Mystic CODE 1 czy to już rewolucja?

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
Misiow
Deska: Surf/Race/TT-Split/MTB
Latawiec: Ozone Reo-Edge-Manta/FS S3

Post12 lut 2012, 21:43

jak na razie dalej wszystko ok z moim Code, trzyma sie super obsluga bez problemu... jednym slowem moge polecic....

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post13 lut 2012, 13:05

Misiow pisze:... jednym slowem moge polecic....

...to już dwa słowa :roll: :wink: a serio, trapezik bardzo przyjemny, taki..ortopedyczny :wink:

Awatar użytkownika
Tarboszek
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post20 lut 2012, 12:15

W takim razie też zapytam czy ten trapez będzie dobry dla osoby z wypadającymi dyskami. Przesiadam się z Aviatora (wybierałem ze względy na kręgosłup) ale ten trapez jest wygodny raczej do Buggy do kitesurfingu szukam czegoś wysokiego, żeby nie wisieć na jajkach tylko na plecach. No i tutaj rodzi się pytanie czy jest sens inwestować w CODE1 czy w zupełności wystarczy Warrior III lub nawet II?
Stwierdzenie "ortopedyczy" niemal mnie przekonało, ale jednak wole zapytać, czy ewentualnie jest coś bardziej odpowiedniego.

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post20 lut 2012, 16:00

Tarboszek pisze:W takim razie też zapytam czy ten trapez będzie dobry dla osoby z wypadającymi dyskami. Przesiadam się z Aviatora (wybierałem ze względy na kręgosłup) ale ten trapez jest wygodny raczej do Buggy do kitesurfingu szukam czegoś wysokiego, żeby nie wisieć na jajkach tylko na plecach. No i tutaj rodzi się pytanie czy jest sens inwestować w CODE1 czy w zupełności wystarczy Warrior III lub nawet II?
Stwierdzenie "ortopedyczy" niemal mnie przekonało, ale jednak wole zapytać, czy ewentualnie jest coś bardziej odpowiedniego.

W III jest najbardziej "miętki", dedykowany do wygibasów[freestyle], tak aby trapez gibał się wraz z gibającym :wink:

W II i Code1 wyraźnie sztywniejsza konstrukcja :!:

A co do dysków, to raczej kompetentny ortopeda powinien się wypowiadać, tak myślę!
Weź oba trapezy i pokaż gościowi jaki rodzaj ruchu i jakie obciążenia na kręgosłup to powoduje, niech się chłop wypowie :wink:
Osobiście obstawiam jednak trapez wysoki, ale w żadnym razie nie jestem lekarzem, :roll: :wink:

Awatar użytkownika
Tarboszek
Kontaktowanie:

Post20 lut 2012, 22:00

No właśnie ten awiator po prostu ciągnie za dupsko przy szkwałach a nie za plecy i tylko dlatego go brałem. Ale podparcie pleców już ma mizerne. Nie będę biegał po ortopedach, bo mi powiedzą ze taki sport na mój kręgosłup się nie nadaje, a pływam już 2 lata. Po prostu mam straszny problem z ponownym wpięciem się albo zaciąganiem baru do KL bo ciągnę rękoma aż do jajec. Wiec zależy mi na mięciutkim dopasowanym do pleców żeby się rozkładało na większa powierzchnię. Tak więc dziękuje za odpowiedź i chyba wybór padnie na III.

Awatar użytkownika
darass
Deska: Ronson Player
Latawiec: Naish Pivot

Post21 lut 2012, 21:18

a widzisz kolego Tarboszek mam ten sam problem dlatego pytałem o opinie na temat CODE'a miałem wcześniej W II i chyba zdecyduję się właśnie na CODE. System BOA możliwość "dokręcania" w czasie pływania i dopasowania do krzywizny pleców trapezu myślę że będzie dobrym rozwiązaniem dla osób z problemami kręgosłupa.

Awatar użytkownika
Misiow
Deska: Surf/Race/TT-Split/MTB
Latawiec: Ozone Reo-Edge-Manta/FS S3

Post21 lut 2012, 22:11

jo go kupilem ze wzgledu na dwie rzeczy: miekka wysciolke i wlasnie ten gadget :), jak dla mnie to nie bajer tylko mozna nim docisnac mega mocno ! pamietam ze po pierwszym plywaniu przedobrzylem i czulem zeberka na drugi dzien ... nie jestem w stanie zaden trapez sam tak recznie docisnac ... szczegolnie przydaje sie jak po np paru minutach plywania trapez sie dopasowuje i zawsze luzuje wiec mozna sobie go docisnac bedac juz na wodzie samemu np plynac na halsie :)...czy to potrzebne kazdemu to nie wiem ale dziala.... "..Ja glownie uzywam tego systemu jak plywam w cienkiej koszulce lub bez, bo wtedy trapez lepiej zeby sie trzymal porzadnie i np nie obcieral .. i tu uwazam ze sprawdza sie rewelacyjnie. Malo uzywam dysku jak plywam w suchaczu albo w piance bo i bez dodatkowego dociskania trzyma sie super wiec go oszczedzam (joke;))

apropos wypadajacych dyskow ... jesli np wypadaja w odcinku piersiowym to raczej nie pomoze ;) ale jak w ledzwiowym to jak nie bedzie sie cisnelo ostro tych wszystkich "frejstajlufovych trickow" ;) mysle ze powinno byc git. Apropos lekarzy od kregoslupa to mam niestety tez juz swoje niefajne doswiadczenie w tej materi i przerabiam aktualnie i to nie tylko w PL wiec jak tylko wspomni sie o KS to zapala im sie lampka i na wszelki wypadek napisza wam w papierach ze nie zalecaja i dalej to juz wiecie...;)

Sa rowniez inne rozwiazania od innych producentow mega szerokie na plecach wiec mozesz tez cos takiego wziac pod uwage jesli juz chcecie byc najbardziej ostrozni jak sie da...ale czy to pojdzie w parze z wygodnym plywaniem tego juz nie wiem ...

mam nadzieje ze cos pomoglem ...
pzdr.

