POTRZEBNA POMOC!!

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
K-A SIA

Post07 lis 2005, 11:22

Hejka wszystkim:)
bardzo prosze o wyjasnienie tych hasel, za chiny nie potrafie ich rozgryzc:/ o co w nich chodzi, co to jest no i moze ew polski odpowiednik:)
-quick release system
-bridle
-start z plaży
-depower
-fin
-lift, ciąg
-teabagging
dzieki bardzo za wszelkie info!!

Awatar użytkownika
RANISZ
Deska: NOBILE NHP
Latawiec: North REBEL'e

Post07 lis 2005, 11:30

witam.
wejdz tutaj i poszukaj sobie w słowniczku :)

http://kiteportal.pl/?kite=leksykon

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post07 lis 2005, 16:36

spróbuję:

-quick release system - system szybkiego wypinania. inaczej system bezpieczeństwa lub zrywka )np przy czikenloopie)
-bridle - to chyba listwy w uszach latawców lub koncówki (linki ) do któych przypina się linki baru, nie pamiętam , muszę zajrzećdo KSIĄŻKI :wink:
-start z plaży - to start z wody, ale nie poprzez siadanie w wodzie i wyciągnięcie latawcem ciala z wody (jak w windsurfingu) - lecz start "na stojąco" - bez przechodzenia przez zenit - tylko kite na hals, tylna noga w strap i jazda (jak w ws)
-depower - określenie albo na zmniejszenie mocy latawca poprzez zmianękąta natarcia profilu kajta (zmniejszenie tego kąta) lub nazwa "urządzenia" slużącego do tej zmiany (czyli TRYMERU depowera, lub taśmy depowera)
-fin - inaczej statecznik deski kite (teżws) przykręcony w ilości 4-8 do dna, zwiekszający opór boczny deski i ulatwiający ostrzenie deski (wraz z krawędzią)
-lift, ciąg - lift to winda - czyli wskaźnik jak dobrze/mocno dany kite ciągnie w górępodczas skoków
-teabagging - czyli "torebka herbaty" - określenie na mocno przepowerowanego kajciarza, którego kite wyciąga z wody i ponownie do niej spada na chwilę , sytuacja sie powtarza itd... itd..
czyli wygląda to jak wyciąganie herbaty z ..herbaty :wink: ; inaczej tzw liptony
:wink:

ps: tylko te bridle poprawcie, bo nie jestem pewien, ale to cośz uchem kajta..

Awatar użytkownika
Adam S
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post07 lis 2005, 16:56

Bridle to po polsku będzie chyba uprząż - to ta pajęczyna ze sznurków w komorowcach i bowach (czyli dmuchańco-komorowcach), do której podłączamy linki sterujące i nośne.

Mam uwagę co do startu z plaży i cokolwiek niejasnego dla mnie opisu Ziomka - start z plaży może odbyć się poprzez przeprowadzenie latawca przez zenit i związany z tym skok do wody (z plaży naturalnie). I deskę można założyć już na plaży, albo podczas tego skoku - już w powietrzu.
A to co opisał szanowny przedmówca - to (jak sam przyznał) - start z wody a nie z plaży.

Link do zdjęcia: http://www.kitesurfing.pl/kiteowanie12.htm

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post07 lis 2005, 17:08

Adam S pisze:Bridle to po polsku będzie chyba uprząż - to ta pajęczyna ze sznurków w komorowcach i bowach (czyli dmuchańco-komorowcach), do której podłączamy linki sterujące i nośne.]

aha - wiec to UZDA latawca

Adam S pisze:Mam uwagę co do startu z plaży i cokolwiek niejasnego dla mnie opisu Ziomka - start z plaży może odbyć się poprzez przeprowadzenie latawca przez zenit i związany z tym skok do wody (z plaży naturalnie). I deskę można założyć już na plaży, albo podczas tego skoku - już w powietrzu.
A to co opisał szanowny przedmówca - to (jak sam przyznał) - start z wody a nie z plaży.

Link do zdjęcia: http://www.kitesurfing.pl/kiteowanie12.htm

jak zwal tak zwal
Ty podszedleśdo tematu DOSLOWNIE
i faktycznie - można TAK startować

ja podszedlem do odpowiedzi w odniesieniu do WINDSURFINGU
gdzie też oba te starty wystepująi TAK się dzielą
na start z wody - jak normalny w kite, np z glebokiej wody , z pozycji lezącej
(w obu przypadkach /ws i ks)
i start z plaży - czyli start z pozycji STOJĄCEJ z PLYTKIEJ wody
(w obu przypadkach ws i ks)

pozdro :P

Awatar użytkownika
Adam S
Kontaktowanie:

Post07 lis 2005, 19:41

no, uzda
wiedziałem, że coś z koniem :lol:

Awatar użytkownika
Adam S
Kontaktowanie:

Post07 lis 2005, 19:43

a na marginesie - w leksykonie faktycznie wszystko jest ;)

K-A SIA

Post07 lis 2005, 21:30

Jestescie mage! bardzo dzieki wszystkim za pomoc, link rzeczywiscie miodzio-info na talerzyku:)

Wróć do „Forum Główne”