WAKE a IKO

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
przemjas
Deska: SU-2 Prorider
Latawiec: SS RPM 10m
Postawił piwka: 22 razy
Dostał piwko: 18 razy
Kontaktowanie:

Post11 maja 2007, 10:22

a ja w wake.pl robie kurs, i powiem tak: Instruktorzy sa super, pomagaja w kazdej sytuacji, bez problemu odpowiadaja na kazde pytanie, ja nie narzekam i napewno wroce tam na kolejne stopnie. i nie ma czegos takiego ze jak zalapiesz to odrazu zabieraja latawke

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post11 maja 2007, 11:17

IKO, IKO, IKO, ciekawe ile osob na forum wie, ze TARIFA mekka kite w europie "sra" na IKO, bo maja tam swoja organizacje. Zapytajcie naszego rodaka Tomka pedryca, przedstawiciel skya na Tarifie.

Gdyby nie to, ze IKO stalo sie tak , nazwijmy to popularne u nas, to na pewno nie zrobilbym kursu na instruktora, na ktorym dowiedzialem sie zaledwie kilku 3-4 "drobnych" rzeczy, po wczesniejszym 4 letnim doświadczeniu w uczeniu kajta.

Jesli ktos kto chcez zostac instruktorem, decyduje sie na kurs instruktra IKO i nie ma doświadcenia w nauczaniu to swietnie, tylko nalezy pamietac, ze nie oznacza, to ze bedzie on od razu super instruktorem.

Tak na koniec, nie kumam tej spinki klientow na IKO, bo przydaje sie ono tylko w chwili gdy jada na wyjazd bez sprzetu i chca pozyczyc w jakies bazie za granica (co nie jest niezbedne ;) ) i chyba każdy kto byl za granica to potiwerdzi, ze to nie jest nurkowanie i PADI.

Aha, przeciez jeszcze mozna sie ubezpieczyc od zniszczenia komus sprzetu itp. hmmmm i dzieki temu np. gosc robi level 1 pozniej kupuje sprzet, jedzie do egiptu, i smialo wychodzi na wode, wali we mnie i ma wszystko w dupie, no extra

Jesli ktos natomiast dostaje w PL w takich 2 "najslynniejszych szkołach IKO" LEVEL 3 a ledwo pływa na desce, albo 2 i nie dostal deski do reki, no to sorry, co maja sobie pomyslec w tej biednej zagranicznej szkółce, no i jaki ma sens SUPER EXTRA IKO :?: :?: :?:

Tak sie tylko pytam :idea:

Awatar użytkownika
przemjas
Kontaktowanie:

Post11 maja 2007, 11:41

Ja przy wyborze szkołki nie bralem pod uwage tego czy ma IKO, tylko opinie jaka ma ta szkolka, i jak narazie nie zawiodlem sie

egon

Post11 maja 2007, 13:59

Ja robiłem kurs w wake.pl i nie dostrzegłem jakieoś szczególnie komercyjnego nastawienia. Ponieważ pewne elementy opanowałem szybciej niż to kursanci mają w zwyczaju, udało się troszkę rozszerzyć standardowy zakres. Po kursie również mogłem liczyć na ta szkołę zarówno jeśli chodzi o dobór i zakup sprzętu (zniżki zrekompensowały wydatek na kurs) jak i wsparcie jeśli chodzi o przejściowe braki w wyposażeniu.
Być może w innycz szkołach jest jeszcze lepiej - nie testowałem. Poleciłem jednak tą szkołę dwóm kolegom, i obaj są zadowoleni. Nie rozumiem więc powtarzających się co pewien czas na tym forum nalotów na Ziomka... Dyskusja o wadach szkolenia w systemie "do skutku" to takie narzekanie na to, że w serze jest dziura... Czasami ludzie narzekają, że płacą OC i od x lat nie mieli wypadku. Cóż... Jeśli jesteś pewien, że opanujesz kite w godzinę, wybierz szkółke, gdzie zapłacisz za godziny i powodzenia.

