Sprzedawałem kajta... i się załamałem

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
Mareck
Kontaktowanie:

Post12 lip 2007, 01:36

Sprzedałem Waroo 14 na Allegro. Poza tym, że poszedł za małe pieniądze to w trakcie aukcji spotkałem się z wieloma dużo ciekawszymi historiami które mnie trochę przeraziły i dlatego je przedstawiam.

Był to sam kie, bez baru. Napisałem w opisie, że potrzeba do niego bar 55 cm oraz gdzie i za ile można go kupić. Miałem też bar 45 cm który celowo umieściłem na osobnej aukcji, żeby nie było wątpliwości, że to nie jest komplet.

Na 8 osób które się do mnie odezwały mailowo 4 pytały się ile bym chciał za zestaw z barem i czy można kupić razem. Dwa maile nadaje się do zacytowania w całości - bez podania autora, chyba nie ma problemu :wink:

nie mam dużego doświadczenia więc grzecznie pytam: czy ten kite popracuje z barem M od crossbowa?
-----
jestem laikiem a chciałbym kupic cos - za 3 tygodnie jade nad morze
mam 83 kg czy ten latawiec by mi podszedł ?
z jakiego roku ten latawiec / i który własiciel /

-----
Oczywiście nie mam pretensji do tych osób, że zadają pytania ale przeraża mnie ogólny obraz osób kupujących latawce :idea: Pytanie sprzedającego czy jego towar jest dobry nie jest zbyt rozsądnym rozwiązaniem.

Jednak maile to nie wszystko. Najlepszy "kupujący" zadzwonił... :shock:

- Dzień dobry... Ja się nie znam na tym sprzęcie... Co to Pan sprzedaje? Jakiś Waro Bow [waro bow nie waru boł!], i to Pan powie będzie dobry jak ja chciałbym zacząć na tym pływać?
- Lepiej niech Pan pójdzie do szkółki,np. na Helu, tam się Pan dowie wszystkiego od podstaw, teraz Panu przez telefon nie wytłumaczę.
- Tak, ale ja z Wrocławia jestem. To ja bym sobie kupił i na Mietkowie pływał, na Hel o daleko jest.

Tak więc podsumowując moje NIEOBIEKTYWNE obserwacje połowa kupujących nie ma o tym sporcie pojęcia - ani praktyki ani teorii, da się im wcisnąć dużo kitu i nie chciałbym ich spotkać na tej samej plaży.

Jestem sobie w stanie wyobrazić Pana który do mnie dzwonił który rozkłada z rodzinką "latawiec" 14m2 na plaży i próbuje go startować.
Nie chicałbym być w pobliżu...

Chyba zacznę teraz dokładniej się rozglądać kto się rozkłada koło mnie, bo tacy ludzie stanowią zagrożenie nie tylko dla siebie :!:

I na koniec screen z głównej strony Allegro który właśnie mi się objawił :)
Spodziewam się, że w tej kwestii nic się w najbliższym czasie nie zmieni...

Obrazek

Blesso
Dostał piwko: 1 raz

Post12 lip 2007, 07:48

Zbyt pochopne wnioski wyciagasz ;)
Po pierwsze Twoja aukcje obejrzano okolo 1000 razy.
Nie napisales w niej "gdzie" mozna kupic bar. Wiec czesc osob mogla domniemywac ze jestes w stanie im taki bar zalatwic ( napisales "Możesz kupić model ...baru" ) .
W opisie aukcji latawca nie napisales ze posiadasz bar 45cm i sprzedajesz go na innej aukcji.
Po drugie z 8 osob zainteresowanych tylko 4 "mialy problem" z tym dwie osoby "duzy problem" na ....1000 odslon.
I po trzecie latawiec wcale tanio nie poszedl bo za 1900zl
A tegoroczne latawce z barem mozesz kupic juz za 2500-3000zl od nowych po np miesieczne)

;)
Blesso

__kater__
Postawił piwka: 6 razy

Post12 lip 2007, 08:26

No dobra ale w końcu jedna z takich nieświadomych osób kupi taki latawiec i zechce jej się samej pływać stwierdzi: " w końcu widziałem jak to robią, tak gładko poruszali się po tej wodzie, ja też będę potrafił"
Potem faktycznie rozłoży się na plaży i zacznie pompować....

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post12 lip 2007, 10:44

:naughty: :mrgreen: :mrgreen: Mareck - następnym razem napisz w opisie : "Kajt nie nadaje sie na Mietkowo" :naughty: :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
sander
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post12 lip 2007, 10:56

yanosik pisze::naughty: :mrgreen: :mrgreen: Mareck - następnym razem napisz w opisie : "Kajt nie nadaje sie na Mietkowo" :naughty: :mrgreen: :mrgreen:

Popieram 8)

P.S. Możemy już zacząć się obawiać gościa na Waroo 14, czy może jednak transakcja nie dojdzie do skutu :?:

Awatar użytkownika
Mareck
Kontaktowanie:

Post12 lip 2007, 11:14

Blesso pisze:Zbyt pochopne wnioski wyciagasz ;)

Całkowicie co innego było meritum tego posa.

sander pisze:P.S. Możemy już zacząć się obawiać gościa na Waroo 14, czy może jednak transakcja nie dojdzie do skutu :?:

W końcu trafił w "powołane"ręce. Ale ten gość pewnie coś w końcu kupi...

