Helix 2009 Limited Edition Opinie

Forum dla początkujących
Lisu

Post02 wrz 2010, 20:20

Witam tak jak w tytule wszystko na temat helixa 2009 wady zalety .
pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post02 wrz 2010, 20:52

A co chcesz o nim wiedzieć? Ja mam 7emkę i bardzo sobie chwalę, nie wiem jak większe rozmiary. Latawiec bardzo ładnie reaguje na ruchy barem, szybko się porusza. Dół nie najgorszy, ale tutaj są na pewno lepsze latawce.

Co do wad, to ja nie przepadam za wewnętrznym one-pumpem, ale to wszystkie Naishe mają. No jeszcze niektórym kształt nie pasuje, ale to kwestia gustu:)

Uzda latawca jest krótka i prosta, po jednym bloczku z każdej strony. Bloczki są lepsze niż te standardowe plastikowe, ale trzeba pamiętać żeby oczyszczać je z piachu. Inaczej łożysko się blokuje.

Lisu

Post02 wrz 2010, 21:21

wiesz , ja mieszkam w woj.Opolskim mam jezioro nyskie i otmuchowskie , wiatry są dobre , mam wage 75kg i 180 wiec 9 powinna byc dobra , podoba mi się Helix 9m LImited ma ładną grafee. i ciekawi mnie czemu ten model to niby nie wypał. a ty jakie 9 proponujesz?

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post02 wrz 2010, 21:32

Lisu pisze:wiesz , ja mieszkam w woj.Opolskim mam jezioro nyskie i otmuchowskie , wiatry są dobre , mam wage 75kg i 180 wiec 9 powinna byc dobra , podoba mi się Helix 9m LImited ma ładną grafee. i ciekawi mnie czemu ten model to niby nie wypał. a ty jakie 9 proponujesz?

Nie słyszałem jeszcze, że to niewypał. Helix 2008 zbyt udany w dużych rozmiarach nie był. Ja generalnie bym swojej 7 2009 nie chciał zamienić na inny latawiec. Jak pisałem jedyne co bym zmienił to wewnętrzny one pump. Nie wiem jak tam u was dmucha, ale 9 na podstawowy latawiec dla 75 kg to mało. Przynajmniej u nas, nad morzem. Rozumiem, że jesteś po kursie i umiesz pływać ?

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post02 wrz 2010, 21:57

moim skromny zdaniem
HELIX to MOCNO nieudany model

trudno mi znaleźć dużo mniej udaną konstrukcję

nie chcę po nim cisnąć
ale pozwólcie mi wyrazić SWOJĄ opinię..

pozdr

daga
Deska: F-one TX
Latawiec: F-one Bandit
Postawił piwka: 4 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post04 wrz 2010, 23:21

jedi1 pisze:Co do wad, to ja nie przepadam za wewnętrznym one-pumpem, ale to wszystkie Naishe mają. No jeszcze niektórym kształt nie pasuje, ale to kwestia gustu:)

Nie wszystkie, ucze teraz na Naish Charger i maja "osobny pump". Niestety latawcow tych raczej nie polecam nikomu, a im wiekszy tym gorzej. (mowa o 2010)
Ale zgadzam sie, ze octopus system, o ktorym mowa to duza wada - latawiec naprawde trzeba nadygac na maksa, zeby poprzeczki zlapaly troche powietrza. Uzywam czasem Helixa 12m 2010 i slabo wstaje z wody jak siadzie troche wiatr. Nie wiem czy przeklada to sie na 2009 - nie probowalam.

Awatar użytkownika
SzybkiEgon

Post05 wrz 2010, 16:39

Ziomek, czy mówisz o Helixie jako takim czy o modelu 2009?
Na amerykańskim portalu KITE ten model (2009) został najwyżej oceniony. Czyżby wszyscy się pomylili?
Na marginesie, nie jestem fanem tego brandu, nie posiadam takiego latawca, ani żadnego innego ze stajni NAISH-a, ale opinia w stylu syf bo syf nie poparta żadnymi konkretami to chyba lekka przesada.
Według tej samej zasady ja mogę powiedzieć: nie znam mniej udanej konstrukcji niż Best (model możesz sobie dopisać)
Ziomek. pisze:moim skromny zdaniem
HELIX to MOCNO nieudany model

trudno mi znaleźć dużo mniej udaną konstrukcję

nie chcę po nim cisnąć
ale pozwólcie mi wyrazić SWOJĄ opinię..

pozdr

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post05 wrz 2010, 17:09

Co roku ta sama historia...to nie są najlepsze latawce. Naprawdę.

