PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post10 sie 2009, 10:14

peg pisze:To tak jakbyś mówił "prawo jazdy kosztuje więc olewam to i zamiast wydawać kasę na prawo jazdy lepiej odrazu kupię sobie porsche". ...

Mówisz tak jak by bez kursu nikt po naszych akwenach nie pływał. A ostatnio na CB słyszałem ze ponad 30% kierowców jeździ bez prawka.

tkfranz

Post10 sie 2009, 10:15

peg pisze:To tak jakbyś mówił "prawo jazdy kosztuje więc olewam to i zamiast wydawać kasę na prawo jazdy lepiej odrazu kupię sobie porsche". To ja CI odpowiem: Leczenie szpitalne, rehabilitacja i życie ludzkie kosztuje więc LEPIEJ zapisz się na kurs...

albo PRZYNAJMNIEJ znajdź kogoś kto DOBRZE pływa i potrafi Ci DOBRZE wytłumaczyć ale skoro zadajesz pytania tutaj mniemam, że takiego kogoś nie masz...

Nie chce trenować na wodzie tylko na razie opanować latawiec na lądzie. Kolega bawił się latawcem więc podstawy sterowania zna. Nie wiemy nic natomiast na temat sprzętu.

Awatar użytkownika
infidelity
Deska: Nobile 555
Latawiec: Best Waroo

Post10 sie 2009, 10:18

Ląd jest najgroźniejszą przeszkodą dla każdego kitesurfera. Jeśli naprawdę musisz uczyć się sam, to dla własnego bezpieczeństwa trochę się do tego przyłóż- czytać chyba umiesz? To CZYTAJ! Kup którąś z książek (50zł cię nie zbawi), czytaj forum, szukaj po stronach kajtowych- jest pełno wskazówek dla początkujących. Bo na razie nie masz zupełnie pojęcia co może ci grozić kiedy weźmiesz do ręki latawiec większy od treningówki :doh:

Awatar użytkownika
nietaki
Deska: 129 Nobile 666
Latawiec: North Evo 8, Rebel 12
Postawił piwka: 2 razy
Kontaktowanie:

Post10 sie 2009, 10:25

niezależnie od kursu (który imho należy zrobić, zwłaszcza jeżeli nie masz cierpliwych pływających znajomych z zacięciem dydaktycznym, gotowych poświęcić swój sprzęt), mógłbyś najpierw poszukać materiałów i zobaczyć, że latawce z mnóstwem linek są kłopotliwe z innych powodów i wstępnie ogarnąć temat zanim będziesz się rozglądał za sprzętem ;)

A i są też na rynku przynajmniej dwie książki o kitesurfingu:thumb:, jeżeli będziesz pływał bez kursu, to wydaj 50 zł i naucz się jednej z nich na pamięć ;)

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post10 sie 2009, 11:43

Jurgen pisze:Mówisz tak jak by bez kursu nikt po naszych akwenach nie pływał. A ostatnio na CB słyszałem ze ponad 30% kierowców jeździ bez prawka.

Jurgen ja nie chcę się kłócić tym bardziej, że z pewnością doświadczenie masz większe. Przyznasz jednak, ze najbezpieczniejszą formą nauki kite jest kurs albo dobrze znający się na "rzeczy" kolega/koleżanka. A co do CB to wiesz... ja często z CB jeżdzę i dużo rzeczy tam ciekawych słyszałem ;)

ps - widzisz, że kolega mówi, że coś tam sterowanie zna i chce sobie "popuszczać" latawiec tylko na lądzie... może niektórych to nie rusza ale ja kilku takich "tylko na lądzie, spokojnie, delikatnie, coś tam umiem bo ktoś mówił" już widziałem... Ty pewnie widziałeś więcej...

kordi666

Post10 sie 2009, 23:41

Witam,

To moja pierwsza wiadomość więc nie bić proszę.
Chciałem kupić cały osprzęt. Latawca, po piankę i trapez .... Skończyłem IKO 1+2 ... niestety nie przeskoczyłem startów z dechą ... za każdym razem gleba pomimo kilku godzin wałkowania w wodzie... No ale jakaś baza jest ....

Plan jest taki, żeby kupić cały osprzęt i wrócić na Hel już z własnym sprzętem, a nie szkółkowym. Mam zaprzyjaźnionych instruktorów, to mi jeszcze za pół ceny pierwsze kroki pomogą pierwsze ślizgi zrobić .... Niestety mam mało czasu na skompletowanie wszystkiego bo chcę jechać za tydzień.... Stąd też zwracam się po porady... Kasę niby na wszystko mam, ale oczywiście nie chcę nią niepotrzebnie szastać....

Waga: 79 Kg

1. Kite": Chcę kupić jakiegoś Bow'a 12 m2 (tak mi radzono) ... Czy dobry wybór? Jaka firma? Ile warto dać na pierwszy sprzęt treningowy, co by niepotrzebnie kasy nie wyrzucać? Gdzie się rozglądać za sprzętem (bo jak szukałem po necie to wcale, aż tak dużo ofert nie widziałem)? Jakieś porady odnośnie długości baru i linek? Na co zwrócić uwagę przy kupnie używanego? A tak wogóle to nowy czy używany lepiej? (wydaje mi się, że nowy).... tyle pytań :)

2. Pianka: mam już krótką więc chcę długą .... Pracę mam dość czasowo wymagającą i kite będzie raczej hobby ze względu na brak czasu ... myślę że 3-4 tygodnie w roku max ... w związku z tym zastanawiam się, czy warto inwestować w jakąś wypasioną piankę? Jaki przedział cenowy jest sensowny za długą piankę? i też gdzie szukać dobrych ofert?

