Buggy budowa...

Buggy, Mountainboard, Powerkiting, Dirtsurfer i inne lądowe cuda.
Awatar użytkownika
JaFuzz
Kontaktowanie:

Post20 maja 2006, 00:18

w@riat pisze:Witaj.
Co do oponek to właśnie dzisiaj znalazłem producenta z Katowic więc juz pomoc nie będzie potrzebna :)
Pozdrawiam i życzę mocnych wiatrów.

Podaj co dokładnie cię interesuję.... ja na wulkanizację mam 30% rabatu... więc myślę że może da radę trochę taniej załatwić... przykładowo: moje Kenda Scorpion 19x7-8 wyniosły mnie 120 z przesyłką za szt... a przednia kenda turf saver do traktorka kosiarki... 18x8.5-8 130 za szt
myślę że ceny niezłe.... i z trawy wystają.... hehehe

http://www.jaren-dekk.no/pdf/spesialdekkl.pdf

poszukaj co cię interesuje i daj znaka...

pozdr JaFuzz

Awatar użytkownika
JaFuzz
Kontaktowanie:

Post30 maja 2006, 22:19

No to już ostatnia porcja fotek... no może przedostatnia :wink: ostatnia będzie po malowanku piecowym i z niezależnym tylnym zawieszeniem.... były juz testy... śmiga fajnie... tylko moje umiejętności jeżcze cieniutkie.... :oops: więc częściej pod wózkiem niż na wózku... hehehe ale to minie.... mam nadzieję. :twisted:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i tyle... propos planów wózka.... tak jak pisał Lesheq w innym topicu...
najlepiej wychodzą bez planów... robi sie to co się chce.... zbiera z netu to co najbardziej się podoba i odtwarza z metalu.... no

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post31 maja 2006, 08:10

No proszę proszę - profi wygląd. Jak dodasz zawieszenie amortyzowane to już będzie wypas.

Gratulacje.

ps. a mój ciągle w głowie ;(

Awatar użytkownika
Zimoch
Kontaktowanie:

Post31 maja 2006, 09:00

JaFuzz mam do ciebie pytanie. Czy robiłes moze kosztorys twojej maszyny. Jle cie ona kosztowała :?:

P.S. ...masz chłopie talent :wink:

Awatar użytkownika
Mariusz33
Kontaktowanie:

Post31 maja 2006, 09:08

Witaj

Bardzo fajny wózek, solidnie wygląda. Jedyne zastrzezenie może budzić bieżnik (ciężko wchodzi w uślizg chyba ze jazda po asfalcie, no i fantastycznie plącze innym linki). Super siedzisko :!: zaczynaj produkcję seryjną :D .

Powodzenia

p.s czy będziesz może na zlocie w Zninie ?

Awatar użytkownika
JaFuzz
Kontaktowanie:

Post31 maja 2006, 17:08

Hej! dzieki za pozytywną weryfikację :lol:
hmmm... kosztorys wyglądał mniejwięcej tak:
- Najdroższe jak wiadomo kółka... opony Kenda 330,- za 3 szt. felgi 50,- szt. koła od taczki (hehehe opony taczkowe już opyciłem za 20 za szt.) czyli 90,- wyszło za kpl.
- rurki i profile - w okolicach 100,- bo lepszejsze :)
- materiał na całe siedzenie - 25,- (łącznie z taśmami i sprzączkami, bez karimaty - miałem swoją... już nie mam :roll: )
- reszty nie jestem w stanie oszacować.... bo zrobione było z resztek... co mi się zwyczajowo w okolicach warsztatu poniewierają... myślę, że za grosze można dostać wszystko na złomowcu.

