PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
Famay
Latawiec: Cabrinha
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 17 razy

Post13 gru 2011, 19:48

Endriu pisze:Witam!
Mam na oku pewien zestaw TAKOON NOVA 15m z Barem z 2007r, szukałem różnych opini na jego temat i są skrajnie różne (bądź tu mądry i pisz wiersze), jedni zachwalają a drudzy nie bardzo a w szczególności przeczytałem że właśnie 15 to G...no tylko nie wyjaśnił dlaczego!!Tak więc nie wiem czy nie przejmować się niezbyt pochlebnymi opiniami, bo przecież on ma mi służyć na początek do nauki i może, te nie najlepsze opinie, to opinie ludzi którzy już nieźle dają sobie rade i oczekują czegoś więcej od latawców.

Podaj wagę!Ale też uważam , że przy dzisiejszych cenach używek można dostać coś lepszego.

Awatar użytkownika
Endriu
Deska: szuka się
Latawiec: Nobile 555

Post13 gru 2011, 22:05

Famay pisze:
Endriu pisze:Witam!
Mam na oku pewien zestaw TAKOON NOVA 15m z Barem z 2007r, szukałem różnych opini na jego temat i są skrajnie różne (bądź tu mądry i pisz wiersze), jedni zachwalają a drudzy nie bardzo a w szczególności przeczytałem że właśnie 15 to G...no tylko nie wyjaśnił dlaczego!!Tak więc nie wiem czy nie przejmować się niezbyt pochlebnymi opiniami, bo przecież on ma mi służyć na początek do nauki i może, te nie najlepsze opinie, to opinie ludzi którzy już nieźle dają sobie rade i oczekują czegoś więcej od latawców.

Podaj wagę!Ale też uważam , że przy dzisiejszych cenach używek można dostać coś lepszego.

Jak już wcześniej wspominałem moja waga to 100-105 kg więc latawiec trochę musi mieć, no i chciałbym jeszcze może się dowiedzieć jakiej ceny takiego zestawu można się spodziewać

Nomercy
Deska: Parapet z OBI
Latawiec: TESCO Bag
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post14 gru 2011, 11:53

nic nie musi :roll: :roll: :roll: ,
13-14m spokojnie da rade; a 2007, jeszcze Takoon :| :| to nie wiecej niz 1000 :? :? :?

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post14 gru 2011, 14:27

Hej,

no Takoony rzeczywiście "nie urywają", a już zwłaszcza "starsze" :evil:

i może, te nie najlepsze opinie, to opinie ludzi którzy już nieźle dają sobie rade i oczekują czegoś więcej od latawców.

Nie idź tą drogą... ;)

Jeśli planujesz dokupić mniejszy latawiec to 14-15 będzie ok, na jedyny latawiec brałbym jednak 13-14, oczywiście trochę zależy od modelu.
Co do reszty zgadzam się z przedmówcami :thumb:

Pzdr

sebek_sc

Post14 gru 2011, 20:16

Witam
Ostatnio na ebay uk dokonalem zakupu deski best spark 2011 135cm
Deska byla w komplecie z finami,padami i paskami. Problem w tym ze jeden z finow jest wiekszy od pozostalych i zamiast 1.5' ma wielkosc 1.8'
Moje pytanie dotyczy czy roznica wielkosci jednego z finow bedzie miala negatywny wplyw na plywanie na tej desce?
Sprzedawca zapewnil mnie ze to deska dla poczatkujacego, ja za takiego wlasnie sie uwazam, i nie bedzie to mialo wplywu na plywanie na tej desce.
Prosze wyjasnijcie mi jak to wlasciwie jest.

kowalm
Kontaktowanie:

Post15 gru 2011, 01:58

sebek_sc pisze:Witam
Deska byla w komplecie z finami,padami i paskami. Problem w tym ze jeden z finow jest wiekszy od pozostalych i zamiast 1.5' ma wielkosc 1.8'
Moje pytanie dotyczy czy roznica wielkosci jednego z finow bedzie miala negatywny wplyw na plywanie na tej desce?
Sprzedawca zapewnil mnie ze to deska dla poczatkujacego, ja za takiego wlasnie sie uwazam, i nie bedzie to mialo wplywu na plywanie na tej desce.

