Jeszcze raz gdzie do Egiptu.

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
luqaszek
Deska: Nobile 555
Latawiec: RRD Addiction 12m/Vision 9m
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post27 sty 2012, 19:50

Hej, szukam porady odnośnie pierwszego wyjazdu do Egiptu na kite, widziałem że podobne tematy były już parokrotnie wałkowane na forum ale zaryzykuje może dowiem się czegoś więcej.

Wyjazd nastawiony na kite maksimum pływania, fajnie jednak gdyby na miejscu były dodatkowe rozrywki na wypadek niemca z brakiem wiatru.

Kraj: Egipt
Termin: kwiecień-czerwiec
8-10 dni dla 3 facetów pływających lewo prawo, 2 sezon.
Super jak by na miejscu były dość płytko coś w stylu półwyspu, laguna bądź płycizna do 300-400m od brzegu.
Co do mnie 80kilo 12m + 9m delty + TT 135x41 chyba powinno ogarnąć większość warunków?

Po wstępnej analizie najbardziej sensowne wydają się być: Hamata, El Gouna, Soma Bay, Ras Sudr

Poniżej zebrałem wiadomości, które udało mi się znaleźć w internecie, jeżeli jednak ktoś był w tych miejscach i może podzielić się swoimi opiniami na plus bądź minus będę bardzo wdzięczny.
Dodatkowo jeżeli ktoś oferuje wyjazdy w te miejsca we wspomnianym terminie bardzo poproszę o kontakt na priv.

Hamata:
Plusy:
• spora laguna
• brak tłoku
• prawdopodobnie najtańsza
• lepsze niż w ras sudr miejsca do nurkowania
• sporo opinii, że najlepsza na początek
• najlepszy wiatrowo

Minusy:
• nie ma za specjalnie co robić jak nic nie wieje
• miejsce tylko dla ludzi z kite, ponieważ niepływający nie jadą mały minus
• dojazd na spot około 15km

Statystyki wiatrowe: http://www.windguru.cz/pl/historie_stat ... pot=172696

El Gouna
Plusy:
• sporo rozrywek poza kiteowych
• zamknięte miasto brak namolnych Egipcjan
• karty, Liquid Park, snorkling, quady,
• imprezy w bazie RedSeaZone

Minusy:
• rafy
• dojazd na spot

Statystyki:
http://www.windfinder.com/windstats/win ... _gouna.htm
http://www.windguru.cz/pl/historie_stat ... spot=25164

Soma Bay
Plusy:
• stosunkowo dobre jedzenie

Minusy:
• nie znalazłem informacji.

Statystyki:
http://www.windguru.cz/pl/historie_stat ... =1&ntype=n

Ras Sudr
Plusy:
pro rodzinnie (basen aqua park) co w tym przypadku nie jest mega pomyłka brak aquaparku
• hotel blisko plaży
• piaszczysta plaza i dno

Minusy:
• prawdopodobnie najdrożej
• 4h autokarem od samolotu
• najwięcej arabów
• słabe statystyki wiatrowe

Statystyki
http://www.windfinder.com/windstats/win ... s_sudr.htm
http://www.windguru.cz/pl/historie_stat ... itchlang=1

Dzięki i pozdrawiam
Łukasz
Ostatnio zmieniony 29 sty 2012, 22:39 przez luqaszek, łącznie zmieniany 2 razy.

Sebastian Kite.pl
Deska: Różnie
Latawiec: Różnie
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post27 sty 2012, 22:49

Hej,

1) Poczytaj jeszcze raz, bo tematów jest mnóstwo!

2) Nie sprawdzaj statystyk na windfinderze i windguru, najczęściej nie mają nic wspólnego z rzeczywistością jak np. w przypadku Ras Sudr, które razem z Hamatą są zdecydowanie najbardziej wietrznymi miejscówkami w Egipcie.

3) Patrz punkt 1;)

Pozdrawiam,

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post29 sty 2012, 12:17

zadałeś sobie sporo trudu i zrobiłeś niezłe zestawienie
jednak TAKIE "opinie" są BEZPODSTAWNE :idea:

luqaszek pisze:• sporo opinii, że najlepsza na początek

pzdr

Awatar użytkownika
IQM1
Deska: Nobile NHP Split
Latawiec: Core Riot XR / XR 2/ XR 4
Dostał piwko: 7 razy
Kontaktowanie:

Post29 sty 2012, 13:18

Ciekawe dlaczego ta opinia jest bezpodstawna ( bo nie twoja :thumbsup: ) ?

