Egipt - pogięte statystyki wiatrowe

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
tapir

Post12 wrz 2011, 19:18

hej,
zamierzam skoczyć w październiku do Egiptu i sprawdzałem na Windfinder statystyki wiatrowe. Prawdopodobieństwo wiatru powyżej 4 stopni B. dla El Gouny to 58%, a dla Ras Sudr 9%. Coś mi się nie chce wierzyć. Tak aż znowu daleko pomiędzy tymi dwoma spotami to nie jest.

Myślicie że dane wiarygodne, czy im się raczej coś pozajączkowało?

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post13 wrz 2011, 00:17

Cześć,

te statystyki pewnie odnoszą się do danych z satelit, nie biorą pod uwagę termik, wzmocnień terenowych itp.

Prędzej ufałbym takim:

Obrazek

Obrazek

MArcinBe
Dostał piwko: 1 raz

Post13 wrz 2011, 00:22

statystyki na windfinder nie sa z satelity, ani z komputera, tylko rzeczywiste pomiary stacji meteo - kiedys nawet mejlowalem z windfinder apropo RasSudr i mi to potwierdzili
ALE tak wytlumaczyli "podejrzane" statystyki:
nie zawsze stacje meteo sa na otwartej przestrzeni i nie zawsze pokazuja wiatr ktory wieje rzeczywiscie na spocie.

ja to znam z "mojego" spotu, gdzie przy wiatrach NW wskazania sa ok, chociaz zawyzone o ok. 3-5 wezlow,
z kolei przy wiatrach SO sa wskazania mocno zanizone (stacja meteo jest w "cieniu" zabudowan)
druga stacja meteo 10km dalej w ogole pokazuje zanizone wartosci o srednio 2Bft....

Awatar użytkownika
FilipN
Postawił piwka: 68 razy
Dostał piwko: 77 razy

Post13 wrz 2011, 00:35

w Ras Sudr stacja pogodowa jest na otwartej przestrzeni, na maszcie jekieś 5m nad ziemią, na brzegu duuużej zatoki - nic wiatru nie zasłania... :hand:

tapir

Post13 wrz 2011, 11:50

czyli wychodzi, że coś windfinderowi nie wyszło z tymi statystykami dla Ras Sudr,
bo stacja meto raczej nie powinna fałszować danych

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post13 wrz 2011, 12:07

tapir pisze:hej,
zamierzam skoczyć w październiku do Egiptu i sprawdzałem na Windfinder statystyki wiatrowe. Prawdopodobieństwo wiatru powyżej 4 stopni B. dla El Gouny to 58%, a dla Ras Sudr 9%. Coś mi się nie chce wierzyć.

hehe :lol: :lol:

mi też się nie chce

sprawdzałem oba miejsca kilka razy

i dla ElGouny może i ta statystyka jest miarodajna
ale z doświadczenia dla Ras Sudr jest jeszcze "miarodajniejsza" :wink:

pzdr

MArcinBe

Post14 wrz 2011, 21:02

w Ras Sudr stacja pogodowa jest na otwartej przestrzeni, na maszcie jekieś 5m nad ziemią, na brzegu duuużej zatoki - nic wiatru nie zasłania... :hand:

pytanie tylko z ktorej stacji meteo ciagnie windfinder informacje....
napisz do gosci z windfinder, moze cos sie zmienilo, ale jakies 2-3 lata temu twierdzili, ze maja pomiary z jakiejs miesciny i portu, na polnoc od laguny, i ze wiedza, ze statystyki sa przeklamane (?!?!?!?wtf?!?!?)
a nie ze szkolki kajt przy lagunie.

dla przykladu, porownajcie sobie statystyki:
http://www.windfinder.com/windstats/win ... wechat.htm
http://www.windfinder.com/windstats/win ... er_see.htm
http://www.windfinder.com/windstats/win ... usiedl.htm

szczegolnie polecam ostatnia statystyke..... jest to miejsce gdzie wieje tak samo jak w pozostalych dwuch miejscach, ale stacja meteo jest do bani ustawiona...

inna sprawa, ze nie wiem po co w ogole ciagna informacje z takich stacji meteo jak Neusiedl, albo wlasnie Ras Sudr...

daga
Deska: F-one TX
Latawiec: F-one Bandit
Postawił piwka: 4 razy

Post14 wrz 2011, 22:02

MarcinBe windfinder w El Gounie sie nie sprawdza. Np. na dzis pokazuje wiatr od 6 wezlow z rana do 12 wezlow wieczorem.
A w rzeczywistosci dzis wialo caly dzien w okolicach 15-20 knts, siadlo po poludniu na godzine/dwie i znow zaczelo wiac i to jak, pod wieczor byly loty, mysle ok.25 knts. Sprawdz tez zakladke "wind report" pokazuje jak wialo dzis.

Najlepiej w lato sprawdza sie windguru WRF9km. Wazne jest aby kierunek wiatru byl NW/NNW wtedy zawsze wieje wiecej niz pokazuje prognoza.

MArcinBe

Post15 wrz 2011, 21:42

Sprawdz tez zakladke "wind report" pokazuje jak wialo dzis.

caly czas mowie o pomiarach wiatru=statystykach, a nie o prognozach pogody :hand:

daga
Deska: F-one TX
Latawiec: F-one Bandit
Postawił piwka: 4 razy

Post16 wrz 2011, 19:18

true, moj blad :D

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”