Dlaczego kitesurfing a nie paralotniarstwo?

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Deska: Czapla Kite., Moses
Latawiec: RRD, Cabrinha, Airush
Dostał piwko: 15 razy
Kontaktowanie:

Post26 lis 2013, 09:22

Wełniacz pisze:Wypas to paralotniarstwo :) Ile trzeba dać za używany komplet ale taki w miarę pewny że się poleci i wróci :lol: ze skrzydłem i silnikiem i tymi uprzężami itd itd no i pewnie licencja jest potrzebna... ?

Żeby polecieć i wrócić trzeba się najpierw wyszkolić. To jest podstawa. Potem można myśleć o zakupie sprzętu. Jeśli się wie co się szuka to można znaleźć naprawdę ciekawe cenowo oferty, wiec ciężko mi powiedzieć ile trzeba wydać na sprzęt używany. Moge podać na swoim przykładzie.\
Skrzydło 3700 z nalotem 10 h więc prawie nowe i kupione od znajomego, więc znałem jego historie.
Uprząż typu kokon 2300 też prawie nowa.
Spadochron zapasowy nowy 1500
Co do napędów to rozsądny sprzęt można już mieć za ok 4500.
I jeszcze jedno. Dla laika latanie wydaje się bardzo proste ot siedzi się i leci, ale zapewniam was że tak nie jest
Podobnie laik patrząc na kajty może stwierdzić że to tak pięknie i prosto wygląda, a jak jest w rzeczywistości sami wiecie przypominając sobie naukę.
No i najważniejsze:
Lepiej żałować na ziemi, że nie jest się w powietrzu, niż żałować w powietrzu że nie jest się na ziemi. :thumbsup:

mate102
Postawił piwka: 17 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post26 lis 2013, 10:37

O super temat. A ile trzeba dać ze taki kurs, ile trwa? Czy taki spadochron zapasowy da radę jak nam się silnik zepsuje a ze skrzydła zrobi cukierek.

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Kontaktowanie:

Post26 lis 2013, 10:55

mate102 pisze:O super temat. A ile trzeba dać ze taki kurs, ile trwa? Czy taki spadochron zapasowy da radę jak nam się silnik zepsuje a ze skrzydła zrobi cukierek.

Dokładnie nie wiem. Zobacz sobie na stronie dowolnej szkoły ile kosztuje 11 i 2 etap. Te dwa musisz ukończyć żeby zostać dopuszczonym do egzaminu. Potem jeszcze opłata za egzamin. Spadochron da radę :D

Awatar użytkownika
TrueKejner
Deska: Shinn
Latawiec: Cabrinha
Postawił piwka: 157 razy
Dostał piwko: 193 razy

Post26 lis 2013, 13:07

mate102 pisze:O super temat. A ile trzeba dać ze taki kurs, ile trwa? Czy taki spadochron zapasowy da radę jak nam się silnik zepsuje a ze skrzydła zrobi cukierek.

Dzień w którym został założony ten wątek zostanie zapamiętany jako początek końca kitesurfingu w Polsce. Za kilka lat nikt nawet nie będzie wiedział że ktoś kiedyś pływał na tych deskach.

zmieńcie nazwę na paraforum.pl, hahaha!

Awatar użytkownika
Stawny
Postawił piwka: 39 razy
Dostał piwko: 24 razy

Post26 lis 2013, 15:20

Kite to nie tylko feeride i trikasy :D
Na para falki nie zlapiesz i szpreja po dobrej zawijce na twarzy nie poczujesz :mrgreen:

Fordon
Deska: Best Armada, Naish Haze XL
Latawiec: Ozone Catalyst
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 42 razy

Post26 lis 2013, 16:47

Choc dla niewtajemniczonych oba sporty moga wygladac podobnie, bo latawiec/skrzydlo wygladaja podobnie, bo na latawcu tez mozna chwile poleciec, bo do jednego i drugiego jestesmy podpieci pewnym rodzajem uprzezy i oba sporty maja wspolny "zywiol" - wiatr/powietrze :wink: to jednak sa to zupelnie inne sporty dajace zupelnie inne doznania. Kitesurfing to przedewszystkim sport wodny. Woda, fale, bryza, morze, zatoka, zalew czy jezioro, gdzie jak wspomnialem wczesniej korzysta sie tez z wiatru. A paralotniarstwo to jednak przedewszystkim oderwanie na dluzszy czas od ziemi, wysokosc, lot, piekne widoki z gory... Dla wtajemniczonych oczywista sprawa, jednak dla przecietnej osoby nie interesujacej sie KS czy paralotniarstwem to jednak moze nie byc juz takie oczywiste i jasne.

Awatar użytkownika
dpacior
Latawiec: dmuchawiec, wiatr....
Postawił piwka: 22 razy
Dostał piwko: 14 razy

Post28 lis 2013, 23:44

phpBB [video]

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Kontaktowanie:

Post29 lis 2013, 07:58

dpacior pisze:
phpBB [video]

To akurat klasyka :)
Gość startuje bez doświadczenia i w źle wyregulowanej uprzęży .
Nie mogę znaleźć filmiku , ale da się połączyć te oba sporty tak że zamiast kajta jest gość na paralotni, a dołem ktoś tam płynie na desce. Były nawet takie zabawy robione u nas w kraju.
Planuje coś takiego wykonać na snowkite.

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Kontaktowanie:

Post29 lis 2013, 08:26

Znalazłem cosik takiego
Obrazek

Wróć do „Forum Główne”