Ceny w dziale gielda sprzedam - wolny wniosek

Kitesurfing i wszystko z nim związane.

Czy jestes za wymogiem określania ceny przez sprzedawcę w dziale giełda sprzedam ?

tak
188
83%
nie
38
17%

Liczba głosów: 226

Awatar użytkownika
FilipN
Postawił piwka: 68 razy
Dostał piwko: 77 razy

Post01 cze 2012, 11:33

Nie kumam - czy wy na prawdę musicie mieć wszystko odgórnie, prawnie uregulowane??
Nie ma ceny - drażni Cie to/szkoda ci czasu - nie odpowiadaj na taka ofertę.

darkowic
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post01 cze 2012, 12:16

od zawsze popierałem, popieram i będe popierał aby w giełdzie podawać ceny. Jest dział Biznes, gdzie destrybutorzy mogą umieszczac produkty bez ceny jeśli jest tak potrzeba.
:clap: którzy klikają w ankietę - jest dobrze :thumbsup:

Awatar użytkownika
desperadek
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post01 cze 2012, 12:23

eska pisze:No doba, to mój punkt widzenia.
Jeśli rozliczam się w barterze z producentem sprzętu, a zależy mi żeby ten sprzęt sprzedać jak najszybciej, a przy okazji nie "psuć rynku" jak to się mówi, to co mam pisać cenę ? Przecież połowa idiotów lub niedoświadczonych małolatów (no bo normalna świadoma osoba nie pójdzie) z kiteforum zaraz poleci do sklepu i będzie cisnąc sprzedawce że ja sprzedaję nowy sprzęt za tyle i tyle i na pewno na tym zarabiam, więc dlaczego w sklepie jest tak drogo?
Generalnie zgadzam się do cen sprzętu używanego, bo co to za tajemnica - powinno zależeć sprzedającemu żeby się ludzie interesowali, a przypadku wyżej opisanym było by klasyczne Polskie piekiełko.
Może więc zróbmy tak - solidarnie ten kto nie daje ceny na sprzęt używany po prostu olewajmy takie oferty bo są podejrzane.
Z całym szacunkiem do Ciebie za to co robisz dla kitesurfingu, ale jeśli producent płaci Ci sprzętem zamiast pieniędzmi to chyba nie jest idiotą, albo niedoświadczonym małolatem z kiteforum i ma świadomość, że będziesz go sprzedawała w niższych cenach jak w sklepie więc będziesz psuć rynek.
Dlaczego dzielić ludzi na tych którzy mogą bez ceny i tych drugich? Jak dealer sprzedaje potestowy to ma podawać cenę czy nie? Też bym czasem wolał żeby ceny były podane, ale albo wszyscy mają taki obowiązek albo jest dowolność. A tak w ogóle to jestem zwolennikiem rynku, a używki też są częścią tego rynku i niech każdy sprzedaje jak mu pasuje i jak potrafi.

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post01 cze 2012, 12:46

desperadek pisze:
eska pisze:No doba, to mój punkt widzenia.
Jeśli rozliczam się w barterze z producentem sprzętu, a zależy mi żeby ten sprzęt sprzedać jak najszybciej, a przy okazji nie "psuć rynku" jak to się mówi, to co mam pisać cenę ? Przecież połowa idiotów lub niedoświadczonych małolatów (no bo normalna świadoma osoba nie pójdzie) z kiteforum zaraz poleci do sklepu i będzie cisnąc sprzedawce że ja sprzedaję nowy sprzęt za tyle i tyle i na pewno na tym zarabiam, więc dlaczego w sklepie jest tak drogo?
Generalnie zgadzam się do cen sprzętu używanego, bo co to za tajemnica - powinno zależeć sprzedającemu żeby się ludzie interesowali, a przypadku wyżej opisanym było by klasyczne Polskie piekiełko.
Może więc zróbmy tak - solidarnie ten kto nie daje ceny na sprzęt używany po prostu olewajmy takie oferty bo są podejrzane.
Z całym szacunkiem do Ciebie za to co robisz dla kitesurfingu, ale jeśli producent płaci Ci sprzętem zamiast pieniędzmi to chyba nie jest idiotą, albo niedoświadczonym małolatem z kiteforum i ma świadomość, że będziesz go sprzedawała w niższych cenach jak w sklepie więc będziesz psuć rynek.
...

