lukasss_wlkp pisze:...jakies 2 metry, wlasnie wrocilem z Pako, bylo z 5 kitow.
Dzięki za info. Jak byłem ostatnio w Pako w 2009 to głębokość była max 1,7 m i wszędzie dało się w miarę stanąć - czasami na palcach i z szyją jak żyrafa Taki poziom wody jest obecnie stały czy jest szansa że będzie trochę płycej?
jeśli będzie dobrze wiało to ja wpadam bo to raczej ostatnia szansa na pływanie w ty m sezonie kierunek hmmm najlepszy to W lub WNW ale to jak zwykle okaże się na miejscu
I co udało się popływać po moim wyjeździe? Byłem po drodze w Jutrosinie i wiało o ładnych kilka węzłów więcej Wydaje się, że zbiornik w Jutrosinie będzie miał potencjał, choć od strony zachodniej jest trochę linii energetycznych.
Ostatnio zmieniony 08 maja 2012, 09:35 przez Wiktorek, łącznie zmieniany 2 razy.
na pako wody mało tak około do pasa w jutrosinie jeszcze mniej gdzieś może do kolan trudno powiedzieć zbiornik był niedawno napełniany myślę że na wiosnę wody będzie więcej
navmen pisze:w którym miejscu w Jutrosinie ten nowy zbiornik ?
Na północ od Jutrosina, tuż przy drodze w kierunku Smochowic. Co do głębokości - z tego co widziałem na środku jeszcze trawa wystawała, miejmy nadzieję, że będzie chociaż po kolana A testy jak tylko zamarznie - i będę w okolicy.
"Oddano do użytku zbiornik retencyjny w Jutrosinie
27 mln zł kosztował oddany w środę do użytku zbiornik retencyjny w Jutrosinie. Nowy zbiornik ureguluje gospodarkę wodną w rolniczym regionie i ma przyczynić się do rozwoju agroturystyki. - Co roku, co dwa lata mieliśmy powodzie, a winnych latach wody brakowało, teraz będziemy mogli gromadzić nadmiar wody, a w latach suchych oddawać ją na potrzeby rolnictwa – powiedział burmistrz Jutrosina Zbigniew Koszarek. Nowy zbiornik o długości 2,1 km i powierzchni 91,4 ha mieści 2,1 mln metrów sześciennych wody. Inwestorem był Wielkopolski Zarząd Melioracji i Urządzeń Wodnych w Poznaniu. Inwestycja została sfinansowana z funduszy unijnych w 70 proc. w ramach Wielkopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko, a także z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Poznaniu. Według burmistrza Jutrosina, zbiornik to nie tylko bezpieczeństwo, dzięki niemu gmina chce organizować usługi agroturystyczne. - Chcemy zbudować mini skansen rolniczy i odbudować zniszczony zabytkowy wiatrak. Reszta w rękach gospodarzy, którzy będą chcieli wykorzystać szansę, jaką daje zbiornik – dodał burmistrz Koszarek. Budowa zbiornika trwała 1,5 roku. Wykonawcą była firma „Fransław” z Grodziska Wielkopolskiego."