Latawce treningowe

Forum dla początkujących
masters1623

Post08 sie 2010, 15:09

Witam, chciał bym zacząć naukę kita i kupić latawiec treningowy i zastanawiam się jaki?

Który z nich był by odpowiedni??
komorowy latawiec treningowy CRAZY FLY ROOKIE 2010 3.0 m
czy
komorowy latawiec treningowy HQ Rush III Pro 250, czy możne jakiś inny ??
Bawiłem się w tym roku latawcem któremu się strasznie plątały linki i trzeba było 2-ga osobę aby go wystartować i więcej było wkurzania się i rozplątywania niż zabawy, szukam latawca którego bym mógł sam wystartować.

i czy warto kupić ta książkę??
Załączniki
1166342949.jpg
1166342949.jpg (30.25 KiB) Przejrzano 10110 razy

daga
Deska: F-one TX
Latawiec: F-one Bandit
Postawił piwka: 4 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post08 sie 2010, 15:20

Crazy Fly ma dobre latawce treningowe. Co masz na mysli startowanie samemu? Mnie jak upadnie to ciagne za jedna z linek i licze na to, ze latawiec odpali. Raczej nie ma z tym problemu, ale nie powinno byc zadnych przeszkod wiatrowych na ziemi, zeby ten latawiec mial szanse sie podniesc.
Pozdrawiam:)

Awatar użytkownika
NEMO
Deska: C.L.A.S.H. 138
Latawiec: Dice 10m, RS 14m
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 6 razy

Post08 sie 2010, 15:28

Kitesurfing to sport towarzyski,raczej zawsze przyda Ci się druga osoba,jak nie do startu latawca to będąc na wodzie powinien ktoś Cię obserwować gdyby coś sie stalo,jeśli jesteś samotnikiem hmmm lepiej poszukać innego sportu;) a tak poważnie latawiec o którym mówisz jest dobry na początek,ale tylko przez pierwszych "kilka godzin'',lepiej pójść na podstawowy kurs do jakiejś szkółki,tam mają takie latawce,nie będziesz musiał go kupować,kupisz sobie sprzęt odpowiedni do pływania. Jeśli jednak wolisz mieć własny,śmiało mogę Ci polecić treningówke HG Rush,solidnie wykonanie,fajny bar.
Czy warto kupić tą książkę? WARTO!

Awatar użytkownika
PanMarcepan

Post16 sie 2010, 11:31

A ja polece odwiedzenie landkiting.pl i tamtejsze forum ladowe :) Jesli chcesz kupic latawke na poczatek, ktora nie znudzi Ci sie po paru godzinach, to tam dowiesz sie wielu rzeczy o latawkach na lad.
Sam swoja przygode zaczalem od 3m fullpower'a i przeszedlem przez cala czesc landkiting i bardzo sie z tego ciesze :) Napewno plusem posiadania takiego ~3m latawca jest to, ze mozesz wciagac znajomych i pozniej nie musisz smigac sam :)
Co do sportu towarzyskiego to kolega Nemo ma jak najbardziej racje :) Wkoncu pozniej nie liczy sie tylko to, ze idziesz latac... ale z kim idziesz latac :) Acz i samotne wypady tez sie zdarzaja :P

masters1623

Post20 sie 2010, 10:45

Wolkensturmer Paraflex Trainer 3.1m BAR + MANETKI

A co sadzicie o tym latawcu?

Awatar użytkownika
kajoblady
Deska: NOBILE
Latawiec: Ozone Edge

Post31 sie 2010, 12:48

masters1623 pisze:Witam, chciał bym zacząć naukę kita i kupić latawiec treningowy i zastanawiam się jaki?

Który z nich był by odpowiedni??
komorowy latawiec treningowy CRAZY FLY ROOKIE 2010 3.0 m
czy
komorowy latawiec treningowy HQ Rush III Pro 250, czy możne jakiś inny ??
Bawiłem się w tym roku latawcem któremu się strasznie plątały linki i trzeba było 2-ga osobę aby go wystartować i więcej było wkurzania się i rozplątywania niż zabawy, szukam latawca którego bym mógł sam wystartować.

i czy warto kupić ta książkę??

