Linki baru Ozone mam pytanie

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
boarder83
Deska: su-2 proRider proton 2012
Latawiec: ozone Edge 2013

Post08 cze 2014, 12:09

Witam. Mam pytanko: czy normalne i poprawnie jest ze w barze ozone jedna linka nośna jest o około 2cm dłuższa od drugiej? ściąganie i odpuszczanie D-power nic nie daje i nie widzę innej możliwości regulacji (ustawienia) linek nośnych. Please HELP :pray:

premek

Post08 cze 2014, 12:14

Wszystkie linki w barach ozone powinny być równe.

boarder83

Post08 cze 2014, 12:26

mam bar i kita od nowosci i nic w nich nie zmieniałem. linka nosna z czerwona kulką jest naprężona a druga lekko zwisa jak naciągnąłem obie to wychodzi ze linka bez kulki jest o jakies 2cm dłuższa

Fordon
Deska: Best Armada, Naish Haze XL
Latawiec: Ozone Catalyst
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 42 razy

Post08 cze 2014, 12:52

Wszystkie linki powinny byc rowne. W moim (wlasnie bar Ozone z 2012) sa wszystkie rowne i latawiec zawsze latal jak powinien. Choc jak kupilem uzywany latawiec z barem to musialem bar strymowac, bo 2 linki byly innej dlugosci - tez roznica kilku cm. Najwidoczniej wyciagnela sie Tobie ta jedna linka. Strymuj (no forum bylo wiele tematow i nawet filmiki jak strymowac bar/linki) i po sprawie.

boarder83

Post08 cze 2014, 16:47

Mam 2kitey ozone catalyst i edge jeden z 2010/11 a drugi z 2013 i w obydwu barach ta sama linka jest troche dluzsza 2cm w starszy moze troszke więceji jeśli to jest zle to jedyne co przychodzi mi na mysl to wiązanie sluplow na dluzszej lince zeby ja skrucic bo na necie nic nie mogę znaleźć

Awatar użytkownika
adii
Deska: ACE
Latawiec: SB,Vector
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 7 razy

Post08 cze 2014, 17:09

Wydaje mi się że najlepszym i najtrwalszym sposobem byłoby oddanie
baru do strymowania fachowcom,którzy są w stanie w rasie potrzeby przeszyć linki :thumb:
Napisz do np "Crazy Horse"

Awatar użytkownika
mattworm
Deska: NAISH THORN,wainman blunt
Latawiec: OZONE,BEST
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 6 razy

Post08 cze 2014, 19:21

Ja plywam na ozone i tez mialem wyciagniete linki. Dynema sie rozciaga, przewiazalem jedna linke koncem i naciagnalem do dlugosci drugiej w kilka min zaden problem przynajmej u mnie tak zadzialalo :thumb:

Fordon

Post09 cze 2014, 01:24

W moim poprzednim barze ja samemu rozprulem nici na "rekawie" (te biale nici na rekawie 2, 3 ,4 na lewym zdjeciu) a nastepnie ustawilem nalezyta dlugosc linek (staraj sie nie zsuwac rekawa z linki, nie ma potrzeby) i ponownie mocno, dokladnie i starannie zszylem (gesciej, mocniej i rowniej niz na prawym zdjeciu, zdjecie znalezione na necie, bar o ktorym pisze sprzedalem i nie moge zrobic wlasnych dlatego foto wzialem z neta). To jest najlepsza i najdokladniejsza opcja strymowania/wyrownania linek na barze. Dziala bez zarzutu. Trzyma mocno, nie pruje sie. Mozna tez zamiast zszywania zrobic wezel, ale tego bym nie polecal. Zszycie dobrymi nicmi jest lepsza opcja.

Obrazek

Ponizej filmik w ktorym pokazano jak to zrobic. Mozna do tego uzyc materialow i narzedzi pokazanych w filmiku, ktore mozna kupic jako caly zestaw, jak i mozna obejsc sie bez takich i uzyc zwyklych "domowych" narzedzi i materialow.

phpBB [video]

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post09 cze 2014, 09:37

Jedyna sugestia to taka, żeby jednak obszywać linki u kogoś kto się na tym zna. Jak ktoś ma problem z zapłaceniem komuśza trymowanie wszystkich linek to niech chociaż pójdzie do pierwszej lepszej krawcowej, która to dużo mocniejszą nitką niż tę, którą macie w domu zszyje wszystkie 4 koncówki za kilkanaście złotych.

pedros_85
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post09 cze 2014, 10:40

Jaka nitke kto ma w domu to zalezy w glownej mierze od tego jaka sobie kupi. Kiedys latalem po krawcowych i ciezko bylo trafic pania z odpowiednimi nicmi. Za to w pasmanteri Tytan 60e kosztuje 5 zl i nadaje sie idealnie. Dobrze tez sie spisze plecionka wedkarska ale to wszystko pod warunkiem ze znamy sie troszke na dzierganiu. Bo w przeciwnym wypadku odradzam a wracsjac do meritum zdejmij kulke i zobacz czy sie linki wyrownaja , prawdopodobnie tak sie stanie :) ale przy linkach mocy nie ma to jakiegos mega znaczenia.