A swoją drogą ciekawe... Większość szkółek szkoli na godziny. Czy zna ktoś kogoś, kto kupił taki kurs i nie dostał na koniec karty IKO? Możliwości widzę następujące:
a. na opanowanie kite potrzeba mniej godzin
b. na kursy jadą tylko szczególnie zdolni
c. karty wydaje się niezależnie od efektów szkolenia

patron
Postawił piwka: 6 razy
Kontaktowanie:

Post11 maja 2007, 16:05

a ja ze swojej strony zdecydowanie polecam szkołkę Airmana (airman.pl). Sam byłem świadkiem jak w zeszłym sezonie obiecał kursantom, że ich nauczy nawet jak przekroczą czas na naukę.
I co?
I przekroczyli czas (bodajże 10h), ale zostali jeszcze ponad 2h - aż zaczęli swobodnie pływać. Tak więc myślę że jako szkółkę do skutku można też polecić szkółkę Andrzeja.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post11 maja 2007, 16:29

Beginner - jak na wczoraj zalogowanego (pod ten temat jak mniemam :wink: bo tylko w nim sie udizelasz :wink: ) i do tego "Beginnera" masz bogate informacje i przemyślenia :wink:
( POZDRAWIAMY KONKURENCJĘ :idea: )

beginer pisze:to doszedłem do wniosku, że to dlatego żeby uczyć poświęcając jak najmniej czasu czyli gorzej dla uczących się. Bo jak już coś ci zacznie wychodzić to mogą ci powiedzieć "dziękuję - do kasy proszę", bo następni z kasą czekają. Jak masz pewne godzinki to sobie poćwiczysz pod okiem instruktora tak długo jak załaciłeś.

wnioski zaiste interesujące..
tylko CO - jeśli Instruktor np wchodzi do wody gdy nie wieje
niczego sie nie uczysz - a czas (i pieniądze :idea: ) "lecą"

ponadto prześledź oferte nasza : MAMY RÓWNIEŻ JAK INNE SZKOŁY OFERTE SZKOLEN NA GODZINY :idea:

w ofercie "DO SKUTKU" masz gwarancję że płacisz za EFEKT :idea:
= TO , czego sie nauczysz, niezależnie od tego ILE czasu Ci to zabierze
więc jest to trudniejsza rola dla Instruktora, który nie pracuje wtedy wedle zasady "czy sie stoi - czy sie leży, to x złotych sie należy.."
nie ujmując nikomu - bo SAMI TEŻ MAMY jak wspomnialem TAKĄ oferte
klient MA wybór :idea:

po drugie: EFEKT jest ściśle określony, a nie jak sugerujesz:
"przestajesz gdy "COŚ" zacznie Ci wychodzić"
w WAKE.PL efektem 2 IKO są między innymi KILKUKROTNE, NIEPRZYPADKOWE, KONTROLOWANE JAZDY NA OBU HALSACH (rzadkość, nie? ;) wraz z takim samym zatrzymaniem się na końcu (czyli nie że wyciągnie Cię i popchnie Instruktor, "przepłyniesz" 5 metrów po czym gleba - i dziękuję= "umisz" :? - co jak wiem się zdarza..)

więc nikt Cię "do kasy" nie zaprosi, jeśli tego nie zrobisz

eko pisze:Konik wydaje IKO :evil:
Cyt. z www.pol20.pl :
"Wystawiamy certyfiakt IKO ( www.ikorg.com )

EKO, mylisz pojęcie IKO Instruktora (które ma ze 30 Instruktorów w Polsce , w tym i cH Koniu [pozdrawiam] i niezmiennie ja)
z LICENCJĄ IKO SZKOŁY :idea:
o której ten TOPIK jest..
[patrz temat: WAKE.PL a IKO, a nie np: Ziomek a IKO :idea: ]
mam wrażenie że z Twoim poziomem wiedzy - robisz to ŚWIADOMIE I CELOWO :wink:
..wprowadzając laików w błąd :idea:

póki co WAKE.PL niezmiennie od 5ciu sezonów
CIĄGLE wystawia CERTYFIKATY IKO Kursantom :idea:
więc z całym szacunkiem - nie myl pojęć :wink:

Crazy Horse pisze: IKO, IKO, IKO, ciekawe ile osob na forum wie, ze TARIFA mekka kite w europie "sra" na IKO, bo maja tam swoja organizacje.