Hej,

podaj może jeszcze ile ważysz (co do doboru rozmiaru) i ile zapłaciłeś/masz zamiar zapłacić za te deseczkę (można będzie coś więcej powiedzieć).

Jeśli chodzi o samą w sobie deskę wiele nie pomogę, gdyż nie miałem okazji się przepłynąć, ale z opisu producenta jest rzeczywiście przeznaczona dla początkujących.

Co do finów, nie powinno to mieć większego czy w ogóle specjalnie odczuwalnego wpływu, zwłaszcza jak dasz tego dłuższego fina na przednią krawędź (choć z reguły daje się większe finy na tylną krawędź, ale nie próbowałem z 2różnymi finami na tej krawędzi, tak czy siak, jakiegoś wielkiego wpływu to nie będzie miało) , zawsze pozostają Ci dwie dodatkowe opcje -
a) jak się uda to załatwiasz sobie jednego fina 1.8' i wstawiasz 2 finy 1.8' na krawędź "pięt", i 2 finy 1.5' na przednią krawędź
b) dokupujesz komplet finów, nie powinien być to wielki wydatek.
Swoją drogą dosyć krótkie te finy jak na deskę dla początkującego, 1.5 cala to ~ 3,8 cm, standard to 4,5-5,5 cm. (dłuższe finy = prostsze i lepsze ostrzenie)

Pozdrawiam.

sebek_sc

Post15 gru 2011, 09:19

kowalm pisze:
Hej,

podaj może jeszcze ile ważysz (co do doboru rozmiaru) i ile zapłaciłeś/masz zamiar zapłacić za te deseczkę (można będzie coś więcej powiedzieć).

Jeśli chodzi o samą w sobie deskę wiele nie pomogę, gdyż nie miałem okazji się przepłynąć, ale z opisu producenta jest rzeczywiście przeznaczona dla początkujących.

Co do finów, nie powinno to mieć większego czy w ogóle specjalnie odczuwalnego wpływu, zwłaszcza jak dasz tego dłuższego fina na przednią krawędź (choć z reguły daje się większe finy na tylną krawędź, ale nie próbowałem z 2różnymi finami na tej krawędzi, tak czy siak, jakiegoś wielkiego wpływu to nie będzie miało) , zawsze pozostają Ci dwie dodatkowe opcje -
a) jak się uda to załatwiasz sobie jednego fina 1.8' i wstawiasz 2 finy 1.8' na krawędź "pięt", i 2 finy 1.5' na przednią krawędź
b) dokupujesz komplet finów, nie powinien być to wielki wydatek.
Swoją drogą dosyć krótkie te finy jak na deskę dla początkującego, 1.5 cala to ~ 3,8 cm, standard to 4,5-5,5 cm. (dłuższe finy = prostsze i lepsze ostrzenie)

Pozdrawiam.

Moja waga to 72kg a jezeli o deske chodzi to juz kupilem i zaplacilem 180funtow tj. okolo 900zl. Deska jest uzywana ale w bardzo dobrym stanie. Wydaje mi sie ze wylicytowana cena jest wporzadku natomiast strasznie martwil mnie ten fin.
Dzieki za rade

Awatar użytkownika
Endriu
Deska: szuka się
Latawiec: Nobile 555

Post15 gru 2011, 16:15

Nomercy pisze:nic nie musi :roll: :roll: :roll: ,
13-14m spokojnie da rade; a 2007, jeszcze Takoon :| :| to nie wiecej niz 1000 :? :? :?

kowalm pisze:Hej,

no Takoony rzeczywiście "nie urywają", a już zwłaszcza "starsze" :evil:

i może, te nie najlepsze opinie, to opinie ludzi którzy już nieźle dają sobie rade i oczekują czegoś więcej od latawców.

Nie idź tą drogą... ;)

Jeśli planujesz dokupić mniejszy latawiec to 14-15 będzie ok, na jedyny latawiec brałbym jednak 13-14, oczywiście trochę zależy od modelu.
Co do reszty zgadzam się z przedmówcami :thumb:

Pzdr

Czyli jaki latawiec typu Bow wraz z Barem w cenie do 1500zł byście polecili :?:

pol_150
Deska: Nobile NBL 134
Latawiec: Cabrinha Switchblade 12m2

Post15 gru 2011, 16:33

Witam,

zastanawiam się właśnie nad zakupem cabrinhy xbow'08. Czy ten model posiada już IDS? Jestem osobą początkującą. Co o tym sądzicie ? ;) pozdrawiam

Nomercy
Deska: Parapet z OBI
Latawiec: TESCO Bag
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post15 gru 2011, 21:24

Endriu pisze:
Czyli jaki latawiec typu Bow wraz z Barem w cenie do 1500zł byście polecili :?:

zadnego nie bedziemy polecac bo zaraz będzie wojna :? :? :?

