PILNE - Mistrzostwa Polski Racing 2011 - ZMIANA TERMINU

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post25 lip 2011, 16:47

Adam S pisze:
Jeżeli my się nie zorganizujemy w choćby symboliczny, ale wyraźny i zrozumiały dla świata zewnętrznego sposób, to świat zewnętrzny nas zorganizuje nas, jak tylko pojawi się nieszczęśliwy splot wypadków. Wbrew naszej woli i bez pytania. Niemożliwe? Trudno mi wyobrazić sobie pierwszą stronę gazety z krwiożerczym jachtem. Widziałem już pierwszą stronę gazety z krwiożerczym latawcem. Jak daleko od tego jest do zakazu w przypadku prawdziwego nieszczęścia?
Jeżeli widzisz jakiś inny (może tańszy) sposób na utwierdzenie świata w przekonaniu, że nie jesteśmy bandą niebezpiecznych dla otoczenia oszołomów, ale normalnymi obywatelami dbającymi o swoje najbliższe otoczenia - daj znać. Taniej i prościej niż przez OC za 170-300PLN rocznie (zależnie od okoliczności) chyba się nie da.

to jest wlasnie twoj populizm. nie jest moja intencja wojna na forum, ale nie odpisales mi czy masz dane na temat ilosci wypadkow skoro tak rzeczowo do tematu podchodzisz i oczekujesz tego od innych.

Awatar użytkownika
Adam S
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post25 lip 2011, 17:13

march_in - oczywiście nie mam takich danych. Dopóki nie będzie powszechnego ubezpieczenia, dopóty takich danych nie będziemy posiadać. A nawet wtedy będą one dotyczyły tylko szkód zgłoszonych.
Ale to Ty pisałeś o promilach, a nie ja. Ja nie mam w zwyczaju podpierać się w argumentacji wyssanymi z palca wielkościami.

Fokus123 - widzę, że to ta stówka Cię tak boli. Obiecuję, że jeżeli przyjedziesz na walne i się przedstawisz, zapłacę za Ciebie to 100 PLN.
Pojęcie monopolu musisz jeszcze sprawdzić w słowniku.
Przyjmuję do wiadomości Twoje inne od mojego stanowiska i ponownie zapewniam, że Twoje szczęście leży poza zakresem moich zainteresowań (niemniej życzę, by się dobrze wiodło). Ja tylko chcę by spoty w pobliżu mojego domu były otwarte dla kajta za 5 i za 10 lat.

Awatar użytkownika
masterczułki
Deska: cabrinha caliber
Latawiec: Flysurfer Psycho 4
Postawił piwka: 6 razy

Post25 lip 2011, 17:43

Szanowny Adamie czy dotrze do ciebie w końcu ,że są ludzie którzy chcą uprawiać ten sport amatorsko nie należąc do PSKite, PZŻ ani do żadnego innego badziewiarskiego PZ? Bo widzę że bardziej niż na OC czy bezpieczeństwie zależy ci na tym ,żeby jak najwięcej z nas wstąpiło do PSKite.
Ostatnio zmieniony 25 lip 2011, 17:56 przez masterczułki, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fokus123
Deska: SU-2
Latawiec: Core
Dostał piwko: 2 razy

Post25 lip 2011, 17:56

Adamie boleć to mnie może ząb, mnie tylko jak napisałem już wcześniej śmieszy cały czas w tym wątku argumentacja w stylu "wymagamy członkostwa w naszym stowarzyszeniu żeby dopuścić kogoś na MP bo przyjdą oszołomy z innych środowisk, klubów, stowarzyszeń itd. i popsują nam kajty" i twoje teksty w stylu" przyjedź na walne i mnie odwołaj". Napisałeś, że jeśli ktoś przyjedzie z innego klubu to zapłacisz za niego kasę. Mi nie o to chodzi, ale o pewne zasady, lecz w sumie każdy ma swoją ocenę takiego stanu rzeczy. Ja dzięki dobrodziejstwu forum swoją opinię na ten temat mogę wyrazić i nie będę nikogo za nią przepraszał bo nie jest ona obraźliwa tylko odmienna od zdania twojego czy bracuru. Chcesz żeby spoty koło twojego domu był otwarte to pilnuj na nich porządku i sprawdzaj czy każdy kto wchodzi na spot ma OC :D. Ja problemów na swoim spocie nie mam i od 3 lat nie słyszałem, żeby zdarzył się w mojej okolicy jakiś wypadek w którym ucierpiały jakieś osoby, a tym bardziej plażowicze. Chcecie działać ok, ale chyba nie tędy droga żeby wymagać od wszystkich OC

Awatar użytkownika
Tarboszek
Kontaktowanie:

Post25 lip 2011, 20:20

Ja problemów na swoim spocie nie mam i od 3 lat nie słyszałem, żeby zdarzył się w mojej okolicy jakiś wypadek w którym ucierpiały jakieś osoby, a tym bardziej plażowicze.

