Wrzesien 2-gi tyg gdzie jechac !?

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
Awatar użytkownika
Marcin78
Kontaktowanie:

Post08 sie 2007, 14:29

Uff... ale sie porobiło. Wszedzie tylko reklamy. Byłem w zeszlym roku w Magawisch i fakt jedzenie kiepskie ale mega zaleta tak jak pisze marcin jest to ze mozna sobie podjechac do lezaczka po picie ,skoczyc do pokoju na chwilke itd, a nie codziennie rano czlapac z tobolami do bazy.

W tym roku chce jechac do Sufagafunkite(mam nadzieje ze znajde jakas oferte) przy hotelu Menaville. Hotel super, nie mozna co prawda plywac przy hotelu ale codziennie plyne sobie albo do zatoki albo na wyspe aTobia i plywam do woli. No i ten kilkukilometrowy downwind na koniec dnia do hotelu to juz jest mega sprawa.

I tym sposobem bede spokojnie kitowal daleko od Elgunowskich klimatów.
:D :D :D

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post08 sie 2007, 15:37

Magawish:
Obrazek
widok na miejsce ewentualnie do nauki na lewo od colony - niebezpieczne poniewaz ochrona colony tam nie dziala a wiatr jest side offshore z lewej .W razie draki odplywasz w sina dal .O oile dobrze pamietam to Zimas odplyna z tamtad w sina dal a pozbieral sie dopiero na sandbanku.
Obrazek
Normalnie tu gdzie leza kity na lewo sa slomiane parasole wiec miejsca jest jeszcze mniej
Obrazek

Obrazek
Tak wyglada miejsce do ladowania i startowania kitow .Wystartowanie tutaj komorowca to niezla sztuka.Tymbardziej ze wieje od ladu
Obrazek
Obrazek
A to miejsce o ktorym pisal Marcin.Jak widac plytko jest prawie na dlugosc linek i do tego wiatr wypychajacy na morze albo na centrum nutkowe nieopodal
Obrazek
Obrazek
A tu Zimas lata nad sandbankiem .Ta plycizna daleko od colony do ktorej trzeba sie przebic przez slaby krecacy wiatr.Na sandbanku tez wcale nie jest rowno !!!

Awatar użytkownika
rolnik

Post08 sie 2007, 16:05

Pare fotek z rsz dla kontrastu odnosnie ilosci miejsca i bezpieczenstwa.I prosze nie wciskajcie mi ze robie tu jakas reklame .Uwazam tylko ze jest to miejsce godne polecenia .Dla scislosci place normalnie ,wykupuje chotel z biura ktore przesle mi najlepsza oferte; sprzetu nigdy nie targalem ze soba bo w cene asekuracji zawsze wliczone bylo przechowanie we wszystkich bazach(chyba).W rsz saekuracja to chyba formalnosc w colonie bez tego nie da rady :evil:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

wziąć psycho 3 10 i zastanawiam sie nad pulsem - leszpa będzie 7
wydaje mi sie ze to najlepszy zestaw .Inne latawki nie powinny byc potrzebne.

MArcinBe
Dostał piwko: 1 raz

Post08 sie 2007, 16:38

Brawo Rolnik, super antyreklama i reklama..., czy poza rsz isteje dla ciebie cos innego 8)

Obrazek
Po kolei:
1. Szkolka colona, jak widac rowniez na zdjeciach Rolnika, malo miejsca i tlok (jak ja bylem bylo zdecydowanie mniej ludzi, moze dlatego ze teraz mamy rsz w ElGounie??), tam racja, jest malo miejsca wiatr nierowny.
2. Na wysokosci szkolki plytkiego na dlugosc linek, ciut wiecej.

ALE.
3. to jest rejon o ktorym pisalem ze tam sie mozna uczyc, czy on jest maly? cale jasne to plytko. jezeli kogos tam wywieje, to przy wiatrach NW-N bedzie go zwiewac na wysokosc bazy, lub na lache piachu, tak czy siak, przy wykupionym reskju wyciagaja cie z wody.
przy plazy 3. jak ja bylem byly pojedyncze osoby.(trzeba zaznaczyc ze w zimie wiatr ponoc jest zdecydowanie NW do czasem podobno W, i wtedy obawy Rolnika sa trafne, ale wiosna, lato, jesien, nie jest tak -> windfinder)
Ale przyznaje, ogolnie na pustyni przy Mangroovy jest wiecej miejsca do startu.
4. Sandbank i plycizna, ja sie tam nie musialem 'przebijac', walczyc, zeby doplynac, na wysokosci szkolki wiatr nierowny, ale dalej juz ok.
Przyznaje w ElGouna wiatr jest rowniejszy, ale nie jest to porownanie wiatr na morzu i wiatr u nas na srodladziu..
5. Ewentualne miejsce przy silnym wietrze do malej fali.

Nie jest to idealne miejsce ale jest ono conajmniej dobre!

jeszcze apropo plazy nr 3. i mega tloku tam:
Obrazek
Obrazek
po jasnym widac, ze plytkiego jest na "dlugosc linek"

W Egipcie, nie wazne czy ElGouna, czy Hurghada, czy Safaga, moze wiatr mocno, moze wiac slabo, wiec jak juz czesto bylo powtarzane, bierzcie wszystko co macie.

Awatar użytkownika
rolnik

Post08 sie 2007, 16:59

czy poza rsz isteje dla ciebie cos innego

Piszemy o egipcie .
Pytasz czy znam miejsca na swiecie gdzie bardziej mi sie podoba? Oczywiscie .Generalnie wole wave jak plaka wode :wink: .Fotek nie bede juz wstawial chyba ze ktos zapyta o miejsce w ktorym bylem i mi sie podobalo .Mam tego sporo.

seek666
Kontaktowanie:

Post08 sie 2007, 17:51

Dodam swoje 3 grosze..

