ile oferujesz na tym forum taki sam latawiec?
Przypomnie Ci, za 2200. To dobrze ponad 50% taniej.
Ja swoją mante II 10 z 2008 roku, za którą przyszło mi zapłacić ok 4200zł, dam radę sprzedać za 3200zł, może więcej.