Brazylia - spot do nauki

Miejscówki Kitesurfingowe
dennis
Postawił piwka: 4 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post26 sie 2008, 10:33

Witam,
Wybieram się w listopadzie do Brazylii ze swoją kobitą, którą w końcu namówiłem na kurs kite ( :D ) i w związku z tym poszukuję fajnego spotu do nauki. Warunki:
- sensowna szkółka na plaży
- w miarę możliwości z płaska woda – nie chcę aby dziewczyna spięła się ( i zablokowała :) ) od razu na jakimś kosmicznm swellu…
Wstępny wybór padał na Jericoacoara albo Canoa Quebrada…

Jakieś inne typy? Może coś bliżej Fortalezy albo Natalu?(jedziemy na własną rekę więc nie jesteśmy ograniczeni ‘geograficznie’)

Z góry dziękuje,

Dennis

Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post26 sie 2008, 12:00

W Cumboco jest centrum Besta I Nobila. Uczą na oceanie lub na oddalonej o 3km jadąc plaża lagunie.

Tu masz fotki z laguny. Widziałem ze uczą w części laguny gdzie nikt nie pływa.

Tak mniej więcej wygląda woda w Cumbuco (robione pod wieczór gdy wszyscy zeszli).
Obrazek

a tak od strony wody:
Obrazek

Szałas na plaży należy właśnie do szkółki.

Foto z całego wyjazdu tutaj

Awatar użytkownika
Mondy
Deska: *** NOBILE ***
Latawiec: OZONE, NOBILE
Postawił piwka: 2 razy
Kontaktowanie:

Post26 sie 2008, 13:58

Polecam Cubuco i : http://www.kitekabana.com/

ALEX COELHO, super gość otwarty na wszytko.

alioth

Post26 sie 2008, 19:13

Czesc!
Goraco polecam Canoe Quebrada. Spot idealny do nauki, wiatry od 15-23kts, wieje non-stop. Miejsce jeszcze malo znane wiec nie ma tloku na wodzie. Zeby nie bylo zbyt rozowo to sa male minusy - po pierwsze do spotu z plaska woda trzeba dojechac buggie, ok 10km po plazy, ewentualnie z miasteczka zrobic downwind do plytkiej wody, po drugie juz na miejscu plywa sie niedaleko ujscia rzeki, co razem z plywam daje w efekcie dosc silny prad, dla poczatkujacych raczej deska na liszu i kask na glowie, inaczej marnujesz czas na pogoni za deska. Poza tym - miod!
Pozdr

Awatar użytkownika
Mondy
Deska: *** NOBILE ***
Latawiec: OZONE, NOBILE
Postawił piwka: 2 razy
Kontaktowanie:

Post26 sie 2008, 23:10

Linka zapodja jesli mozna.

dennis
Postawił piwka: 4 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post27 sie 2008, 09:05

Dzieki wielkie za dotychczasowe podpowiedzi. Jeszcze nie wiem co wybiorę (nadmiar bogactwa i mam rozterki :D ). Odwdzięczę się relacją po powrocie.

Alioth miał na chyba mysli ten spot w poblizu Canoa Quebrada (jest pare fotek po hasłem flat water)
http://www.brasilkiteflatwater.com/gall ... ebrada.htm

a strone do samej miejscowości znalazłem taka oto:
http://www.portalcanoaquebrada.com.br/p ... /index.php

dennis

alioth

Post27 sie 2008, 13:30

Dokladnie to!

MR Adam
Deska: North Cesar Pro
Latawiec: North Rino
Kontaktowanie:

Post28 wrz 2008, 22:20

Wróciłem widziałem i jadę ponownie !

GUAJIRU !!!
Spot idealny dla zaawansowanych i dla początkujących , wiatry wieje non-stop. Miejsce jeszcze malo znane wiec nie ma tloku na wodzieto się niestety będzie zmieniać . Do spotów z plaska woda trzeba dojechac buggie, pierwszy 5 minut od bazy drugi 30 minut od bazy po plazypełnej morskich żółwi , ewentualnie zrobic downwind do plytkiej wody, ale jeżeli chodzi o downwind to polecam nocny z tym że to przygoda dla zaawansowanych :). Jedzonko genialne dla mnie spożywana langusta z grilla przeszła do historii . Poza tym - TOWARZYSTWO !

Malutka próba tego co na miejscu :)
http://www.surf-village.pl/
http://www.ilha-do-guajiru.com/home.html

Awatar użytkownika
Kite Kasia
Kontaktowanie:

Post17 lis 2008, 17:01

Cumbuco jest przepelnione!!! Laguna ma idealne warunki ale z iloscia kajtow na wodzie zupelnie nie nadeje sie do nauki i dla poczatkujacych. Mielismy szczescie do wczesnych wiatrow (normalnie podobno zaczyna wiac dopiero od 10 rano) i dojezdzalismy buggim na lagune przed 8 rano aby miec 2 godzinna sesje bez zadnego tloku.
Sama miescina jest raczej nieciekawa jedynym plusem jest mala odleglosc od lotniska.

