KTO JEDZIE PŁYWAĆ DO PORĘBY (Łąka)

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
sandal

Post26 sie 2010, 20:31

Witam,
powiedzcie mi koledzy czy jak jutro wbiję na goczki ok 16-17-tej to czy jest szansa na wind?
No i też mnie nurtuje sprawa kto i za co sciga i wlepia mandaty?
Pwiam

Awatar użytkownika
Krzysztof-L
Deska: NHP
Latawiec: Ozone
Postawił piwka: 47 razy
Dostał piwko: 37 razy

Post26 sie 2010, 20:59

sandal pisze:Witam,
powiedzcie mi koledzy czy jak jutro wbiję na goczki ok 16-17-tej to czy jest szansa na wind?
No i też mnie nurtuje sprawa kto i za co sciga i wlepia mandaty?
Pwiam

prognoza jest ok prawie na cały dzień, Goczałkowice za stadnym pływaniem są jednak chyba póki co spalone, kablownicy nie przepuszczą...
Poręba będzie pod tym względem bezstresowa.

Awatar użytkownika
wieloryb
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post26 sie 2010, 21:07

szed pisze:Znowu sie dajecie ladowac przez nadgorliwych kretynow w mundurkach.. :? Napiszcie prosze za co dokladnie ten mandat i na podstawie jakiego dokladnie paragrafu.. I niby dlaczego zaglowki i jachty moga plywac, a kajty juz nie :shock:

Zadałem sobie trochę trudu i znalazłem akt prawny ,który to reguluje.

To Rozporządzenie nr 2/2010 Dyrektora Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej w Gliwicach:
§ 4 . 1. Na terenie ochrony pośredniej ujęcia wody, o którym mowa w § 2. pkt. 2,
wprowadza się następujące zakazy i ograniczenia:
bezpośredniej;
5) należy ograniczyć do niezbędnych potrzeb przebywanie osób niezatrudnionych przy
obsłudze urządzeń służących do poboru wody.
1) zakaz uprawiania sportów wodnych w tym kąpieli w wodach powierzchniowych
z wyjątkiem:
a) wędkarstwa na zasadach wynikających z przepisów o rybactwie śródlądowym,
b) żeglarstwa, na zasadach określonych w ust. 2;

2. Rekreacyjno sportowe
uprawianie żeglarstwa dopuszczone jest z następującymi
ograniczeniami:
b) na użytkach zielonych powyżej 60 kg N/ha w ciągu roku;
21) zakaz stosowania środków ochrony roślin za wyjątkiem tych, których stosowanie
w strefach ochronnych ujęć nie jest zabronione;
22) zakaz użytkowania sprzętu agrolotniczego do przeprowadzania zabiegów rolniczych;
23) zakaz na drodze nr 939 na odcinku PszczynaStrumień
przewozu drogowego towarów
niebezpiecznych, o których mowa w Rozporządzeniu Ministra Transportu z dnia
4 czerwca 2007 r. w sprawie towarów niebezpiecznych, których przewóz drogowy
podlega obowiązkowi zgłoszenia (Dz. U. 2007 Nr 107, poz. 742).
1) pływanie po zbiorniku dozwolone jest po uzyskaniu pisemnej zgody administratora
zbiornika;
2) administratorem wszystkich portów na zbiorniku jest administrator zbiornika wodnego tj.
Górnośląskie Przedsiębiorstwo Wodociąg ó w S . A . z s i e d z i bą w Katowicach ul.
Wojewódzka 19;
3) jednostki dopuszczone do pływania muszą być trwale oznakowane, posiadać na pokładzie
aktualną pisemną zgodę administratora zbiornika oraz polisę ubezpieczeniową od
odpowiedzialności cywilnej;
4) ilość jednostek pływających żaglowych dopuszczonych do pływania wynosi 50 sztuk, z tym
że jednocześnie na wodzie może znajdować się maksymalnie 30 sztuk;
5) każdorazowe wypłynięcie i powrót jednostek pływających do portu w Wiśle Wielkiej winno
być zgłoszone bosmanowi portu i odnotowane w księdze pływań;
6) zabronione jest użytkowanie silników spalinowych z wyjątkiem manewrów portowych
i powrotu najkrótszą drogą do portu w przypadku warunków atmosferycznych
uniemożliwiających pływanie z wykorzystaniem siły wiatru;
7) kontrolę nad ilością oraz sposobem użytkowania jednostek pływających prowadzi
administrator zbiornika;
8 do kontroli jednostek pływających na akwenie upoważnieni są:
a) Administrator zbiornika,
b) Policja,
c) WOPR;

