LUBLIN

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
metsa
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post03 sty 2013, 21:54

metsa pisze:A co do nowych miejscówek w naszym regionie dowiedziałem się że w okolicach Dysa w okolicy wsi Pólko było kiedyś lotnisko , ciekaw jestem tego terenu , czy tam pozostało coś jakieś łąki czy zaorane :think:

tu dwie wzmianki o Pólko :
Pólko było polowym lotniskiem jeszcze przed wojną. Po klęsce wrześniowej Niemcy mieli tu swoje lotnisko, na którym do niedawna lądowały i startowały niemieckie samoloty wojskowe. Teraz to polskie lotnisko
polowe dla potrzeb lotnictwa radzieckiego

Lotnisko Dys-Pólko jeszcze przez długi czas służyło naszemu i radzieckiemu
lotnictwu (podobnie jak lotnisko polowe
Włóki koło Leonowa), przebazowano tu
eskadrę transportową obsługującą PKWN

Może ktoś zna okolicę ?

Doomy
Postawił piwka: 4 razy

Post03 sty 2013, 22:00

metsa pisze:
Witam Kolego w naszych skromnych progach , co do Radawca to dopóki - Adam Gruszecki, dyrektor aeroklubu w RADAWCU- Będzie się trzymał stołka , namaszczony czerwonym sztandarem to nie ma szans na latanie na tym pięknym lotnisku . Można próbować wskoczyć na spot podejść z zaskoczenia tzw. z partyzanta , ale szkoda czasu szansa jest jedna na 100 że akurat nikt cie nie zauważy . Lepiej poszukać innej miejscówki .

To, w sumie, troche szkoda :cry: bo mam 3 rzuty beretem jak dobrze zawieje do tego miejsca. Może sprawę rozwiązałoby zapisanie się do aeroklubu i stworzenie sekcji kajtów :)!
Ostatnio zmieniony 03 sty 2013, 22:56 przez Doomy, łącznie zmieniany 1 raz.

metsa
Kontaktowanie:

Post03 sty 2013, 22:28

Doomy pisze:
metsa pisze:
Witam Kolego w naszych skromnych progach , co do Radawca to dopóki - Adam Gruszecki, dyrektor aeroklubu w RADAWCU- Będzie się trzymał stołka , namaszczony czerwonym sztandarem to nie ma szans na latanie na tym pięknym lotnisku . Można próbować wskoczyć na spot podejść z zaskoczenia tzw. z partyzanta , ale szkoda czasu szansa jest jedna na 100 że akurat nikt cie nie zauważy . Lepiej poszukać innej miejscówki .

To, w sumie, troche szkoda :cry: bo mam 3 rzuty beretem jak dobrze wieje do tego miejsca. Może sprawę rozwiązałoby zapisanie się do aeroklubu i stworzenie sekcji kajtów :)!

A gdzie mieszkasz dokładnie ? bywam czasami w tych stronach . Jak masz chwile możesz podejść i zapytać o założenie sekcji latawcowej , jak będzie jakaś nić porozumienia ja chętnie dołączę do rozmów . Możesz przy okazji zapytać czy przynajmniej w okresie zimowym jak leży śnieg na płycie lotniska czy można by na obrzeżach polatać z latawcem . Warto pytać czasami światopogląd się zmienia , Ja tam byłem u tego Dyrektorka ze 2 razy i było Nie bo Nie zero logicznych argumentów . Tylko to było jakieś 2 lata temu .

Doomy
Postawił piwka: 4 razy

Post03 sty 2013, 22:54

Mieszkam w Palikijach. Podejdę do Pana Dyrektora, postaram się poszukać wśród znajomych jakiegoś dojścia, może ktoś go zna, z polecenia trochę się inaczej rozmawia. W ostateczności umówię się telefonicznie na spotkanie :D . Moge obiecać, że na pewno do niego podejdę tylko wszystko z głową trzeba przygotować legendę, gadkę itd, itp 8) . Myślę, że w ciagu 2 tygodni się wyrobię. Na pewno dam znać niezależnie od wyniku jak było.

Awatar użytkownika
świderkite
Deska: nobile xtr
Latawiec: slingshot RPM 14 ,
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post03 sty 2013, 23:02

metsa pisze:Panowie szukam kontaktu do kolegi który z nami latał na Dratowie na latawcu flysurfera , jak ktoś ma do niego namiar , lub sam kolega przeczyta tego posta to proszę o kontakt na priv

Pewnie chodzi ci o Rafała może Rysio ma do niego jakiś kontakt zapytaj :D

Awatar użytkownika
zaaaak
Deska: SU2
Latawiec: FX
Postawił piwka: 60 razy
Dostał piwko: 90 razy

Post04 sty 2013, 12:13

taki wiatr się marnuje ku...wasz mać....

metsa
Kontaktowanie:

Post04 sty 2013, 13:08

świderkite pisze:
metsa pisze:Panowie szukam kontaktu do kolegi który z nami latał na Dratowie na latawcu flysurfera , jak ktoś ma do niego namiar , lub sam kolega przeczyta tego posta to proszę o kontakt na priv

Pewnie chodzi ci o Rafała może Rysio ma do niego jakiś kontakt zapytaj :D

Ok już mam , Dzięki

pedros_85
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post04 sty 2013, 14:02

metsa pisze:
metsa pisze:A co do nowych miejscówek w naszym regionie dowiedziałem się że w okolicach Dysa w okolicy wsi Pólko było kiedyś lotnisko , ciekaw jestem tego terenu , czy tam pozostało coś jakieś łąki czy zaorane :think:

tu dwie wzmianki o Pólko :
Pólko było polowym lotniskiem jeszcze przed wojną. Po klęsce wrześniowej Niemcy mieli tu swoje lotnisko, na którym do niedawna lądowały i startowały niemieckie samoloty wojskowe. Teraz to polskie lotnisko
polowe dla potrzeb lotnictwa radzieckiego

Lotnisko Dys-Pólko jeszcze przez długi czas służyło naszemu i radzieckiemu
lotnictwu (podobnie jak lotnisko polowe
Włóki koło Leonowa), przebazowano tu
eskadrę transportową obsługującą PKWN

Może ktoś zna okolicę ?

rozmawiałem kiedys z kilkoma autochtonami, z 3 lata temu chyba i sa 2 opcje, pierwsze "przypowieść" mowiła iz teren jest przy jakichs drzewach, został tyllo jakis pomnik, owszem znalazłem cos o tym pomniku http://www.sanko.wroclaw.pl/galeria/zestaw05/pomniki-cz2.html [url]http://mapa.nocowanie.pl/kawka/zdjecia/75379922/
[/url] tak wiec jest on i istnieje i jest dokładnie w tej lokalizacji http://mapy.google.pl/maps?q=51%C2%B0+18'+54.43%22+N++22%C2%B0+33'+50.11%22+E&hl=pl&ie=UTF8&ll=51.315164,22.563858&spn=0.003728,0.010568&sll=51.3345,22.563171&sspn=0.014908,0.042272&t=h&z=17
wg 1 opcji ponoc lotniski zarosło czesciowo a reszte wykorzystano pod uprawy .
2 przupowiesc mowi ze od razy wykorzystano je pod uprawy:) i znalazłem tylko jeden pas o długosci ok 1 km odbiegajacy położeniem od pól i w miare zorientowany w kierunkach nadajacych sie na lotnisko i jest to zwykle pole , a co do leonowa to pasuje teren z pod szklarni.
To były lotniska polowe urzadzone prowizorycznie dla speczyficznej nagłej potrzeby, przyjezdzał gazik pytał czyje to pole albo nawet nie pytał, orali równali wałowali i juz, nie było potrebne nikt tego nie utzrymywał (warunki polowe) chłop orał i siał;)
tak wiec proponuje bardziej sie skupic na plantacjach trawy;)

Awatar użytkownika
KIT GTO
Deska: Armada
Latawiec: kahoona V3 + TS
Kontaktowanie:

Post12 sty 2013, 17:20

śnieg przyprószył, jakaś prognoza na jutro ?

Awatar użytkownika
świderkite
Deska: nobile xtr
Latawiec: slingshot RPM 14 ,
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post12 sty 2013, 18:53

KIT GTO pisze:śnieg przyprószył, jakaś prognoza na jutro ?

Jutro posucha trzeba czekac do poniedziałku:)

gjajt2009

Post12 sty 2013, 19:17

Pany zrobiliśmy przystawke do deski i działa :D http://www.youtube.com/watch?v=lNeo5PP7D6c

Awatar użytkownika
KIT GTO
Deska: Armada
Latawiec: kahoona V3 + TS
Kontaktowanie:

Post12 sty 2013, 19:24

jak zwykle będę w pracy kiedy wieje :x

metsa
Kontaktowanie:

Post12 sty 2013, 20:28

gjajt2009 pisze:Pany zrobiliśmy przystawke do deski i działa :D http://www.youtube.com/watch?v=lNeo5PP7D6c

Spoko jakie wrażenia ? dajcie jakąś fotkę z bliska .

metsa
Kontaktowanie:

Post12 sty 2013, 20:31

świderkite pisze:

Poniedziałek wygląda bardzo dobrze , kierunek idealny na zalew od strony Mariny . Ja się pisze , ktoś chętny ?

kamilp
Latawiec: Best Waroo 11, Kahoona 11,5

Post12 sty 2013, 21:44

metsa pisze:
świderkite pisze:

Poniedziałek wygląda bardzo dobrze , kierunek idealny na zalew od strony Mariny . Ja się pisze , ktoś chętny ?

Ja się pisze tylko wolalbym umowic sie tak na 10-11 bo na 15 do roboty mnie gonią :/ :D

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”