Awatar użytkownika
SzybkiEgon

Post05 wrz 2010, 17:13

a jakie są najlepsze (naprawdę)?
przemass pisze:Co roku ta sama historia...to nie są najlepsze latawce. Naprawdę.

przemass
Kontaktowanie:

Post05 wrz 2010, 17:38

Naprawdę to nie ma najlepszych - wszystko kwestia gustu, dla niektórych ceny ;)

Jedni będą woleli dobry latawiec na wave, który nie ma mocy uh, kręci kiteloopy wokół tipa, ma duży zakres depower...i są lepsze latawce tego typu - np większość delt ( Kahoona, stare bandity, wainmany itd. )

Inni będą chcieli mieć latawiec na freestyle - totalne przeciwieństwo - duuuże kiteloopy, większe siły na barze, kształt C, wszystko kosztem zakresu - znów nie ta liga...;) przykład : Torch,Fuel, Yarga, Vegas, z open C RPM, Nemesis, LF HiFi, nowy Bandit być może...

Mniejszości typu race, big air nie liczę, zresztą do TEGO też Helix NIE jest stworzony...

No i zostaje jeszcze większość - czyli przeciętne latawce freeride, czyli przede wszystkim bezpieczeństwo, stabilność, łatwe wstawanie z wody, mają po prostu być łatwe i niezawodne - tu przykłady byłyby najbardziej kontrowersyjne ale znów znalazłoby się parę latawców na różne literki alfabetu ;) które są bardziej godne polecenia.

Moim subiektywnym zdaniem Helix nie jest najlepszy w żadnej z tych kategorii, skoro w każdej można znaleźć co najmniej 3 latawce zachowujące się lepiej...wystarczy?

Awatar użytkownika
SzybkiEgon

Post05 wrz 2010, 17:45

Brawo :clap: -właśnie o to chodziło.
Nie ma latawców najlepeszych, ale i nie ma najgorszych.
Są tylko te, które posiadamy i te, których nie mamy, te które sprzedajemy i te, które sprzedaje ktoś inny (nie zawsze, ktoś kogo lubimy) :D

przemass pisze:Naprawdę to nie ma najlepszych - wszystko kwestia gustu, dla niektórych ceny ;)

Jedni będą woleli dobry latawiec na wave, który nie ma mocy uh, kręci kiteloopy wokół tipa, ma duży zakres depower...i są lepsze latawce tego typu - np większość delt ( Kahoona, stare bandity, wainmany itd. )

Inni będą chcieli mieć latawiec na freestyle - totalne przeciwieństwo - duuuże kiteloopy, większe siły na barze, kształt C, wszystko kosztem zakresu - znów nie ta liga...;) przykład : Torch,Fuel, Yarga, Vegas, z open C RPM, Nemesis, LF HiFi, nowy Bandit być może...

Mniejszości typu race, big air nie liczę, zresztą do TEGO też Helix NIE jest stworzony...

No i zostaje jeszcze większość - czyli przeciętne latawce freeride, czyli przede wszystkim bezpieczeństwo, stabilność, łatwe wstawanie z wody, mają po prostu być łatwe i niezawodne - tu przykłady byłyby najbardziej kontrowersyjne ale znów znalazłoby się parę latawców na różne literki alfabetu ;) które są bardziej godne polecenia.

Moim subiektywnym zdaniem Helix nie jest najlepszy w żadnej z tych kategorii, skoro w każdej można znaleźć co najmniej 3 latawce zachowujące się lepiej...wystarczy?