Poczytaj sobie w dziale "Recenzje" o latawcach i po prostu wybierz cos. Szukaj na "Gieldzie"...
Wybór na rynku jest ogromny wiec na pewno cos znajdziesz :pray: :pray: :pray: :pray:
Nic ci nie da to, ze napisze ci który latawiec odpowiada dla mnie, bo każdy ma indywidualne zapotrzebowania i wymagania i niekoniecznie moze pasowc Tobie...
Sam musisz zdecydowac, a jak juz bedziesz jeździł po spotach, to próbuj wszystkiego co ci wpadnie w ręce

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post15 gru 2011, 23:28

kowalm pisze:
sebek_sc pisze:Witam

.

ja mogę o tej desce co nie co powiedzieć ..ale ..nie chcę :?
jeden fin w tą czy w tą wiele przy tej desce nie zmieni niestety..
ani nie pomoże - ani nie zaszkodzi..
cena 900 pln za tę deskę to "tak se" zainwestowane pieniądze..
podsumowując: jedna z najgorszych desek na jakich pływałem niestety..
drugi biegun z Armadą BESTa..

pzdr

kowalm
Kontaktowanie:

Post16 gru 2011, 02:52

Hej,

@Endriu - co do jaki? - moje zdanie znajdziesz kilka postów wyżej w tym temacie, najlepiej jak coś znajdziesz wrzuć tutaj, coś doradzimy :)

pol_150 pisze:Witam,

zastanawiam się właśnie nad zakupem cabrinhy xbow'08. Czy ten model posiada już IDS? Jestem osobą początkującą. Co o tym sądzicie ? ;) pozdrawiam

Znajdą się lepsze Cabrinhy (i inne latawce) dla początkujących niż ten crossbow, ale bezproblemowo nada się :idea:
Pytanie dosyć ważne - za ile i w jakim jest stanie :?: i pytanie dodatkowe - jaki to rozmiar + ile ważysz i gdzie będziesz pływał :?:
IDS jest od 2009 z tego co pamiętam, ale ten system również działa bardzo dobrze, bezpiecznie :thumb:

sebek_sc pisze:
Moja waga to 72kg a jezeli o deske chodzi to juz kupilem i zaplacilem 180funtow tj. okolo 900zl. Deska jest uzywana ale w bardzo dobrym stanie. Wydaje mi sie ze wylicytowana cena jest wporzadku natomiast strasznie martwil mnie ten fin.
Dzieki za rade

Pomijając (wyjaśniającą wszystko) opinię Ziomka o tej desce - to za te pieniadze można kupić naprawdę przyzwoitą deskę :idea:

Pozdrawiam

pol_150

Post16 gru 2011, 09:25

kowalm,

szukałem switchbladea, ale narazie nic nie znalazlem. Kajt, o ktorym mowie wyjdzie mnie niecale 1400zl w bdb stanie. Waga 80kg i 184cm. :evil: rozmiar 12, najczesciej zatoka

kowalm
Kontaktowanie:

Post16 gru 2011, 13:27

pol_150 pisze:kowalm,

szukałem switchbladea, ale narazie nic nie znalazlem. Kajt, o ktorym mowie wyjdzie mnie niecale 1400zl w bdb stanie. Waga 80kg i 184cm. :evil: rozmiar 12, najczesciej zatoka

hej,

Możnaby się troszkę potargować ewentualnie, po za tym wszystko pasuje ;)

pzdr

pol_150

Post16 gru 2011, 14:15

kowalm,

mamjeszcze pytanie, mowisz, ze istnieja lepsze modele cabrinhy, wsumie to czym rozni sie sb od xbow z tego roku? znaczaca i zauwazalnie? ;) :?:

Wróć do „Pierwsze Kroki”