Jeżeli chodzi o te dwa latawce to wybrałbym Crazy Fly-łatwo go samemu podnieść i fajnie lata :thumbsup:

Awatar użytkownika
luzszymon
Deska: NHP '11
Latawiec: C4/Catalyst
Kontaktowanie:

Post08 paź 2010, 11:43

A Paraflexa Sport na barze (1.6) ktoś ma/używał ?

Awatar użytkownika
luzszymon
Deska: NHP '11
Latawiec: C4/Catalyst
Kontaktowanie:

Post13 gru 2010, 00:17

luzszymon pisze:A Paraflexa Sport na barze (1.6) ktoś ma/używał ?

Zakupiłem. Lata bardzo fajnie. Polecam!

nevalon
Deska: Underground
Latawiec: Peter Lynn Escape, Fury, Swell
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post13 lut 2011, 17:51

Paraflex Sport - te latawce fajnie latają i są niedrogie. Paraflex Trainer 3.1m jest 4-linkowy, sprzedawany w zestawie z barem i manetkami. Dzięki temu możemy latać na dwa różne sposoby sterowania.

Łatwo wstają z ziemi i łatwo je obrócić.

HQ Rush III Pro też bardzo fajnie lata i dzięki trzeciej lince łatwo go obrócić, jednak ja bym proponował zastanowić się nad HQ Hydra. Ten latawiec również ma 3 linki i jest z barem, jest jednak zamkniętokomorowy. To pozwala zabrać go do wody - w przeciwieństwie do pozostałych treningówek ten po upadku do niej będzie można podnieść go z powrotem w powietrze. Dzięki temu można tą treningówką poćwiczyć np. bodydragi.

abel
Deska: kolorowa
Latawiec: duży
Kontaktowanie:

Post28 lut 2011, 13:10

hej \
nie znam się bardzo na tych całych technicznych parametrach ale posiadam CF rookie 3.0
i powiem że jest świetna!
przy wietrze 12-15knt potrafi z kapci wyrwać w powietrze :)
druga sprawa to to że jest bardzo szybka i zwrotna
kolega który posiada 5m pkd buster po zamienienu się na chwile szmatkami stwierdził(cytuje)
ŁOOOO k*&%@! ale to szybkie!
:lol:
polecam !

nevalon
Deska: Underground
Latawiec: Peter Lynn Escape, Fury, Swell
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post28 lut 2011, 13:17

Różnica prędkości między 5m a 3m dowolnego latawca będzie BARDZO mocno odczuwalna. Już nie liczę tego, że PKD Buster to nie jest demon prędkości ;-)

abel
Kontaktowanie:

Post01 mar 2011, 08:49

w każdym razie szmatke polecam :)

Awatar użytkownika
Kosa1337
Deska: su-2, spleene
Latawiec: ozone, NKB
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post25 mar 2011, 22:07

to mój pierwszy post więc się przywitam "ELO ELO":D

stałem się posiadaczem Wolkenstürmer Paraflex Sport 2.6 i jestem początkujący w tym sporcie. Odpalenie tego latawca bylo pierwszą moją stycznością z latawcami i się zdziwiłem że nawet taki mały latawiec potrafi mieć kopa.
Możecie mi doradzić jakieś cwiczenia które przybliżą mnie do posiadania czegoś wiekszego, jak możecie to opiszcie o co w tych cwiczeniach chodzi dokladnie i jak wykonać je poprawnie.

a i jeszcze jedno pytanie :D czy ten latawiec zalicza się do szybkich? Bo moim zdaniem popiernicza i to ostro :D

abel
Kontaktowanie:

Post27 mar 2011, 17:19

jeśli jest na barze(taki drążek) to popróbuj 8 kręcic
potem loopy (czyli 0 zataczasz latawcem)
potem zamknij oczy i spróbuj zgadnąć gdzie jest latawiec (chodzi o czucie latawca na barze)

to tyle

Awatar użytkownika
Kosa1337
Deska: su-2, spleene
Latawiec: ozone, NKB
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post28 mar 2011, 16:13

diękuje za odpowiedz.

posiadam bar do niego :D to jest latawiec 2 linkowy czy jest sens kupowanie trapezu do tak małego latawca? i jesli by to miało sens czy da się go podłączyć jakoś bo ten bar to tylko sam drażek...

i czy warto kupić taką książke ? http://allegro.pl/wake-pl-szkola-kite-k ... 06016.html

z góry dziękuje za odpowiedz

Wróć do „Pierwsze Kroki”