Awatar użytkownika
Pedros
Kontaktowanie:

Post29 sty 2012, 19:32

Byłem 2 razy w Ras Sudr - ale wspomnianego aqua aprku to ja tam nie widziałem i wg mnei zdeycdowanie nie jest to miejsce dla rodzin z dziecmi - spot jak dla mnie extra fajan lagunka z płytką woda ktorą mozna przepłynac na morze a tam tez płytko - minus brak zycia nocnego

Elguna ( RSZ) nie kitowałem tak - tylko oglądałem spot rzeczywiscie sa rafy ale oznaczone - baza bardzo przyjazna , fajni ludzie - generalnie bardzo fajne mijesce a i sama elguna jest duzo bardziej rozrywkowa

Jezeli chcecie jechac tylko we 3 ( nie podłaczycie sie pod zaden wyjazd zorganizowany ) to polecam elgune w ras sudr sami to sie zanudzcie jak nie bedzie wiało

Kite.pl
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 8 razy
Kontaktowanie:

Post29 sty 2012, 21:14

IQM1 pisze:Ciekawe dlaczego ta opinia jest bezpodstawna ( bo nie twoja :thumbsup: ) ?

Zestawienie zwyczajnie mija się z faktami, np. podając, że Ras Sudr jest dla rodzin lub plusem Soma Bay jest tylko jedzenie etc.

3 kumpli nastawiających się na pływanie i progres to Soma lub Hamata!
Ras Sudr niestety tylko z grupą, np. jesienną Kite.pl/Wake.pl

Pozdrawiam,
Ostatnio zmieniony 08 lut 2012, 19:40 przez Kite.pl, łącznie zmieniany 1 raz.

luqaszek

Post29 sty 2012, 22:26

Doszukałem się więcej informacji na temat Ras Sudr, pomyłkę poprawilem szkoda ze nie działa tag [s][/s]
Ras Sudr
Ras Sudr to typowe egipskie pustkowie. Kilka ośrodków hotelowych oddalonych od siebie o kilka/ kilkanaście kilometrów, miasteczko z 3 sklepami, bankiem, apteką i 2 barami z kebabem. Niewiele tu atrakcji, a najbliższe lotniska w Sharm jak i Kairze oddalone są o około 300 km.

Na plus można dołożyć
laguny przed hotelem: 2 laguny, w których zawsze jest głęboko i IDEALNIE płaska woda. Laguny mogą pomieścić około 10-15 kajciarzy każda.

Czy powyższe info jest poprawne ?

Piszecie że nie ma sensu patrzeć na statystyki ok, jak więc wygląda przważnie wygląda sytuacja w Egipcie kwiecień-maj czy lepiej jechać wcześniej?

Nie mówie ze w Soma jest tylko jedzenie ale znalazłem zapis
megawypas warunki mieszkaniowe i jedzenie niespotykane w Egipcie
do wyboru restauracje greckie, włoskie, arabskie i "międzynarodowe"
fortepian do kolacj

viewtopic.php?f=5&t=36038
więc stwierdziłem że to jest spory + nie chciał bym złapać faraona pierwszego dnia.

Awatar użytkownika
Pedros
Kontaktowanie:

Post30 sty 2012, 00:03

Ras Sudr masz racje typowe egipskie pustowie ale lubie tam wracac -jak na moje umiejetnosci to spot idealny dwie laguny przy hotelu plytkie takie w sam raz woda od pasa do klaty tloku nie ma i jak na mój gust to wieksza pomiesci znacznie wiecej jak 15 surferow a w mniejszej i tak nie mozna plywac chociaż jak powieje to wszyscy tam plywaja zupelnie puste plaze zero turystow wiec jest fajnie jak jedzie się zorganizowana ekipa - jak pojedziecie we 3 to mega się wynudzicie no chyba że po kitowaniu lubicie grzecznie isc spac . Najblizsze miasteczko to typowe egipskie miiasto z miejscowym klimatem jakiego nie spotka się w kurortach ( niesamowite owoce moza za grosze, szisza , piwo i dziwny alkohol np wodka fineland kupowana w meliniarskim sklepie ) ale nie ma dyskotek czy klubow .
Elguna to typowy kurort pelen rosjanek :) dobre hotele itd. A polska baza RSZ w fajnym miejscu .mozna cos tam zjesc walnac browca zaimprezowac nie plywalem tam wiec ciezko mi oceniac warunki widziale tylko że sa oznaczone miejsca gdzie jest rafa ale tak to spot wygladal przyjaznie . Do soma bay wybieram się w maju

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post30 sty 2012, 10:54

IQM1 pisze:Ciekawe dlaczego ta opinia jest bezpodstawna ( bo nie twoja :thumbsup: ) ?