Adam prawo jest sztywne i nic nie naciągniesz ,a pyskówką z Władzą nie wygrasz.
Poczytaj i sam sobie odpowiesz: http://dzienniki.slask.eu/WDU_S/2010/112/1811/Akt.pdf
Generalnie coś musimy zadziałać w tej kwestii bo szkoda takiej mega miejscówki :idea:

Awatar użytkownika
JanuszJ
Deska: Su 2
Latawiec: OZONE EDGE-13 OZONE C4-9
Kontaktowanie:

Post26 sie 2010, 21:15

Blesso super fotki z sesji z 24.08 jak zwykle.
Pozdrowienia dla ekipy.

Awatar użytkownika
szed
Deska: CF, North, Shin
Latawiec: Naish
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 31 razy
Kontaktowanie:

Post26 sie 2010, 21:18

Tomek,
odsylam Cie do strony 79 tego watku.. dywagowalismy juz w tym temacie. Poza tym polecam poczytac tez dokladnie ogolne prawo wodne, a przede wszystkim obowiazki administratora zbiornika co do odpowiedniego oznakowania i zabezpieczenia zbiornika. Nie chce mi sie duzo pisac ale wiem jedno.. gdybys sie odwolal i sprawa by trafila do sadu to wierz mi, ze wygralbys bez problemu sprawe. Ten zbiornik zeby egzekwowac te paragrafy, ktore pczytoczyles powinien byc praktycznie zamkniety (tak jak Dziecki albo i szczelniej) oraz oznakowany przy kazdej najmniejszej sciezce prowadzacej do lustra wody. A tak nie jest!

Awatar użytkownika
Krzysztof-L

Post26 sie 2010, 21:18

z powyższego wyglada, że dopuszczają zorganizowane pływanie, regaty etc.
Wątpię w nasze szanse, poza zabawą w kotka i myszkę przy pojazdach zostawionych na drodze, szkoda bo takie jak dziś pływanie w dobrym towarzystwie to kwintesencja tego sportu...
chociaż z drugiej strony - zakazany owoc...

arkonada
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post26 sie 2010, 21:30

art 194 pkt 11-kto nie stosuje się do zakazów, nakazów i ograniczeń obowiązujących w strefie ochronnej ujęcia wody albo w strefie ochronnej urządzeń pomiarowych podlega karze grzywny.śmiechu warte

Awatar użytkownika
szed
Kontaktowanie:

Post26 sie 2010, 21:47

§ 5. 1. Teren ochrony bezpośredniej ujęć wody należy ogrodzić, a na ogrodzeniu umieścić tablice zawierające informacje o ujęciu wody i zakazie wstępu osób nieupoważnionych;
2. Granice terenu ochrony pośredniej ujęć wód należy oznaczyć poprzez umieszczenie tablic zawierających informacje o ustanowieniu strefy;
3. W miejscach dostępu (dojazdu) do brzegów zbiornika należy umieścić tablice informujące o ograniczeniach w rekreacyjnym korzystaniu z wód zbiornika;
4. Wykonanie obowiązków wynikających z § 3 pkt 25 oraz § 5 ust. 13 należy do właściciela ujęcia (administratora zbiornika).

Nie wiem jak na tym nowym miejscu ale o ile pamietam na Maderze nie bylo odpowiednich tabliczek (poza zakazem wjazdu).

