PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
jacekj1972
Deska: NOBILE 555
Latawiec: ozone
Postawił piwka: 2 razy

Post14 wrz 2013, 17:04

piankę kupisz prędzej czy później-w Polsce przydaję się też latem(większość z nas ma dwa komplety krótką i długą)
natomiast sprzęt to temat rzeka-czytać i jeszcze raz czytać,na forum jest wiadomości cała masa......
sam początek z tym sportem zacznij od szkółki lub kogoś ogarniętego w tym temacie
powodzenia

Awatar użytkownika
Koniu
Deska: jeszcze brak
Latawiec: jeszcze brak
Postawił piwka: 1 raz
Kontaktowanie:

Post14 wrz 2013, 17:22

jacekj1972 pisze:piankę kupisz prędzej czy później-w Polsce przydaję się też latem(większość z nas ma dwa komplety krótką i długą)
natomiast sprzęt to temat rzeka-czytać i jeszcze raz czytać,na forum jest wiadomości cała masa......
sam początek z tym sportem zacznij od szkółki lub kogoś ogarniętego w tym temacie
powodzenia

Dlatego też mam nadzieję natrafić na kogoś z KRK, kto pomoże mi ruszyć z tematem :) Jak myślicie jest szansa jeszcze teraz (wrzesień - październik) coś popływać tzn. się pouczyć? czy lepiej zacząć od przyszłego sezonu?

jacekj1972
Deska: NOBILE 555
Latawiec: ozone

Post14 wrz 2013, 17:47

spróbuj teraz ogarnąć latawiec,za dwa trzy miesiące możesz zobaczyć jak Ci pójdzie w snowkitingu i od wiosny na wodę.
...swoją drogą masz koło siebie jedne z najlepszych spotów snow (okolice Ojcowa)
druga opcja to Goczałkowice,masz tutaj linka
viewtopic.php?f=7&t=33193&hilit=gocza%C5%82kowice
umów się z chłopakami na spocie-na 100% pomogą

Fordon
Deska: Best Armada, Naish Haze XL
Latawiec: Ozone Catalyst
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 42 razy

Post14 wrz 2013, 19:08

Do Koniu:

Ja polecam kupic pianke dluga 5/3mm. Zalezy indywidualnie od osoby, ale moim zdaniem spokojnie da sie jeszcze plywac we wrzesniu/pazdzierniku. Cena to ok. 500zl, choc mozna znalezc taniej. Jezeli masz czas i checi to polecam plywanie i nauke teraz. Nie polecam nauki samemu, zdecydowanie polecam szkolke lub dobrego instruktora. A co do sprzetu:

Latawiec - na poczatek polecam Ozone Catalyst 10m 2011/2012. Cena uzywanego kompletu z barem to ok. 2500zl. Inna opcja to Cabrinha Convert 10m 2009, cena kompletu z barem to ok 1700zl. Mysle, ze rozmiar 10m bedzie na Twoja wage odpowiedni, ew. 9m.

Deska - na poczatek polecam tzw. "drzwi od lazienki" - czyli duze deski TwinTip np. 150x45. Choc takie deski raczej nadaja sie tylko na poczatek, bo fajnie, latwo i przyjemnie sie na nich uczy oraz na slabsze wiatry. Jezeli chcesz deske, ktora starczy na dluzej to polecam cos typu 140x45, a moze i nawet ciut mniej patrzac na Twoja wage. Deska bedzie ciut mniejsza i bedzie ciut ciezej na poczatku, ale za to jak juz napisalem wyzej starczy na dluzej. Ceny uzywanych desek to ok. 1000zl, choc mozna znalezc deski za nawet o kilka stow mniej.

Trapez - na poczatek polecam zwykly, zarowno nowy jak i uzywany w dobrym stanie. Cena to ok. 300zl.