Ja bym tego psuciem nie nazwał. Eska (niech będzie osoba B) dostaje za wykonanie usługi płatność sprzętem od dystrybutora (os A). B wie ile jest warta jej praca i wie ile powinna za nią dostać kasy. Dostaje sprzęt, który sprzedany po cenach rynkowych jest zapewne nieco powyżej oczekiwanego wynagrodzenia. Tymczasem sprzęt trzeba jeszcze sprzedać, a latawca do garnka nie włoży. Tak więc daje rabat na latawce po to aby odzyskać pieniądze z tego biznesu. Osoba A ma gdzieś po jakiej cenie pójdą latawce. Liczy się obrót u producenta (os C), liczba sprzedanych sztuk. C i tak dostał taką samą kasę za sprzęt. A z kolei dostał od B usługę o wartości wyższej o kilkadziesiąt % niż koszt latawców u dystrybutora. Sprzedaż przez B jest poza zasadami ustalonymi między C a A, więc wszyscy są happy. Czy Eska będzie mocno obniżała cenę? Nie bo przecież każdy upust to dla niej strata. Tak więc dla przykładu 10% rabatu nie psuje rynku. Rynek psują ceny z zasady obniżone o 40%. Zresztą - rynek jest już zepsuty od jakiegoś czasu bo ceny oficjalne mocno się różnią od cen sprzedaży. W PL po prostu nie da się utrzymać takich cen, bo nikt by latawców nie kupował.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post01 cze 2012, 13:10

onzo pisze:W PL po prostu nie da się utrzymać takich cen, bo nikt by latawców nie kupował.

..nie tylko latawców i nie tylko w PL..

pzdr

darkowic
Kontaktowanie:

Post01 cze 2012, 13:16

oglądałem właśnie w dziale giełda używane deski TT - zarknąłEM w kilka ogłoszeń i ..... nikt nie podał ceny. Co to za giełda? :doh: Chyba kupie nową.

seba76
Deska: Nobile NHP/50Fifthy
Latawiec: Cabrinha/North/Wainman
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 4 razy
Kontaktowanie:

Post01 cze 2012, 13:35

darkowic pisze:od zawsze popierałem, popieram i będe popierał aby w giełdzie podawać ceny. Jest dział Biznes, gdzie destrybutorzy mogą umieszczac produkty bez ceny jeśli jest tak potrzeba.
:clap: którzy klikają w ankietę - jest dobrze :thumbsup:

a dlaczego dystr.moga umieszczac produkty bez ceny?

seba76
Kontaktowanie:

Post01 cze 2012, 13:38

Ziomek. pisze:
onzo pisze:W PL po prostu nie da się utrzymać takich cen, bo nikt by latawców nie kupował.

..nie tylko latawców i nie tylko w PL..

pzdr

Ceny i tak sa Grubo Zawyzone - nie wiele roznia sie od cen w Europie - a jak wiemy wyplatki w Pl sa Zalosne inaczej tego nazwac nie mozna

darkowic
Kontaktowanie:

Post01 cze 2012, 13:42

Proste - ponieważ robią to w dziale biznes - i niech sobie prowadzą tam ten swój biznes jak im sie podoba - mogą nie podawac ceny jak uważaja że tak lepiej się sprzedają produkty :)
Uważam, ze giełda powinna byc giełdą z ceną, opisem poroduktu itd.

