PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post28 maja 2013, 22:29

Rozumie o co ci chodzilo ale porownaj sobie dlugosc tuby glownej 7m wainmana i 7m edgea ....bedzie co najmniej metr roznicy idac twoim tokiem myslenia slusznym zreszta trzeba by bylo przeliczyc ktora tuba daje wiekszy opor czolowy grubsza i krotka czy dluzsza a ciensza . :wink: .

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post29 maja 2013, 09:09

mandaro pisze:
Ziomek. pisze:. latawce kupuję WYŁĄCZNIE po osobistym mocnym stestowaniu ..nie stać mnie na kupowanie ich "z ciekawości" :wink:

peace

Znaczy z tym Koinobori wcale tak źle nie jest? Masz 3szt. Napisałeś. :thumbsup:

mamy, i ..nie używamy ..mamy wuchtę lepszych latawców :hand:

peace

Awatar użytkownika
mandaro
Deska: NHP Infinity
Latawiec: GP Fuel
Postawił piwka: 66 razy
Dostał piwko: 22 razy
Kontaktowanie:

Post29 maja 2013, 09:53

A 50/fifty Baco macie? Co sądzicie o tym latawcu?

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post29 maja 2013, 14:07

mandaro pisze:A 50/fifty Baco macie? Co sądzicie o tym latawcu?

..świetny allroundowy latawiec :thumb: wszechstronny i uniwersalny , podobne właściwości do BEST TS czy Ozone C4 ..
...niestety posiada też mocno niepożądane "cechy" tego drugiego, o których każdy użytkownik wie - a jeśli nie wie - to się dowie ..byle jak najpóźniej ..

peace

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post29 maja 2013, 14:24

gruba tuba i wysoki profil do słabych wiatrów? Chyba tylko w teorii. Trochę trzeba by było poczytać o aerodynamice, konstrukcji skrzydła itp, ale też zastanowić się co się sprawdza w jakich warunkach. Rzeczywiście wydawać by się mogło, że przepływ strugi przy takim kształcie będzie najlepszy, gdyby nie to, że mamy do czynienia z bardzo powolnym przepływem przy słabych wiatrach a tym samym to się nie sprawdzi. Do tego dochodzi ciężar większej tuby, opory powietrza a tym samym to co sam zauważyłeś - spora tendencja do cofania się w oknie wiatrowym i tym samym generowanie większego "dragu" niż jest to potrzebne.
Ogólnie nie ma idealnego latawca na każde warunki. Osobiście uważam, że tylko na słaby wiatr dobry będzie latawiec wąski, o cienkich, lekkich tubach i dość płaskim profilu (race) lub wysokim profilu (hangtime). Jednak wąskie i płaskie latawce są trudniejsze w prowadzeniu i dość nerwowe, do tego uciekają często za bardzo do granicy okna wiatrowego. Lekkie, cienkie tuby są trudne w dłuższym użytkowaniu - trzeba je mocno nabijać bo latawiec może się składać. Tak więc przy nieco silniejszym wietrze przestaną się sprawdzać. Tym samym o ile ktoś kupuje Turbine 18 (?) lub Zephyra 17m to raczej na słabe wiatry więc może się pogodzić z ich szczególnymi cechami. Przy 12knt raczej nie ma "zabójczych" szkwałów. Jednak przy latawcu o podobnych parametrach ale w rozmiarze 9-10m to się raczej nie sprawdzi i tu bym jednak brał coś bardziej uniwersalnego.
Przy obecnym doświadczeniu uważam, że jeżeli tylko się podejmie decyzję:

Słabe i średnie wiatry, freeride, hangtime
czy każde warunki, freestyle, wakestyle

to mamy już 90% procesu decyzyjnego co do latawca za sobą. Ewentualnie zostaje jeszcze w drugiej opcji wybór czy przypadkiem nie latawiec typu C, ale to już dla określonej grupy osób.

Awatar użytkownika
mandaro
Deska: NHP Infinity
Latawiec: GP Fuel
Postawił piwka: 66 razy
Dostał piwko: 22 razy
Kontaktowanie:

Post29 maja 2013, 18:54

onzo pisze:
Słabe i średnie wiatry, freeride, hangtime
czy każde warunki, freestyle, wakestyle

Otototo. Cenna informacja.
Wszystko się zgadza. Ja mam ten drugi 10m -Nobile 50/50
Bardzo mnie się on podoba od pewnego czasu.
Jak na "C", to bardzo potulny.
------
Ziomku dasz przetestować TSa, -SUPER BEST'a?
Jak mi przypasuje bardziej, to kupię. Obiecuję.

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post30 maja 2013, 15:20

mandaro pisze:Jak na "C", to bardzo potulny.
------

bo to jest właśnie takei "C" w "cudzysłowiu" :wink:

mandaro pisze:
Ziomku dasz przetestować TSa, -SUPER BEST'a?
Jak mi przypasuje bardziej, to kupię. Obiecuję.

