C. Boys na Sal

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post11 gru 2007, 20:57

Sz@jA pisze:Relacja git fotki też ale coś nie tak z kierunkiem wiatru w stosunku do fal.
Czy to pływanie było komfortowe?? :?

Łukasz Maciejewski moze wyjasnic Ci szczegoly na miejscu :wink:
Ogolnie wiatr byl prawie z przeciwnego kierunku niz rozkolys oceanu - i to tygrysy lubia najbardziej :D :D :D

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post11 gru 2007, 21:06

Offshore i sideoffshore to najlepszy kierunek na jazdę po falach. No chyba że pływasz na jakiejś wyczesanej rafie koralowej i startujesz z jachtu ;) I nie ma brzegu i wtedy wieje ... hm właśnie jak nazwać taki kierunek wiatru :roll: :?:

:/

Post12 gru 2007, 19:57

zgodny z kierunkiem ruchu fal i juz :twisted:

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post12 gru 2007, 20:03

Akir pisze:zgodny z kierunkiem ruchu fal i juz :twisted:

Albo po prostu side wave, side-on wave, on llub of wave :wink:
:lol: spox

Albo zakładam, że rafa, która nawet jest pod wodą jest brzegiem :jump:

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post12 gru 2007, 21:37

No i po tej wycieczce cH ma jeden z najpiękniejszych awatarków na naszym forum :)

pełen wypas :D :D

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post13 gru 2007, 09:40

Zaszalelem i rowniez zmienilem sobie emblemacik - a co mi tam...

Przy okazji chcialbym podkreslic, ze Michal Maciejewski to chyba jedyny polski tak mlody pacjent ujezdzajacy fale 3 razy wyzsze od niego. Jesli sie myle to niech ktos mnie sprostuje. Jego starszy brat po godzinie zapoznawania sie z "terenem" wymiatal jakby urodzil sie na tej fali. Jestem pelen podziwu dla Lukasza M po akcji, kiedy jechal za mna 20m i 4m fala zaczynala sie nad nim zamykac. Ja bym spekal i wyskoczylo nad fale a Lukasz wytrzymal i wycisnal mega speed, aby spod niej wyjechac. Linki jego kajta pruly czubek zalamujacej sie fali, kiedy Mlody uciekal z tunelu. Widok absolutnie kosmiczny. Delikatny blad i moglo to sie skonczyc masakrycznie. Respekt rowniez dla mego Juniora za odwage i styl jazdy po takich falach. Synek teraz mnie rozumie czemu nie chce latac do Egiptu i inne flat spoty.

Awatar użytkownika
szed
Deska: CF, North, Shin
Latawiec: Naish
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 31 razy
Kontaktowanie:

Post13 gru 2007, 09:46

Koniu,
napisz cos wiecej nt. spraw organizacyjnych.. jak sie tam dostac i gdzie najlepiej spac. Chcemy tam jechac ekipa prawdopodobnie w marcu. Byliscie tez na innych wyspach?

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post13 gru 2007, 10:28

Zapomnialem dodac, ze Michalek ma 10 lat i lubi grac na PSP, gdzie uzywa za duzo NITRO :wink:

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post13 gru 2007, 12:40

Awatar użytkownika
domino
Kontaktowanie:

Post13 gru 2007, 18:56

powracając do tematu fal do nauki ujeżdżania, polecem północne wybrzeże Portugalii :) pełen wypas... zimą duuuuzzzze fale, latem mneijsze, ale potrafią mieć 4m i więcej :) dość często 2m falki, które pięknie nadają sie do ujeżdżania po raz pierwszy :) wybrzeże jest długie i piękne i bardzo różnorodne! takie warunki jak opisałam powyżej są również na piaszczystych plażach!!! a to że piaszczysta, owszem, mniejszy stras podczas nauki, ale nie znaczy jednak że gleba mniej boli!!! jak spadniesz z fali i dobrze przy..&%# to kontakt z twardym podłożem bardzo boli... uuu...

myślę, że decydując się na ujeżdżanie fali po prostu trzeba wiedzieć co robić, poczytać o falach i prądach (są pewne zagrożenia z tym związane, np. prądy wsteczne) oraz koniecznie przed wejściem do wody pogadać z lokalesami :) oni wskażą odpowiednie wejście do wody i lokalizację niebezpieczeństw!!! każdy spot jest inny a biała woda nie bierze się z nikąd... to potężna siła, którą trzeba zrozumieć :)

ps. ku przestrodze! raz wkroczyliśmy do nowego spotu i zakochaliśmy sie w jednej pięknej 2,5m fali :) była największa i mieliśmy przypuszczenie że rozbija się o skałę, której oczywiście z powierzchni wody nie było widać. Tak też sie okazało, ale co gorsze przekonał się o tym jeden z naszych riderów na własnej skórze... fala przemieliła go i wpadł na skałę, którą zamieszkiwały jeżowce... około 30 wbitych igiełek w dłonie i stopy... reszta ciała uchroniła się dzięki piance! całą noc upijaliśmy się winem i wyciągaliśmy intruza... masakra!!!

Awatar użytkownika
kubat2
Kontaktowanie:

Post13 gru 2007, 19:08

domino pisze:(są pewne zagrożenia z tym związane, np. prądy wsteczne)

Czytałem o tym sporo jeszcze wtedy kiedy interesowałem się żeglarstwem. Pytanie. Czy prądy wsteczne pojawiają się tylko na piaszczystym podłożu? Na d polskim wybrzezem są, i są bardzo niebiezpieczne (potrafią zatrzymać, a nawet cofnać płynący fordewindem duzy jacht), a na innych akwenach? p.s. czy jest coś charakterystycznego w falach tam gdzie cofa się woda? Czy po prostu trzeba pytać lokalnych surferów?

patron
Postawił piwka: 6 razy
Kontaktowanie:

Post13 gru 2007, 22:02

prąd rozrywający (po chyba o to Wam chodzi) można poznać bardzo łatwo obserwując zafalowanie. Występuje on tam gdzie fale krzyżują się ze sobą, tak jakby schodzą. A jak sie z tego prądu wydostać? Na pewno nie płynąc w stronę brzegu! Tak sie tylko zaharujecie. Najłatwiej jest popłynąć wzdłuż brzegu a potem wrócić z falą. I przede wszystkim - zachować spokój. (łatwo mówić, ale tak wygląda teoria)

Awatar użytkownika
kubat2
Kontaktowanie:

Post13 gru 2007, 22:28

Chodzi mniej więcej o to. Tak myślę:-)

Moje dzieło:
http://www.mypicshare.com/oh4t55cupic.html
8)

Awatar użytkownika
Kosek
Deska: 666
Latawiec: North Rebel
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post13 gru 2007, 22:32

robicie offtopa ale ok :

http://www.sieplywa.pl/nawypasie.php?id=52

i starczy :wink:

patron
Postawił piwka: 6 razy
Kontaktowanie:

Post13 gru 2007, 22:40

Dobrze być oblatanym w internecie, Macieju ;) Twój link to piękne rozwinięcie mojego streszczonka tematu ;)

Wróć do „Forum Główne”