RRD Obsession vs Passion

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
kfiecien
Deska: flexifoil hadlow free/wakestyl
Latawiec: PrimaDonna Vegas Vibe
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post25 maja 2011, 19:21

Dziś próbowałem przetestować 7m obsession '11, jednakże zostałem niemile zaskoczony, wiatr dużo za mocny na ten super sprzęt, latawiec skakał prychał, szarpał niemiłosiernie itd normalnie przypomniały mi się czasy waroo '06 w tym rozmiarze aczkolwiek obsesja się nie przewinęła :) chociaż jakbym całkiem depower zaciągnął to pewnie by to zrobiła bo kilkukrotnie było blisko, latawiec nóweczka prosto z wora napompowany na kamień linki wytrymowane, a na mojej wysłużonej PrimaDonnie 7m i kolega na yardze '05 też 7m miodzio, depowery do połowy, dużo mocy, mega kiteloopy a do tego pełen komfort, nie bardzo rozumiem co firmy robią z tym unowocześnianiem udanych konstrukcji bo pamiętam, że obesesja '09 dawała spokojnie radę w takich warunkach.

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post25 maja 2011, 23:20

Na 7 nie pływam bo tak mocno dla mnie nie wieje
coś jest źle stymowane tak się mnie wydaje
sztuczka linki środkowe +10cm i bedzie ok :wink:

Awatar użytkownika
Gargamel
Deska: Nope Legacy
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 8 razy

Post25 maja 2011, 23:37

kfiecien pisze:Dziś próbowałem przetestować 7m obsession '11, jednakże zostałem niemile zaskoczony, wiatr dużo za mocny na ten super sprzęt, latawiec skakał prychał, szarpał niemiłosiernie itd normalnie przypomniały mi się czasy waroo '06 w tym rozmiarze aczkolwiek obsesja się nie przewinęła :) chociaż jakbym całkiem depower zaciągnął to pewnie by to zrobiła ...

Może miałeś tą z lipnego setu, ja już mam wymienioną:D Podobno w niektórych brajdle są źle wszyte, Ja dzisiaj z global barem v3 środkowy supełek i do połowy depower i OGIEŃ!!!!

Awatar użytkownika
kfiecien
Kontaktowanie:

Post26 maja 2011, 20:46

Pinio pisze:Na 7 nie pływam bo tak mocno dla mnie nie wieje
coś jest źle stymowane tak się mnie wydaje
sztuczka linki środkowe +10cm i bedzie ok :wink:

strymowany był dobrze depower miałem zaciągnięty do połowy i bardziej wypuścić nie dałem rady bo i tak miałem bardzo dużo mocy więc tym samym wydłużenie przednich linek nie wchodzi w grę bo to ten sam efekt, prędzej uwierzę w drugą wersję:)
Wiem Pinio że tak małych latawców nie potrzebujesz bo widziałem że przy 30w dajesz radę na 13,5m '10 i dlatego tym bardziej się dziwiłem:)

Awatar użytkownika
kfiecien
Kontaktowanie:

Post26 maja 2011, 20:49

na szczęście latawiec nie mój tylko firmowy i to z naszej firmy Pinio więc może będziesz coś o tym wiedział :)

Abc Surf
Dostał piwko: 4 razy
Kontaktowanie:

Post30 maja 2011, 12:50

kfiecien pisze:Dziś próbowałem przetestować 7m obsession '11, jednakże zostałem niemile zaskoczony, wiatr dużo za mocny na ten super sprzęt, latawiec skakał prychał, szarpał niemiłosiernie itd ........

Każdy taki i inny przypadek można zgłosić do nas do sklepu :!:
A my sprawdzimy czy coś jest nie tak. Przyczyny mogą być różne :idea:
Może coś jest źle wytrymowane, może to bar :arrow: może latawiec.
Jeśli sprzęt został zakupiony u nas podlega 12 miesięcznej gwarancji
i nie ma żadnego problemu z wytrymowaniem, naprawą lub jeśli to
konieczne wymiana latawca na wolny od stwierdzonych wad :!: :idea: :!:
Na miejscu są ludzie, którzy znają się na kajcie sami pływają już
kilka lat i wiedzą jak sprawdzić, ustawić i naprawić latawiec.
Poza tym, jeśli macie jakiś problem ze sprzętem RRD to my zawsze
chętnie służymy pomocą 7 dni w tygodniu
Poniedziałek - Piątek od 10 do 20
Sobota - Niedziela od 10 do 16
Telefon 58 621 78 46
Mapka dojazdu do sklepu w Gdyni

Obrazek

Jak masz problem wystarczy podjechać, zadzwonić a my na pewno pomożemy.

