RRD Vision to jest pyszne ;-)

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Maskot
Dostał piwko: 1 raz

Post08 wrz 2014, 22:27

gggrzesiek pisze:Mógłby ktoś z używających przybliżyć czym przy pływaniu róznią się VISON 12m i PASSION 11m? (2014). Czy rzeczywiście mniejszy passion odpala przy mniejszym wietrze (wg strony producenta 11 węzłów, vision 12 węzłów), czy jest to w praktyce odczuwalne? Dla kogo bardziej vision, dla kogo passion? :roll:

sam mam visiona 12 porównując go z passionem jest troszke różnic jedyna która jest naprawdę odczuwalna to ze passion ma lepszy zakres wiatrowy a jest oczywiste że łatwiej jest wachlować mniejszym latawcem niż wiekszym oczywiście to moje osobiste odczucia a tak jak wyżej wspomniał Ziomek zdarza sie ze w tym samym modelu latawca miedzy rozmiarami róznice sa ogromne np vision 7 jest MEGA nie sterowny porównywając go z passionem a własciwie każdym innym latawcem rrd . Jezeli pytasz bo chcesz wybrać dobry latawiec a interesuje Cie rozmiar 12-11 i jest to Twój pierwszy latawiec wybrał bym vissiona ze względu na cenę chyba że uznajesz zasadę "je*** biedę"

gggrzesiek
Postawił piwka: 2 razy

Post09 wrz 2014, 12:48

Jeśli chodzi o RRD to waham się między Vision 12m i Passion 11m (oba 2014). Ważę 74kg i będzie to mój pierwszy własny latawiec. Wg strony producenta Vision ma lepsze "turning speed" i jest bardziej do wave, z kolei Passion jest stricte freeride (czyli bardziej pode mnie). Jak jest w praktyce - którym latawcem można "szybciej machać" ? :wink:
___edit___
będę pływał głownie na śródlądziu, kilka razy w sezonie Hel

Maskot

Post09 wrz 2014, 19:34

gggrzesiek pisze:Jeśli chodzi o RRD to waham się między Vision 12m i Passion 11m (oba 2014). Ważę 74kg i będzie to mój pierwszy własny latawiec. Wg strony producenta Vision ma lepsze "turning speed" i jest bardziej do wave, z kolei Passion jest stricte freeride (czyli bardziej pode mnie). Jak jest w praktyce - którym latawcem można "szybciej machać" ? :wink:
___edit___
będę pływał głownie na śródlądziu, kilka razy w sezonie Hel

visii nie użył bym na pewno do pływania na fali mimo tego że producent coś tam napisał... oczywiscie visia jest bardzoo uniwersalnym latawcem ale według mnie na wave słabo sie nadaje i przede wszystkim zanim zaczniesz pływać na fali troszkę czasu minie... passion jest na pewno lepszym latawcem dla Ciebie jeżeli chodzi o Twój styl pływania sugerując sie tym co napisałeś... no ale czy odczujesz tak wielka róznice przy pierwszym latawcu :?: :?: wydaje mi sie ze nie... kup passiona jeżeli chcesz wydać mniej wiecej 1500 zl wiecej za latawiec... ale czy nie lepiej kupić tą visie zaoszczędzić i dozbierać żeby kupić drugi latawiec i mieć prawie pełen zakres wiatrowy ?? wybór należy do Ciebie :)

mazar
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 7 razy

Post09 wrz 2014, 20:34

Jeżeli głównie na jeziora to bierz 12m, będzie ci rzadziej przepadać w nierównym wietrze - najlepiej model wyżej - obsesję :D , poniżej kolega sprzedaje w dobrej cenie
http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?f=2&t=59633

gggrzesiek

Post09 wrz 2014, 20:41

Nie jest za bardzo zaawansowany latawiec? Trochę się obawiam, że może nie wybaczać błędów. Jestem po IKO2, pływam lewo prawo

mazar
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 7 razy

Post09 wrz 2014, 20:56

Jest to flagowy model RRD, na pewno stabilniejszy i szybszy niż rozpatrywany przez ciebie Vision, chociaż pewnie ciut gorzej wstaje z wody niż Pasja. Obsesja jest modelem freeridowym - w jakimś konkursie zdobyła chyba nawet 1 miejsce w tej kategorii. Do typowego freestyle jest Obesja pro. W moich okolicach trochę osób na tym śmiga (starsze modele), również początkujący i dają radę :D . Poniżej masz test latawki
http://gleiten.tv/index.php/video/action/view/v/1541/page/345/?SGL_CMS_SESSID=o9lfifscqioeuep3gmc9olocf2&/1/

Maskot

Post09 wrz 2014, 21:07

Mowisz o wybaczaniu błedów nic nie jest łatwe na początku nie wymagaj od latawców żeby miały pedał gazu i hamulca a zamiast baru kierownice jak się nie nauczysz to na pewno żaden latawiec nie wybaczy Ci błędów... według mnie nie kupuj opsesji sam mam 7 i fakt ciężko wstaje pozatym jest chyba najlepszym latawcem jaki roberto wyprodukował ale zostan przy pasji jeżeli chcesz wydać sporo kasy bedziesz zadowolony aleeee tak jak wspomniałem wyżej zastanów sie nad tańsza opcja i dwoma latawcami

gggrzesiek

Post09 wrz 2014, 21:46

Zdaje se sprawę że latawiec nie jest na pilot, ale np. jeden przy próbie mojego nieudanego skoku, kiedy jestem pod latawcem, leci do zenitu i grzecznie stoi, a drugi przepada i zaczyna ciagnac w nieodpowiednim momencie. Dzięki za odpowiedzi. Pzdr. :thumbsup:

Maskot

Post09 wrz 2014, 22:10

gggrzesiek pisze:Zdaje se sprawę że latawiec nie jest na pilot, ale np. jeden przy próbie mojego nieudanego skoku, kiedy jestem pod latawcem, leci do zenitu i grzecznie stoi, a drugi przepada i zaczyna ciagnac w nieodpowiednim momencie. Dzięki za odpowiedzi. Pzdr. :thumbsup:
grzecznie wracać do zenitu bedzie Ci opsesja ale to oczywiste żę dla każdego latawca trzeba przynajmniej trochę pomoc nie jest powiedziane ze latawiec który testowałeś był na tyle zły ze nie potrafił fajnie sam wracać może był źle ztrymowany ?

Awatar użytkownika
alvaro
Deska: SU-2 Bamboo
Latawiec: Best Kahoona 11.5 + Vision 9
Postawił piwka: 5 razy

Post10 wrz 2014, 08:27

A co powiecie o Vision 9m z 2014 dla pkywajacego lewo prawo glownie na polwyspie? Pytam, bo musze sie szybko decydowac. Wiem ze kasowo stoi okej, ale nie chcial bym miec zonka jak mi walnie o wode ze sie rozleci albo powietrze zacznie zchodzic.

Awatar użytkownika
Grzegorz KiteLife
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 32 razy
Kontaktowanie:

Post10 wrz 2014, 09:31

Każdy latawiec odpowiednio walniety do wody może strzelić. ABCSurf z Kuźnicy uczą na tym i z boku patrząc wyglądały ok. Dziś najbardziej popularne marki różnią się detalami i na wszystkim jesteś w stanie się nauczyć. Vision to delta- łagodny I chyba najłatwiej wstający kształt z wody więc na początek dobry wybór. Jak zaczną interesować cię skoki wtedy będziesz mógł zacząć myśleć nad zmianą.

Awatar użytkownika
wieloryb
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post10 wrz 2014, 17:42

nie wiem jak model z 2014 ,ale ja mam MKI i uważam że to bardzo udana konstrukcja.
Pewnie w 2014 za dużo w nim nie zmienili patrząc na jego profil.
Mój "Młody" zaczął na nim pływać i do dzisiaj ciężko wyrwać mu go z ręki - tak go polubił :)
Latawiec bardzo stabilny , nie przepada, przewidywalny , zwarty- zero trzepotania przy kręceniu, bardzo przyjemny na barze .
Mam rozmiar 10,5m i w tym rozmiarze jest bardzo szybki .
Hang time średni i loty niższe niż w Obsesji , rewelacyjne wstawanie z wody , dobry do wave - tyle od siebie
tutaj w akcji :
phpBB [video]

Maskot

Post10 wrz 2014, 20:07

alvaro pisze:A co powiecie o Vision 9m z 2014 dla pkywajacego lewo prawo glownie na polwyspie? Pytam, bo musze sie szybko decydowac. Wiem ze kasowo stoi okej, ale nie chcial bym miec zonka jak mi walnie o wode ze sie rozleci albo powietrze zacznie zchodzic.
przyjacielu kup sobie w abcsurf opsesje 7 bedziesz miał taki sam zakres wiatrowy przy miejszym latawcu a bedziesz mega zadowolony i wspomnisz moje słowa tam masz model 7 metrowy na rok 2014 w bardzo dobrej cenie nie mowie ze visia jest zła bo sam ja mam w rozmiarze 12 ale szczeże bardziej polecam opsesje jeżeli masz ja w prawie tej samej cenie tylko sie pospiesz :))

Awatar użytkownika
alvaro
Deska: SU-2 Bamboo
Latawiec: Best Kahoona 11.5 + Vision 9
Postawił piwka: 5 razy

Post10 wrz 2014, 22:34

Obsesja 7 ma taki sam zakres wiatrowy co Vision 9?

sobeuszowy

Post11 wrz 2014, 15:17

Witam się pierwszym postem,
ponieważ jestem nowy zarówno na forum jak i w tej dziedzinie sportu - mam pytanie sprzętowe.
Mam nadzieję, że trafiłem w temat, jeśli nie niech moc administratora będzie sprawcza.
Pytanie: co sądzicie o takim zestawie:
2014 RRD Passion 11m2 (używka)
trapezie 2014 RRD (używka)
i desce nobile flying carpet 160x46 (używka)
nowy bar w komplecie
Cena za komplet: 1060 euro
umiejętności: zrobiony kurs IKO2, pływam w jedną i drugą stronę:)
Wzrost: 176 cm
Waga: 70 kg
serdeczne dzięki za pomoc i wskazówki

Wróć do „Recenzje & Opinie”