Gdzie się podziewa kulka?

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
Awatar użytkownika
koni74
Deska: Nobile T5
Latawiec: Ozone Edge
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post18 wrz 2011, 17:15

Witam,
mam problem z pompowaniem tub poprzecznych. Zanim zdążę zatkać zawór to połowa powietrza ucieka. Na początku były kulki, a teraz nie wiem gdzie je wcięło. Jest jakiś patent na to? Chodzi o Besta Kahoonę.

Famay
Latawiec: Cabrinha
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 17 razy

Post18 wrz 2011, 20:27

Pływać z pompką :lol:

Awatar użytkownika
koni74
Deska: Nobile T5
Latawiec: Ozone Edge

Post18 wrz 2011, 21:08

Famay pisze:Pływać z pompką :lol:

Z czterema? :D

Awatar użytkownika
jarul7
Deska: su2
Latawiec: torch
Kontaktowanie:

Post18 wrz 2011, 21:29

...może ją zjadły straszne goryle... :lol:

Awatar użytkownika
targetti

Post19 wrz 2011, 10:23

Ulep sobie nowe kulki :thumbsup:

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post19 wrz 2011, 11:09

Kulkii tak raz działaja a raz nie, ja "w tamtych czasach" się nie zastanawiałem i zawsze łepałem zawór w połowie plcami i szybko zamykałem ;)
W tym seoznie raz pokazałem to Panu, który miał podobny problem i zorbił taaakie oczy :shock: :shock: :shock:

777equity
Deska: NOBILE NHP 134
Latawiec: Slingshot RPM

Post26 wrz 2011, 00:59

koni74 pisze:Witam,
mam problem z pompowaniem tub poprzecznych. Zanim zdążę zatkać zawór to połowa powietrza ucieka. Na początku były kulki, a teraz nie wiem gdzie je wcięło. Jest jakiś patent na to? Chodzi o Besta Kahoonę.

Musisz zmienic brand ;) :thumbsup:
One pump i temat zapiety

Awatar użytkownika
desperadek
Postawił piwka: 8 razy
Kontaktowanie:

Post26 wrz 2011, 09:59

Jeśli kulki były to albo jakimś cudem wpadły do wnętrza balonu, co wydaje się niemożliwe, albo wyleciały na zewnątrz. Mi się taka sytuacja zdarzyła w Egipcie ale to wynikało z bardzo wysokiej temperatury i wentyl rozmiękł do tego stopnia że ciśnienie powietrza było w stanie wypchnąć kulkę. Kuleczki znalazłem i powciskałem do wentyli. W temperaturach do 30 C nie ma tego problemu i kulek nie trzeba pilnować. Latawiec crossbow 2007

Awatar użytkownika
FilipN
Postawił piwka: 68 razy
Dostał piwko: 77 razy

Post26 wrz 2011, 11:22

desperadek pisze:Jeśli kulki były to albo jakimś cudem wpadły do wnętrza balonu, co wydaje się niemożliwe,

właśnie to jest najbardziej prawdopodobna opcja... przy wciskaniu głęboko końcówki pompki, albo przy pompowaniu kompresorem o zbyt dużym ciśnieniu przerywa się membranka która jest w zaworze i kulka wpada do wnętrza tuby. Oczywiście da się ją jakoś wydostać (w tubie głównej dość łatwo - przez deflate) i wcisnąć na nowo do zaworku ale nic to nie da - przy przerwanej membrance kulka znów wpadnie do środka.[

777equity pisze:One pump i temat zapiety

no, no i w gratisie pękające wężyki, nadrywające się wejścia wężyków do balona, wężyki zsuwające się z wejść...

Awatar użytkownika
Tarboszek
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post14 paź 2011, 15:25

W Yarga-dze też miałem to samo w tubie głównej kulkę udało się wyciągnąć przez deflate.
1. wkładasz pompkę do zaworu deflate i pompujesz troszkę.
2. odtłuszczasz patyczkiem do uszy nasączonym w izopropylenie lub innym czystym alkoholu (czysty to taki co nalotu nie pozostawia a nie wóda) myjesz membranę
3. klejem do pcv (najlepiej dwuskładnikowy bo szybciej wiąże)przy pomocy patyczka do szaszłyków lub do uszu (bez chochołka) nakładasz na membranę warstwę kleju tak aby połączyć rozdarcia i dołożyć trochę swojego materiału. kleje do tworzyw sztucznych są dobre ponieważ nie dość ze elastyczne to rozpuszczają powierzchnie i spajają się z nią.
4. pompka przydaje się cały czas bo nie możesz dopuścić do sklejenia się membrany z wewnętrzną ścinaka balonu więc odsuwasz ją powietrzem (bardzo powoli pompując) wtłaczanym przez deflate.
5. jak już to sobie wszystko ładnie zwiąże to należy wcisnąć kulkę ja to zrobiłem na żel derex-a bo tu jest pewność ze nie zareaguje z latexem więc też z balonem nie powinno. Tylko wciskać ostrożnie żeby nie rozwalić membrany jak już nam kulka przeleci przez wąską cześć zaworka.

Co do poprzecznych pewnie najpierw musisz wydostać kulkę ze środka więc użyj jakiegoś lubrykantu, ciśnienia w tubie i może temperatury ale bardzo ostrożnie i powinno ci się udać je wydostać. Najpierw tylko sprawdź czy one faktycznie jeszcze tam są.

Awatar użytkownika
ebol
Deska: Nobile
Latawiec: only Flexi

Post14 paź 2011, 19:59

desperadek pisze:Jeśli kulki były to albo jakimś cudem wpadły do wnętrza balonu, co wydaje się niemożliwe, albo wyleciały na zewnątrz. Mi się taka sytuacja zdarzyła w Egipcie ale to wynikało z bardzo wysokiej temperatury i wentyl rozmiękł do tego stopnia że ciśnienie powietrza było w stanie wypchnąć kulkę. Kuleczki znalazłem i powciskałem do wentyli. W temperaturach do 30 C nie ma tego problemu i kulek nie trzeba pilnować. Latawiec crossbow 2007

mi na jamaice puscil klej od wentyli i odpadly :shock: :shock: ... tez od temperatury

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”