Awatar użytkownika
darass
Deska: Ronson Player
Latawiec: Naish Pivot

Post21 lut 2012, 23:19

Co prawda to prawda ja jestem po operacji kręgosłupa (wypadnięty dysk) właśnie w odcinku lędźwiowym i szukam w miarę że tak powiem bezpiecznego trapezu. Nie myślę już o fristajlu raczej o spokojnym pływaniu plus jakieś spokojne loty w haku oczywiście. Wydaje mi się że ten trapez będzie dla mnie najodpowiedniejszy właśnie z powodu jak kolega wyżej pisał mega dopasowania i dociśnięcia do pleców.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Tarboszek
Kontaktowanie:

Post21 lut 2012, 23:24

Misiow mi bardzo pomogłeś :thumbsup: uświadomiłeś mi, że jak się ciągle w piance pływa to nie ma co tych kilku stówek więcej wydawać :) Fri-Fri-Fristajler ze mnie żaden, więc utwierdziłem się w wyborze wariorra III chyba, że ktoś jeszcze coś podobnego podpowie co będzie lepiej plecy podpierało.
Co do kręgosłupa to mnie nie operowali, kazali odpuścić sobie sporty obciążające kręgosłup, a skasowałem go wspinaczką i rowerem. Teraz naprawiam kitem :twisted:
PS. u mnie też odcinek lędźwiowy.

flisak

Post29 mar 2012, 18:58

Właśnie zakupiłem na ebayu mystic code za 400zł i mam nadzieję ze się nie rozczaruję ;)

Sztich
Deska: Su-2 Prorider
Latawiec: Slingshot RPM

Post04 cze 2012, 00:43

Mi po roku używania troszkę trapez szwankuje, po skręceniu pokrętła nie jestem w stanie go odblokować by móc całość rozluźnić, będę więc reklamował zobaczymy co z tego wyniknie :)

Awatar użytkownika
IQM1
Deska: Nobile NHP Split
Latawiec: Core Riot XR / XR 2/ XR 4
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 7 razy
Kontaktowanie:

Post04 cze 2012, 01:27

Wystarczy użyc śrubokrętu, który dostałeś z trapezem i wg instrukcji rozkręcic system BOA i wymyc dokładnie z piasku :D

boy10
Deska: nobile
Latawiec: cabrinha/fone

Post04 cze 2012, 20:10

A ja nabyłem model 2012 i powiem wam że jak mnie bolą plecy w odcinku lędźwiowym (też niestety mam problemy z kręgosłupem) to zakładam ten trapez i zaciągam mocno pokrętełkiem i ból znika. Dobrze zaciągnięty trapez uniemożliwia takie ruchy i wygięcie pleców w których pojawia się ból i przenosi obciążenia na inne partie kręgosłupa. Znajomy ortopeda powiedział, że jako środek doraźny trapez jest ok, ale generalnie zaleca ćwieczenia na mięśnie pleców i brzucha - oczywiście zależnie od możliwości danego pacjenta ;)

Awatar użytkownika
Tarboszek
Kontaktowanie:

Post04 cze 2012, 21:52

u mnie stanęło na warrior III i muszę powiedzieć , ze jest rewelacyjny problem z plecami mniejszy ponieważ trapez jest na tyle miękki, ze rozkłada siłę na całą powierzchnie.
Na bank jest to też kwestia dopasowania do siebie, ale wygoda lądowania i wygibasów w Warrior III to rewelacja w porównaniu z siedzeniowym.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post05 cze 2012, 06:48

boy10 pisze:A ja nabyłem model 2012 i powiem wam że jak mnie bolą plecy w odcinku lędźwiowym (też niestety mam problemy z kręgosłupem) to zakładam ten trapez i zaciągam mocno pokrętełkiem i ból znika. Dobrze zaciągnięty trapez uniemożliwia takie ruchy i wygięcie pleców w których pojawia się ból i przenosi obciążenia na inne partie kręgosłupa. Znajomy ortopeda powiedział, że jako środek doraźny trapez jest ok, ale generalnie zaleca ćwieczenia na mięśnie pleców i brzucha - oczywiście zależnie od możliwości danego pacjenta ;)

..śmiem wysunąć nieśmiałą :wink: hipotezę
że ból pleców JEDNAK najczęściej wynika NIE z trapezu - a z ..LATAWCA :idea:
nieodpowiednio strymowanego :idea:

jeśli pływacie zbyt mocno zgięci w biodrach (tzw "pozycja kiblowa" ) co wynika z tego, że latawiec zbyt mocno wisi na tylnych linkach
najczęściej gdy jesteście mocno przepałowani :idea:
plecy są przez cały czas pływania narażone na spore, nienaturalne obciążenia - dokładnie takie, jakbyście dźwigali coś z bioder - nie z kolan
jeśli strymujecie latawiec tak - by moc była optymalna dopiero przy zaciagniętym barze - czyli w pozycji WYPROSTOWANYCH pleców :idea: gwarantuję Wam że bółl zniknie :hand:
niezależnie czy macie trapez 2013 czy też 2007..

pzdr

Wróć do „Recenzje & Opinie”