Słuchajcie co się dzieje z tymi biurami .....????

Oferty wycieczek, podróże, last minute, bilety lotnicze, etc.
Awatar użytkownika
binkowscy1
Latawiec: Best kahoona 11,5

Post14 lip 2012, 23:53

Strach jechać
co tydzień to sie jakieś wywala na c.....

jeszcze źle traktują tam Polaków ... a podobno druga po Rosji najliczniejsza grupa turystów to Polacy
jak tak dalej pojdzie to Polacy do Egiptu wiecej nie polecą....

a swoją drogą MSZ powinien wystosować jakąs note do arabusów za takie chamskie traktowanie rodaków, zostawiamy tam kupe kasy a oni od razu won z hotelu!!!!

Jeszcze jedna rzecz mnie dziwi jak szybko taki hotel sie dowiaduje o wniosku o upadłość biura - szybszy niż TVN24 jest...

Awatar użytkownika
mandaro
Deska: NHP Infinity
Latawiec: GP Fuel
Postawił piwka: 66 razy
Dostał piwko: 22 razy
Kontaktowanie:

Post15 lip 2012, 00:52

Ja jestem polakusem. Jestem bardziej chamski niż wielu Arabów i noty nie dostałem z MSZ.
A dlaczego, to ktoś ma wysyłać notę? -sam wyślij.
Przecież ci ludzie prawdopodobnie nie dostali pieniędzy.
Zamiast pieniędzy dostaną notę do zjedzenia???

Sebastian Kite.pl
Deska: Różnie
Latawiec: Różnie
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post15 lip 2012, 10:26

Hej,

Temat rzeka ...

Mnie bardziej dziwi jaki agent rezerwowal w Triadzie, skoro od dobrego pół roku to już chyba każdy wiedział, że coś się wydarzy - co zresztą pogłębiło problem. My m.in odwołaliśmy swoją grupówkę na Rodos, żeby nie pchać się w paszczę lwa.

Podobnie z Alba Tour, takie ceny w długiej perspektywie tak czy siak (nie ważne czy świadoma wyjebka czy "strategia rozwoju":)) musiały doprowadzić do takiego końca.

Teraz na celowniku Itaka i Ecco, dla Waszej informacji.

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
kriski
Deska: su-2
Latawiec: rebel, convert
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post15 lip 2012, 13:44

Sebastian Kite.pl pisze:Hej,
Teraz na celowniku Itaka i Ecco, dla Waszej informacji.

Widzę, że sami eksperci od finansów biur podróży na forum...
Chcę zobaczyć jak Itaka się kładzie przy takim obrocie...
Może się kiedyś doczekam

Sebastian Kite.pl
Kontaktowanie:

Post15 lip 2012, 15:43

kriski pisze:Chcę zobaczyć jak Itaka się kładzie przy takim obrocie ...

A co ma do tego obrót :shock:

Mówię jakie słuchy chodzą wśród agentów, tak jak chodziły już od min. pół roku o Triadzie.

Pozdrawiam,

Sebastian,

smk
Deska: Clash 134cm / Wainmann 5'9"
Latawiec: Ozone C4 7/9/12m
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 7 razy
Kontaktowanie:

Post15 lip 2012, 16:45

Nie przepadam za itaka, ale to kompletna bzdura, bo to jedno z nielicznych biur, ktore z zyskiem zamknelo 2011r.
Nie mam szklanej kuli zeby prognozowac na dlugie lata, ale prowadze biuro agencyjne od 8 lat i z doswiadczenia powiem wam ze na lato i zime 2012/13 spokojnie mozna rezerwowac Itake, Neckermanna, Rainbow tours, TUI, Alfastar bo ci sa w dobrej kondycji, lub tez nie sa ale maja dobre plecy (TUI).
Do bankructwa w tym roku mam swoje 3 typy, Jako agent nie moge publicznie powiedziec jakie, ale jestem przekonany, ze jak bedziecie kupowac wczasy u swojego RENOMOWANEGO agenta, to wam doradzi ktorego organizatora brac a ktorego nie.
Klopoty touroperatorow nie pojawiaja sie nagle i agenci ktorzy interesuja sie tym co sie dzieje w branzy, wiedza o nich kilka, kilkanascie tygodni wczesniej. Zaznaczam ze klopoty z plynnoscia touroperatorow nie oznaczaja ze dany touroperator upadnie, jednak sa sygnalem dla nas zeby takich ofert nie sprzedawac (klopoty klienta to takze nasze klopoty).

