Latawiec za mocno ciągnie przy starcie - czy robię cos zle?

Forum dla początkujących
kalwaj

Post22 wrz 2014, 22:46

Witam, Startuje kite na odpuszczonym barze i całkowicie zdepowerowanym, staram się to robić powoli tak aby latawiec wchodził po krawędzi okna a mimo to zanim dojdzie do zenitu mocno ciągnie i powstaje mega niebezpieczna sytuacja. Czy może to być spowodowane ustawioną złą długością linek ? Jestem początkujący i zupełnie nie znam tego tematu. Mam latawiec i bar gaastre jekyll 12m. Sprzęt kupiłem używany

Pozdro

vitas
Deska: nobile
Latawiec: slingshot rally
Postawił piwka: 4 razy
Dostał piwko: 3 razy

Post22 wrz 2014, 23:07

Miałem kiedyś taki problem bo podłączałem linki sterowne pod high i był zbyt szybki,podłącz pod slow może będzie lepiej,oczywiście mogę się mylić ale spróbować można.

Fordon
Deska: Best Armada, Naish Haze XL
Latawiec: Ozone Catalyst
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 42 razy

Post22 wrz 2014, 23:41

Prawdopodobnie masz zle strymowany bar, linki sterujace sa za krotkie/linki nosne sa za dlugie i daje to efekt jakbys startowal latawiec z przyciagnietym barem. To moja teoria na chwile obecna - aby powiedziec cos wiecej musialbym zobaczyc. Poki co moge doradzic, bys sprawdzil dlugosc linek na barze - czy sa odpowiednio strymowane - czyli czy wszystkie linki sa rowne przy przyciagnietym na maxa barze i odpuszczonym na maxa depowerze. Jakby co to na forum bylo mnostwo opisow a nawet filmikow jak strymowac bar.

Awatar użytkownika
harnaś
Deska: Aboards Z-series
Latawiec: Nobile 555 RRD Addiction
Postawił piwka: 23 razy
Dostał piwko: 9 razy

Post23 wrz 2014, 09:26

Wydaje mi się że startując zaciągasz zbyt mocno górną sterówkę ( jedną stronę baru ) postaraj się startując z krawędzi zaciągnąć bar równomiernie , odwrotnie do lądowania , lądując mając latawiec na krawędzi odpuszczasz bar , a startując delikatnie zaciągasz , wtedy latawiec nie robi gwałtownego zwrotu ,tylko cały czas jest na krawędzi okna i delikatnie podnosi się do góry .

kite24.pl
Deska: SU-2
Latawiec: Gin Cannibal
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 29 razy
Kontaktowanie:

Post23 wrz 2014, 10:00

w niektórych latawcach linki sterujące są przedłużane pigtailami ( 10-30cm ) może ktoś to przypadkowo odłączył . Dlatego tak latawiec się zachowuje . Tak jak już Fordon pisał sterujące są za krótkie .

Awatar użytkownika
apek
Deska: Naish
Latawiec: Naish
Postawił piwka: 48 razy
Dostał piwko: 64 razy

Post23 wrz 2014, 10:43

jeśli sterujące są za krótkie to nie tylko przy starcie, ale również na halsie będzie miał za dużo, czytaj przestawiony zakres depowera, na węzełkach przy bomie bądź przy latawcu.
A może startujesz go samodzielnie z wody, z power zony i wtedy to jest normalne.

Awatar użytkownika
mary.dk
Deska: Aero, Airush - Compact, Slayer
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 58 razy
Dostał piwko: 88 razy

Post11 lis 2014, 21:30

kalwaj pisze:Witam, Startuje kite na odpuszczonym barze i całkowicie zdepowerowanym, staram się to robić powoli tak aby latawiec wchodził po krawędzi okna a mimo to zanim dojdzie do zenitu mocno ciągnie i powstaje mega niebezpieczna sytuacja. Czy może to być spowodowane ustawioną złą długością linek ? Jestem początkujący i zupełnie nie znam tego tematu. Mam latawiec i bar gaastre jekyll 12m. Sprzęt kupiłem używany

Pozdro

Nie wiem gdzie plywasz, ale mniemam skoro jestes poczatkujacy ze nie sam,
daj latawiec do reki komus ogarnietemu, niech zobaczy czy cos jest zle strymowane,
czy moze sie Tobie tylko cos wydaje, a najgorzej jak sie cos komus wydaje wlasnie ;-) :hand:

Pozdro...

Wróć do „Pierwsze Kroki”