Guajiru - ostroznie Adam, ewidentnie opisujesz Guajiru, a podajesz linka do Ilha do Guajiru - 2 rozne miejsca!!!
Ilha do guajiru jest opddalona 2 godz na polnoc od Guajiru.
Nie bylam w Guajiru ale slyszalam same super pozytywne opinie.
Ilha do Guajiru nie polecam, chyba ze ktos ma dlugie wakacje i podrozuje po wybrzezu wtedy warto zahaczyc na 2-3 dni max! Jak na Brazylie wiart nie jest rowny ale dmucha silnie, przy odplywie ostre jak zletki muszle a woda mulista wiec nie widac po czym sie chodzi - do szpitala daleko ;-) Nie ma co jesc, nie ma normalnej wody (slona pod prysznicem) i czesto wysiada elektrycznosc. Samo miejsce jest jednak urokliwe...

Prea (jericocara) jest swietnym spotem, ale plaskiej i plytkiej wody tam nie znajdziesz, wiatr jest bardzo silny! Jeri jest super urokliwa wioska, a downwinders przed zachodem slonca z Prea do Jeri zapieraja dech w piersiach - superowe fale!

Paracuru jest rewelacynjym spotem, rowniez do nauki - jest szkola na plazy i rowniez sa polscy instruktorzy! Wprawdzie kite beach jest oddalona i trzeba zorganizowac sobie transfer albo wyporzyczyc buggy. Jesli masz wlasne kolka mozna robic wypady do Taiba lagoon - woda raczej plytka i jak szklanka. Laguna jest mala wiec 10 kajtow to tlok, ale my mielismy szczescie do idealnych warunkow przed 3 dni po rzad.
http://www.paracurukitevillage.com/

Wracamy w przyszlym roku na 100% i tym razem zawitamy rowniez do Gujiru! ;-)

fotki ze spotow: http://www.flickr.com/photos/kasiakiteb ... 590366752/
filmiki ze spotow : http://www.flickr.com/photos/kasiakiteb ... 642585564/

Zycze superowych wakacji!!!

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post17 lis 2008, 22:27

Dajesz do mnie na indywidualne szkolenie w Paracutu i oklicy.
Jesteśmy od 20.11 - 15.01 Będę miał cały sprzet do nauki.
Oferta szkoleń taka sama jak sezonowo w PL:
http://www.boardandkite.pl/kursy.html

Jędrek

Post18 lis 2008, 12:10

w październiku miałem przyjemność zrobić wycieczkę od Cumbuco do Jeri i generalnie zgadzam się z Kasią. Jedynie dwa dodatkowe komentarze:

- Jeri to super miejsce, ale w żadnym wypadku nie nadaje się do szkolenia! Samo pływanie na kajcie jest tam ograniczone, bowiem na głównym spocie w samym miasteczku pływa się jedynie na windsurfingu, a pierwsze miejsce na kite'a, jakiś kilometr na zachód (downwindem) jest bardzo szkwaliste i z paskudnym czopem. Lepiej jest jakieś 4 km na zachód, w zatoczce, ale też żadna rewelacja. Można próbować na kilku lagunach w okolicy, ale te laguny położone są pomiędzy wysokimi wydmami, i wiatr jeżeli w ogóle tam jest, to bardzo szkwality.

Z kolei w Prea, ok. 10 km na wschód od Jeri, gdzie konczy się utwardzona droga, jest fajne dla zaawansowanych, natomiast z uwagi na głęboką wodę i spory swell, szkolenie podstawowe raczej nie ma sensu.

- Guajiru - Kasia słusznie zwraca uwagę na konieczność rozróżnienia miejscowości Guajiru od Ilha de Guajiru!

Guajiru to fajna, mała wioska (małe domki, jedna ledwo utwardzona droga wzdłuż wioski, niskie płoty, trochę jak kiedyś Chałupy, Paracuru z tej perspektywy, ze swymi murami z drutem kolczastym pod prądem i mini slamsami na obrzeżach to raczej coś a la Władek ...). Od tego sezonu działa tam dobrze większości (przynajmniej starszych kajciarzy ...) znany Marchewa, który prowadzi bardzo przyjemny pensjonat. Jest też u niego Xsiąże!