Na pewno nie nalezy wierzyc slepo w to co pisza w necie w komentarzach do artykulow osoby nie rozeznane w temacie, bo jakby je zebrac, to wyniknie z tego ze wszyscy zbankrutuja i niczego nie bedzie jak u Kononowicza, a to wszystko kara od boga bo PiS nie jest u wladzy :)

Aloha :)

Sent from my MB526 using Tapatalk 2

Sebastian Kite.pl
Kontaktowanie:

Post15 lip 2012, 17:04

Hej,

Nie brnąc w typy, bo każdy ma swoje i swoje źródła....

smk pisze:Zaznaczam ze klopoty z plynnoscia touroperatorow nie oznaczaja ze dany touroperator upadnie, jednak sa sygnalem dla nas zeby takich ofert nie sprzedawac (klopoty klienta to takze nasze klopoty).

A jak takich ofert nie sprzedajemy to pogłębiamy problem touroperatora i ma jeszcze większe kłopoty. Dobrze "uszyta" plotka mogłaby spokojnie wykończyć najlepsze biuro pewnie.

Tak jak piszesz, trzeba latać, rezerwować, jeździć na wakacje a i tak co jakiś czas trafi się niestety jakieś bankructwo.

Pozdrawiam,

smk
Kontaktowanie:

Post15 lip 2012, 17:21

Dlatego nie slucham plotek i pierdul na forach (takze branzowych), a opieram sie na doswiadczeniach swoich i znajomych agentow. Jesli np. touroperator zalega z wyplata prowizji, lub ze zwrotem za anulowany wyjazd i to nie jest jednorazowy przypadek, to jest sygnal do wstrzymania sprzedazy, szczegolnie na bardziej odlegle czasowo wyjazdy.

A co do plotki, jako samospelniajacej sie przepowiedni, to masz jak najbardziej racje :)
Moim zdaniem to przylozylo sie do upadku skyclubu / triady. Od lutego z kim nie rozmawialem to mowil "ze sky'a sprzedajemy tylko na lasty bo na jesieni sie wywali". Choc z drugiej strony jak tak kazdy wiedzial to ciekaw jestem skad tych 23tys poszkodowanych przez sky club :)

Nivea
Postawił piwka: 24 razy

Post15 lip 2012, 17:52

Remik no własnie nie ma co słuchać plotek,ale ...można ustrzec się przed kłopotami,i ustrzec klientów- nie sprzedając niektórych touoperatorów,bacznie śledzić rynek co sie dzieje z płatnościami,z jakością oferty,zadowoleniem klientów z oferty danego organizatora,prowizjami itd
Triada od dawna miala kłopoty,a Sky przejmując marke przejał tez długi .

Sebastian ma rację -temat rzeka...ale daleka bym była od osądzania kto będzie nastepny...
Każdy organizator może miec w pewnym momencie kłopoty
Większość biur rezerwuje pokoje hotelowe oraz miejsca w samolotach na bazie kontraktów podpisywanych na długo przed sezonem.Więc ryzyko jest ogromne,czy sprzedadzą miejsca czy nie
Jest jeszcze kwestia uczciwości prowadzenia firmy,
Z info o Itace się nie zgodze,są numer 1 w Polsce ,prześcigając i to znacznie TUI I Rainbow

Problemem jest nie to kto bedzie nastepny,ale dziurawa ustawa o turystyce....
Dopóki się nie zmieni rózni oszuści będa to wykorzystywać.
Luk w ustawie jest bardzo duzo...indywidualnie ustalane gwarancje bankowe i ubezpieczeniowe,organizacja imprez przez agentów, przez księży,nauczycieli,osoby prywatne-"szara strefa" i brak jakiejkolwiek kontroli nad tymi działaniami.

