Wrocław-- Może Razem będzie prościej ??

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Deska: Czapla Kite., Moses
Latawiec: RRD, Cabrinha, Airush
Dostał piwko: 15 razy
Kontaktowanie:

Post11 paź 2010, 12:47

Zgadza sie. Wczoraj były super warunki na latanie paralotnią ( czyli wiatr w porywach do 6 -8 knt) a 140 km dalej na Rozkoszy lokalna termika wytworzyła całkiem przyjemny wiatr. Grześ ile było kajtów? Bo jak tylko Wy to widziałem was na kamerce u Milana.

Awatar użytkownika
sander
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post11 paź 2010, 13:47

W sobotę byliśmy tylko my, a wczoraj jak przyjechaliśmy to było 4-5 kajtów, ale po 17 na wodzie zostaliśmy już tylko my i 2 ws.
A wiatru to jeszcze 20km przed Rozkosa nie było śladu.

Awatar użytkownika
Fikus
Postawił piwka: 7 razy
Dostał piwko: 28 razy
Kontaktowanie:

Post12 paź 2010, 11:45

Właśnie sam sie zastanawiałem nad tym fenomenem - wątpię aby występowała typowa termika nad rososzą gdzie słońce rozrzedza/ogrzewa powietrze na stokach górskich i powstaje prąd adwekcyjny, za małe góry za mało słońca, kiedyś znalazłem taki obrazek który pokazywał a przeszkodami wiatr ma tak naprawdę tendencję do przybierania na sile.

także sprawdziłem tą regułę na rozkoszy kiedy wiatr wiał z kierunku stricte północnego. warunek był zdecydowanie korzystniejszy po stronie Czech niż Polski, chyba najlepszy kierunek z ukształtowania terenu dla rokoszy to , no właśnie, jaki - tego dokładnie nie wiem.

Ciekawe rzeczy też można odczytać z mapy googla po stronie polskiej - np Paczków leży bezpośrednio przy górach i daję głowę:) że jeśli zawieje z południowego zachodu jest to wtedy jedna z najlepszych miejscówek na dolnym śląsku. Tego nie sprawdziłem, natomiast sprawdzałem kiedyś słup przy kierunku równo z południa, wiatr był bardzo nierówny ale porywy mocne w cholere.

ale jak to zrobiliście ze trafiliśćie na tak dobry warunek to nei wiem jakieś czary - dość często sprawdzam tam kamerkę u milana i nie ma aż takich fajerwerków:
http://www.surfcentrum.cz/showpage.php?name=kamera_voda

Awatar użytkownika
sander
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post12 paź 2010, 15:48

Jeżeli chodzi o Rozkosz, to my jeździmy tam tylko na kierunek NE, który niezbyt często u nas występuje, a jak już jest to zazwyczaj za słabo żeby popływać.
Kiedyś jeździłem na Paczków ale teraz bardzo rzadko, o ile sam akwen bardzo fajny (szeroka plaża i brak drzew) to warunki wiatrowe są kapryśne, wiatr jest zazwyczaj bardzo nierówny, kierunek W wchodzi (ale wtedy zazwyczaj na Mietkowie wieje nie gorzej), z SW już bywa różnie, parę razy się naciąłem, kilkanaście kilometrów na zachód od Paczkowa potrafi mocno wiać a w Paczkowie na wodzie kompletna flauta, przy kierunku S nawet nie ma po co tam jechać. Góry w przypadku Paczkowa działają często zupełnie odwrotnie niż na Rozkoszy, blokują wiatr.

Awatar użytkownika
Fikus
Postawił piwka: 7 razy
Dostał piwko: 28 razy
Kontaktowanie:

Post13 paź 2010, 12:59

Faktycznie dzisiaj rano byl dobry przykład, prognozy 4-5kt wg windguru i icm, ale wiatr kierunek NE i na rozkoszy wg ich meteostanice było 10 do 20kt - niesłabo!

