ZEGRZE

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post08 kwie 2012, 12:06

wesolych.sie tam nie podrzyj;)

Kucza
Latawiec: Bandit III 11m2

Post11 kwie 2012, 15:36

Witam Wszystkich,

zaglądam na kiteforum od paru tygodni z nadzieją na dobre rozpoznanie warunków odpowiednich na wypad nad Zegrze. Sprawdzałem również windguru które niestety mija się w swoich prognozach z prawdą (jedynie w połowie marca się nie mylili ale wtedy wziąłem niestety buty do nurkowanie które średnio mieściły się w strapy).

Moje podstawowe pytanie to czy wybiera się ktoś w najbliższym czasie nad Zalew?

Wczoraj miało wiać do 18 węzłów i nie wiało nic. Dziś idę do pracy a tu pizga mimo, że dziś miało już nie wiać! Ma ktoś dostęp do windguru(pro) i czy jest w ogóle sens kupić tę opcję? Wdg. mnie nie ma... ale jakoś ten wiatr trzeba odgadnąć więc może lepiej mieć to niż nic? A może pogodynka??? Póki co klnę intensywnie na ten zafajdany portal, jeden z drugim, które wyciągają prognozy z kapelusza tudzież wysysają je, bóg wie skąd...

Jeśli chodzi o kite, jestem nowicjuszem ale spodobał mi się ten sport i chętnie będę gonił wiatr, jeśli tylko gdzieś zawieje > 14 węzłów.

Dajcie proszę znać jak ktoś będzie miał ochotę skoczyć po pracy nad Z.Z. i będzie miał względną pewność, że będzie wiało...

Pozdrawiam,
Michał.

Awatar użytkownika
michalis1
Postawił piwka: 7 razy

Post11 kwie 2012, 16:04

Cześć,
woże sprzet w samochodzie od dwóch tygodni, dobrze poplywać udało mi na zegrzu ostatnio caly 1 raz...trudny spot wybrales sobie na poczatek, wiele akwenow oplyawalem zanim wyszedlem na zegrze. do rozwazenia jest jeszce bezpieczniejszy sulejow albo domaniów.
generalnie posty tzreba sledzic, jak wieje to jedziemy!

pzdr M

Kucza
Latawiec: Bandit III 11m2

Post11 kwie 2012, 16:13

Hej Michał,

spoko, będę śledził.
Uczyłem się w trochę w lutym w Wietnamie w Mui Ne a wcześniej na Helu wziąłem kilka godzin z instruktorem. Jakoś daje radę... Pływałem już na Zegrzu w połowie marca ale tak jak pisałem wcześniej, miałem mały problem z dopasowaniem się do dechy w butach do nurkowania. Teraz mam już normalne buty do kite-a więc nie miał bym problemu z powrotem na deskę(ostatnio po glebie po prostu nie wcisnąłem się w dechę i musiałem się bodydragować do brzegu).

Do zobaczenia w takim razie w wietrzny dzień!

Pozdrawiam,
Michał.

Awatar użytkownika
s0828
Deska: SU2
Latawiec: FS Sp4: 8, 12, 21
Dostał piwko: 1 raz

Post11 kwie 2012, 18:03

Na wodzie na Zegrzu są wyłącznie niebezpieczne spoty. Nie polecam początkującym. Dla średnio zaawansowanych to też nie jest to najlepsze miejsce. Ale jak Ci nie żal sprzętu czy zdrowia...

Awatar użytkownika
wirus12
Deska: JOKE, 666, 77
Latawiec: RPM, FUEL
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post11 kwie 2012, 18:14

Jak co roku zegrze samo weryfikuje kto da rade na nim plywac .

Awatar użytkownika
s0828

Post11 kwie 2012, 18:56

"samo weryfikuje" no niestety. Niestety nie stanowimy żadnej zwartej społeczności. Społeczności ludzi, którzy by się zebrali i coś postarali się zrobić fajnego. Nawet tragiczny wypadek Rafała Beszczyńskiego nas do tego nie ruszył.

no ale może się mylę...