"haha" ?

nie - dlatego że pisanie o czymkolwiek że jest "najlepsze" JEST bezpodstawne :idea:
nie wiem W CZYM ten spot jest "najlepszy dla początkujących" ?
w tym, że trzeba dojeżdżać codzień 15 km w te i we w te? i jest czas na przemyślenia błędów i nauki ?
a jak nie wieje - to już w ogóle duużo czasu na spocie na przemyślenia, bo do hotelu daleko..
bo spotem trudno by się różnił od topowych w Egipcie..

pzdr

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post30 sty 2012, 10:57

Pedros pisze:..i jak na mój gust to wieksza pomiesci znacznie wiecej jak 15 surferow a w mniejszej i tak nie mozna plywac chociaż jak powieje to wszyscy tam plywaja

na mój gust również większa mieści bez żadnego ścisku i 40 kitesurferów - kto był - ten wie - jest ogromna..
a w mniejszej JUŻ pozwolili pływać :]

pzdr

luqaszek

Post30 sty 2012, 21:59

Hej
Czyli Ziomek nie polecasz Hamaty na pierwszy raz, to prawda ze laguna w Ras Sudr jest płatna?
A jak jest z tygodniowym wypadem jest szansa na pływanie czy na dwoje babka wróżyła i wszystko zależy od szczęścia?
Pozdrawiam

Nivea
Postawił piwka: 24 razy

Post30 sty 2012, 22:20

Na pierwszy raz polecam Hamatę, Soma Bay i El Goune :thumbsup:
Poczytaj wątki na kf i oceń sam :D a najlepiej popytaj ludzi,którzy odwiedzili wszystkie 4 miejsca :thumbsup:
Pzdr J

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post31 sty 2012, 10:53

luqaszek pisze:Hej
Czyli Ziomek nie polecasz Hamaty na pierwszy raz..

ABSOLUTNIE tego nie powiedziałem :hand:
nie zgadzam się jedynie z twierdzeniem że "jest najlepsza" :idea:

.. to prawda ze laguna w Ras Sudr jest płatna?

NIE :idea:
płatne jest korzystanie z bazy (beachboye, storage, asekuracja etc) --> czyli DOKŁADNIE TAK SAMO jak w CAŁYM Egipcie :idea:
z tym , że w Ras ceny są chyba nieco niższe za te świadczenia..

A jak jest z tygodniowym wypadem jest szansa na pływanie czy na dwoje babka wróżyła i wszystko zależy od szczęścia?

podobnie jak na całym świecie - włącznie z Polską, Brazylią czy CAŁYM Egiptem :idea:
możesz trafić na 7 dni pływania - a RÓWNIEŻ możesz trafić na 7 dni leżenia bykiem (chociaż to mało prawdopodobne - chyba że w PL na przełomie lipca/sierpnia)
..ALE --> MOŻLIWE :idea:

TAKA jest specyfika naszego sportu..
warto do tego przywyknąć..

pzdr

luqaszek

Post31 sty 2012, 13:25

A co powiecie na:
Islamiści wygrywają wybory w Egipcie. Koniec turystycznego raju Polaków?
Egipska partia Wolność i Sprawiedliwość, reprezentująca Bractwo Muzułmańskie, wygrała wybory parlamentarne, zdobywając 235 miejsc w Zgromadzeniu Ludowym. To oficjalne dane, przedstawione przez centralną komisję wyborczą.

Czy to może oznaczać dżihad, obostrzenia co do imprez, alkoholu itp dotyczące zachodnich turystów czy raczej sobie nie mogą na to pozwolić?

Nivea
Postawił piwka: 24 razy

Post31 sty 2012, 18:25

luqaszek pisze:A co powiecie na:
Islamiści wygrywają wybory w Egipcie. Koniec turystycznego raju Polaków?
Egipska partia Wolność i Sprawiedliwość, reprezentująca Bractwo Muzułmańskie, wygrała wybory parlamentarne, zdobywając 235 miejsc w Zgromadzeniu Ludowym. To oficjalne dane, przedstawione przez centralną komisję wyborczą.

Czy to może oznaczać dżihad, obostrzenia co do imprez, alkoholu itp dotyczące zachodnich turystów czy raczej sobie nie mogą na to pozwolić?

Już w tej chwili niektóre hotele wprowadzaja w Egipcie all inclusive soft (3 posiłki dziennie,napoje bezalkoholowe,bez alkoholu)

Niewykluczone, że już niedługo turyści , którzy masowo odwiedzają kurorty Szarm el-Szejk i Hurgada,itd będą musieli podczas urlopów przestrzegać surowego islamskiego prawa szarijatu. Nie będą mogli pić alkoholu, rozbierać się na plaży, oglądać piramid i sfinksa, jeść wieprzowiny oraz mieszkać w jednym pokoju bez zaświadczenia o małżeństwie.
Tym bardziej strwożeni są miejscowi hotelarze słysząc zapowiedzi działaczy Bractwa Muzułmańskiego.
Czas pokaże i zobaczymy jak się sytuacja będzie rozwijała...

pzdr J

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”