Początki i trudna decyzja

Forum dla początkujących
rozek1899

Post01 sie 2013, 00:27

Witam!
Zaczynam w tym roku przygodę z kite. Waże 65-68kg. Będę pływał w Chałupach. Zacznę kurs na sprzęcie szkółki, ale po ogarnięciu podstaw chcę sam szlifować progress i już na własnym sprzęcie najlepiej żeby nie wydawać kasy na wypożyczanie. I tu jest dylemat.
1. Kupić sprzęt przed wyjazdem sugerując się poradami w necie i na forum?
2.Kupić sprzęt po zakończeniu kursu i przetestowaniu kilku latawców i desek?
Ale przy drugiej opcji jest problem tego rodzaju, że gdzie, poza nowym sprzętem w sklepie na wybrzeżu, kupię w rozsądnej cenie używaną deskę i np. latawiec z barem? Troche to komplikuje sprawę. Dlatego pytanie jeszcze jedno do Was:

Przy mojej wadze i (mam nadzieje) szybkim progressie jaki rozmiar deski i latawca mi polecacie kupić żebym miał szanse popływać w Polsce? 4 czy 5 linek w latawcu i czym to skutkuje? Sprzęt ma mi umożliwić loty. Będę siedział nad zatoką dwa tygodnie i spędzał całe dnie na szlifowaniu (jak wiatr pozwoli :D), więc progress będzie na pewno - musi być ! Więc sprzęt może być trochę "na wyrost". Zależy mi na tym aby kupić teraz jeden latawiec, a w przyszłosci bez wymiany bara dokupić drugą lotnie.

Jeżeli było już milion takich tematów to sorry, a pewnie było, ale nie mam osobiście czasu na przeszukiwanie miliona postów. Sorry i proszę o wyrozumiałość. Pozdrawiam

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post01 sie 2013, 11:12

..zrób kurs, a w trakcie rozglądaj się za sprzętem
skoro i tak będziesz na Półwyspie, czyli tak naprawdę centrum tego świata (bo wcale nie jest nim Allegro :wink: )
i zakładam, że kilka bezwietrznych godzin się znajdzie
pochodzisz , pogadasz, popytasz, sam ocenisz - zawsze lepiej niż anonimowo/mailowo/allegrowo

i na pewno po kursie coś wybierzesz, ideałem byłoby popływać, potestować
ale dwa tygodnie wraz z kursem, na Twoim poziomie, będzie ciężko ocenić..

nie kupuj nic przed szkoleniem
TU wszystko znajdziesz..

peace

rozek1899

Post01 sie 2013, 11:48

Tak żem czuł.
Znajomy był 3h na indywidualnych godzinach lekcji i bez problemu sobie radzi już. Więc wydaje mi się, że nawet Allegro wchodziłoby w grę i wysyłka nad morze. Jest jeszcze Hydrosfera we Władku, gdzie też mają spory wybór, tylko mało uzywek.

Awatar użytkownika
bartolomeo_n
Deska: (Super+)Shinn(+ster)
Latawiec: RRD, Best TS, Bandit
Postawił piwka: 14 razy
Dostał piwko: 35 razy

Post01 sie 2013, 12:23

rozek1899 pisze:Tak żem czuł.
Znajomy był 3h na indywidualnych godzinach lekcji i bez problemu sobie radzi już. Więc wydaje mi się, że nawet Allegro wchodziłoby w grę i wysyłka nad morze. Jest jeszcze Hydrosfera we Władku, gdzie też mają spory wybór, tylko mało uzywek.

Nie zadne allegro, TU - czyli na forum. Napisz, co chcesz kupic i dostaniesz stos ofert na nowe i uzywane rzeczy. Do tego jeszcze ze znanym pochodzeniem, a nie od 'wedkarza-znalazcy'. Pewnie jeszcze odbierzesz osobiscie nad morzem od kogos...

rozek1899

Post01 sie 2013, 12:52

Dobra rada !
I jeszcze jeden plus zakupu po kursie. Jak mi się nie spodoba, zawsze mogę wrócić na windsurfing. Znaczy kupić sprzęt do windsurfingu. O to w sumie poszło. O gabaryty sprzętu i koszt zakupu. Wygrywa w tym kite. No i oczywiście łatwiejsze latanie jest na latawcu. A czy spodoba mi się na któtkiej desce to pokażą pierwsze godziny kursu,

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post12 sie 2013, 17:40

Jeśli chodzi o porównanie ilości pływania w Pl, cen, rozmiarów itd. itp., kite wygrywa praktycznie pod każdym względem...

pzdr

Wróć do „Pierwsze Kroki”