kompletny - niekompletny bar

Forum dla początkujących
pozzpdk

Post29 lip 2007, 21:45

Witam kupilem juz sprzet (uzywany) i mam nadzieje niedlugo z niego korzystac. mam jednak watpliwosci co do baru. mam watpliwosci co do tego czy jest przy nim wszystko co potrzeba. Czy szanowni koledzy moga mi podpowiedziec co jeszcze musze dokupic by spelnial swoja funkcje? Link do zdjecia tutaj: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... a449e.html

z gory dziekuje za pomoc

Awatar użytkownika
Kosek
Deska: 666
Latawiec: North Rebel
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post29 lip 2007, 23:04

no brakuje chichenloopa ale znam takich co plywaja/li bez niego :)
ale wtedy na koncu byl karabinczyk a nie kolko wiec raczej potrzebujesz chickenloopa(?)

z drugiej strony ciekawe rozwiazanie zrywki :)

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post30 lip 2007, 00:34

Kosek pisze:ale wtedy na koncu byl karabinczyk a nie kolko wiec raczej potrzebujesz chickenloopa(?)

z drugiej strony ciekawe rozwiazanie zrywki :)

zdecydowanie wszelkie karabińczyki spbie odpuść :idea: :idea:
w 2003 do naszej szkoły trafił świeżo upieczony kursant ..innej szkoły :wink:
który to właśnie zapinał się do kajta na stałe :shock: :shock:
tak go nauczyli :?
mało tego - nie był to nawet karabińczyk, jak dziś - odginany
tylko...zakręcany "alpinistyczny" :doh:
w naszej szkole wtedy poznał co to są systemy bezpieczeństwa
co być może powoliło mu być dziś jednym z czołowych polskich zawodników
który już w tym sezonie wygrał zawody :idea:

dość niezłym i bezpiecznym :idea: rozwiązanem na podpięcie tego Twojego "kółeczka" do siebie jest zastosowanie szekli "Wicharda" :idea:
jest ona naprawde bezpieczna
ale ..dość droga :idea: (niecałe 200 pln)

..odpada oczywiście możliwość prób unhooked :idea:

a co do Twojej zrywki :doh:
..nie jest to mój ulubiony patent
co prawda DZIAŁA
ale makaron po takim leashowaniu należy do najgorszych :?

pozdro

ps: czyżbym wiedział od "kogo" kupiłeś ten bar :?: :wink:

Awatar użytkownika
Sajk
Deska: RRD
Latawiec: North Rebel 11m 2013
Kontaktowanie:

Post30 lip 2007, 09:54

Starsze bary rrd mają swoje "uroki" :)
Dokładnie tak jak Ziomek mówi, jedyną opcją dla Ciebie jest dobra szekla i nie wiem czy jakaś inna firma oprócz Wichard ją robi. A sam Wichard robi ich wiele i różnych...

Np. takie stanowczo odpadają:
Obrazek

Takie również (miałem kiedyś taką i NIE sprawdza się, gdy tego naprawdę potrzebujesz, za to świetnie działa gdy ją sobie testujesz :wink: )
Obrazek

A szekla o którą chodzi wygląda tak (sorry za jakość zdjęcia):
Obrazek

O porządnej lince wyzwalającej szeklę chyba nie trzeba przypominać. Można się naprawdę niepewnie poczuć, gdy się człowiekowi linka zerwie, bo szekla nr 2 nie chciała się otworzyć... :roll:

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post30 lip 2007, 09:57

Sajk pisze:Starsze bary rrd mają swoje "uroki" :)
Dokładnie tak jak Ziomek mówi, jedyną opcją dla Ciebie jest dobra szekla i nie wiem czy jakaś inna firma oprócz Wichard ją robi. A sam Wichard robi ich wiele i różnych...

Np. takie stanowczo odpadają:
Obrazek

Takie również (miałem kiedyś taką i NIE sprawdza się, gdy tego naprawdę potrzebujesz, za to świetnie działa gdy ją sobie testujesz :wink: )
Obrazek

A szekla o którą chodzi wygląda tak (sorry za jakość zdjęcia):
Obrazek

O porządnej lince wyzwalającej szeklę chyba nie trzeba przypominać. Można się naprawdę niepewnie poczuć, gdy się człowiekowi linka zerwie, bo szekla nr 2 nie chciała się otworzyć... :roll:

a jak się człowiek dziwi jak się rozegnie metalowe kółeczko do którego się mocuje ten sznureczek, który jednak wytrzymał - to dopiero szok.

ogólnie nie polecam - jak to Ziomek kiedyś napisał - nawet na leasha

www.radsails.pl/zrywka.html

pozzpdk

Post31 lip 2007, 11:51

Dzieki chlopaki za pomoc. Kupilem bar w komplecie z bialo zielonym kitem rrd. Ziomek moze teraz na 100% wiesz kto byl poprzednim wlascicielem. Jesli tak to powiedz mi jakim cudem ten magik podpinal sie do trapezu tym koleczkiem, bo powiedzial ze wyslal bar gotowy do uzytku.
Potrzebuje wiec do niego szekle czy chickenloopa? czy jedno i drugie? jesli chickenloopa to jaki rozmiar? I skoro mam ta smieszna zrywke to czy potrzebny mi jais system awaryjny przy loopie? Czy potrzebuje czegos jeszcze do bezpiecznego uzytkowania?
Przyznam sie ze bar, jak i caly sprzet widzialem tylko na zdjeciach. Ale juz wszystko jest w drodze do mnie czyli do Irlandii, gdzie bede z niego korzystal. (mam ogromna nadzieje)
Jeszcze raz dziekuje za pomoc, bede informowal o postepach.

Wróć do „Pierwsze Kroki”