Pływałem w colonie jakieś 2 lata temu, co prawda mieszkałem w innym hotelu i tylko tam dojeżdzałem (więc na temat jedzenie się nie wypowiem) ale miejsce było jak dla mnie rewelacja.. Jeśli wiało to wiało równo, bardzo daleko płytko (tam gdzie uczy szkółka). Zupełnie pusto na wodzie (4-5 kiteów w powietrzu).. 5 osób na około 70 parasoli.. Było gdzie się rozłożyć bez problemu. Fakt nie tyle miejsca do startowania co w elgounie (nie byłem, widziałem na zdjęciach) ale to chyba nie jest problem.. co poniektórzy żeby popływać na jeziorach odpalają z kawałka metr na metr w trzcinach:P.

Ogólnie polecam, co nie zmienia faktu że w drugiej połowie września pewnie pojade jednak do el gouny tylko i wyłacznie z powodu aby zobaczyć jak tam jest.

Awatar użytkownika
mikucha
Kontaktowanie:

Post08 sie 2007, 20:36

Obrazek

Mam pytanie? Czy ktoś może mi podać dokładne namiary RSZ na google earth lub screena z zaznaczonym miejscem?? tak jak wyżej:)

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post08 sie 2007, 21:19

w lewym dolnym rogu zdjęcia masz współrzędne :roll: :doh:

MArcinBe
Dostał piwko: 1 raz

Post09 sie 2007, 09:23

Onzo, Mikucha pyta o RSZ, a na obrazku jest Colona ;-)

wziete z podpisu postow od RSZ:
RedSeaZone Kiteboarding
IKO Center 704
El Gouna, Egypt
LON 33°40'23" E
LAT 27°25'19" N

Awatar użytkownika
mikucha
Kontaktowanie:

Post09 sie 2007, 12:07

Onzo czytaj dokładniej posty !

MarcinBe dzieki :D

Awatar użytkownika
@isha
Kontaktowanie:

Post09 sie 2007, 12:16

Aloha;))

Szukacie ofert na wyjazdy?

Napiszcie do nas! :D

Super oferta RAS SUDR Egipt na koniec Września : http://www.ellare.pl/wyjazdy.php?id=6
Jedzie mocna ekipa!! :twisted:
Kursy kitesurfingu dla początkujących.
Kursy doszkalające prowadzone przez Aishe
Kursy Freestyle prowadzone przeze Dja NOZA

Oferty wyjazdów do bazy RED SEA ZONE !

WWW.ELLARE.PL

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post09 sie 2007, 16:11

mikucha pisze:Onzo czytaj dokładniej posty !

MarcinBe dzieki :D

Przepraszam :oops:

seek666
Kontaktowanie:

Post09 sie 2007, 18:35

Może ktoś coś więcej napisać o tym spocie?

RAS SUDR

Osobiscie pierwsze slysze... :roll:

Bociek
Deska: biało-czarna,ale się połamała
Latawiec: ce szajp
Kontaktowanie:

Post10 sie 2007, 01:22

Czy Ras Sudr to spocik, w którym śmigała tylko Aisha? (...?)

Aisha, czy korzystając z Waszej oferty dostanę rabat jako pierwszy klient w Ras Sudr?:-)

Jestem ciekaw wrażeń tych, którzy odwiedzili to miejsce, pozdro.

seek666
Kontaktowanie:

Post10 sie 2007, 11:47

To znalazłem na surfing-guide:

Obrazek

Ras Sudr to mała egipska miejscowość na Półwyspie Synaj, blisko 80 km na południe od Kanału Sueskiego, czyli około 300 km od lotniska w Sharm el Sheikh. Te 300 km to niestety ponad 3 godziny jazdy samochodem z lotniska. Infrastruktura nie jest tak bardzo rozwinięta, ale w nagrodę dostajesz piękną, dziewiczą, szeroką i praktycznie zupełnie pustą plażę. To miejsce naprawdę zapiera dech w piersiach. Ras Sudr jest bardzo spokojną miejscowością, idealną dla tych, którzy chcą odpocząć od zgiełku oraz wielkomiejskiego trybu życia. Dlatego tym, którzy uwielbiają nocne imprezy, nie polecamy tego miejsca.

Długa szeroka piaszczysta plaża, błękitna laguna, płytka, przeźroczysta, błękitna woda, zawsze dobra pogoda i wiatr od brzegu – to wszystko sprawia, że Ras Sudr jest doskonałym miejscem na deskę i na kite. Wielka, płytka i płaska laguna daje dużo miejsca do ćwiczeń oraz jazdy freestyle. Spot jest doskonały dla początkujących jak i dla bardziej zaawansowanych. Fani freestyle i freeride znajdą tu doskonałe miejsce dla siebie. Najlepsze warunki do pływania panują, jak w całym Egipcie, w okresie letnim (od maja do października), choć na wiatr można liczyć również w pozostałych miesiącach. Północny i północno-wschodni wiatr wieje od brzegu i wzmaga się podczas poranka, by swą maksymalną siłę uzyskać w okolicach południa. Późnym południem wiatr wycisza się ponownie. Ranki, ze względu na delikatną bryzę i płaską wodę, są doskonałym momentem dla początkujących. Club Mistral i Club Nathalie Simon otworzyły tutaj swoją kolejną bazę w Egipcie. Obie szkoły prowadzą szkolenia na wszystkich poziomach zaawansowania.

Hmm.. nie wiem co myśleć o tym "wiatr od brzegu"

Jak ktos ma jakieś informacje na temat tego miejsca to prosiłbym jeszcze raz o podzielenie się nimi.

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”