Mystic CODE 1 czy to już rewolucja?

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post12 mar 2011, 17:48

rolnik pisze:
Panowie im mniej tym lepiej
to prawda tez jestem tego zdania .

ee tam, fajnie jak można se dokręcić śrubkę :D

Awatar użytkownika
primo04
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post12 mar 2011, 20:24

Ja też jestem zdania, że im niej tym lepiej, ale z drugiej strony gdyby ludzie nie kombinowali to do tej pory mieli byśmy tylko C-shapy i deski typu direct, albo siedzieli byśmy przy świeczkach, albo co gorsza nie było by np. piwa :D

Także innowacje czasami wychodzą na dobre, może i tym razem będzie dobrze :?:

Awatar użytkownika
wasil
Deska: SU-2
Latawiec: Slingshot RPM 2015 11m
Kontaktowanie:

Post13 mar 2011, 11:05

wenzel pisze:pierwsze testy już były !! ale model ma ulec zmianom ! na lepsze

Czy chcesz przez to powiedzieć,że wersja która została wydana i jest już na sprzedaż jest wersją nie ostateczną i w między czasie wyjdzie nowa?

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post13 mar 2011, 13:48

A jak dla mnie to największą rewolucją w tym roku jeśli chodzi o Mystica jest dołożenie tej mega miękkiej krawędzi na wykończeniu trapezu. Od 3 lat pływam w mysticu i nie dość że były zawsze super wygodne to teraz jest naprawdę miło. Mam nadzieję że utrzymają taką jakość wykonania jaką zawsze mieli. System clicker bar mógłby być jak dla mnie spokojnie zastąpiony standardowymi hakami.

A w tym akurat trapezie o którym tu piszemy to chyba najlepszy jest design - taki "mysticowy" ;) :thumb:

kite24.pl
Latawiec: Gin Cannibal
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 29 razy
Kontaktowanie:

Post16 mar 2011, 17:47

wasil pisze:
wenzel pisze:pierwsze testy już były !! ale model ma ulec zmianom ! na lepsze

Czy chcesz przez to powiedzieć,że wersja która została wydana i jest już na sprzedaż jest wersją nie ostateczną i w między czasie wyjdzie nowa?

tak patent ma byc bardziej schowany !

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post19 mar 2011, 01:23

A do tego nie daj panie, jak sie gosciu bedzie sie kotlowal np w fali i linka mu podejdzie pod "rewolucje" :naughty:

Od 3 lat plywam na Mysticach i zdanie mam wyrobione - bardzo dobra firma, najlepsze wzornictwo, w miare wygodne rzeczy, cena do zaakceptowania ale te ich "wynalazki" to padaczka :doh:
Daliby sobie spokoj z "rewolucjami" a skupili sie na tym co robia najlepiej i byliby nie do pobicia na rynku :idea:

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post19 mar 2011, 02:07

Tez jestem zdania, ze w tym sporcie prostota poplaca. Im rzeczy sa mniej skomplikowane, tym mniej elementow moze zawiesc, a my jestesmy bezpieczniejsi.

BOA sama w sobie moze i ryzyka nie zwieksza, ale a noz widelec nam sie urwie na wodzie, bedziemy kombinowac co i jak. Albo chociazby bedziemy krecic pokretlem co 5 sekund, na wodzie, zeby sobie trapez 'poprawic'. A to dekoncentruje.

andrzejwodejszo
Deska: SU-2, MOSES
Latawiec: komórkowe Ozony / SU-2 / Moses
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 46 razy
Kontaktowanie:

Post25 mar 2011, 14:12

ciekawe co stanie się jak dostanie piasku w mechanizm - jeśli będzie działać to może się skuszę :) ( oczywiście jeśli cena nie przekroczy krytycznej )

kite24.pl
Latawiec: Gin Cannibal
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 29 razy
Kontaktowanie:

Post08 kwie 2011, 15:45

tak trapez wygląda na żywo
bardzo dobrze dopasowany , pokretło jest głębiej schowane ( inaczej profilowane ) i inny kolor ( odcień ) jak przedstawiał Mystic !
Regulacja sprawuje się super !

Obrazek

Awatar użytkownika
primo04
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post21 kwie 2011, 22:06

Wczoraj miałem okazję przymierzyć i pobawić się troszku tym trapezikiem i powiem wam SZOK :shock:

Myślałem że to będzie raczej taki marketingowy majstersztyk, nikomu nie potrzebny gadżet, ale się troszkę zdziwiłem.

Do tej pory używałem Warriora, który nie koniecznie mi pasował i shadowa z którego jestem mega zadowolony i myślałem że to niedościgniony ideał.

Code trochę zmienił moje postrzeganie na sprawę.

