help

Latawce | Baza zaginionego sprzętu <- NAPRAWIONA! BEZ SPAMU!
kiteEK
Deska: naish

Post27 kwie 2012, 18:45

Witam
Potrzebuję pomocy jako laik.Kupiłem latawiec na aukcji było napisane że powierzchnia 12m.. Odpakowuję przesyłkę a na latawcu napisane 8,5m. Dzwonię do gościa i pytam o co chodzi a ten mi odpowiada,że to stary latawiec i kiedyś oznaczana na latawcach była długość po tubie ale pow. still 12m. Moje pytanie brzmi czy to możliwe żeby latawiec cabrinha co2 z napisem wszędzie 8.5 miała powierzchnie 12m. tylko dlatego,że kiedyś tak oznaczano. Proszę o możliwie szybką odpowiedź ponieważ jutro wyjeżdźam a jeśli gość mnie oszukał to mu latawiec odeślę i nie chcę na nim pływać. Dodam ,że nie wiem,który to rok a w sieci nie mogę tego rocznika znaleźć.

Awatar użytkownika
walo1
Deska: SU-2+YETI
Latawiec: CF Moowii/Best Roca/EVO
Postawił piwka: 4 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post27 kwie 2012, 20:20

czesc

Ja mam stary latawiec wipika freeair 8.9 i on odpowiada dzisiejszym 12. zobazc jeszcze tu http://www.kite-surf.com/userreviews/searchreviews.php http://www.kite-surf.com/userreviews/li ... es_Index=3 wydajesie że jest tak jak ten ktoś pisze od 10 do 19 knots co raczej wskazuje większy latawiec niż 8.5 dzisiaj, ale być może się mylę.
pozdr.

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post27 kwie 2012, 20:43

ja nie pamietam zeby byly jakies inne oznaczenia. jaka to latawka? wklej linka do aukcji.

Awatar użytkownika
sander
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post27 kwie 2012, 21:34

Cabrinha (podobnie zresztą jak inne firmy) bodajże do 2002 roku podawała powierzchnie efektywną latawca, aktualnie wszyscy producenci podają powierzchnie płaską. Latawiec 8,5 z tamtych lat będzie miał powierzchnie zbliżoną do 12m2, jak poszukasz dobrze w internecie to pewnie znajdziesz dokładne dane (szukaj pod hasłami "projected area" i "flat/surface area").
Dodam jeszcze że CO2 to C-shape i nawet jeżeli ma 12m2 powierzchni to nie można go porównywać ze współczesnymi latawcami typu bow/delta o tym samym rozmiarze, gdyż ma znacznie słabszy dolny zakres, górny zresztą też.

P.S. Mimo wszystko odesłałbym ten latawiec jeżeli masz taką możliwość i zainwestował w nowszą konstrukcję.

Wróć do „Latawce / Kite'y”