Jeszcze dorzucę swoje 3 grosze n/t Bukowki otóż byłem tam parę razy i z przykrością stwierdzma że nie ma tam więcej wiatru niż np na dole przy słupie.

Oczywiście wszyscy wiążą spore nadzieje z Berzdorfer See przy Goerliz, z tego co mi wiadomo na razie jest tam zakaz wstępu dopóki zbiornik się wypęłnia(po kopalni). Podobno są tam wyjątkowe warunki wietrzne:)

Topograficznie przydałby się duży zbiornik retencyjny na dolinie, blisko pasma gór miedzy Świdnicą a Kamieńcem ząbkowickim;) np w okolicach bielawy:

Obrazek

bastek_kite
Deska: Slingshot Asylum
Latawiec: Slingshot Fuel
Dostał piwko: 2 razy

Post14 paź 2010, 13:28

witam!
Jeśli wybieracie się na Rozkos - dajcie znać - chciałbym się zabrać.
Pozdrawiam Wszystkich

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Deska: Czapla Kite., Moses
Latawiec: RRD, Cabrinha, Airush
Dostał piwko: 15 razy
Kontaktowanie:

Post14 paź 2010, 19:19

Być może w niedziele coś będzie na Rozkoszy jak progno nie zdechnie.

lazon82
Kontaktowanie:

Post17 paź 2010, 18:14

kto chetny na Hel?? wyjazd najlepiej w czwartek / ale do dogadania. Wam 2 wolne miejsca
gg:4675785

Awatar użytkownika
wojtekWROC
Deska: ostatnio oheblowana 125cm
Latawiec: szyty w garazu 9m pomaranczowy
Kontaktowanie:

Post17 paź 2010, 23:11

lazon82 pisze:kto chetny na Hel?? wyjazd najlepiej w czwartek / ale do dogadania. Wam 2 wolne miejsca

hi , napiszcie kiedy powrot i jaka ekipa jedzie? wstepnie bym mogl sie zabrac z wami , chyba ,ze bedzie jechac ekipa ta co ostatnio ( andrzej i scubi ) , to wolalbym z nia . w kazdym razie jak oni sie nie odezwa to
w srode dam znac .

Awatar użytkownika
teoysta
Deska: jest
Latawiec: też jest, +nawet bar i trapez
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post18 paź 2010, 10:20

Miło że jestes lojalny :) Ja niestety odpadam, mam gości na cały weekend. Ktoś leci jutro na mietka?

Awatar użytkownika
ogi
Kontaktowanie:

Post18 paź 2010, 11:17

Hej Teo, ja moge jechac.. musze w koncu poplywac hyh..:)

Awatar użytkownika
teoysta
Kontaktowanie:

Post18 paź 2010, 13:30

No to super ;) ja planuje być jakoś zaraz po południu

lazon82
Kontaktowanie:

Post18 paź 2010, 13:32

wojtekWROC pisze:
lazon82 pisze:kto chetny na Hel?? wyjazd najlepiej w czwartek / ale do dogadania. Wam 2 wolne miejsca

hi , napiszcie kiedy powrot i jaka ekipa jedzie? wstepnie bym mogl sie zabrac z wami , chyba ,ze bedzie jechac ekipa ta co ostatnio ( andrzej i scubi ) , to wolalbym z nia . w kazdym razie jak oni sie nie odezwa to
w srode dam znac .

spoko, odezwij sie jak bedziesz wiedzial. poki co wiem ze Adam jest zainteresowany

Awatar użytkownika
teoysta
Kontaktowanie:

Post18 paź 2010, 23:22

Z jutra raczej nici, siada. Za to w czwartek jest kolorowo na wg ;)

Awatar użytkownika
teoysta
Kontaktowanie:

Post19 paź 2010, 09:43

Jest mega warunek na czwartek! Kto jedzie??

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”