Abc Surf
Dostał piwko: 4 razy
Kontaktowanie:

Post04 cze 2011, 15:38

A tak przy okazji :arrow:
Przed zakupem latawca i deski dobrze jest się przepłynąć na sprzęcie sprawdzić czy odpowiada wam charakterystyka kajta i deski. RRD ma w swojej kolekcji na 2011 rok aż 5 latawców i kilka różnych desek. Dlatego Abcsurf idąc za głosem Klientów udostępnia sprzęt demo dla osób, które chcą sprawdzić możliwości latawców i desek.
W każdej chwili możesz podjechać do naszego sklepu w Gdyni i udostępnimy deskę kitesurfingową na 1 dzień indywidualnych testów bez zbędnych formalności.
Testy latawców przeprowadzamy w nieco bardziej formalny sposób :arrow:
•jeśli jesteś już zaawansowanym kitesurferem to możemy rozpatrzyć wypożyczenie sprzętu indywidualnie (nieco więcej formalności w sklepie :thumb: )
•w sezonie posiadamy bazę na Małym Morzu gdzie pod okiem instruktorów zawsze można skorzystać z naszego sprzętu
•organizujemy testy w różnych miejscach zatoki - najczęściej Rewa, Osłonino, Małe Morze, Półwysep, gdzie przez cały dzień dostępne są wszystkie modele latawców w róznych rozmiarach. W tym czasie służymy radą i pomocą w kwestii doboru sprzętu czy ustawień. O terminach testów poinformujemy na kiteforum :D
W razie pytań prosimy o kontakt :arrow:
• Tel: 586217846
• Kom: 0507118745
• Email: info@abcsurf.pl
Sklep czynny w sezonie letnim 7dni w tygodniu:
• Poniedziałek - Piątek: 10.00 - 19.00
• Sobota - Niedziela: 10.00 - 16.00
Wszystkich chętnych serdecznie zapraszamy Sam sprawdź czy odpowiada
Tobie sprzęt RRD my doradzimy i podpowiemy ale wybór zależy od Ciebie :D
Aloha

tomski
Postawił piwka: 1 raz

Post03 wrz 2012, 15:04

Trochę odgrzebię temat i bedzie mało merytorycznie - ale może komuś pomogę w wyborze :) W sumie mało jest informacji i opinii na temat pasji na KF.
krótko: RRD Passion 2011 MK 3 - rewelacja :)
nieco dłużej:
Latawiec kupiłem na jesieni 2011 - jako potestowy ale dopiero w te wakacje miałem okazję na nim popływać.
Jestem początkującym kitesurferem - jest to mój pierwszy latawiec. Po szkoleniu które odbyłem w 2008 roku (sic!), zakończonym w zasadzie 1 udanym lewym halsem - praktycznie nie pływałem (pojedyncze średnio udane próby startów na wypożyczanym sprzęcie).
Jak zacząłem szukać latawca dla siebie to o RRD w ogóle nie słyszałem. Nieliczne opinie z tego wątku i cena przekonały mnie. Tyle wstępu - opiszę swoje wrażenia. Nie chce mi się opisywać jak po kolei wyglądał mój progres (powiem tylko tyle że był szybki) z tym latawcem ale z grubsza:
- latawiec bardzo stabilny i przewidywalny
- bardzo łatwy restart z wody
- naprawdę duży zakres wiatrowy - zwłaszcza jak już się rozwiewało to sobie radziłem (mam rozmiar 11 m),
- teraz tak trochę subiektywnie - ale mega przyjemnie się pływa i szybko robi progres :)
W zasadzie w parę godzin na wodzie zacząłem bez problemu pływać na lewym i prawym halsie, ostrzyć, zaczęły mi też wychodzić zwroty bez "siadania" :)
Wydaje mi się że dla początkującej osoby idealny wybór. Jedynie na zaciągniętym depower'rze, czasem ciężko było mi odpuścić i dodać mocy (mam bar global V3). Ale to już naprawdę na siłę czepianie się.
Ogólnie jestem bardzo, bardzo zadowolony i polecam :)
Pozdro!

