PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
Fordon
Deska: Best Armada, Naish Haze XL
Latawiec: Ozone Catalyst
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 42 razy

Post12 lut 2014, 03:08

I jeszcze jedno. Co do snowkite`a i nauki na ladzie: Uwazam, ze przygode z latawcami najlepiej zaczynac w wodzie. Na ladzie zaczac od latawca treningowego - naprawde polecam zaczac zabawe z malym latawcem by opanowac podstawy, potem bedzie duzo latwiej z wiekszym, poza tym to spora frajda zabawa maluchem. Korzystajac z faktu, ze jest zima, to jak juz opanujesz operowanie latawcem (zalezy od rozmiaru latawca treningowego) to przy mniej lub bardziej silnych wiatrach mozna sprobowac snowkite`u. Moj latawiec treningowy ma 1.8m, przy normalnych wiatrach albo uzywam go do zabawy, albo by nauczyc kogos jak sie tym czyms lata. A jak na prawde fest wieje, to wlasnie uzywam go do snowkite`a. Kumplowi, ktorego niedawno nauczylem nim latac, chlopak ogarnia latanie nim w stopniu podstawowym, dalem latawiec by pociagnal go na nartach. Jak cos szlo nie tak to po prostu puszczal latawiec podpiety do kite kiler`ow i po sprawie, zadnego ryzyka. Ale nastepny krok z "prawdziwym" latawcem to juz na wodzie. Na ladzie duzo latwiej o obrazenia. Stracisz panowanie na wodzie, to latawiec przeciagnie Cie po wodzie. Stracisz panowanie nad latawcem na ladzie, latawiec przeciagnie Cie po glebie - mniej przyjemny niz woda. Porwie Cie w gore - mniej bolesne ladowanie na wodzie niz na glebie. Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
adii
Deska: ACE
Latawiec: SB,Vector
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 7 razy

Post12 lut 2014, 07:15

[quote="Fordon"]I jeszcze jedno.

Jeśli można zapytać... gdzie w tak krótkim czasie posiadłeś taką wiedze na temat kitesurfingu
a szczególnie latawców ?(pływałeś na wszystkich???) bo w swoich postach opisujesz ich sporo :o ),a zaledwie w zeszłym roku
sam pisałeś swojego pierwszego posta w sprawie doboru latawki :)
Nie mniej jednak na pewno wiedza przydatna początkującym :thumb:
Dzięki za odpowiedź

Pol31
Deska: Nobile 50fifty 2014
Latawiec: North Rebel 2013
Dostał piwko: 4 razy

Post12 lut 2014, 12:20

Chyba raczej zdecyduje się na kurs.
Chciałbym teraz kupić sprzęt ponieważ w sklepach są obniżki. Warto kupić któryś z tych zestawów http://www.easy-surfshop.pl/lista_produ ... estawy_561
Jeśli tak to jaki ?

Fordon

Post12 lut 2014, 14:09

Dla osob ktore ukonczyly IKO polecam na poczatek uzywany sprzet, nazwijmy to sredni sprzet, za srednia kase - czyli nie najtanszy badziew, ale tez nie najdrozsze cacka, nie najnowszy, ale tez nie mega stary. Osoby takie poplywaja troche, zorientuja sie w jakim kierunku chca isc (freestyle, freeride, race, jump, wave...) jakie deski czy latawce preferuja, beda mialy czas na przeszukanie netu celem znalezienia dobrych ofert w dobrych cenach, poczytaniu opini, nabrania wiedzy. Nie polecam rowniez spieszyc sie z zakupem. Ja wiem, ze chce sie jak najszybciej zaczac plywanie po kursie na swoim sprzecie, ale polecam, na prawde polecam poswiecic troche czasu na poczytanie opini na forum, na necie, pogadac z ludzmi juz plywajacymi, instruktorami na kursie, im wiecej wiedzy z roznych zrodel tym lepszy potem powinien byc wybor. To, ze ktos zaczyna przygode z kitem nie oznacza od razu, ze zakatuje sprzet, jakikolwiek by on byl, uzywany czy nowy, ale lepiej mimo wszystko wybrac uzywany jak nowy, zaoszczedzic przez to troche pieniedzy i w razie zniszczenia/uszkodzenia sprzetu podczas nauki bedzie mniej zal uzywanego sprztu jak nowego. A pozniej jak juz sie bedzie ogarniac co i jak, jak bedzie sie zdecydwanym w jakim kierunku isc to wtedy zaoszczedzone pieniadze przeznaczyc na nowy / nowszy, lepszy sprzet.

Dlatego, jezeli chcesz kupic sprzet po nizszej cenie to ja polecam dzial gielda na KF- albo skorzystac z juz oferowanego na sprzedaz sprzetu, albo samemu zapytac o oferty poprzez zalozenie nowego tematu. Przejrzec serwisy aukcyjne (polskie jak i zagraniczne).

