Poczatki

Buggy, Mountainboard, Powerkiting, Dirtsurfer i inne lądowe cuda.
tabedzki

Post06 lip 2006, 12:29

Witam

Chcial bym zaczac puszczac sobie latawce. Bez zadnego sprzetu, poprostu na nogach. Mam na oku latawiec X-trac 4.5. lub latawiec komorowy 4.8m2. Ktrory bedzie lepszy??
Waze ok 65kg. Zastanawiam sie czy nie jest ten latawiec za duzy. Chcial bym zeby byl w stanie troszeczke mnie poniesc jak podskocze do gory. Ale chcial bym tez byc w stanie go utrzymac :)
Tak wiec prosze o porade czy moge zaczac od tego latawca. Czy jest on w miare dobry dla poczatkujacych i czy nie jest dla mnie za duzy (a moze jest za maly :)) Czy ten sport jest bezpieczny. W przyszlosci moze przezuce sie na cos bardziej emocjonujacego ale teraz chce sie dobrze bawic i troszke poskakac.
Poza tym szukalem postow na temat zasad bezpieczenstwa ale jakos nie moge znalezc. Moze ktos przesle linka

Dzieki za wszystkie odp

Awatar użytkownika
oXy
Kontaktowanie:

Post06 lip 2006, 13:47

Witam!!

Postaram sią Tobie pomóc w miare możliwości.. 8)

tabedzki pisze: Mam na oku latawiec X-trac 4.5. lub latawiec komorowy 4.8m2. Ktrory bedzie lepszy??

...4.5 a 4.8 nie ma za dużej różnicy :idea: co do firmy to wiem, że taka istnieje ale nie słyszałem o niej za dużo...w sumie to nic nie słyszałem :lol:

tabedzki pisze:Waze ok 65kg. Zastanawiam sie czy nie jest ten latawiec za duzy. Chcial bym zeby byl w stanie troszeczke mnie poniesc jak podskocze do gory. Ale chcial bym tez byc w stanie go utrzymac :)

...to wszystko zależy od siły wiatru i mocy jaką generuje latawiec w danym przedziale wiatrowym...tak więc każdy latawiec może Cie unieśc do góry.... :idea:

tabedzki pisze:Tak wiec prosze o porade czy moge zaczac od tego latawca(...) Czy ten sport jest bezpieczny. W przyszlosci moze przezuce sie na cos bardziej emocjonujacego ale teraz chce sie dobrze bawic i troszke poskakac.

...oczywiście, że możesz.... postawisz nim swoje pierwsze kite-kroki :wink: nauczysz się z nim obchodzic, polatasz, pobiegasz .....potem rozwalisz :D .... i kupujesz nowy, bardziej profesjonalny, bardziej emocjonujący....

..."czy ten sport jest bezpieczny" -- zależy od twojego zdrowego rozsądku i umiejętności :idea:

tabedzki pisze:Poza tym szukalem postow na temat zasad bezpieczenstwa ale jakos nie moge znalezc. Moze ktos przesle linka

Dzieki za wszystkie odp

...hehe kiepsko szukałeś :wink: .... Forum Główne --> Pierwsze kroki - Jak zacząć?

http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?t=3508

oraz

http://www.kiteportal.pl/?kite=info&go=show&n=61

Pozdrawiam :) i życze powodzenia :!:

Awatar użytkownika
Matt
Kontaktowanie:

Post06 lip 2006, 13:51

Napisz co to za "latawiec komorowy 4.8m2".
Chciałbym zauważyć że X-Trac jest też jak najbardziej komorowy.

X-Trac jest latawcem ciężkim (materiał 70g/m2). Rewelacyjny do nauki - dzielnie znosi kontakt z ziemią i kanciastymi przedmiotami, ale wymaga troszkę silniejszego wiatru od typowego (lżejszego) sprzętu w tym samym rozmiarze.

Co do zasad bezpieczeństwa wrzucę swoje 2 czy 3 grosze:
1. Rozwaga
2. Myślenie
3. Rozsądek

:wink:

Awatar użytkownika
maciekt1000
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post06 lip 2006, 14:48

Zgłoś się do Tomflaya, załatwi Ci dobry, niedrogi latawiec i nauczy podstaw i nie tylko.

tabedzki

Post06 lip 2006, 14:55

Dzieki wielkie za info.

A propo Tomflaya to moze i bym sie zglosil, ale obecnie jestem w Dublinie i nie wiem kiedy wroce.

Awatar użytkownika
maciekt1000
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post06 lip 2006, 15:02

Jak wrócisz, podbijaj :D
albo zgłoś się do mnie, mam Flysurfera Extasy w b.dobrym stanie. Pokaże Ci co i jak będziesz miał latawiec całoroczny z najwyższej półki :)
Ostatnio zmieniony 06 lip 2006, 15:07 przez maciekt1000, łącznie zmieniany 1 raz.

enozo
Kontaktowanie:

Post06 lip 2006, 15:06

tabedzki pisze:Dzieki wielkie za info.

A propo Tomflaya to moze i bym sie zglosil, ale obecnie jestem w Dublinie i nie wiem kiedy wroce.

Mam dla Ciebie być może dobrą wiadomość. W Dublinie jest teraz chłopak który kupił właśnie u mnie latwiec OZONE ACCES 6m. jak jesteś zainteresowany mogę CI podesłać namiary, spotkacie się polatacie i stwierdzisz że warto kupić coś z regulacją mocy w locie. Tym bardziej, że w ofercie z latawcem możesz dostać rabacik na deskę. Pisz na enozo@o2.pl dane kontaktowe znajdziesz na www.flyzone.pl
pozdrawaim

Wróć do „Landkiting”