sęk w tym że "póki co" prowadzimy nasze szkoły w Polsce
która nie ma swojej organizacji jak Tarifa :?
nad czym ubolewamy
a czego mimo wielu wspólnych prób (między innymi moich z cH Koniem)
nie jesteśmy w stanie zmienić..
więc IKO jest JEDYNĄ weryfikacją naszych działań w Polsce
niestety bardzo niedoskonałą, bo na odległość
ale i tak najlepszą bo jedyną
i lepszą niż ..ŻADNA :idea: chyba :roll:

Crazy Horse pisze:Jesli ktos natomiast dostaje w PL w takich 2 "najslynniejszych szkołach IKO" LEVEL 3 a ledwo pływa na desce, albo 2 i nie dostal deski do reki, no to sorry..

nie wiem czy do WAKE.PL pijesz :?: :idea:
ale mogę zapewnić, że od 5 sezonów kiedy wystawiam CERTYFIKAT IKO KITEBOARDERS CARD i podpisujęsie SWOIM imieniem i nazwiskiem oraz SWOIM numerem ID na każdej z nich, nie wystawiłem żadnej karty niezgodnej z umiejętnościami :idea:
co więcej: nie każdy zwraca uwagę na pozornie nieważne okienko na karcie zaznaczające SIŁĘ WIATRU, przy której kursant miał możliwość szkolić się..
zwróćcie uwagę na karty wystawione przeze mnie: jak niewiele ich wyszło z zakreślonym 25+ wezłów :idea:

wracając do tematu LICENCJI IKO SZKOŁY:

skoro temat gorący - wsiadam wlasnie w auto i jade do 3 city dokończyć
papierki ( głównie "zielone" :wink: ) by wysłac komplet dokumentów do IKO
a najlepiej 3 komplety - bo lubiąsie zagubić po drodze :wink:
wtedy już tylko pozostanie czekać, na odpowiedźi odwieszenie statutu szkoly WAKE.PL, czyli raptem 2-4 miesiące, do roku :shock: :roll:
to są m.in te "niedoskonałości" o których juz wspomnialem... :(

ponadto IKO nie chce uwierzyć, ze w Polsce JEST zima
i sezon NIE trwa przez cały rok na okrągło
a aby mieć aktualny STATUT LICENCJI SZKOŁY
trzeba mieć aktualne, chorrendalnie drogie ubezpieczenie
..które najlepiej wykupić u ..IKO :idea:
(..jakby ktoś jeszcze nie wiedział "O CO CHODZI")

jako że WAKE.PL w miesiącahc "okołogrudniowych" "szkoli" względnie mało :wink: kitesurferów - nie wydaje nam się celowe wykupowanie tych ubezpieczeń, totez licencja ma statut : SUSPENDED

tyle..
choć JUZ wiem ze 2-3 tygodnie pojawi sie kolejny post na kiteforum.pl o "naszej licencji"
bo i ten jest juz chyba z 15tym :wink:

co od LICENCJI IKO INSTRUKTORÓW :idea: :
każdy wie ILE kosztuje KURS IKO ITC (Instruktorski)
"niemało"
aby zredukować koszt, by instruktor nie musiał 2 miesiące odpracowywac samej licencji
już w 2005 roku WAKE.PL starało sie zorganizować IKO ITS KURS we wlasnej bazie
dla instruktorów naszych i nie tylko..

podobnie w sezonie 2006 i ...teraz tez sięo to staramy:idea:
jednak IKO "jakoś nie zależy" na tym by ten kurs się u nas odbył...

może jednak w końcu nam sie uda :roll:

pozdrawiam wszystkich

eko
Postawił piwka: 2 razy
Kontaktowanie:

Post11 maja 2007, 16:46

Ziomek. pisze:
eko pisze:Konik wydaje IKO :evil:
Cyt. z www.pol20.pl :
"Wystawiamy certyfiakt IKO ( www.ikorg.com )

mam wrażenie że z Twoim poziomem wiedzy - robisz to ŚWIADOMIE I CELOWO :wink:
..wprowadzając laików w błąd :idea:

oczywiscie, ze swiadomie, bo po Twojej wczesniejszej wypowiedzi, laik moze co najwyzej pomyslec, ze u Konia IKO nie dostanie. W pewnym momencie temat zszedl na kwestie "gdzie dostane IKO", totez swiadomie chcialem to WYPROSTOWAC - drodzy kursanci, IKO dzis mozna dostac w znakomitej wiekszosci szkolek na polwyspie. :idea:

Awatar użytkownika
DeaD.gh

Post11 maja 2007, 16:51

trochę nerwowo się zrobiło.

miałem kurs w wake.pl (tylko IkoI) niecały tydzień temu( niedziela, poniedziałek). Jeden dzień nie za bardzo wiało, więc zaliczyłem teorie i treningowy. Czekaliśmy z instruktorem na wiatr, nie przybył- tak to już jest.
Następny dzień też było trochę czekania ale w końcu powiało i dokończyłem kurs. Załapałem dość szybko.
Wrażenia: bardzo dobry instruktor i co najważniejsze cierpliwy. Muszę też powiedzieć, że "na żywo " jestem osobą dość mało komunikatywną, a instruktorowi w ogóle to nie przeszkadzało. Z tego co widziałem w szkółce panuje niezła atmosfera.
Jak pozwoli czas to na pewno zrobię tam ikoII po koniec maja.

Kłótnie o to która szkoła jest lepsza są bezsensu, tak jak pisanie, że konkurencja nie śpi - trochę mi sie nie chce w to wierzyć. :)

szukasz szkoły-przejrzyj komenty kursantów i tyle.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post11 maja 2007, 19:11

DeaD.gh pisze:trochę nerwowo się zrobiło.

cóż..
tak jest na tym forum , co najmniej raz do roku
mniej wiecej o tej porze..

jak byłeś na kursie i rozglądałeś sie dookoła, po Zatoce
wiesz DLACZEGO tak jest.... :wink:

...a to Polska właśnie :wink:

TOXIC

Post11 maja 2007, 20:25

Ziomek bo bardzo nie jestem w temacie,czy ty masz jakieś osiągnięcia.Wygrałeś może jakieś zawody? Bo to tak jak z nauką jazdy wolałbym żeby uczył mnie Chołowczyc niż jakiś instruktor PZM.

Awatar użytkownika
eska
Postawił piwka: 51 razy
Dostał piwko: 30 razy
Kontaktowanie:

Post11 maja 2007, 20:41

TOXIC pisze:Ziomek bo bardzo nie jestem w temacie,czy ty masz jakieś osiągnięcia.Wygrałeś może jakieś zawody? Bo to tak jak z nauką jazdy wolałbym żeby uczył mnie Chołowczyc niż jakiś instruktor PZM.

uuu otro ;)

Awatar użytkownika
przemjas
Kontaktowanie:

Post11 maja 2007, 21:04

Hołowczyc a nie Chołowczyc,
;)

DUCZE
Kontaktowanie:

Post11 maja 2007, 21:22

TOXIC pisze:Ziomek bo bardzo nie jestem w temacie,czy ty masz jakieś osiągnięcia.Wygrałeś może jakieś zawody? Bo to tak jak z nauką jazdy wolałbym żeby uczył mnie Chołowczyc niż jakiś instruktor PZM.

A ty toxic z lasu sie urwałeś czy już masz tak fabrycznie? :lol:

Awatar użytkownika
caspero
Kontaktowanie:

Post11 maja 2007, 22:43

Spokojnie ludzie. Nie pozabijajcie sie. Zauwazyłem cos nie poczytalem najpierw innych postow stad moje pytanie. Przepraszam za to ze nie czytalem najpier tylko odrazu pisalem. A wy troszke ludzie przystopujcie bo tym ciągłym jeżdżeniem po sobie tylko zniechęcacie ludzi. Ustawki tez macie miedzy szkołami jakieś, bo jak tak to ja dziękuje bardzo za taka zabawę.

Awatar użytkownika
Biały
Kontaktowanie:

Post11 maja 2007, 22:45

Toxic naprawde myslsiz ze jesli chce sie byc dobrym instruktorem trzeba miec jakies zawodnicze osiagniecia :shock: :shock: 8)
Czasem może byc wrećz przeciwnie że zawodnicy ie maja takie talentu dydaktycznego jak 'zwykłe szraczki;.
Czasem się zasatanów co piszesz ... :(

Wróć do „Forum Główne”