Da rade skompletowac fajny komplet za ok. 3500zl Zauwazylem, ze na jesien, po sezonie ceny sprzetu sa ciut nizsze. Jezeli poswiecisz troche czasu na przejrzenie dzialu Gielda na KiteForum, allegro, eBay(zarowno polski jak i zagraniczny) to dasz rade znalezc fajny sprzet w fajnej cenie. Powodzenia!
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2013, 14:29 przez Fordon, łącznie zmieniany 1 raz.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post15 wrz 2013, 11:01

Koniu pisze:Dlatego też mam nadzieję natrafić na kogoś z KRK, kto pomoże mi ruszyć z tematem :) Jak myślicie jest szansa jeszcze teraz (wrzesień - październik) coś popływać tzn. się pouczyć? czy lepiej zacząć od przyszłego sezonu?

..jeśli lubisz poczucie posiadania sprzętu , możesz kupić już teraz ..
ale chyba nie skorzystasz już w tym sezonie, zwłaszcza w okolicach Krakowa, bez umiejętności i baaardzo cierpliwego, doświadczonego znajomego .. :roll:

peace

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post16 wrz 2013, 20:45

Koniu pisze:
Dlatego też mam nadzieję natrafić na kogoś z KRK, kto pomoże mi ruszyć z tematem :) Jak myślicie jest szansa jeszcze teraz (wrzesień - październik) coś popływać tzn. się pouczyć? czy lepiej zacząć od przyszłego sezonu?

Mogę Ci coś sprzętowo podpowiedzieć, jestem z KRK :wink: , mam też kontakt do instruktorów

Myślę, że o tej porze roku sensowne byłoby zrobić jakieś wstępne demo na glebie lub/i zaczekać i zacząć na śniegu snowkite, a potem na wiosnę kontynuować temat w szkółce na Helu, lub ostatecznie [ trochę na siłę] na Turawie/Szczedrzyk= płytka woda/stabilny wiatr

Kontakt do mnie: http://kiteguru.pl/kontakt/

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post17 wrz 2013, 10:46

GURU 10.5 pisze:.. i zacząć na śniegu snowkite,

..jeśli zajawka kipi gęsta - to tak :hand:
ale zaczynanie na lądzie to nie jest najlepszy pomysł..

peace

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post17 wrz 2013, 14:34

Ziomek. pisze:
GURU 10.5 pisze:.. i zacząć na śniegu snowkite,

..jeśli zajawka kipi gęsta - to tak :hand:
ale zaczynanie na lądzie to nie jest najlepszy pomysł..

peace

Tak, jak napisałem: na glebie wstępne demo, czyli trainer komorowy 2.0-3.0m i wszytko co bezpiecznie można z tym kitkiem zrobić, sam z resztą doskonale wiesz :wink:

Oczywiście nie zastąpi to kursu, ale jako kontakt/zapoznanie się ze sprzętem, ogarnięcie procedury startu/lądowania, etc. na pierwszą zajawkę może być ...

lorv83
Deska: szukam
Latawiec: szukam

Post17 wrz 2013, 19:43

Na początku pozdrawiam z Wrocławia (więc od czasu do czasu jeżdżę podpatrzeć na Mietków, planuję też wstąpić na Jutrosin)!
Kite'm zaraziłem się w tym sezonie, co więcej już pierwsze kroki treningowe poczyniłem robiąc kilka(naście) godzin kursu (na początku września). Na chwilę obecną to potrafię jedynie body dragi, water start i kilka metrów przepłynąć - jeszcze nie umiem dobrze 'zaparkować' kite'a tak żeby mieć w miarę stabilny ciąg, a czasem też wstaję z rąk i po chwili siada mi moc. Kwestia wprawy i treningu. Teraz staram się pobawić swoim kite'm treningowym (4line 3.1m) i potrenować sterowanie, parkowanie, etc (tutaj ciągle czekam na lepsze warunki wiatrowe - ostatnio coś mam pecha).

Krótko moje dane to 70kg i 176cm i powoli rozglądam się szukając zestawu na przyszły sezon (kite+deska+trapez). Kurs robiłem na northie i w sumie całkiem sprawne te ich kite'y (evo i neo 2013), ale zapewne ze względu na nastawienie na naukę to bardziej decydująca będzie tutaj cena oraz dostępność niż konkretne kite'y. Zostaje więc czekać na przyszły sezon i dopaść w miarę wczesny kurs kite'owy.

