Rejsiarze

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post22 lut 2012, 14:15

Adam S pisze:Wydaje się, że to dużo, ale w sprzęcie słabowiatrowym łatwo się rozpędzić z pżedłużkami i przekroczyć ten limit.

Maks coś wie na ten temat :lol:

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post08 mar 2012, 18:45

Jakby ktoś się zastanawiał, wahał i dumał czy warto spróbować choć raz wejść na deskę race to polecam filmik z nietypowych regat:
phpBB [video]

Opis całej akcji tutaj w długiej relacji - szukajcie części pt Regaty u Kulawego:
http://pskite.pl/index.php/zawody/relac ... e-byo.html

Awatar użytkownika
Krzysztof-L
Deska: NHP
Latawiec: Ozone
Postawił piwka: 47 razy
Dostał piwko: 37 razy

Post08 mar 2012, 22:53

super film, zrobiony z dystansem w stosunku do tematu i humorem, race wart spróbowania :thumbsup:

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post20 mar 2012, 21:26

Dla znających angielski lub lubiących animacje zapraszam do obejrzenia Przepisów Regatowych ISAF.
Tutaj:
http://pskite.pl/index.php/zawody/przep ... -2012.html

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post20 mar 2012, 23:12

phpBB [video]

AdamS - poniżej coś dla Ciebie :D
Jakoby pośrednio potwierdza to moją stricte teoretyczną teorię, że do jednej deski 2012 powinniśmy mieć 2 zestawy finów: słabo i reszto-wiatrowe.
Te na słabe wiatry z cantem a te pozostałe bez cantu. Lifting czyli foil effect!
phpBB [video]

PS. Jak dobrze że po długich dyskusjach Rista zrobił mi te na polskie waruny 8) Czyli 2,5 stopnia :D

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post16 cze 2012, 19:35

Historyczne chwile uchwycone przez CNN.

Mina Markusa i Kristine - bezcenne :lol:

http://cnn.com/video/?/video/sports/201 ... arding.cnn

bylemtam

Post16 cze 2012, 20:05

BraCuru pisze:Historyczne chwile uchwycone przez CNN.

Mina Markusa i Kristine - bezcenne :lol:

http://cnn.com/video/?/video/sports/201 ... arding.cnn

6:54 w tym filmiku
ktoś mi wytłumaczy czemu on jest podpięty przez snapszelke a nie normalnie przez chickena ?
mam przykre doświadczenie z takimi szeklami, potrafią się rozpiąć same tak o - tym bardziej zdziwiony jetem tym wyborem

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post17 cze 2012, 07:05

bylemtam pisze:ktoś mi wytłumaczy czemu on jest podpięty przez snapszelke a nie normalnie przez chickena ?
mam przykre doświadczenie z takimi szeklami, potrafią się rozpiąć same tak o - tym bardziej zdziwiony jetem tym wyborem

Sprawa dyskusyjna, skomplikowana nawet dla czołowki race.
Chicken loop ma więcej wad niż zalet. Na dobrą sprawę jedyną jego zaletą jest popoularność i kompatybilność. To takie kitesurfingowe Windows.
Od prawie roku używam Apple czyli prosto i genialnie ale nie kompatybilnie.
Testowałem różne rzeczy i wypracowałem sobie system używania karabińczyka prostego.
Teraz jestem na etapie testowanie szekli zatrzaskowej synchro. To co Briam używa to za przeproszeniem - kicha i masz racje że może być to problematyczne.
A czemu używamy innych patentów niż chicken? Strasznie ciekawa historia ale nie wiem czy ktoś by uwierzył w to co do tej pory poznaliśmy.
Jestem przekonany - robi różnicę, która w pewnych warunkach pozwala wygrywać. Mr.Lake - sympatyczny oszołom, popijający piwko pomiędzy wyścigami, ma w nosie profesora Kocha (Heinekena też) :lol:

Wszystko w racingu jest wciąż na etapie eksperymentów.
Chicken loopy - za 2-3 lata żadna poważna firma racing nie bedzie miała tego w ofercie.
Latawce i deski są już w miarę dopracowane. Finy i bary - wciąż jesteśmy w ciemnogrodzie marketingu.

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post07 sie 2012, 16:30

hej rejsiarze! już 17 sierpnia największe ywdarzenie rejsingowe anno domini 2012 w PL czyli Mistrzostwa Polski.
Kto żyw i ma dechę racing niech wali do Jastarni by móc posmakować na własnej skurze i desce jak wygląda porządne ściganie się.