Chyba jednak w ciągu tych trzech lat coś tam się u Nas działo, między innymi z Twoim udziałem. Na szczęście większość sytuacji zakończyła się bez większego uszczerbku na zdrowiu, ale mogło skończyć się inaczej.
Co do zawodów, o które rozchodzi się w tym poście to u nas pływa 1-2 osoby w race i jak na razie się nie wypowiadają.
Jak napisałeś w zawodach udziału nie weźmiesz tym bardziej race bo Cię to nie jara - może przyjdzie z umiejętnościami.
Fajnie, że jest organizowane zrzeszenie i chłopaki coś robią- bo najłatwiej negować.
Co do organizowania zawodów wspinaczkowych chyba też nie do końca było tak jak pisałeś. Jako członek PZA pamiętam, że nie musiałem załatwiać formalności przed zawodami w Koszalinie, bo miałem załatwione już to wszystko na którychś zawodach w Gdańsku. Również nikt nie robił problemów, żeby zawodnicy z innych krajów brali udział w zawodach wysokiej rangi (o ile dobrze pamiętam).
W rozmowie wyczuwa się zbyt dużo słów nacechowanych negatywnie :D WIĘCEJ LUZU!!

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post25 lip 2011, 20:54

nie bardzo rozumiem W CZYM problem?
(przyznaję, nie miałem czasu przeczytać całości wywodów..)

chcę startować w zawodach - opłacam licencję
nie chcę - nie opłacam
dość proste

zasada prosta jak drut i znana ze ..WSZYSTKICH dyscyplin?

jak ścigałem się na rowerze bardziej zawodowo, niż obecnie
NORMALNYM było, że MUSZĘ mieć licencję,
bo jest to JAKAŚ forma weryfikacji (poprzez klub)
czy np w peletonie ponad 100 osób zjeżdżających w górach 80kmh ramię w ramię
nie wymięknę nagle z pomysłem zablokowania klamek..

w każdych zawodach , w tym kite widzę podobieństwo
z tym , że tu, można wskoczyć na plecy drugiemu, nawet będąc TYLKO we dwóch w heacie..
o rejsie nie wspominając..

zapytałem kilka stron wcześniej jedynie, czy można się "zapisać" w dniu zawodów
bo osobiście mnie to interesuje
jeśli byłoby git progno i miałbym mniej pracy..
chyba odpowiedź jeszcze nie padła
??

pzdr

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post25 lip 2011, 21:06

Ziomek. pisze:nie bardzo rozumiem W CZYM problem?
(przyznaję, nie miałem czasu przeczytać całości wywodów..)

a przeczytales o pomysle obowiazkowego oc dla wszystkich kajciarzy?

Awatar użytkownika
fokus123

Post25 lip 2011, 21:33

Tarboszek pisze:
Ja problemów na swoim spocie nie mam i od 3 lat nie słyszałem, żeby zdarzył się w mojej okolicy jakiś wypadek w którym ucierpiały jakieś osoby, a tym bardziej plażowicze.

Chyba jednak w ciągu tych trzech lat coś tam się u Nas działo, między innymi z Twoim udziałem. Na szczęście większość sytuacji zakończyła się bez większego uszczerbku na zdrowiu, ale mogło skończyć się inaczej.
Co do zawodów, o które rozchodzi się w tym poście to u nas pływa 1-2 osoby w race i jak na razie się nie wypowiadają.
Jak napisałeś w zawodach udziału nie weźmiesz tym bardziej race bo Cię to nie jara - może przyjdzie z umiejętnościami.
Fajnie, że jest organizowane zrzeszenie i chłopaki coś robią- bo najłatwiej negować.
Co do organizowania zawodów wspinaczkowych chyba też nie do końca było tak jak pisałeś. Jako członek PZA pamiętam, że nie musiałem załatwiać formalności przed zawodami w Koszalinie, bo miałem załatwione już to wszystko na którychś zawodach w Gdańsku. Również nikt nie robił problemów, żeby zawodnicy z innych krajów brali udział w zawodach wysokiej rangi (o ile dobrze pamiętam).
W rozmowie wyczuwa się zbyt dużo słów nacechowanych negatywnie :D WIĘCEJ LUZU!!