A co do linka z ofertami: nie polecalbym, drogo. Wez pod uwage, ze ceny na glownej stronie sa za najmniejsze latawce. Typu 5m. Cena za latawiec np.12m to 5700zl (np. w przypadku "Zestaw kite CRAZY FLY 2013: Sculp + Allround"). Za te cene mozna na prawde dostac fajny uzywany sprzet w bardzo dobrym stanie.

Ale jezeli juz sie uprzesz na te oferte i tak czy inaczej postanowiles, ze bedziesz cos chcial z tamtad kupic i nie da sie Ciebie przekonac, ze nie warto, to polecalbym: Zestaw kite CRAZY FLY 2013: Sculp + Allround. Kite na Twoja wage polecalbym 9m, ale z tego co pisales, to bedziesz plywal na srodladziu, a tam przydalby sie troche wiekszy rozmiar, wiec wtedy 10m-11m? Deska: ja na poczatek polecam duze deski, tutaj idealne bylyby 145x41, 145x44, 145x48, ale potem przydalaby sie mniejsza + fakt, ze malo wazysz. A na malej tez sie mozna nauczyc, bedzie ciut trudniej ale tez da rade. Dlatego jesli chodzi o docelowa deske to polecalbym cos kolo 132-134. Wiec moze na poczatek i na nauke by pogodzic jedno i drugie cos kolo 136?

Niech jeszcze inni formowicze sie wypowiedza, bedziesz mial wiekszy przekroj opini, bedzie latwiej wtedy cos dalej zadecydowac. Pozdrawiam!

Pol31

Post12 lut 2014, 14:20

Co sądzisz o tym latawcu? http://allegro.pl/latawiec-gaastra-2013 ... 97409.html
Z barem to koszt 1800zł

Valentine666
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 3 razy

Post12 lut 2014, 14:55

Pol31 pisze:Co sądzisz o tym latawcu? http://allegro.pl/latawiec-gaastra-2013 ... 97409.html
Z barem to koszt 1800zł

Ja pływałam na Gastrze pure , cóż , szału nie ma , ale wydaje mi się że do nauki się nada , chociaż są łatwiejsze latawce . Wiec bardzo sie nie napalaj na niega za 1800 możesz znalezc cos lepszego - raczej szukaj czego z firm F-One, Cabrinha, Zeeko,North(może być droższy ale są to b.dobre latawce),Ozone. Gastra i Crazy Fly hmm no cóż jak pisałam wcześniej szału nie ma , ale oczywiscie żeby nie było , pływać a się na wszytkim , chodzi po prostu o to że jak już potrafisz to wybierasz dla siebie najlepszy sprzęt taki który tobie pasuje. Ja już wiem że Gastra mi nie pasuje a z Crazy Fly miałam dziwną przygodę więc już go do ręki na pewno nie wezmę :)

kw92
Latawiec: Ozone
Postawił piwka: 53 razy
Dostał piwko: 16 razy
Kontaktowanie:

Post12 lut 2014, 16:51

Pol31 pisze:Co sądzisz o tym latawcu? http://allegro.pl/latawiec-gaastra-2013 ... 97409.html
Z barem to koszt 1800zł

Znajomy ostatnio kupił taki, viewtopic.php?f=2&t=55665 byłby idealny dla Ciebie
Szukaj czegoś podobnego :)

Pol31

Post12 lut 2014, 18:10

Przy latawcu 9-11m, w jakich warunkach mógłbym już śmigać ? :)

kw92
Latawiec: Ozone
Postawił piwka: 53 razy
Dostał piwko: 16 razy
Kontaktowanie:

Post12 lut 2014, 18:18

Jak ja zaczynałem z moją 9-tką to zawsze byłem nad jeziorem:P
Jak było mało to czekałem aż, a jak za dużo to też czekałem :thumbsup:

Mi się wydaje że od 15-30 knt ale to wszystko i tak zależy od latawca, wagi itp :thumbsup:

Pol31

Post12 lut 2014, 18:30

Czyli 9 powinna wystarczyć przy pływaniu w 15knt, przy mojej wadze 60kg ?
Czym się różni w późniejszym pływaniu deska 136 od >140

Fordon

Post13 lut 2014, 05:01

W mojej ocenie 15kts to normalny wiatr - nie za slaby, nie za silny, ot w sam raz. I moim zdaniem dla osoby wazacej 60kg odpowiedni bylby wlasnie latawiec 9m na normalne warunki = normalne wiatry. Czyli wlasnie na te ok. 15kts. Wiec tak, na 15kts 9m bedzie odpowiednie.

