odlegosc przy omijaniu

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
surfbabe
Deska: su2 custom
Latawiec: FX, nemesis
Postawił piwka: 47 razy
Dostał piwko: 29 razy

Post25 wrz 2010, 11:45

jakoś właśnie mi się z naszymi łatwiej mija. nigdy nie miałam kolizji kite/kite. dystanse podane przez BraCuru są logiczne i, powiedziałabym, intuicyjne.
i nie mam absolutnie nic do ws-ów - sama byłam jednym przez kilka lat (kilka lat temu), na podstawie własnych doświadczeń oceniałam dystans...
to bardziej, jak powiedział stiv amoralny - wszystko zależy od persony na wodzie koło ciebie... oczywiste.
najtrudniejsze tylko, jak tłok na wodzie i w takich warunkach wypadki mniejsze czy większe będą się po prostu zdarzały i basta.
zawsze ktoś nie zauważy, czy przeceni dystans.
i tylko należy się cieszyć, że my na latawkach rzeczywiście możemy widzieć niemal wszystko wokół... ws przez pędnik niewiele widzi.
skoro nam łatwiej ocenić realne zagrożenie, to my może powinniśmy przejąć w takiej sytuacji inicjatywę i uniknąć kolizji.

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post25 wrz 2010, 15:10

surfbabe pisze:skoro nam łatwiej ocenić realne zagrożenie, to my może powinniśmy przejąć w takiej sytuacji inicjatywę i uniknąć kolizji.

Wyobrazasz sobie co by zaczelo sie dziac jakby WSiarze uslyszeli ze my mamy zawsze im ustepowac :evil: Jednym slowem MASAKRA. Nie poplywalabys na Polwyspie. ZERO szans.

Plywalem w miejscach gdzie WS sa w zdecydowanej przewadze - Klitmoler, Kreptitz, El Cotilo, Knokke (Surfers Paradise) i nigdy nie mialem problemu. Trzeba byc troche bardziej zauwazalnym, miec bardziej poszerzony horyzont i okazywac swoje decyzje w sposob bardziej zdecydowany.
Np jak jestes na prawym idziesz na czolowke z WSem to masz 3 opcje:
a) widzac ze gosciu Cie widzi - podnosisz bardziej latawca, mocno naciskasz krawedz i cisniesz na maksa na wiatr i pokazujesz klientowi reka aby spadal w dol wiatru,
b) widzisz ze gosciu moze miec problemy z podjeciem wlasnej decyzji o ustapieniu (slabo Cie widzi np pod slonce lub przez fale, jest poczatkujacy) - zdecydowanie odpadasz min 15 stopni i lecisz ponizej niego. Mijajac sie sprzedajesz mu szeroki usmiech i nastepnym razem widzac, ze jestes mila dziewczyna ustapi Ci na 100%.
c) masz oszoloma przed soba, ktory raz chce ustapic raz wyostrzyc. Nie ma czasu na pierdzenie tylko robisz gwaltowny zwrot o 180 stopni i sprzedajesz faka klientowi (moze byc z usmiechem :lol: ).

Jeszcze jedna uwaga: dobry kierowca samochodu caly czas monitoruje wsteczna lusterka - zgadza sie?
My nie mamy lusterek ale u nas sytuacja tak czesto sie nie zmienia jak na autostradzie.
Rozpoczynasz hals - ogladasz sie za siebie i wiesz ze nikogo nie ma. Luz. Jak sie z kims miniesz sprawdz czy gosciu nie zrobil zwrot aby podziwaic np twoja figure. Nie zrobil - nadal luz i mozesz skakac czy sie wywalac.
Jesli jest ktos za Toba no to wowczas zaczynasz czesciej patrzec co sie dzieje za Twoimi plecami.
To samo dotyczy sytuacji z WS - masz sie minac za 20 sekund i nie wiesz jak to sie moze potoczyc.
NAJPIERW obejrzyj sie do tylu i sprawdz czy mozesz zrobic awaryjny U-turn gdyby cos poszlo nie tak.
Jesli jest pusto to wiesz ze masz 3 opcje. Jesli nie to tylko 2 czyli mniej. Musisz dzialac bardziej zdecydowanie aby dac sobie wiecej szans.