Biura sprzedające oferty powinny i mogą doradzić dobrze -co, gdzie i od jakiego organizatora kupic wyjazd,i wiele biur tak robi.
Niektórzy jednak kieruja sie wyłacznie prowizją otrzymywaną o touroperatorów.
Często słyszę od klientów,ze lepsza oferta jest na portalu takim i takim, bo niższa cena,bo okazja,promocja itd...bzdura,wszędzie ceny sa takie same,cena może być chwilowo niższa,bo zrobili np promocje na 2-3 pokoje w niższej cenie.....,i dlaczego Pan/Pani X oferuje oferte danego biura a nie innego...

Polecam artykuł,może częściowo wyjasni absurdy w turystyce:

http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-oneci ... 4.facebook

Pozdrawiam J
Ostatnio zmieniony 26 paź 2012, 10:31 przez Nivea, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
binkowscy1

Post15 lip 2012, 19:24

kolego mandaro to ze jestes chamski jak piszesz to sprawa wychowania..

ale mniejsza o to

....chodziło mi o samo traktowanie turystów - jakies blokowanie pokoji, przetrzymywanie jako zakładnicy, wypędzanie, awantury, rozłączanie rodzin.... to mi sie nie podoba
wymeldowac ludzi i tyle a nie jakies akcje z konfiskatą bagażu....
nie mozna jakos tego uregulowac ze jeszcze 2 dni ludzie mają gdzie mieszkac???

a tak generalnie to kazdy kto prowadzi działalnosc ponosi ryzyko.... mnie tez ludzie czasem nie zapłacą....
czy winien jest turysta - to po co go tarabanić sejmitarem

a i dlaczego od razu twierdzisz ze im Hotelarzom nie zapłacili - jak sie tego dowiedziałes... moze własnie skoro biuro plajtuje to nikt sie o zwrot kasy nie upomni a pokoje pójdą w Lastcie

smk
Kontaktowanie:

Post15 lip 2012, 19:42

Asia faktycznie dobry artykul (choc oczywiscie z beznadziejnym szukajacym sensacji dziennikarskiej tytulem). Powinien to przeczytac kazdy kogo interesuje na jakiej zasadzie dziala turystyka czarterowa i ile na klientach "zarabia" biuro sprzedajac wycieczki po 1500zl lub lepiej po 999zl.
Winni tej chorej sytuacji sa sami organizatorzy, ktorzy w pogoni za coraz wiekszymi obrotami, wywolali miedzy soba wojne cenowa i przyzwyczaili ludzi do ofert last minute, do ktorych grubo biura doplacaja. Nie ma sie co dziwic ze ludzie chca tanio kupic, ale last minute to powinien byc wyjatek a nie regula. Dlatego podejrzewam ze niedlugo ostro zmniejszy sie liczba miejsc w samolotach czarterowych, a ceny skocza. Skonczy sie to szalenstwo pogoni za jak najwieksza liczba klientow bez zarobku, a wrecz na stracie. Niestety cudow nie ma i kazdy biznes powinien zarabiac, a to co teraz biura polskie robia to po prostu piramida finansowa, bo splacaja zalegle platnosci pieniedzmi nowych klientow.

Awatar użytkownika
przemjas
Deska: SU-2 Prorider
Latawiec: SS RPM 10m
Postawił piwka: 22 razy
Dostał piwko: 18 razy
Kontaktowanie:

Post16 lip 2012, 13:03

Nivea

Post06 sie 2012, 19:55

nie jedno jeszcze padnie...niestety
pzdr J
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2012, 00:22 przez Nivea, łącznie zmieniany 2 razy.

Nivea

Post08 sie 2012, 21:03

Wreszcie ukazała się analiza rynku turystycznego bazująca na danych finansowych. Jest ranking i rating.
Ranking z reguły ustawia się w/g przychodów, które dla branży są złudne (duzi też padają) a rating pokazuje faktyczny standing finansowy

http://www.rp.pl/artykul/705167,922193- ... y.html?p=3

Pzdr Joanna

Awatar użytkownika
binkowscy1

Post10 sie 2012, 10:09

ponownie jakies upadło

ile to już 9 - ???

Wróć do „Oferty Biur Podróży”