Nie liczę też spawania, toczenia, wiercenia, szycia siedzenia, malowania natryskowego... no i browara wypitego przy budowie bo to wykonywałem we własnym zakresie bez pomocy osób czecich :mrgreen: no dobra... piwo piłem z kumplem który mi pomagał rurki doginać...

mnie osobiście wózek wyniósł w okolicach 600... ale jakbym doliczył wszystko co sam robiłem to myslę że zamknęło by się w okolicach 1000,-

teraz przymierzam się do budowy nierdzewnego.... :twisted: więc pewno lada moment do oddania bedzie rama tego (z siedzeniem bez oponek i dętek)

ps. na zlocie w żninie postaram się być.... ale czy się uda... hehehe i czy gaz dojedzie tam.... :) hehehe to już zobaczymy

Awatar użytkownika
JaFuzz
Kontaktowanie:

Post31 maja 2006, 17:28

No dobra.... dla testu.... produkcję bym uruchomic mógł... na początek bedą trzy szt... przy tym samym kształcie tyle, że na stalowych szerszych felgach, ośkach 20mm i ze stali kwasówki... cena 1400,- byłby ktoś zainteresowany? oponki albo takie jak z tyłu albo mniej agresywne, takie jak z przodu...

Awatar użytkownika
zgred
Kontaktowanie:

Post31 maja 2006, 18:23

Wystaw ten wózek na jakimś zagramanicznym e-bay'u to go napewno fryknie jakiś szkopfen albo inny zapaleniec i to za lepsiejszą kasę niż rodak :)

Awatar użytkownika
JaFuzz
Kontaktowanie:

Post31 maja 2006, 18:36

Wiem... kuhde.... jakby ludki lepiej zarabiały to nie byłoby problemu... a tak... już przerabiałem to tysiące razy... wiem bo buduję różne rzeczy... od motocykli do samochodów... hehehe i wózków buggy... w Polsce nikt za to nie zapłaci... hmmm.. ciekawe jaką byłaby cena którą by ludki byli zdecydowani zapłacić... ??

Awatar użytkownika
Zimoch
Kontaktowanie:

Post31 maja 2006, 18:56

1400 to dość drogo jak dla zwykłego zjadacza chleba :? Ale zeby cena nie była za niska i konkurencyjna dla firm które robia buggy na masowa skale hymmm mysle ze jakies 700-800 zł byłoby good :idea: NIe wiem czy dałoby sie zmiescic w takiej cenie i czy by sie to opłacało, ale... No nie wiem, jak myslicie :?:

Awatar użytkownika
zgred
Kontaktowanie:

Post31 maja 2006, 19:18

za 700-800zł to chińczyki moga zrobić ale na takim wózku pojeździ 40 kilowy raider. Chociaż gdyby uruchomić wielkoseryjną produkcję to kto wie może dało by radę, tylko gdzie zbyt na to.

Bo jak to powiedzieli w jednym filmie "produkowac to umi każdy głupi, sprzedać trza umieć"

Awatar użytkownika
JaFuzz
Kontaktowanie:

Post31 maja 2006, 21:34

Zimoch pisze:1400 to dość drogo jak dla zwykłego zjadacza chleba :? Ale zeby cena nie była za niska i konkurencyjna dla firm które robia buggy na masowa skale hymmm mysle ze jakies 700-800 zł byłoby good :idea: NIe wiem czy dałoby sie zmiescic w takiej cenie i czy by sie to opłacało, ale... No nie wiem, jak myslicie :?:

hmmm ... a powiedz... jaka jest najniższa cena produkowanego wózka produkowanego na masową skalę?? mówimy o nowym ?? W nierdzewce nie da się... koszt materiałów jest dooży... może malowany piecowo stalowy dałoby radę zrobić... albo na kółkach od taczki... no dobra... dołożę do nich łożyska...bo najtańsze sprzedawane seryjnie wózki do buggy nie maja imponujących kółek... wiesz... nie można czegoś robić po prostu po kosztach....społecznie... moge zrobić jeden dla kumpla po kosztach... no dobra dwa dla kumpli... po kosztach... ale nie ukrywam że jakąś motywację finansową muszę mieć.... nie bedę zrzynał ale na wózku musze mieć 300 - 400 zarobione... bo inaczej to nie ma sensu tego robić... wykonanie wózka jeśli zrobię ich kilka zajmie mi mniejwięcej 3-4 dni na szt. bo to trzeba wygiać a później do malowania zawieźć... to odebrać z wycinania plazmowego... itp itd i tak 100 PLN dziennie to niska stawka godzinowa.... 12 szelestów za godzinę... i taki jest zawsze problem.... dobre uszycie siedzenia to też parę godzin roboty... ale co ja będę mówił.... każdy kto coś kiedyś rączkami zmajstrował wie...

mówię: jak ktoś bedzie zainteresoweany poważnie to dać znaka jak sie uzbiera dwu chętnych to mogę cos robić... jeśli nie uzbierają się to niedługo podeślę wam foty wózka zrobionego z nierdzewki...

a cena 1200 - 1400 to cena średniej klasy skrzydła... więc nie aż taka wygórowana... ale ... hmmm

pozdr. JaFuzz

ps. nie chcę abyście odebrali to jako wymądrzanie sie typa co to dopiero pierwszy woozek zrobił i się ciska... obróbka metalu nie jest mi obca... i lubie to robić... cały ten post jest tylko kalkulacją a nie wymądrzaniem się...i proszę go tak odbierać :wink:

Awatar użytkownika
Mariusz33
Kontaktowanie:

Post31 maja 2006, 23:26

1400 to stanowczo za drogo, firmowy wózek z kwasówki mieszczący się w bagażniku małego samochodu kosztuje 1500. Nie reklamuję firmy , w tajemniczeni wiedzą na jakim wózku śmigam, przeszedł nie jedno min. Romo i podwarszawskie łąki :D itp. tematy z rayderem prawie 100 kg :shock: . Ja zdecydowanie jestem za wózkami lekkimi i trwałymi. Pierwszy jaki zrobiłem był z aluminium + wzmocnienia z kwasówki i przeżył kilka poważnych kraks :twisted: sprzedałem go na forum i z tego co wiem jeszcze śmiga. Na śląsku robią wózki stalowe solidne konst. za 800-1000.
W twoim wózku bardzo podoba mi się rozwiązanie siedziska (już wiem, że to jest to nawet nie muszę w nim siadać 8) ) jeszcze jakby to była kwasówka i rozkładana tylna belka to już full opcja (no i te oponki ).

PZDR

Awatar użytkownika
JaFuzz
Kontaktowanie:

Post31 maja 2006, 23:56

rozkładana tylna ośka to nie jest problem... mam już rozwiązanie wymyślone.... hehehe ale pozostaje wam zostać przy firmowych wózkach za 1500 :) co się do bagażnika mieszczą :wink: hehehe mój się tez mieści do bagażnika... ale ja w gazie mam troche większy bagażnik.... zawsze możnaprzekombinować... pozdrawiam

Awatar użytkownika
Mariusz33
Kontaktowanie:

Post01 cze 2006, 10:34

JaFuzz pisze:hehehe ale pozostaje wam zostać przy firmowych wózkach za 1500 :) co się do bagażnika mieszczą :wink:

Pytałeś o ceny wózków produkowanych masowo więc Ci podałem.
Hiszpański i krajowy. Nikt nie mówi żebyś robił za darmo :!: . Ale przestań wszystko zwalać na duży koszt materiałów.
W szwedzkim biurze technicznym gdzie nie jest najtaniej 6 m odcinki rury z kwasówki wyżarzanej kosztują odpowiednio śred. 30 ścianka 2 - 20,00 śred. 40 ścianka 2 -25,00 + VAT. Więc to nie są duże kwoty :D . A to przy czym zostaniemy zostaw już nam ( laikom w gięciu cięciu :wink: )

PZDR

Wróć do „Landkiting”