Jak macie jakieś podpowiedzi, sugestie, wskazówki to będę więcej niż wdzięczny.

Z ciekawostek - fajny link do ćwiczeń z kite'm treningowym: http://www.kiteboardingevolution.com/ki ... ctice.html.

Fordon
Deska: Best Armada, Naish Haze XL
Latawiec: Ozone Catalyst
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 42 razy

Post17 wrz 2013, 20:49

Trenuj z latawcem treningowym jak najwiecej, dzieki temu bedziesz mial opanowany latawiec a tym samym w dalszym progressie latawiec bedziesz mial z glowy, skupisz sie na calej reszcie. Kompletowanie sprzetu mozesz rozpoczac juz teraz. Z tego co zauwazylem po sezonie, na jesien ceny sa ciut nizsze. Poza tym do przyszlego sezonu sporo czasu, wiec spore szanse na dorwanie fajnego sprzetu w fajnej cenie. I jezeli masz mozliwosc, czas, pieniadze i dorwiesz dobrego instruktora czy odpowiedzialnego znajomego to plywaj jeszcze we wrzesniu/pazdzierniku - ja tak robie. Czytaj jak najwiecej o kitesurfingu, przegladaj KiteForum, ogladaj filmiki w tym rowniez te instruktazowe - polecam "Progression: Kiteboarding - Beginner", film w jezyku angielskim, zalezy jak dobrze znasz jezyk, ale nawet znajac srednio powinienes zrouzmiec. I bardzo wazne - jezeli czegos nie wiesz to pytaj. Powodzenia!

daniel426
Deska: snowboard

Post17 wrz 2013, 21:44

Witam wszystkich latających :D ja jestem kompletnie świeży w tym temacie kiedyś wdziałem jak gościu sobie latał po wodzie i polach zimą i tak więc jestem ciekaw ja to jest i cichłbym to zobaczyć z bliska i pogadać o tym innym zajebistym sporcie :D jeśli ktoś jest z okolic Krakowa Myślenic Bochni Tarnowa a dokładnie Dobczyc jeśli by ktoś sobie chciał polatać to niech da znać a jeśli by była możliwość podbicia do latawca to było by niesamowicie oczywiście byśmy się dogadali i prosił bym o kontakt na :arrow: :arrow: :arrow: e maila danio426pl@gmail.com lub :arrow: :arrow: :arrow: 880038838

Awatar użytkownika
puchu__
Deska: RRD
Latawiec: RRD
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 9 razy

Post18 wrz 2013, 19:46

cze daniel...
czy na pewno chodzi Ci o latanie.....?
bo wiesz tu się raczej pływa (bo ci lepsi czasem tyz latają) a zima sunie po śniegu ...

daniel426
Deska: snowboard

Post18 wrz 2013, 21:50

witam nie mówię o wysokich lotach tylko po wodze i śniegu :D ale ja bym chciał bym spróbować na ziemi bo na wodę to za wcześnie. A nie znam nikogo kto by miał latawiec w moich okolicach

Awatar użytkownika
puchu__
Deska: RRD
Latawiec: RRD
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 9 razy

Post21 wrz 2013, 21:01

mówię Ci zacznij od wody
bezpieczniej :thumbsup:

jaaack
Deska: nobile
Latawiec: ss rally rpm
Dostał piwko: 2 razy

Post21 wrz 2013, 22:17

puchu__ pisze:mówię Ci zacznij od wody
bezpieczniej :thumbsup:

też tak kiedyś myślałem
wcale nie jest tak bezpieczniej-tylko tak nam sie wydaje
na moim przykładzie:w zeszłym roku jesień na lądzie bez kontuzji,zima bez kontuzji(gleb)
w tym sezonie dwie porządne gleby na wodzie jedną z przed 3 tygodni odczuwam do dziś(obojczyk) nie byłem jeszcze prześwietlić ale będę musiał :(

Wróć do „Pierwsze Kroki”