Postaram się odpowiedzieć wszystkim naraz

@Ziomku -
Ziomek. pisze:..dopóki nie musisz dopasować balona tuby głównej po jej rozwaleniu..
WTEDY zaczynają się schody..
musisz KONKRETNIE do tego jednego modelu i rozmiaru ściągać..
a skoro CZEGOŚ NIE UŻYWAMY (jak przyznają niemal wszyscy tu) = NIE JEST TO POTRZEBNE ..to PO CO to w ogóle robią
co do patentów z nakładkami do pompowania mam IDENTYCZNE zdanie, które tu już wyrażałem,
bo TEŻ biegałem po plażach Egiptu, szukając JAKIEGOKOLWIEK sposobu nabimbania Ozona
co w wieelkieej niemieckiej bazie , wyposażonej w kompresory i "cuda nie widy" okazało się NIEMAL niemożliwe..
pzdr
Nie musieliśmy w Polsce nic dopasowywać bo...żadna tuba w 15stu Northah nam się jak dotąd nie rozwaliła

widziałem jak wygląda wymiana takiej tuby w Wietnamie, po zmieleniu przez fale latawca - jest jeden deflate, więc dopasowywania jest dokładnie tyle samo co w każdym innym "tradycyjnozaworkowym" sprzęcie

Co do tego czy jest potrzebne czy nie - w Norcie jest potrzebne, bo jest to jedyny deflate a "jakiś" przecież musi być

Plusem, jak już gdzies napisałem, jest to że zwijasz latawiec "za jednym razem", bez obchodzenia, przekładania i proszenia się o pomoc. I to jest też największy plus patentu.
To samo dotyczy zaworków inflate - zero opcji zgubienia kulki, super szczelny zaworek
Co do max flow Liquida - od jakiegoś czasu testujemy te latawce i muszę przyznać że nie ma problemu i pompuje się super szybko, chociaż również nie jestem zwolennikiem różnorodnych pompek. Zobaczymy jak patent się sprawdzi na dłużej. Na ustandaryzowanie bym jednak nie liczył - nie leży to raczej w interesie producentów.
JastrząB pisze:przemass pisze:Hmm, trudno żeby zaworek boczny wyskakiwał, bo wydaje mi się że mimo wszystko
największe ciśnienie mamy zawsze W ŚRODKU tuby a nie na jej końcach ( wystarczy sprawdzić na latawcu przed pływaniem

)
Ktoś tu chyba nie uważał na lekcjach fizyki

Masz rację, nie uważałem

Jestem bardziej praktykiem - miałem latawiec "kilka" razy w ręce, widziałem też "parę" z wybuchniętym balonem na środku, NIGDY na tipie - stąd wniosek, być może błędny.
@TonyDfreestyle - cieszę się że latawce Ci się podobają - o to przecież chodzi