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post07 wrz 2010, 01:32

więc krótko - nie sprzedaję Naisha - a Torch to jeden z najlepszych C na rynku
a Helix należy do tych najgorszych ..w KAŻDEJ kategorii..

nie będę rozwijał tematu - użyj opcji "szukaj"..

pzdr

maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post07 wrz 2010, 12:18

pozwole sobie wstawic krótka opinie klienta ktory szukal helixa, niestety nie mielismy juz go i proponowalismy inne modele, innych producentow
chcem
sle/sigma
c-shape (torch) nie pasuje mi
zastanawiam sie nad boltem lecz cena jest wysoka
chcialem naish poniewaz lubie ich wszechstronnosc i jakoscwykonania

mam wrażenie ze jadący po helixie w tym wątku panowie w ogóle nie mieli go w rekach, wychodzące modele bardzo różniły się od poprzedników i naprawdę ciężko scharakteryzować wszystkie wrzucając do jednej przegródki.
jak ktoś ma ochotę sprawdzić własnoręcznie jak działa helix zapraszam.
ciekawe skąd biorą się wysokie oceny helixa w periodykach, testach

przemass
Kontaktowanie:

Post07 wrz 2010, 15:23

Miałem w rękach Helixa od modelu 08 do 2010, niestety nie podobał mi się żaden, tym bardziej żadnego nie sprzedałem. Tak to już jest - lubisz kajta lub nie. Osobiście nie lubię tych latawców, począwszy od budowy po zachowanie w powietrzu, niestety.

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post07 wrz 2010, 16:07

no to skoro pytacie - JESZCZE RAZ
kilka przykładów z życia wziętych:

- średniozaawansowana - po skonczeniu kursu i dość swobodnych OBU halsach
na .."innych kajtach" :wink:
- kupila sobie Helixy zachęcona najniższą na rynku ceną
przez ROK ( w tym dwa wyjazdy po 2 tyg do Egiptu)
nauczyła się na nich - startów :shock: i kulawych halsów..

PO ROKU (!)

nastepnie wzięła "latawiec innego producenta" i w jeden dzień zaczęła swobodnie pływać , robić zwroty
po kilku dniach skakała
NIGDY już nie wyjęła z worów SWOICH :idea: Helixów - nawet kosztem WYPOŻYCZANIA :shock: innych
Helixy opchnęła jak najszybciej na Alledrogo - biorąc za nie GROSZE (poniżej 1tys? pln komplet) bo tylko tak miala szansę sie ich pozbyć
teraz robi raily to blind (więc to co mooże 5% tego forum :wink: ) i jest czynną ZNANĄ :wink: instruktorką

ja karnąwszy się na Jej 7m2 ..miałem problem :lol: ze ..zwrotami :shock:

inny przyklad - chłopak - teraz instruktor z 2 letnim stażem - obecnie na poziomie kilku power hp
mając tego "kwadrata" w Brazylii , równiez zachęcony WYŁĄCZNIE superceną
NARZEKAŁ ustawicznie na swojego Helixa
i przyznam , że Jego rozwój na te 2 tyg ciągłych super warunków był MARNY
(nieporównywalnie mniejszy od np DZIEWCZYNY :idea: która obok równoczesnie pływała na "innym kajcie" :wink: )

przykłady można mnożyć - ale po co?

nie mam pojęcia DLACZEGO Naish nadal brnie w swój słaby patent..
czyżby wydatki poniesione na marketing "kwadratów" koniecznie "musiały" się zwrócić..

nie mam zamiaru cisnąć na te modele
ale NIE SŁYSZŁAŁEM ŻADNEJ :idea: pozytywnej opinii od nikogo, nawet poczatkujących
którzy próbowali JAKIEGOKOLWIEK innego sensownego modelu kajta..
+ oczywiscie sprzedajacy te kajty ..którzy sami na nich nie pływają :shifty: co akurat jestem w stanie zrozumieć :hand:

każdego kto ma zamiar skusić się na Helixa lub innego kwadrata - niezaleznie czy od NAisha czy nie
(choć obecnie chyba wiekszosc lub WSZYSTKIE firmy wycofały się z tego sietu)
ZACHĘCAM GORĄCO by spróbowali najpierw tego na co chcą wydać kasę - a jak wyda im się wart tej ceny - spróbowania czegokolwiek innego choćby ze średniej półki..)

tyle w temacie..

pozdrawiam

Wróć do „Pierwsze Kroki”