Tako rzecze KsPD:
Kodeks równorzędnie traktuje windsurferów i kitesurferów, poza wyjątkiem spotkania z wypływającym windsurferem w strefie przyboju (patrz komentarz Prawidła Wave). Praktyka na spotach, gdzie wspólnie pływamy, pokazała, że jest to najlepsza metoda unikania sytuacji niebezpiecznych. Wyprzedzając windsurfera, robimy to od strony zawietrznej, aby nie zaczepić linkami o top jego masztu. Z tego samego powodu w bliskich spotkaniach na przeciwnych halsach, będąc nawietrznym, podnosimy latawiec zwykle wyżej niż przy spotkaniu z kitesurferem.

PS. Czy ja zaczynam nudzic, pisac do siebie i mamrotac czy jeszcze mozecie zniesc te moje madrosci :?: :oops:
A moze to sie komus moze jeszcze przydac :?:

Awatar użytkownika
surfbabe
Deska: su2 custom
Latawiec: FX, nemesis
Postawił piwka: 47 razy
Dostał piwko: 29 razy

Post25 wrz 2010, 23:52

jasne, BraCuru. wszystko cenne uwagi. bardzo, bardzo rozsądne.
i wszystko święta prawda!
nie myślę ustępować drogi ws-om w każdych warunkach... to nie był call to action :wink: ...
chodzi mi o to, że my jako lepiej widzący powinniśmy zachowywać się, jak stary kierowca widzący młodego "ścigacza" na drodze.
i czasem/częściej(?) po prostu odpuścić... ad. punkt c.

czyli się zgadzamy. :P
saludo, senor! :thumb:

Spooky
Deska: ręczna robota...
Latawiec: dmuchany...
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post27 wrz 2010, 10:24

BraCuru pisze:czy jeszcze mozecie zniesc te moje madrosci

możecie , możecie :thumb: zapewniam że jest sporo osób które to "TE mądrości" czytają i po prostu ... mało reagują :oops:
wielkie dzieki że JE tworzysz i chce Ci się opisywać różne warianty. :thumb:
niby wszystko sie wie co i jak , ale wałkowania kwestii bezpieczenstwa nigdy nie za wiele.
teorie teoriami a życie ( na wodzie ) swoje ....
mogę tylko jeszcze potwierdzić słowa surfbabe że duzo łatwiej mi sie 'współpracuje' przy mijaniu z 'naszymi '. to fakt.

PS. niestety ja na swojej drodze spotykam ostatnio wielu "Mohikan, ktorzy jeszcze wierzą, ze WS moze byc szybszy od KS " :doh: :doh: :doh:

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post30 wrz 2010, 15:04

jarul7 pisze: dosłownie zdązyłem sie wynurzyc i juz w linkach był. Dobrze ,że mi po plecach nie przejechał :

[/quote]

jak wspomniałem w poprzednim poście - jeśli był tak blisko Ciebie przed Twoim skokiem
wina jest EWIDENTNA :idea:

..zgadnij tylko CZYJA :wink:

pzdr

andrek
Deska: PocketAir/AirWave&Race/Bhoot
Latawiec: NOTUS Rev&Air
Postawił piwka: 16 razy
Dostał piwko: 12 razy
Kontaktowanie:

Post30 wrz 2010, 23:02

Spooky pisze:niestety ja na swojej drodze spotykam ostatnio wielu "Mohikan, ktorzy jeszcze wierzą, ze WS moze byc szybszy od KS " :doh: :doh: :doh:

a ja myślałem że ostatni się poddał jak Malkontent przesiadł się na kite'a :wink:

Wróć do „Forum Główne”