szto eto dobra a zła winda???

Snowkiting - wszystko związane z tą zimową odmianą kitesurfingu.
Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post29 lis 2005, 08:58

A niech ktoś spróbuje sprecyzować szto eto dobra winda a zła winda. Może byc na przykładzie :) W metrach do góry do przodu itp itd albo jakoś inaczej. Bo sie mówi że acces ma słabą windę i ja tego nie neguję ani nie potwierdzam, jednak jestem ciekaw Waszych opinii.

Awatar użytkownika
zgred
Kontaktowanie:

Post29 lis 2005, 12:35

nie ma odważnych?? Bo chodziło głównie o to co ma takiego frenzy czego nie ma acces :) czyli tak zwanej windy podobno. Ale co to jest ta dobra i zła winda?? Na accesie nie podskoczę ?? a na frenzy'm polecę w kosmos?? Czy może i inaczej?? Acha a jak to jest z windą nasy?? podobno da się skoczyć na nasiaku.

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post29 lis 2005, 12:52

Kurcze trochę nie czuję się na siłach, tym bardziej, że na Ozonach dużo lepiej zna się wiele innych osób... Dobra winda to takie coś, czego nie da się tak łatwo wytłumaczyć w dwóch zdaniach. Oczywiście - można napisać, że to po prostu zdolność do wysokiego wynoszenia, ale to bardzo ogólnie. Bo każdy kite ma inną charakterystykę "windy" i jedne wyciągają zawsze wysoko do góry, inne tylko przy dużej prędkości poruszania się, jeszcze inne wymagają szybkiej kontry, innym wystarczy doprowadzenie do zenitu. A ogólnie dużo zależy od metody zacinania kite'a i do tego też jest to różnie w różnych kite'ach. Może być jeszcze tak, że kite wyciąga w górę szybko albo wolno, opadanie też może być szybkie albo wolne i wcale nie jest tak, że jak szybko w górę to i szybko w dół...
Druga sprawa to tzw hang time czyli czas jaki spędzasz w powietrzu - w jednych kite'ach jest większy, w innych mniejszy i też nie jest tak, że te co mają dużą windę mająteż duży hang-time. Niby wyżej to i dłużej, ale często jest wyżej i szybciej, więc nie zawsze jest dłużej (nadążasz ;) ). Kurcze opowiem Ci to wszystko przy testach cool'a ;)

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post29 lis 2005, 13:05

:think: :wink:
Ostatnio zmieniony 29 lis 2005, 13:09 przez GURU 10.5, łącznie zmieniany 1 raz.

patron
Postawił piwka: 6 razy
Kontaktowanie:

Post29 lis 2005, 13:06

onzo pisze:Kurcze opowiem Ci to wszystko przy testach cool'a ;)

a ja czekam i czekam na testy... - mówił może airman kiedy przysyłają pierwsze sztuki?
Ostatnio zmieniony 29 lis 2005, 15:24 przez patron, łącznie zmieniany 1 raz.

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post29 lis 2005, 13:07

onzo pisze:Niby wyżej to i dłużej, ale często jest wyżej i szybciej, więc nie zawsze jest dłużej (nadążasz ;) ) )

...noo,ten tego,eeee...ja nadążyłem :wink: :lol: :hand:

Awatar użytkownika
zgred
Kontaktowanie:

Post29 lis 2005, 14:03

Ogólnie tą teorię to ja pojmowałem juz dawno temo :) Wiem, że jest róznica między kajtem a kajtem i wiem że ciężko porównać. Ale co waszym zdaniem musi mieć latawiec żeby powiedzieć WOW TEN TO MA WINDĘ!!! Wiem że zaraz padną odpowiedzi typu musi nieźle ciągnąć do góry i mieć zaje.... hangtime i wogóle musi latać jak paralotnia :)

Albo może inaczej:
Wymień latawiec który TWOIM zdaniem jest nie do pobicia.

jestem ciekawy opinii

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post29 lis 2005, 14:40

Nie wymienię - po prostu za mało sprzętu miałem w łapach żeby wyrazić taką opinię. Za to z tegorocznych konstrukcji prowadzonych przez inne osoby, wysokie loty widziałem na Naishu Ravenie, Flysurferze Speedzie i bodajże windwingu Ziomka, ale nie znam modelu :( Tyle, że ja mało w tym sezonie byłem nad morzem...
Z komorowców (bo to w sumie zimowe forum) ciąg do góry podobał mi się w zeszłorocznym Frenzym (z tegorocznym miałem za mało do czynienia natomiast z zeszłorocznym tylko tyle co na Zegrzu, więc może to przesadzona opinia, ale ten kite wg mnie ma potencjał), Speedzie, Psycho2 (chociaż tutaj trochę za szybko w górę i za szybko w dół, ale też wysooko) i w XTC ale w górnym zakresie, albo przy większych rozmiarach.

Awatar użytkownika
Adam S
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post29 lis 2005, 18:32

Dobrą windę ma latawiec, na którym chcąc za pierwszym razem zrobić lajtowe 360 robisz przez przypadek 720 albo więcej. I leciesz 10m do góry, choć miało być tylko 5. Raven zdecydowanie "ma windę". X3 też, ale tylkow małym rozmiarze.
No ale winda to nie wszystko - rzadko idzie w parze z szybkością, czy zwrotnością, czy łatwym wstawaniem z wody (patrz Raven).

Rozumiem, że możesz oczekiwać bardziej konkretnej odpowiedzi - zachęcam do testów z manometrem, czy laserowych pomiarów wysokości.

Awatar użytkownika
majster8405
Kontaktowanie:

Post04 gru 2005, 18:36

zgadzam się z Onzo że bardzo wiele czynników wpływa na tzw " windę".Jeden latawiec nie będzie miał wszystkich cech naraz.Każdy zachowuje się inaczej w zależności od warunków wiatrowych, umiejętności kajtera no i samego przeznaczenia kajta.Typowy ciągnik "windę" do góry ma słabą i zaliczyłbym go do kajtów typu free.Myślę że ideałnych kajtów nie ma aby wymienić go jako przodujący.Wszystko zależy jak komu sprzęt "leży" i będzie wiele opinii w tym temacie.Wg mnie dobry lotnik to kajt Air ewolution HYBRID CORE 15 metrowy-lata jak paralotnia.

Awatar użytkownika
kamilKITE
Kontaktowanie:

Post04 gru 2005, 20:11

majster8405 pisze: Air ewolution HYBRID CORE 15 metrowy-lata jak paralotnia.

Latales na nim?? Jak wrazenia?? Slyszalem same zle rzeczy na jego temat...

Awatar użytkownika
majster8405
Kontaktowanie:

Post05 gru 2005, 21:05

Niestety nie latałem.Wiem że to typowy land i do lotów nadaje się jak żaden inny,lato czy zima.,czego dowodem są filmy na stronie AIR EVOLUTION.Nawet dobrzy kajterzy na temat typów latawców mogą mieć opinie różne i włatania się w sprzęt.U nas ich nie ma więc myślę że to sprzęt nie na nasze warunki lub sporadycznie w górach.Może ktoś za granicą latał na nich.

Wróć do „Snowkiting Forum”