Muszę coś wam zdradzić i nie rozpowszechniajcie tego za bardzo. Jak opanujecie rufy w pełnym ślizgu szczególnie przy wietrze 25kts plus to posmakujecie jeszcze lepszego orgazmu jaki pamiętacie po pierwszym skoku na twintipie.
Powyższe to zachęta do treningu ale zachęta oparta nie na bajkopisarstwie ale doświadczeniu na własnej skórze.
Wczoraj miałem sesję roku w belgisjkim Knokke-Heist. Co za dzień! Wiało 20 około 1500 a potem dokładało po parę węzłów z każdą godziną. Słońce i tłum ludzi na wodzie. Na całe szczęście mam ze sobą rejsówkę i jak tylko przebiłem się przez tłum kajtów w strefi brzegowej wrzuciłem 5 bieg i potrenowałem sobie ostro na otwartym morzu. Zrobiłem jedn downwind do Surfers Paradise (pod granica holenderską), aby odwiedzić funfla złomiarza, którego nie widziałem chyba ze 4 lata. Dystans w dół wiatru 5500m zrobiłem w 12'20" a powrót w 51'10" Był bardzo silny prąd dochodzący do 5-5,5km/h także pod wiatr 11km zrobiłem w 51 minut co daje około 13km/h jazdy pod wiatr. Mega uczucie. Nie miałem ze sobą GPS a szkoda bo prędkości chwilowe jakie osiągałem na downwindzie musiały podchodzić pod 55-60km/h. A to wszystko na czopowatym morzu.
We wrześniu zabiorę zo sobą Gopro to coś nakręcę z Belgii.

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post03 wrz 2012, 20:56

A tymczasem tak wyglądała dzisiejsza sesja w lekkim wietrze w Kołobrzegu:
viewtopic.php?f=1&t=47858

Za tydzień wrzucę coś podobnego z Belgii.

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Deska: Czapla Kite., Moses
Latawiec: RRD, Cabrinha, Airush
Dostał piwko: 15 razy
Kontaktowanie:

Post04 wrz 2012, 20:08

Sorki że tutaj , ale nie miał b y kto używanego baru 65 cm by go zaadaptować do Addiction 16. Nie musi być RRD.

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post05 wrz 2012, 08:45

Qba-EPP11 pisze:Sorki że tutaj , ale nie miał b y kto używanego baru 65 cm by go zaadaptować do Addiction 16. Nie musi być RRD.

65cm? Używany?
Ciężka sprawa. Z tego co pamiętam tylko RRD i Cabrinha ma takie szerokie w swojej ofercie.
Sam sobie zrób bar do race :idea:
Wyjdzie 3 razy taniej niż od producenta i na pewno lepiej.
Potrzebujesz aluminiową rurę, tenisową owijkę, linki dynema, 1m węża ogrodowego 4-6mm, knagę, 2 bloczki, starą zrywkę, snap szaklę z krętlikiem
Całkowity koszt coś około 400PLN.

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Deska: Czapla Kite., Moses
Latawiec: RRD, Cabrinha, Airush
Dostał piwko: 15 razy
Kontaktowanie:

Post05 wrz 2012, 09:25

W sumie masz rację. Jak byś jeszcze dał jakiś rysunek poglądowy lub foto to by yło super.
A może znasz linki do jakiś homemajderów.

Spooky
Deska: ręczna robota...
Latawiec: dmuchany...
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post05 wrz 2012, 11:18

nie wiem czy aby trochę nie offtopujemy , ale co tam moze nie bedzie wrzasku :)
http://www.mit.edu/people/robot/zp/bars.html
moi faworyci >> kij hokejowy oraz 'od łopaty' z piłkami golfowymi
to są dopiero inspiracyje :thumbsup:
sory bo wątek poważny i to na Głównym , reys , olimpjada a ja tu takie cuś :D czirsss !

PS. na swoje usprawiedliwienie i obronę obecnosci w tym wątku nie mam nic ale pochwale sie że ....miałem kiedyś w rękach deske REYS :D

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post15 wrz 2012, 15:42

Spooky pisze:nie wiem czy aby trochę nie offtopujemy , ale co tam moze nie bedzie wrzasku :)
http://www.mit.edu/people/robot/zp/bars.html

Rewelacja :clap: Moje produkty wygladają trochę lepiej, bo używam materiałów dostępnych w sklepach wodnych a nie stolarni czy sklepie hokejowym lub golfowym :lol: Jednakże idea jest taka sama - eksperymentować i dążyć do czegoś lepsiejszego.
Twój link jest z 2003.Podejrzewam, że jak ktoś będzie oglądał aktualne bary 2012 w 2021 to będzie sikał ze śmiechu patrząc na jakim badziewiu ( i za jaką tonę $$$$$) pływano na początku lat 20tych XXI wieku :idea:

Qba-EPP11 pisze:W sumie masz rację. Jak byś jeszcze dał jakiś rysunek poglądowy lub foto to było super.
A może znasz linki do jakiś homemajderów.

Mało kto chce się tym chwalić. Ja akurat nie mam zdjęć poglądowych.
Tutaj masz chyba wciąż coś najlepszego:
phpBB [video]

Poza tym na stronie Ozona można znaleźć infodotyczące pierwszego dedykowanego baru do racingu:
http://www.flyozone.com/kitesurf/en/pro ... stem/info/

Na deser relacja Błaszki z paszczy lwa:
http://pskite.pl/index.php/zawody/relac ... -2012.html

Wróć do „Forum Główne”