Awatar użytkownika
Krzysztof-L

Post26 sie 2010, 21:57

szed pisze:Nie wiem jak na tym nowym miejscu ale o ile pamietam na Maderze nie bylo odpowiednich tabliczek (poza zakazem wjazdu).

no pewnie, że nie ma, a te ręcznie malowane znaki trzeba po prostu usunąć :mrgreen:
zmorą Goczałkowic sa tzw. wędkarze, co tydzień zbieram z "mojej" łąki wór butelek po wódzie i piwie, pudełek po robakach i gorszego śmierdżącego syfu, nie wiem jak długo dam radę... wywiesiłem nawet tabliczkę z prośbą o zabieranie śmieci i podziękowaniem - z marnym skutkiem - zrobili pod nią śmietnik :oops:
ale kogo z władz to obchodzi...

Awatar użytkownika
robinm
Deska: Nobile, North
Latawiec: Nemesis, Bandit
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post26 sie 2010, 22:03

No ja jutro odpuszczam Goczałki na kilka dni, a na Pszczynkę nie jadę przy SW- szkoda czasu musi być prawie W żeby tam się dało pływać.
Wracam na stare śmieci czyli Dziećki, dziura w płocie jest jeszcze?

PS
Co do miejscowych donosicieli to szkoda gadać, domki nad samą wodą z dziurawymi szambami im nie przeszkadzają, k..wa co za dziwny kraj.

Awatar użytkownika
szed
Kontaktowanie:

Post26 sie 2010, 22:05

No to mniej wiecej tak jak gdyby policjant wlepil komus mandat za parkowanie na zakazie parkowania w przypadku gdy takowego znaku w tym miejscu nie bylo :lol: Lekki bezsens nie sadzicie? Polecam wydrukowac soobie te paragrafy, wziac ze soba na spot i w razie kolejnego przypierdalania sie i proby wlepiania mandatu (nie wiem na jakiej podstawie) wywalic je tym burakom na twarz lub lepiej nawet wyrecytowac. Mysle, ze wtedy juz nie beda tacy do przodu.

arkonada
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post26 sie 2010, 22:06

szed kij im w oko.temat trzeba załatwic inaczej.sami niebiescy radzili ze skoro jest nas duza grupa to podbic do wojewody z jakims pisemkiem i może cos gosciu wymysli skoro sam żegluje.jesli mogą żaglówki to co komu szkodzi. gdybysmy uiszczali nawet jakaś roczną opłate tak jak wedkarze to może cos by z tego wyszło

Awatar użytkownika
szed
Kontaktowanie:

Post26 sie 2010, 22:07

Robin, jesli walcza policja i mandatami to trzeba sie trzymac paragrafow i juz. Sprawa wg mnie jest prosta. A o odleglosci zabudowan tez co nieco pisze :)
Co do dziury w plocie na Dzieckach to generalnie cala brama to jedna wielka dziura :))).. zlomiarze chyba zrobili swoje hehe

Awatar użytkownika
szed
Kontaktowanie:

Post26 sie 2010, 22:13

arkonada pisze:szed kij im w oko.temat trzeba załatwic inaczej.sami niebiescy radzili ze skoro jest nas duza grupa to podbic do wojewody z jakims pisemkiem i może cos gosciu wymysli skoro sam żegluje.jesli mogą żaglówki to co komu szkodzi. gdybysmy uiszczali nawet jakaś roczną opłate tak jak wedkarze to może cos by z tego wyszło

..hehe.. aaaaa. czyli moze o zwykly haracz chodzi ;) (jak WS'y na Dzieckach maja z tym swoim stowarzyszeniem).. No spoko.. mozna i tak zlatwic sprawe. Nie mam nic przeciwko.
Mnie tylko wq.. tego typu praktyki roznych sluzb i 'organów'.., nie odpuszczam w tego typu przypadkach co skutkuje kilkoma juz sprawami w sadzie, ktore mi sie ciagna juz latami, ale pare juz wygralem, pare umozyli.. niby nie warto bo czas, nerwy itd.. ale inaczej nigdy nie bedzie lepiej w tym dziwnym kraju, a ja nie lubie jak mnie ktos 'rąbie'.. ze tak pewna reklame tv przytocze ;)

Awatar użytkownika
wieloryb
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post26 sie 2010, 22:20

Arkonada dobrze gada.
Jak pójdziemy na udry to nic z tego dobrego nie będzie.
Także malujcie jakieś pisemko. Ja się podpiszę obiema rękami.

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”