Awatar użytkownika
konop
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 7 razy

Post11 kwie 2012, 19:00

s0828 pisze:"samo weryfikuje" no niestety. Niestety nie stanowimy żadnej zwartej społeczności. Społeczności ludzi, którzy by się zebrali i coś postarali się zrobić fajnego. Nawet tragiczny wypadek Rafała Beszczyńskiego nas do tego nie ruszył.

no ale może się mylę...

A co fajnego chciałbyś zrobić ?, bo trochę nie rozumiem.

Awatar użytkownika
s0828

Post11 kwie 2012, 19:10

Coś fajnego to dla mnie chociaż jeden bezpieczny spot nad naszym bajorkiem. Bez betonowych donic na brzegu, a płyt w wodzie. Bez opon, prętów zbrojeniowych, potłuczonych butelek, etc. Bez startowania pomiędzy pomostem z zacumowanymi żaglówkami, a wysokim betonowym nabrzeżem ukoronowanym przerdzewiałą stalową barierką. Spotu z kawałkiem otwartej plaży, bez drzew w najbliższej okolicy wody.
Wydawałoby się to marzeniem ściętej głowy, ale może gdybyśmy razem spróbowali.

Awatar użytkownika
konop

Post11 kwie 2012, 19:15

To się nie uda, nie nad Zegrzem. Niestety. (takie moje zdanie) Jeśli by się nawet udało to zaraz stałaby tam budka i gościu pobierał opłaty, o plażowiczach na kocykach nie wspomnę. To za dziki region Polski :)

Awatar użytkownika
s0828

Post11 kwie 2012, 19:34

malkontent

tomaski

Post11 kwie 2012, 19:41

zrobic sie da trzeba by sie niestety jakos zebrac zorganizowac i uderzyc do http://www.zg-zalew.pl/ wytlumaczyc im ze na swiecie sa miejsca przeznaczone tylko dla kajta z korzyscia dla wszystkich i sprobowac sie dogadac zeby nam cos takiego wydzielili, mysle ze cos takiego nawet by mialo szanse powodzenia

Awatar użytkownika
konop

Post11 kwie 2012, 19:45

Nie, nie, malkontent jest już na KF, Konop, realista. A w sumie to mnie te Zegrze nie przeszkadza. Jest jak jest. Pływasz, to wiesz gdzie co leży i na co trzeba uważać. Betony, szkła itd. szkwały dochodzące do 20 knota - normalka. Jak chcę popływać komfortowo to zatoka, a za to tam jak ktoś mówi, że szkwali, to zazwyczaj nie wiem o co chodzi :)
P.S Jak coś zaczniesz coś fajnego robić to nie licz na mnie, za stary jestem i czasy społecznikowskie mam już za sobą.
Do zo na bajorku, bo jeszcze się chyba nie spotkaliśmy.

Awatar użytkownika
konop

Post11 kwie 2012, 20:15

Tak mnie jeszcze naszło. Gdzie takie coś - bezpieczny spot - w ogóle mogłoby powstać? WDW? Ośrodek raczej nastawiony jest na plażowiczów, na branie kasy na szlabanie. Na Promenadzie, to samo. Na Dzikiej? Tam już nic nie wymyślą a drzew raczej nie pozwolą wyciąć. Coś jeszcze zostało? A Port Nieporęt. Ale tam jest tyle miejsca do startowania co przy hotelu 500 i drzew też nikt nie da wyciąć. Więc gdzie ? Więc Panowie bądźmy realistami i korzystajmy z tego co jest i z wiosny, bo w lato to możemy komuś ucho odciąć linkami :)

Do zo nad bajorkiem przy prognozie.

premek

Post11 kwie 2012, 20:21

Zróbmy wyspę na środku

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”