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post12 lip 2007, 19:15

Blesso pisze:I po trzecie latawiec wcale tanio nie poszedl bo za 1900zl
A tegoroczne latawce z barem mozesz kupic juz za 2500-3000zl od nowych po np miesieczne)

z tym że Mareck nie sprzedał "tegorocznego latawca"
tylko zeszłoroczne Waroo w rozmiarze 14 :idea:
bez baru to uczciwa cena..

pozdro

Awatar użytkownika
Mareck
Kontaktowanie:

Post12 lip 2007, 19:19

Blesso pisze:A tegoroczne latawce z barem mozesz kupic juz za 2500

Poproszę miesięczne waroo 13 z barem za 2500 - dowolną ilość.

Blesso

Post12 lip 2007, 19:52

Darek _ ja wlasnie staram sie uswiadomic Mareck-iemu ze cena ktora osiagnal jest akuratna i cen tegorocznych latawcow wcale nie sa takie wysokie .
Zaczynajac od SkyT za 2700zl poprzez Blade Beast za podobna cena po Slingshota Turbo 2 od Pablo za cene rownie atrakcyjna po dwumiesiecznego Ozona Sport 11m za 3000zl ( moze mniej)

Mareck :) Prosze Cie - nie zalamuj sie tym ze ktos chce cos kupic a nie bardzo wie czym to sie je ( bo pewnie to jest meritum Twego posta). Gdyby kazdy z facetow poszedl do sklepu z zona/dziewczyna/przyjaciolka i ona miala by wybrac np telewizor LCD,telefon komorkowy, komputer lub wiele innych "meskich" ;) ;) * sprawunkow ;) to ......( nie bede konczyl)
NIe kazdy musi sie znac na samochodzi by go kupic tak samo nie trzeba wiedziec gdzie jest silnik by jechac.
A to czy ktos potem bedzie latal -to juz jest inna bajka.
Wiec smialo rozpakowuj manele i uwazaj i tak na innych.
Blesso
PS
Dodaj do tego Twojego zeszlorocznego Waroo 14m nowy bar za 1030zl to masz kwote za ktora mozesz miec dzis dwmumiesiecznego Ozona ;)
Moze byc ?
Qrcze- robie komus reklame ;)
Pozdro

* -(wiem -szowinistyczna swinia jestem)

l_ukasz

Post16 lip 2007, 14:28

hej,.. zawsze bylem "czytaczem" forum ale postanowiłem wreszcie coś napisać, w końcu poruszacie posta o mnie :)

mogę was uspokoić, ze latawiec trafił w dobre ręce (trzy lata na C-s):)
wiedziałem ci licytuje i nie zadawałem zbędnych pytań.

muszę pochwalić Marka - kajta miałem następnego dnia już na zatoce.

na barze i tak mi nie zależało bo chciałem 07 a nie 06.
znam realia i uważam, że była to dobra cena.

ale tak btw,
byliśmy w na Cowbay w sobotę, pływało się świetnie, aż zjawili sie "wszystko wiedzący samo uczący" 4 osoby,.. próbowali startować 2 m od brzegu, w stronę brzegu,.. jeden zrobił przebierzke po kajcie kolegi,.. i dla swojego dobra rozwalił kita swojego. Zadziwił mnie koleś co wyciągnął nowego xbow,.. i po chwili rozwalił, kupuje kita za tyle kasy i nie stać go na przynajmniej pierwszy etap szkolenia,... jakoś mi się nie chce w to wierzyć. Nastała chyba jakaś nowa moda, na naukę bez żadnego przygotowania. ale jeszcze najgorsza akcja była jak zwijaliśmy się, w pewnej chwile słyszę dupppppppppppp, patrze wielka 18 C-s walnęła 2 m odemnie krawędzią natarcia w glebę, obracam się a kolega ze swoim kitem stoi w środku pomiędzy linkami. Obrazu jakoś to do nas nie doszło ale po chwili zastanowienia stwierdziliśmy, że mieliśmy dużo szczęścia,.. co by było gdyby,... wykręcił kita,,..

i co na to poradzić ??

Pozdrawiam
Łukasz

Awatar użytkownika
CasaBonita

Post16 lip 2007, 14:46

YYY, moment, ja tu czegos nie rozumiem, a konkretnie tego delikatnie mowiac „nietrafionego” porówniania..