3. Trapez: przyznaje bez bicia, że o trapezach wiem niewiele ... jakieś porady? także pod kątem szybkiego zakupu ...

4. No i na koniec decha: wiem że do nauki powinna być długa jak na moją wagę 132-134? Jakie firmy warto kupować? Jaki przedział cenowy sensowny? Czyli w zasadzie powtórzenie poprzednich pytań ... ;)

Z góry dzięki za podpowiedzi.

Awatar użytkownika
ted
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post11 sie 2009, 09:02

Okej, Kordi, to po kolei:
Nie wiem jakim masz budżet więc zakładam tu taniej, tam drożej ;)

1. pianka - tutaj będzie najprościej, jest mnóstwo wyprzedaży pianek na helu, ostatnio widziałem npx za 200 pln na małym morzu
2. każdy trapez ma tabelkę rozmiarów, zmierz się i zobacz.

Oczywiście najlepiej jest zmierzyć trapez, ale np. na mnie pasują wszystkie M'ki, a pływałem w kilku...

3. co do latawca i deski, to twoi znajomi instruktorzy nie mogli by czegoś doradzić? Tutaj już się rozbija o $$$ więc przepatrz oferty i wrzucaj tutaj swoje typy.

Powodzenia.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post11 sie 2009, 14:02

kordi666 pisze: ... jakieś porady? także pod kątem szybkiego zakupu ...

wiele pytań
i się nie dziwię
dziwię się że nie pytałeś o to wszystko podczas szkolenia :idea: :?:
WARTO BY BYŁO :idea:
bo kwestii sporo..

pzdr

kordi666

Post11 sie 2009, 17:58

Ziomek. pisze:
kordi666 pisze: ... jakieś porady? także pod kątem szybkiego zakupu ...

wiele pytań
i się nie dziwię
dziwię się że nie pytałeś o to wszystko podczas szkolenia :idea: :?:
WARTO BY BYŁO :idea:
bo kwestii sporo..

pzdr

Pytałem... co nie zmienia faktu, że jeszcze mogę dopytać.... Ogólne pojęcie mam.

bart_dr

Post12 sie 2009, 06:26

deska tylko su2 bambus 135 ( tylko zeby najtanszych strapow ci nie wcisneli)
a kajt yy jesli uzywane ferrari to uzywany Ozone , a jesli jakas wolga to cabrinha :)
jesli masz kase na nowy sprzet to ja bym w ciemno zainwestowal w Core Riot XR albo idz na calosc i od razu GT:D
http://www.core-kites.com/

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post12 sie 2009, 07:32

wołga :twisted:

evolutionVIII
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Kontaktowanie:

Post12 sie 2009, 07:51

CB - wołga :shock:
Zawsze słyszałem że to Mercedes :wink:

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post12 sie 2009, 19:17

evolutionVIII pisze:CB - wołga :shock:
Zawsze słyszałem że to Mercedes :wink:

ale Wołga to też "Mercedes" był przecież :idea:

pzdr

Awatar użytkownika
Felix

Post12 sie 2009, 20:32

No ja przeszedłem ten sam etap w sumie bardzo nie dawno, wiec chętnie podziele sie moimi doświadczeniami.
Wydaje mi sie ze moje decyzje i wybory są słuszne, ale wcale tak nie musi być.

A więc.
1.Latawiec Best Waroo 2008 z barem stan bardzo dobry 1700 zł
2.Deska SU2 - Proride Carbon 2008 prawie nówka 800 zł
3.Trapez Pat Love Cast model 2008 nowy 400zł
4.Pianka Mystic Venom 5/3 nowa 690zł

1.Moglem dopłacic pare groszy i kupic nowy latawiec w układzie delta.
Jednak umyślnie kupiłem Waroo bo to dobry latawiec szkoleniowy, no i przede wszystkim Bow, nie jest tak nerwowy i wybacza dziwne ruchy barem.
2. Przeleciałem oferty na forum, również te które były wrzucone nawet 2 miesiace temu, był ten SU2 aukcja na alegro zakonczona bez chetnych odezwalem sie okazalo sie ze decha jest do wzięcia. Bardzo dobry zakup.
3. Trapez kupiłem razem z latawcem. Wiec skozystałem z okazji.Pat love polecany dużo ludzi używa.
4.Pianka szukałem czekoś używanego, ale albo rozmiar nie pasował, albo to było byle co. Stwierdziłem ze wydam wiecej i kupie sobie, wygodną dopaswaną do siebie pianke która długo mi będzie służyć. Wybór padł na mystica. Dlaczego 5/3 bo na rodos w tym roku sie nie wybieram, a na jesien i wiosne będzie jak znalazł.
Wydałem 3590 za w sumie nowy sprzęt. Ale nie jest łatwo w tych rocznikach znaleść sprzęt w podobnej cenie.
Powodzenia

Nomercy
Deska: Parapet z OBI
Latawiec: TESCO Bag
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post12 sie 2009, 20:48

bardzo dobre rady felix :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:
az milo sie czyta :clap: :clap: :clap:

Wróć do „Pierwsze Kroki”