Szkolenie podstawowe jest tam jednak niełatwe, bo na oceanie bywa spora falka i trochę czopu. Chłopaki jeżdżą czasem na małą lagunę 7 czy 8 kilometrów na wschód, ale jest tam często tłoczno i w sumie niezbyt fajnie.

Podsumowując uważam że Paracuru z punktu widzenia szkolenia, jak i zaawansowanego pływania jest chyba najlepsze, bo jest tam i płaska płytka woda (przy odpływie za rafą lub też w Taibie) jak i fala.

pozdrawiam!

Awatar użytkownika
zielwandam

Post14 gru 2008, 00:44

Przy okazji tematu Brazyli mam pytanko:

Czy turysci z Polski musz miec jakiekolwiek szczepienia aby w regioon Fortalezy przyleciec?
Sprawdzal wam ktos szczepuionki na zolta febre?

MR Adam
Deska: North Cesar Pro
Latawiec: North Rino
Kontaktowanie:

Post18 gru 2008, 14:31

zielwandam pisze:Przy okazji tematu Brazyli mam pytanko:

Czy turysci z Polski musz miec jakiekolwiek szczepienia aby w regioon Fortalezy przyleciec?
Sprawdzal wam ktos szczepuionki na zolta febre?

Nikt nie sprawdza żadnych szczepień , robisz na własną odpowiedzialność lub nie robisz . Nie widziałem ani jednego komara przez 2,5 tygodnia pobytu podobno w tym rejonie problemem zaczynają być od marca . Na żółtaczke się warto zaszczepić , innych szczepień nie robiłem .

Miejsca do szkolenia w Guajiru i Cumbuco według mnie są niezłe ale każdy ma swoje upodobania
Zrobiłem wreszcie galerie z wrześniowego pobytu
http://picasaweb.google.pl/gajdzinski.a ... VRspxSTis#

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post26 gru 2008, 23:43

do nauki idealnym akwenem byłaby :idea: CAUIPE "przy" Cumbuco (około 5 km buggym po plaży)
byłaby - gdyby nie ilość kitesurferów tam :shock:
jak trafiłem tam pierwszy raz - akurat w niedzielę :shock:
to na wodzie myślałem że to CYRK jakiś
i śmiałem się sam do siebie
wbić się tam z JAKIMKOLWIEK skokiem było cudem

było - po jak sie okazuje:
a) w weekendy jest "masakra" - po ponad 50 kajtów - na spocie wielkości powiedzmy jednego helskiego kempingu
b) w godzinach rannych (przed 10-11) i wieczornych - 1-2 godz przed zachodem słońca jest tam PUSTO :idea: :shock:
miałem wiele sesji SAM lub max jedną - dwiema osobami na wodzie

Obrazek

c) chwilę zajmuje wpływanie sięw "rytm" kałuży
i po jakimś czasie okazuje się że każdy znajduje tam swoje miejsce i czas i spokojnie może oddać jeden, dwa skoki na każdym halsie (bardzo krótkim - około 300m)

plusy tego spotu:
- SŁODKA WODA - rzadkość w BRA
- PŁYCIZNA - niemal wszędzie po pas/piersi
- piaszczyste dno :idea:
- równy wiatr wiejący "w poprzek" spotu - który jest wydłyżony - więc idealnie

tak z grubsza jest tam za dnia W CIĄGU TYGODNIA :idea:
czyli jakieś 20 - max 30 kajtów na akwenie
w weekendy jak wspomniałem - dwa razy tyle + żaglówki wycieczkowe :shock: + ..spacerujący sobie po akwenie lokalesi + ..KROWY i OSŁY :shock: :lol:

Obrazek

ps: lekkie niewyczuwalne zaczopowanie tworzy się od ..kitesurferów :idea:
rano i wieczorem woda jest płaska :idea:

kolejnym dobrym i BAAARDZO popularnym, w tym wśród Polaków
miejscem do nauki jest CUEBRA MAR - obok Paracuru :idea:
POLSKI INSTRUKTOR :idea:
a do tego płaska, płytka woda na Oceanie - w porze odpływu
(podczas przypływu głęboki czop - podobnie jak na większości spotów Oceanicznych w Bra - np Cumbuco)

QUEBRA MAR podcas odpływu: kaawaaał plaży (której może 10 metrów zostaje podczas max przypływu)
+ płaska woda - małe fale łąmią się na rafie daleko od brzegu

Obrazek

Obrazek

pozdrawiam i polecam BRA :idea:

ss7pro@gmail.com
Dostał piwko: 8 razy

Post17 cze 2015, 20:36

Czy ktos moze sie podzielic przy jakim stanie wody najlepiej pracuje Tatajuba przy Jeri ? (low, high tide czy cos posrodku ?)

Pzdr

Wróć do „Spoty”