Czy Ty Blesso masz NAPRAWDE problem z tym, ze kobieta kupuje telewizor, laptopa albo telefon, czy sobie JAJA robisz??! Bo jesli naprawde to :roll: :shock: :? :shock:

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Kontaktowanie:

Post16 lip 2007, 15:01

Blesso pisze:Gdyby kazdy z facetow poszedl do sklepu z zona/dziewczyna/przyjaciolka i ona miala by wybrac np telewizor LCD,telefon komorkowy, komputer lub wiele innych "meskich" ;) ;) * sprawunkow ;) to ......( nie bede konczyl)
NIe kazdy musi sie znac na samochodzi by go kupic tak samo nie trzeba wiedziec gdzie jest silnik by jechac.

ale bez prawa jazdy do samochodu się nie wsiada jadąc w trasę z kimstam i między kimśtam

tak samo jak nie zrobisz krzywdy komuś tym telewizorem/telefonem/komputerem co to się ne nim nie znasz

a kitem to mozesz zrobić krzywdę przede wszzystkim sobie ale na drugim miejscu sa postronni - jakby Ci tkoś 18m C przyłożyl w brzuszek opalającej się Twojej Lejdi to byś się zastanowił pisząc tego posta
Albo jakby Ci ktos linką od latawca obciał ucho (w piotrkowie efendi mało się tak uszka nie pozbył) albo jakby Ci kitem w auto na full spedzie przyłożyli dalej wymieniać????

pozdróweczka.

ps. żebyś nigdy w banię nei dostał C-shapem czy innym twardzielem ja dostałem już 3 razy. Nie wnikaj jak bo po prostu stałem a ktoś za mną - nawet nie wiem kiedy zaczłą puszczać kitka, uczyć się (niefart k****, ale się zdarza) także .....

Blesso

Post16 lip 2007, 16:36

Zgred ;)
CZy tej Pani sprzedal bys auto ? :
http://tinyurl.com/2e2ohf
Ona rowniez prawo jazdy zapewne (??) zrobi .....kiedys
To czy ktos zadajac pytanie podstawowe i chcac kupic zaawansowana rzecz nie bedzie w przyszlosci potrafil np .. poslugiwac sie latawcem.
Czy na kupno np wykaszarki trzeba miec pozwolenie ? -najwyzej ogolisz komus buty.
A pile spalinowa tylko dla facetow powyzej 26 lat z bicepsem o obwodzie >50cm ?
Wiertarka nie dla okularnikow !
Noz kuchenny nie dla zgryzliwych kobiet a mlotek nie dla ...zgredow ;)
;)
Blesso

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Kontaktowanie:

Post17 lip 2007, 07:19

Blesso pisze:Zgred ;)
CZy tej Pani sprzedal bys auto ? :
http://tinyurl.com/2e2ohf
Ona rowniez prawo jazdy zapewne (??) zrobi .....kiedys
To czy ktos zadajac pytanie podstawowe i chcac kupic zaawansowana rzecz nie bedzie w przyszlosci potrafil np .. poslugiwac sie latawcem.
Czy na kupno np wykaszarki trzeba miec pozwolenie ? -najwyzej ogolisz komus buty.
A pile spalinowa tylko dla facetow powyzej 26 lat z bicepsem o obwodzie >50cm ?
Wiertarka nie dla okularnikow !
Noz kuchenny nie dla zgryzliwych kobiet a mlotek nie dla ...zgredow ;)
;)
Blesso

O ile nie obawiam się kosiarzy z podkaszarkami czy kolesia z piłą spalinową - chyba ze ma obłę w oczach i idzie z nią wieczorem po ulicy (odpaloną oczywiście) o tyle przypadki puszczania latawców i to im większy tym lepszy (bo przecież to naturalne u facetów) przez osoby które nie bardzo wiedziały jak i co podąłczyć już widziałem a i jak pisałęm już 3 razy pompowańcem dostałem po głowie (nic przyjemnego). Mój fart że tubą a nie linkami bo pewnie nie miałbym już uszu.

NIedawno okazało się że mój kumpel kupił sobie kite'a 13.
I kiedy pojechał na MALUTKĄ łąkę go puszczać?? Jak to kiedy w ta zajebiście wietrzną sobotę. Miał fart że go trzymal brat i jego kolega wszyscy we 3 się przelecieli ale..... spokornieli szybko i się zwineli.

A samochód to bym sprzedał każdemu bo za używanie samochodu bez papierów to grożą poważne konsekwencje tym bardziej jak spowodujesz wypadek i dasz się złapać. Na samochód to masz właściciela i ubezpieczenie. A tak?? Dostaniesz kitem w łepek linka obetnie Ci uszko a dziewczynie twojej pęknie śledziona i co?? Będziesz wtedy płakał że to nei powinno tak być zeby każdy mógł (choć za tym nie jestem). Wiadomo moze się to zdarzyć od doświadczonego użytkownika ale..... prawdopodobieństwo jest mniejsze.

A co do młotków?
Fakt nie dla mnie - mam takich co to za mnie nimi machaja :P

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post17 lip 2007, 12:16

Wszystko prawda, ale sprzedając kita, wyobraźcie sobie taką sytuację:
-znający się na rzeczy kiter chce od ciebie kupić latawiec za 2000 zł, lecz jego ofertę przebija gość bez zielonego pojęcia i daje 2400 zł.

Moje pytanie: Komu sprzedacie???

:roll: Ot, takie pytanie retoryczne :roll:

Wróć do „Forum Główne”