Bartosz chyba mnie nie zrozumiałeś, ja nie słyszałem u nas w o żadnym wypadku na osobach postronnych i konkretnym uszczerbku na zdrowiu kogokolwiek co powodowałoby wymóg posiadania obowiązkowego OC lub skutkowało by taką paniką, że za chwilę zamkną nam spoty i wprowadzą ograniczenia.

Ja kiedyś splątałem się z wasylem linkami na samy początku naszej przygody z tym sportem bo chłopak chciał mi deskę podholować jak już do niej dopływałem i skończyło się na jego pękniętej lince. Dużo jeździłeś na rowerze, OC wymaga się od rowerzystów? Sorry ale mi się nie podobają pomysły uszczęśliwiania mnie obowiązkowym OC sygnowane przez prezesa PSKite.

Przypomnij sobie jak był puchar Polski w Koszalinie, KW Koszalin jako członek PZA organizował zawody czy wymagał od każdego uczestnika zapisania się do naszego klubu i opłacenia członkostwa by mógł wystartować czy przyjmował cię jako chyba nawet w tym czasie zawodnika Polibudy Gdańskiej( z tego co wiem Edyta Ropek nie reprezentował naszego klubu na tych zawodach)? Widzisz różnicę?

Ja rozumiem działanie na rzecz kitesurfingu jak najbardziej, ale ja akurat wolałbym żeby raczej PSKite zachęcało na rzecz tego żeby w innych miastach ludzie się zrzeszali w kluby czy stowarzyszenia, a nie prezentowało się tak jak teraz. Wtedy każdy dba o swoje spoty, bezpieczeństwo na nich i porządek, prowadzi rozmowy z gminami w swojej okolicy np. na temat wydzielenia spotów dla nas czy ogólnie pojętej promocji tego sportu.

Ziomek zgodzę się z tobą licencja musi być bo tak jest na poważnych zawodach tym bardziej rangi MP ale chyba nie załatwiana tylko przez jedn klub?
Ostatnio zmieniony 25 lip 2011, 22:19 przez fokus123, łącznie zmieniany 1 raz.

jacekdaktera
Dostał piwko: 30 razy

Post25 lip 2011, 21:38

Witam.
Onzo i Fokus123 jestem z Wami, mentalnie oraz podejrzewam , że też wiekiem, który z zasady nie dopuszcza innego właściwego pomysłu niż własny. Spoty trzeba podzielić na męskie i żeńskie . PSKite rozpędzić , albo potopić , zawłaszczają Nasze Forum swoimi durnymi pomysłami. Ale co dalej. Kto będzie tworzył to lepsze jutro i dla kogo. Kto da pomysły , zapali nadzieję , będzie toczył bitwy. Chyba nie My . Pierdzący w kanapy , toczący pianę ,ograniczeni w wyobrażni smakosze własnych rozwiązań. Może więc wykrzesać z siebie odrobinę młodzieńczej fantazji i zacząć coś budować,tak aby zostało .

Adamie i Bracuru. Jak wiecie jako członek :lol: PSKite toczę zażarte boje w sprawach, ktore z mojego pkt widzenia powinny wyglądać inaczej. Podkreslam , z mojego pkt widzenia . Starty dzieciaków w zawodach, dziewczyn, ilosci zawodnikow i niezależnie na KF wyrażam opinię na temat szkolenia i bezpieczenstwa itp uznając wyrażne wady w sposobie jego prowadzenia . Wyrażane w ramach tego postu opinie , szczególnie te negatywne sa najwazniejsze. Pokazują ,niestety, brak zrozumienia adeptów kitesurfingu nie tylko dla sztuki czytania ze zrozumieniem, ale również dla elementów otaczającego świata z wszystkimi jego paskudnymi zawiłościami i ograniczeniami.Oczywiscie dla nas wszystkich moment oderwania sie od wody jest spełnieniem marzeń o wolności, lecz każdy z nas czy chce czy nie musi wylądować, a z tym jest już różnie. Dlatego nie ustawajcie, jest b dużo do zrobienia . Ja się nie poddaję. Myślmy o lądowaniu.
Jestem przekonany, że Panowie przeciwnicy PSKite, wpłat, rejestracji , ubezpieczenia zmienią zdanie bo przecież: Mądrej głowie dość po słowie. A ponieważ tylko krowa nie zmienia zdania jestem optymistą. Od piatku wieje w Łebie. Bedę sie rozglądał za krowami na wodzie. Jak nie bedzie to jest ok. I spór zakończony.