Fordon

Post09 cze 2014, 14:20

Wiadomo, ze najlepsza opcja jest zlecic naprawe/strymowanie linek specjaliscie. I jezeli jest taka mozliwosc, to warto odzalowac te pare zlotych i miec zrobione pewnie i porzadnie. Ale jezeli troche sie poczyta, pooglada to mozna tez samemu sobie z tym poradzic. Prawda jest to, by uzywac dobrych nici. Jeszcze idealnie gdybysmy mieli odpowiednia maszyne i igly. Pomysl z krawcowa nie jest zlym pomyslem, ale pod warunkiem, ze bedzie sie troche orientowala co i jak w tym temacie - co innego szycie ubran, a co innego szycie tego typu rzeczy, na ktore dzialaja duze sily. Ja uzylem do tego celu moze nie specjalistycznej, ale silnej nici, ktora spelnila swoja role. Poza tym jak wspomnialem wyzej wazne jest, by dokladnie, rowno i starannie zszyc rekaw. Idealnie do tego celu byloby uzywac nici specjalistycznych (co nastepnym razem zamierzam zrobic), np. polyestrowych V-46, V-69. Czytalem, ze niektorzy uzywaja do tego celu linek wedkarskich lub nici dentystycznych, jednak chyba bardziej od tego polecalbym wlasnie specjalistyczna nic, a jak nie to dobra, silna nic. W moim przypadku zdalo egzamin.

andrzejwodejszo
Deska: SU-2, MOSES
Latawiec: komórkowe Ozony / SU-2 / Moses
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 46 razy
Kontaktowanie:

Post09 cze 2014, 15:12

2cm to nic.. u mnie po dwóch miesiącach lewe sterówki wyciągnęły się o 30cm :D - kilka węzełków na grubszym odcinku i wszystkie były równe - teraz uczę się kręcić loopy na lewym halsie, aby wyrównać wyciąganie się linek :)
Nie przejmuj się dwoma centymetrami. Ozony mają trymowanie na końcówkach baru - zawsze możesz jednym węzełkiem wyrównać tak drobną nierówność.

Fordon

Post11 cze 2014, 14:16

Andrzej tej linki o ktorej on pisze nie da sie skrocic/wydluzyc poprzez przepiecie linki supelek wyzej czy nizej. Mozna tak zrobic z linkami sterujacymi (zewnetrznymi: czerwona-niebieska), ale linki nosne (srodkowe: szare) maja tylko jeden punkt podpiecia bez mozliwosci regulacji. Wkurzajace, jak akurat te sie wydluza, a nie sterujace.

Ale poza akurat tym konkretnym przykladem opisanym w tym temacie to ogolnie zgadza sie to co napisales: w przypadku wydluzenia sie linki/linek przepiac supelek nizej jak jest tylko taka mozliwosc.

boarder83

Post13 cze 2014, 21:46

Dzięki za info :thumb: teraz wiem co robic. Poplywam tak a jak się jeszcze wydłuża to dam ktorejs zimy do przeszycia :idea:

andrzejwodejszo
Deska: SU-2, MOSES
Latawiec: komórkowe Ozony / SU-2 / Moses
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 46 razy
Kontaktowanie:

Post13 cze 2014, 22:32

Fordon pisze:Andrzej tej linki o ktorej on pisze nie da sie skrocic/wydluzyc poprzez przepiecie linki supelek wyzej czy nizej. Mozna tak zrobic z linkami sterujacymi (zewnetrznymi: czerwona-niebieska), ale linki nosne (srodkowe: szare) maja tylko jeden punkt podpiecia bez mozliwosci regulacji. Wkurzajace, jak akurat te sie wydluza, a nie sterujace.

Ale poza akurat tym konkretnym przykladem opisanym w tym temacie to ogolnie zgadza sie to co napisales: w przypadku wydluzenia sie linki/linek przepiac supelek nizej jak jest tylko taka mozliwosc.

dlaczego nie ? - jak nie na linkach baru - to na lince uprzęży :) zawsze się da

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”