Co do pytania o roznice w rozmiarach deski: wieksza deska lepiej sprawdza sie przy slabszych wiatrach poprzez wieksza powierzchnie, przez to ze jest wieksza wolniej tonie. Majac wieksza deske mozna uzyc ciut mniejszego latawca (oczywiscie bez przesady...) Wieksza deska lepiej sprawdza sie dla ciezszych osob (oczywiscie zalezy od stopnia doswiadczenia, rozmiaru latawca i sily wiatru). Jednak z tego co mozna zauwazyc wiekszosc osob preferuje "normalne rozmiarowo" deski czyli typu 132-134-136-138 w zaleznosci od wagi i stopnia wtajemniczenia oczywiscie. Uwazaja ze deski od okolo 140 i powyzej zamulaja, nieprzyjemnie i ciezej sie nimi manewruje, gorzej radza sobie na falach, trudniej utrzymać krawędź, ogolnie zamulaja, sa niepraktyczne, nie ma takiej zabawy i przyjemnosci w plywaniu na nich itd. itp. I po czesci sie z tymi opiniami zgadzam. Mniejsze deski sa bardziej zwinne, poreczne, praktyczne, wiecej na nich zabawy i mniej miejsca w bagazniku zajmuja :wink: Choc ja przez dlugi czas plywam na duzej desce i bardzo dobrze mi sie plywa, jestem zadowolony, wcale nie zamierzam sie przesiadac na mniejsza. Zaczynalem na duzej, potem plywalem na malej lub jak kto woli "normalnej" a potem z powrotem zupelnie dobrowolnie przesiadlem sie na duza deske. Ale ja jestem wyjatkiem. I choc wszystko tak na prawde zalezy od osoby, to jednak sa konkretne powody, dla ktorych wiekszosc osob wybiera mniejsze czy jak kto woli "normalne rozmiarowo" deski.

Awatar użytkownika
Maks
Deska: Fifty50+RonixOne / NHP
Latawiec: Ozone C4
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 6 razy

Post13 lut 2014, 08:38

Pol31 pisze:Chyba raczej zdecyduje się na kurs.
Chciałbym teraz kupić sprzęt ponieważ w sklepach są obniżki. Warto kupić któryś z tych zestawów http://www.easy-surfshop.pl/lista_produ ... estawy_561
Jeśli tak to jaki ?

Pol31 pisze:Czyli 9 powinna wystarczyć przy pływaniu w 15knt, przy mojej wadze 60kg ?

Kup sprzęt po tym jak ukończysz kurs. To moja rada.
Po kursie wiele rzeczy Ci się rozjaśni, wyklaruje. Kasę można wydać ZAWSZE :D No i jako pierwszy kajt to jednak proponowałbym jakąś używkę w dobrym stanie.

olenzis

Post14 lut 2014, 15:02

Pol31 pisze:Witam! Jestem nowy na forum, chciałbym zacząć pływać na kajcie. Prosiłbym was o pomoc w doborze sprzętu: mam 180 wzrostu, warzę ~~60kg. Pływać będę tylko nad Zegrzem.

Skończ kurs. Potem kupisz sprzęt, jak już będziesz miał dobrą kontrolę latawca - tj. m.in. nie walimy latawcem o wodę (szkółkowego sprzętu nie żal). "Tylko nad Zegrzem" - nie. Na Helu, na Mazurach, i świat. M.in dlatego kajt jest tak cudownym sportem.

olenzis

Post14 lut 2014, 15:11

Pol31 pisze:Bez kursu nie da rady? Na windsurfingu sam się nauczyłem.

O ile twój kumpel/twoja kumpela to nie instruktorzy, którzy cię uczą poza godzinami pracy - raczej nie. Zwłasza na Zegrzu. Nie wiem, czy sam wujek Google będzie wystarczająco dobrym nauczycielem, żeby Ci pokazac, np. jak robić self-rescue. Które może się przydać, kiedy np. mocniej zawieje i latwaiec miota Tobą jak szmatą o wodę. Co się może zdarzyć, zwłaszcza na początku, gdy wszyscy przyciągają bar na tzw. "tyranozaura" zamiast odpuścić... Hm. Nie - zdecydowanie polcem kurs. Wspierajmy polski rynek kitesurfingowy! ;)

Awatar użytkownika
mandaro
Deska: NHP Infinity
Latawiec: GP Fuel
Postawił piwka: 66 razy
Dostał piwko: 22 razy
Kontaktowanie:

Post15 lut 2014, 00:01

Pol31 pisze:Czyli 9 powinna wystarczyć przy pływaniu w 15knt, przy mojej wadze 60kg ?

9m spokojnie od 15kn w górę na 136.

Wróć do „Pierwsze Kroki”