Piotrekb
Deska: Squad 5,9/SU2 Prorider
Latawiec: LF NRG 12/ SB 8
Dostał piwko: 2 razy

Post01 cze 2012, 13:57

Ja Ci sprzedam nową. :idea: Jak coś to pisz na priva a jak chcesz zdjęcia to prześli adres email a jak chcesz coś jeszcze to napisz żebym Ci podał telefon to Ci podam i wtedy bedziemy sobie esemesować... :lol: :lol: :lol:

Na poważnie: temat był poruszany wielokrotnie. Jak widać bez efektu. Jeśli nie bedzie to ujęte w regulaminie giełdy KF to szkoda czasu na klikanie. Lepiej iść popływać tymbardziej że chyba jest na czym :thumb:

Awatar użytkownika
desperadek
Postawił piwka: 8 razy
Kontaktowanie:

Post01 cze 2012, 14:27

darkowic pisze:Proste - ponieważ robią to w dziale biznes - i niech sobie prowadzą tam ten swój biznes jak im sie podoba - mogą nie podawac ceny jak uważaja że tak lepiej się sprzedają produkty :)
A potestowy albo poszkółkowy ma być z ceną czy bez?

seba76
Kontaktowanie:

Post01 cze 2012, 14:37

darkowic pisze:Proste - ponieważ robią to w dziale biznes - i niech sobie prowadzą tam ten swój biznes jak im sie podoba - mogą nie podawac ceny jak uważaja że tak lepiej się sprzedają produkty :)

Chyba wszyscy maja takie samo prawo do sprzedazy?na tych samych zasadach - czy mamy dzielić Giełdę na biznesmenów nie podających ceny ,podających ceny i normalnych użytkowników ? Totalna Bzdura - nie masz czasu na kupowanie to nie kupuj - idź do Dystrybutora tam Zapłacisz :wink: lub kup On Line - wszędzie Giełdy/Sprzedaz działają na tych samych Zasadach a U Nas jak zawsze z wszystkiego tworzy się sztuczne problemy :thumbsup:

darkowic
Kontaktowanie:

Post01 cze 2012, 14:44

80% osób z ankiety chce aby w giełdzie były podawane ceny!
Skoro cytujesz moją wypowiedź - to czytaj prosze ze zrozumieniem :doh: . Jakie dzielenie giełdy na biznesmennów i inych?? . Chyb a jasno napisałem że w giełdzie wszyscy podają ceny.

paralizator
Deska: Joke
Latawiec: Razor 13,11,9
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 16 razy
Kontaktowanie:

Post01 cze 2012, 14:50

Nie podają ceny bo chcą dostać więcej za sprzęt niż jest warty w myśl zasady a może trafi się koleżka co za tyle kupi :shifty:
Przykład Sprzedałem latawkę za 1200 zł a koleżka który ją ode mnie kupił zapytany ile chce za sprzęt na pw odpowiada 1600 :lol:

Barosz21
Deska: SU-2 Warcraft
Latawiec: Zeeko Krush
Postawił piwka: 1 raz
Kontaktowanie:

Post01 cze 2012, 15:37

paralizator pisze:Nie podają ceny bo chcą dostać więcej za sprzęt niż jest warty w myśl zasady a może trafi się koleżka co za tyle kupi :shifty:
Przykład Sprzedałem latawkę za 1200 zł a koleżka który ją ode mnie kupił zapytany ile chce za sprzęt na pw odpowiada 1600 :lol:

Albo odwrotnie. Kupujący chce kupić za 1200zł roczny latawiec. Jeśli nie próbowałeś nigdy to polecam. Zapytaj o realna kwotę za którą wezmą twój latawiec :) załamiesz ręcę.
Podasz cene w ogłoszeniu to trafi się jakiś pajac co Ci napisze że on widział kity za 2000zł taniej niż twój. I nie ważne że masz najtańszy latawiec na całym KF i alegro.
Ktos chce niech podaje ceny. Ja nikogo zmuszał nie będę a sam robię jak mi pasuje. I nie sądzę aby napisanie: "ile chcesz za sprzęcik?" było i welkim problemem. Jak jadę do sklepu t-szirta kupić to na sam dojazd z pół godziny tracę. Pozdrawiam

Wróć do „Forum Główne”