..o to akurat prosić w WAKE.PL nie trzeba
Każdego roku najnowszy sprzęt , w tym BEST KITEBOARDING dostępny w WAKE.PL do darmowych testów
np w tej chwili wyposażyliśmy KITE.PL TEST DAYS w modele BEST KITEBOARDING 2013 - Kaahona v5, TS v2, GP v2 oraz deski Armada i Clash
poza tym cały czas od końca kwietnia do końca września w naszej bazie dostępne całe rozmiarówki modelowe do testów
w tym: TSy 8-10-12-15-17 m2, Kahoony 5,5-7,5-,9-5,-11,5-13,5.. i wszystkie rozmiary desek ARMADA (130,131,135,138) , Procreator, Profanity, Breeze - od Sparka trzymamy się z daleka :hand:

równeiż na każdym naszym wyjeździe przed i po sezonie można testować a także wypożyczać najnowszy sprzęt..

więc zapraszamy :)

peace

Obaoka

Post02 cze 2013, 15:11

Witam,

Od jakiegoś czasu planuję zacząć zabawę z Kaitem, w końcu udało mi się odłożyć troszkę pieniędzy więc chciałbym prosić o radę. Jaki latawiece powinienem wybrać na początek, chodzi mi od dokładny model, który ktoś z Was testował i uważa że świetnie się do tego nadaje. Nie ukryważ że zmiana na coś nowszego szybko nie nadejdzie więc może znajdzie się coś z czym laik sobie poradzi ale i średnio zaawansoowany będzie zadowolony... Zastanawiam się też jak dobrać rozmiar latawca do wagi, chodzi mi o to jakiej powierzchni maksymalnej nie powinien przekraczać latawiec przy wadze kaitera 65kg.

Może coś takiego: http://allegro.pl/kite-12m-bar-pompka-l ... 56762.html ???

Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam
Karol

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post02 cze 2013, 15:33

Obaoka pisze:Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam
Karol

na 65 kg między 9 a 10m2 bym polecił, udana Delta,
np z BEST - Kahoona spełni Twoje oczekiwania aż nadto :idea:

peace

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post02 cze 2013, 16:12

Nie wiemy jaką kasą dysponujesz, ale doskonale sprawdzi się w Twojej sytuacji latawiec Ozone Catalyst 9-11 m - rocznik bez znaczenia, patrz tylko na stan :!: (materiał, szwy, linki, zawory...)

pis

Obaoka

Post02 cze 2013, 16:48

Fajnie było by się zmieścić w 2tys, mam na myśli latawiec z barem ale widzę że może być ciężko. Cztero czy pięcio linkowy? Jeszcze takie pytanie "organizacyjne" może znacie kogoś kto śmiga w okolicach rzeszowa lub krakowa i mógł by być skory do pomocy tzn, jest w stanie spotakać się i wytłumaczyć co gdzie jak i czym :)

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post02 cze 2013, 18:05

Mamy Ozona 11 Sporta 2009, stan OK, cena 1900 z barem.

Z Rzeszowa jest bardzo dobry instruktor Toma, również pod stroną kitefix.pl ;) Natomiast ostateczny kurs najlepiej chyba nad Zatoką...

Pzdr

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post02 cze 2013, 20:30

Obaoka pisze:Fajnie było by się zmieścić w 2tys, mam na myśli latawiec z barem ale widzę że może być ciężko. Cztero czy pięcio linkowy? Jeszcze takie pytanie "organizacyjne" może znacie kogoś kto śmiga w okolicach rzeszowa lub krakowa i mógł by być skory do pomocy tzn, jest w stanie spotakać się i wytłumaczyć co gdzie jak i czym :)

http://kiteguru.pl/kontakt/ jak sie nie myle rodowity Krakus :wink:

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post02 cze 2013, 20:48

rolnik pisze:
http://kiteguru.pl/kontakt/ jak sie nie myle rodowity Krakus :wink:

Tak!
Wychodzę na pole, nie na dwór, a w łazience mam flizy, nie terrakotę :wink: :hand:

Obaoka

Post03 cze 2013, 11:28

przemass pisze:Mamy Ozona 11 Sporta 2009, stan OK, cena 1900 z barem.

Z Rzeszowa jest bardzo dobry instruktor Toma, również pod stroną kitefix.pl ;) Natomiast ostateczny kurs najlepiej chyba nad Zatoką...

Pzdr

mógłbyś mi podrzucić jakieś zdjęcia? coś mi mówi że latawiec ze szkoły/wyporzyczalni nie będzie najlepszym wyborem bo jeśli dobrze rozumie mówiąc "mamy" miałeś na myśli www.molosurf.com 8)

Wróć do „Pierwsze Kroki”