Nie chciałem nikogo z Was obrazić , co najwyżej troskę podokuczać.
Pozdrawiam. Jacek Daktera.

Awatar użytkownika
Tarboszek
Kontaktowanie:

Post25 lip 2011, 22:56

Bartosz chyba mnie nie zrozumiałeś, ja nie słyszałem u nas w o żadnym wypadku na osobach postronnych i konkretnym uszczerbku na zdrowiu kogokolwiek co powodowałoby wymóg posiadania obowiązkowego OC lub skutkowało by taką paniką, że za chwilę zamkną nam spoty i wprowadzą ograniczenia.

Ja zaczynam drugi swój sezon i słyszałem o wielu zarówno w jednych jak i drugich, a nie sądzę żeby nasz spoty się aż tak różniły. Od tego sezonu jesteś zwolennikiem jeziora my zostaliśmy na morzu, ale ekipa nie jest na tyle duża żeby informacje nie przepływały.

To co napisał Darek jest moim zdaniem jak najbardziej trafne pewnie PZKol i PZA jak powstawało to też byli ch*** którzy ograniczenia tylko by wprowadzali, ale jakoś się utarło i wszyscy są zadowoleni (etap przejściowy)

np w peletonie ponad 100 osób zjeżdżających w górach 80kmh ramię w ramię
nie wymięknę nagle z pomysłem zablokowania klamek..
Dobre :D jeszcze jak się to zobrazuje :D

Przypomnij sobie jak był puchar Polski w Koszalinie, KW Koszalin jako członek PZA organizował zawody czy wymagał od każdego uczestnika zapisania się do naszego klubu i opłacenia członkostwa by mógł wystartować czy przyjmował cię jako chyba nawet w tym czasie zawodnika Polibudy Gdańskiej( z tego co wiem Edyta Ropek nie reprezentował naszego klubu na tych zawodach)? Widzisz różnicę?

Ja się nie zrzeszałem z żadnym klubem byłem faktycznie jako reprezentant PG ale raczej z powodu trenowania tam.
Byłem zrzeszony jedynie z PZA nie wiem, ale może jakoś tylko nazwą jest to bliskie z PZPN, PZKol, PSKite (te siusiaki jak już to wcześniej pisałem co to by tylko hajs brali i ograniczenia wprowadzali).

Co do OC to pewnie masz je z tego samego powodu co ja. Bo klub Cię nauczył ze trzeba to mieć!!! bo wpisując się do każdego klubu tak się właśnie robi. Na blankieciku było miejsce na wpisanie numer polisy ubezpieczeniowej.
Poza tym większość i tak wykupi OC bo w razie czego mówi przepraszam moja wina to jest moja polisa ubezpieczeniowa. Nie stać nas na to żeby płacić za wszystko z własnej kieszeni tak samo to działa jak OC w samochodzie czy motocyklu. MUSISZ MIEĆ I WARTO MIEĆ bo malowanie (nie wymiana czy spawanie, samo malowanie) zderzaka kosztuje tyle co polisa OC.

Ważne, że coś się dzieje!! może kiedyś u nas też dzięki temu uda się postawić na plaży znak "uwaga strefa kite" bo mi kite już przepadł kiedyś na plażowiczki, na szczęście skończyło się na uśmiechu i przeprosinach.

Poza tym ta dyskusja nie ma sensu. PSKite już istnieje i puki się nie zapiszecie nie macie wpływu na decyzje :lol: :lol: :lol: A kiepsko się gdzieś zapisać i robić problemy :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: i mówić ze Ci z mojego klubu to uje straszne (to po co się zapisywałeś?! :) )

Awatar użytkownika
fokus123

Post25 lip 2011, 23:55

Bartosz no to ja nie wiem albo pływam mało albo jest jakiś inny powód bo na prawdę nie słyszałem o tym żeby ktoś z nas wyrządziła jakąś mocną krzywdę plażowiczowi w mielnie lub zniszczył sprzęt koledze, ale jak piszesz że ty lądowałeś na plażowiczkach to faktycznie coś mi umknęło :D Zdarzają się akcje typu lądowanie kajta na pomoście czy przyjebanie kajtem o plażę, ale czy zdarzyło się coś takiego że trzeba tak panikować i proponować wprowadzenie obowiązkowego OC. Kto chce niech się ubezpieczy a kto nie niech płaci z własnej kieszeni. Dbajmy o swoje podwórko to będzie bezpiecznie.