Każdym trapez w jakim pływałem zawszę mi się robił trochę luźny po paru halsach, tu problem znika bo zawsze będzie się miało opcje skręcenia systemu.

Trapez tak można skręcić że przy odrobinie umiejętności usłyszy się trzask pękającego żebra.

System schowany dość głęboko i nie powinien haczyć o leasha przy hp ( jak ktoś umie oczywiście bo ja tego problemu bym nie miał ).

Ergonomicznie przypomina mi dużo bardzie shadow niż warrior jest naprawdę wygodny.

Zmieniony jest kliker który teraz działa dużo płynniej i lżej.

Ogólnie same plusy jak dla mnie.

No i jeden minus, ale za to dość duży cena :doh:

850 z trapez to chyba lekka przegina :disgusted:

andrzejwodejszo
Deska: SU-2, MOSES
Latawiec: komórkowe Ozony / SU-2 / Moses
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 46 razy
Kontaktowanie:

Post26 kwie 2011, 12:45

moc zaciskania jest ogromna i smiało można skrecic system dwoma palcami Bardzo szybkie zwolnienie naciągu przez pociągnięcie pokrętła. Gdyby nie ta cena .. hmmm
Niezły gadżet - może się przyjmie - niech ktoś na nim popływa. Na sucho jest bajer.
Chętnie przyjąłbym taki do testów na majówkę. :)

Awatar użytkownika
Misiow
Deska: Surf/Race/TT-Split/MTB
Latawiec: Ozone Reo-Edge-Manta/FS S3

Post29 maja 2011, 03:33

plywam w tym trapezie juz jakis miesiac zarowno w slodkiej jak i slonej wodzie i na razie dziala OK :thumb: ! do zakupu podszedlem ostroznie bo spotkalem sie z opinia ze nie jest chetnie zamawiany ze wzgledu na watpliwa wytrzymalosc tego nowego w trapezach patentu. Dopiero po zakupie dogrzebalem sie w instrukcji jak sie nim opiekowac /konserwowac ( tj koniecznie!!! czyscic od czasu do czasu!!) Wczoraj po raz pierwszy rozebralem (w sumie z ciekawosci caly mechanizm bo wszystko dzialalo) i wyczyscilem piach ktory sie dostaje do srodka. Wyglada ze nalezy go regularnie czyscic zeby sie metalowe trybiki nie scieraly itd wiec jak ktos nie lubi sie bawic to nie polecam....
wg mnie plusy to :
-docisk tego mechanizmu dziala super i trapez fajnie dopasowuje sie do krzywizn plecow..a docenia sie go szczegolnie jak sie poluzuje trapez.
-bardzo miekkie krawedzie, poprzedni jaki uzywalem "firestarter" masakrowal mi "boczki" :wink: plywajac bez koszulki np w slonej wodzie
-szeroki na plecach i dosc sztywny podpiera rownomierne duza powierzchnie plecow,

minusy: jw.koniecznosc czyszczenia mechanizmu

zobaczymiy jak bedzie sie dalej sprawowal, juz niedlugo dostanie 3 tygodniowy wycisk na Mauri.. wiec jesli cos bedzie nie tak to dam cynk ...

Szobod

Post15 sty 2012, 20:17

Witam

Mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich. Zacząłem pływać w zeszłym roku więc poziom jeszcze nie wysoki.

Chciałem zakupić sobie jakiś trapez, pomyślałem o tym z tego tematu głównie ze względu na pracę mocno obciążającą kręgosłup. Z tego powodu mam 2 pytania:

1) Czy Mystic Code 1 to dobry wybór dla początkującego pływacza i czy ten system BOA faktycznie mocno stabilizuję plecy?
2) Czy model z 2012 roku różni się od tego z 2011?

A może wybrać coś innego?

Dzięki z góry za wszelkie odpowiedz.

Pozdrawiam
Maciek

Awatar użytkownika
darass
Deska: Ronson Player
Latawiec: Naish Pivot

Post07 lut 2012, 10:33

Cześć
Pytanko do użytkowników Code'a jak się trapezik sprawuje? Jak wygląda sprawa z czyszczeniem mechanizmu i wytrzymałością? Pytam bo noszę się z zamiarem nabycia takowego ;D
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post12 lut 2012, 19:08

Nie widziałem CODA ale BOA jest od lat stosowana np w butach snowboardowych i nie słyszałem narzekań na wytrzymałość/kłopoty z użytkowaniem. Sam mam FLOWy z BOA i jestem mega zadowolony - inna sprawa, że jeżdżę baaardzo okazjonalnie. Generalnie samo BOA to dla mnie super patent i we FLOWach wygląda na bardzo konkretnej jakości i wytrzymałości.

Wróć do „Recenzje & Opinie”