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post03 wrz 2012, 15:42

bardzo się cieszymy, że jesteś zadowolony, ale zastanawia mnie skąd pewność, że latawiec jest rewelacyjny skoro to Twój pierwszy własny latawiec? Może to Ty jesteś taki rewelacyjny, że szybko ogarniasz a latawiec jest przeciętny?

Nie piję ani do Twoich umiejętności, ani do samego latawca. Po prostu nie wydaje mi się, żeby można było oceniać latawiec jak się nie miało praktycznie niczego innego w rękach.

mazar
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 7 razy

Post04 wrz 2012, 11:23

e tam, czepiasz się - taka sama subiektywna opinia jak inne twoje :hand:
fajnie, że dodana, początkujący na pewno skorzystają szczególnie, że pochodzi od zwykłego użytkownika nie związanego z daną marką

a jak sprawuje się nowy passion 2012, coś mało o nim było w tym roku, tylko obsession, obsession - jakaś obsesja :)

paralizator
Deska: Joke
Latawiec: Razor 13,11,9
Dostał piwko: 16 razy
Kontaktowanie:

Post04 wrz 2012, 14:29

Bo obsession to super latawka i dla początkującego i coś już potrafiącego :thumb: a co do opini to faktycznie fajnie że kolega zrobił szybko na nim progres. natomiast słuszne jest twierdzenie onza że to opinia kolegi co niedawno trzymał tylko latawiec w zenicie. Nie jest ona zbytnio pomocna osobie chcącej go zakupić ( Oprucz faktu że latawiec nadaje się dla początkujących) Nie wydaje mi się żeby odczuł jakieś znaczące różnice między pasją a np obsesją. Ja bynajmniej na początku tak miałem i nie było dla mnie różnicy między RRD HT2 bow 2008 a Tribalem C z 2007 r bo i na tym i na tym płynąc miałem banana na gębie zachwalając te jak że odmienne konstrukcje. :hand:

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post04 wrz 2012, 22:14

mazar pisze:e tam, czepiasz się - taka sama subiektywna opinia jak inne twoje :hand:

Oczywiście, że subiektywna, ale przyznasz, że opinia osoby, która latała dłużej niż 5 minut na przynajmniej kilkudziesięciu latawcach i nie jest związana z żadną marką jest więcej warta niż kogoś kto trzyma swojego pierwszego latawca w rękach.

Skoda Fabia po kursie jazdy dla wielu też się wydaje świetnym samochodem.

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post05 wrz 2012, 02:35

onzo pisze:... że opinia osoby, która latała dłużej niż 5 minut na przynajmniej kilkudziesięciu latawcach i nie jest związana z żadną marką jest więcej warta niż kogoś kto trzyma swojego pierwszego latawca w rękach.

A jest tu ktoś taki :?:
ps skoda nie jest aż taka zła :arrow: nie jest z NRD :wink:

mazar
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 7 razy

Post05 wrz 2012, 08:55

onzo pisze:
mazar pisze:e tam, czepiasz się - taka sama subiektywna opinia jak inne twoje :hand:

Oczywiście, że subiektywna, ale przyznasz, że opinia osoby, która latała dłużej niż 5 minut na przynajmniej kilkudziesięciu latawcach i nie jest związana z żadną marką jest więcej warta niż kogoś kto trzyma swojego pierwszego latawca w rękach.

Pewnie, że opinia profesorów lepsza od opinii studenta. Jednak takich jest tu mało, w ogóle solidnych opinii w relacji do ilości sprzętu, niby zmieniającego się co rok jest bardzo mało, więc nie widzę sensu by wymagać od każdego chcącego dodać swoje 5 groszy o swojej ukochanej latawce wcześniejszych testów kilkudziesięciu innych latawek.

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post05 wrz 2012, 10:51

mazar pisze:
onzo pisze:

Pewnie, że opinia profesorów lepsza od opinii studenta. Jednak takich jest tu mało, w ogóle solidnych opinii w relacji do ilości sprzętu, niby zmieniającego się co rok jest bardzo mało, więc nie widzę sensu by wymagać od każdego chcącego dodać swoje 5 groszy o swojej ukochanej latawce wcześniejszych testów kilkudziesięciu innych latawek.

to prawda bo po pewnym czasie odechciewa się pisania jak w odpowiedzi dowiadujesz się, że masz coś z tego, że chwalisz daną markę, albo.... że krytykujesz inną ;)
Ok koniec OT - temat jest o czymś innym :hand:

Wróć do „Recenzje & Opinie”