"To co napisał Darek jest moim zdaniem jak najbardziej trafne pewnie PZKol i PZA jak powstawało to też byli ch*** którzy ograniczenia tylko by wprowadzali, ale jakoś się utarło i wszyscy są zadowoleni (etap przejściowy)" Trafnie piszesz tylko tą są związki krajowe zrzeszające tysiące osób, a nie stowarzyszenia jak PSKite :)

"Byłem zrzeszony jedynie z PZA..." i jako członek tego związku miałeś prawo wystartować w zawodach bo był to zawody PP Polskiego Związku Alpinizmu. Tu będąc członkiem PZŻ nie możesz wystartować w zawodach. Dlatego moim zdaniem niefortunna jest decyzja PSKite że startować mogą tylko członkowie tego stowarzyszenia, a cała następna argumentacja tej decyzji że niby ludzie z plaży sprzęt popsują i stanowią zagrożenie mnie rozbawiła :D

Awatar użytkownika
Tarboszek
Kontaktowanie:

Post26 lip 2011, 00:43

Tomasz dzieje się i dziać się będzie ale nie są to akcje którymi warto się pochwalić, tym bardziej na forum.
ale czy zdarzyło się coś takiego że trzeba tak panikować i proponować wprowadzenie obowiązkowego OC

szalenie istotne słowo, ale wszystko negując tylko utrudniacie a nie pomagacie stworzyć fajny związek, a to jest najgorsze jak nie ma wsparcia przy tworzeniu czegoś.

Brnie to w złą stronę i pewnie wszyscy wyciągną jakieś wnioski z tego tematu.

Awatar użytkownika
fokus123

Post26 lip 2011, 08:34

Ale tu nikt wszystkiego nie neguje. Mnie rozbawiła sytuacja zagarnięcia prawa do wystawiania zawodników w zawodach MP przez jeden klub/stowarzyszenie bo szczerze powiem spotkałem się z takim czymś pierwszy raz, dlatego dociekałem czy są to MP czy MP PSKite, a argumentacja jaką później usłyszałem była jeszcze ciekawsza dlatego wywiązała się dyskusja. W między czasie zostało rzucone przez prezesa PSKite hasło obowiązkowego OC w przyszłości dla każdego z nas, co ciekawe na wiele pytań na ten temat nie był w stanie odpowiedzieć i zbywał je tekstami, że jak chcę mogę go odwołać na walnym. Masz rację ja osobiście nie będę wspierał PSKite w pomyśle OC jak również chyba parę osób które się wypowiadało bo nie tędy raczej droga, ale nie twierdzę że jak jakiś pomysł będzie mi się podobał to nie pomogę. Jeśli ktoś nie może znieść, że inne osoby mają odmienne zdanie i uważa to za złośliwą krytykę to w mojej opinii nie nadaje się do prowadzenia czegokolwiek

enorwi

Post26 lip 2011, 08:57

fokus123 pisze:Ale tu nikt wszystkiego nie neguje. Mnie rozbawiła sytuacja zagarnięcia prawa do wystawiania zawodników w zawodach MP przez jeden klub/stowarzyszenie bo szczerze powiem spotkałem się z takim czymś pierwszy raz, dlatego dociekałem czy są to MP czy MP PSKite, a argumentacja jaką później usłyszałem była jeszcze ciekawsza dlatego wywiązała się dyskusja.

:thumbsup:
fokus123 pisze:W między czasie zostało rzucone przez prezesa PSKite hasło obowiązkowego OC w przyszłości dla każdego z nas, co ciekawe na wiele pytań na ten temat nie był w stanie odpowiedzieć i zbywał je tekstami, że jak chcę mogę go odwołać na walnym.

Moze powinni najpierw nas zapytac, czy chcemy miec to obowiazkowe ubezpieczenie?
A tak, zapomnialem... pewnie caly PSKite zaglosuje na "tak", a jak ktos chce wyrazic swoje (przeciwne) zdanie to musi sie pofatygowac na walne.

Awatar użytkownika
Adam S
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post26 lip 2011, 09:00

Fokus123,
na jakie pytania nie uzyskałeś odpowiedzi?
Na jakiej podstawie twierdzisz, że nie mogę znieść, że masz odmienne zdanie na jakikolwiek temat?

Wróć do „Forum Główne”