Pierwsza polska książka o kite: "SZKOŁA KITESURFINGU&qu

Kitesurfing i wszystko z nim związane.

Czy sądzisz że przydałaby się polska książka o kite?

tak
37
86%
nie
6
14%

Liczba głosów: 43

Awatar użytkownika
sampan
Kontaktowanie:

Post15 maja 2005, 23:21

Hmm ychm.. Dziękuję Agii. :D
A ja uważam, że książka jest potrzebna a najlepiej 2 lub trzy - treść sama się obroni a nawet jak będa tylko fotki - to też się sprzeda chociażby wśród gości, którzy zawsze marzyli o kajcie ale starczy im odwagi na tyle żeby tylko ksiażkę kupić. I nieważne czy będzie tam pełno bzdur czy tylko ciekawe opowiastki bo spece i tak wiedzą swoje a w szkólkach będą dawać "gówniarzom" do poczytania na odczepnego jak wiatr będzie za słaby - lepsze to niż rysowanie na piasku. Jestem nawet za wersją "Kitesurfing w weekend", która i tak na pewno powstanie bez względu na to czy się to nam podoba czy nie a jak ktoś pogardzi książką to papier ma przecież wiele zastosowań... :wink:
Dlatego piszcie wszyscy o wszystkim jak was stać - choćby tylko po to żeby wqrwić krytyków! :twisted:

Awatar użytkownika
Preston
Kontaktowanie:

Post15 maja 2005, 23:56

Kupiłbym taką książke... To dobry pomysł. W czerwcu mam zamiar nauczyć sie kite 8)
Pozdr

Awatar użytkownika
verbel
Kontaktowanie:

Post16 maja 2005, 20:43

moim zdaniem ksiazka to dobry pomysl ale jako forma rezume po kursie.. po zimie etc. by cos doczytac przed lataniem etc. bo niezawsze sie wyszttko pamieta zwlascza gdy jest sie nowym.. a dla zupelnie nowych to tez bedzie forma zachety by sporbowac swoich sil.. ja bym kupil taka ksiazke bo to zawsze dobrze miec.. a neta niewszedzie masz..mysle ze nawet gdyby mialo byc 500 sztuk wydanych to i tak warto... takie me zdanie :>

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post17 maja 2005, 07:51

Verbel chodzi o to, że 500 sztuk to mało jak dla większości wydawnictw. Nie opłacalne, albo przynajmniej bardzo drogie przy takim nakładzie...

Ale - ja tak sobie myślę, że mozna by było zrobić taką książkę... bardziej broszurkę z podstawowymi informacjami dla kursantów. Od zeszłego roku korci mnie również żeby zrobić prosty filmik szkoleniowy dla kursantów, którzy ukończyli kurs podstawowy i przed następnym sezonie, albo po nauce chcieliby sobie powtórzyć zdobyte informacje. Takie coś mogłoby byćsygnowane przez kiteforum.pl we współpracy ze szkółkami kite'owymi. Ostatecznie kiteforum.pl w pewnym stopniu wpływa na dopływ klientów do szkółek, więc takie działanie na pewno mobłoby być kolejnym, niezły sposobem promocji i szkółek, ale też i samego sportu... :think: Co myślicie :?:

Awatar użytkownika
Neykon
Deska: z OBI
Latawiec: ze Składnicy Harcerskiej
Dostał piwko: 1 raz

Post17 maja 2005, 08:02

onzo pisze:...
Co myślicie :?:

jest sens robic cos co juz jest na rynku :?:

Pablo pisze:"The Complete Kiteboarding Guide" to najbardziej kompletny film instruktarzowy, jaki do tej pory ukazał się na rynku. DVD zostało nagrane w 5 wersjach językowych i trwa 4 godziny. Materiał został podzielony na sekcje dla początkująych, średnio zaawansowanych i pro, tak więc bez względu na poziom zaawansowania na pewno znajdziesz tu wiele interesujących informacji. 37 rozdziałów DVD opisuje praktycznie wszystkie techniki związane z kitesurfingiem począwszy od podstawowych czynności związanych z przygotowaniem kite'a na lądzie, podczepieniem linek i pierwszymi body-dragami do najbardziej zaawansowanych trików znanych z zawodów PKRA jak choćby kiteloopy, handle-passy i board-offy.

Obrazek

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post17 maja 2005, 08:36

Wiem, wiem - i spodziewałem się, że ktoś zaraz odpowie. Ale myślę, że jest naprawdę wielu, którzy niekoniecznie mają ochotę na słuchanei tego po angielsku. Z drugiej strony może rzeczywiście warto zrobić polską wersję tego filmu zamiast bawić sięw coś zupełnie nowego. Ja mógłbym nawet siępodjąć próby tłumaczenia, ale przydałaby siędodatkowa konsultacja w razie czego...

Awatar użytkownika
sampan
Kontaktowanie:

Post17 maja 2005, 12:55

Broszurka a właściwie dobry skrypt z filmikiem jest bardzo dobrym pomysłem zwłaszcza z pomocą kiteforum.pl - można znacznie zbić koszty druku a zdjęcia zastąpić eleganckimi szkicami sytuacyjnymi. Oczywiście jak nie będzie super fotek to esteci się obrażą ale filmik by rekompensował brak koloru. W ostateczności może to być też wersja "pasjonacka" czyli praca zbiorowa z freecopyrightem do ściągnięcia z netu: drukowania i xerowania. Zakładając, że byłoby logo kiteforum lub nawet na rysunkach nazwa latawców (sponsoring jakiejś firmy) projekt mógłby być opłacalny a zajawkowicze podpisywaliby się pod swoimi poszczególnymi lekcjami. Oczywiście wymaga to też złożenia i odpowiedniej redakcji ale myślę, ze paru fachowców zawsze się znajdzie - nawet społeczników no nie? :lol:
Tak sobie tylko luźno myślę... :roll:

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post17 maja 2005, 13:48

Jako społecznik zgłaszam się ;)

Awatar użytkownika
Neykon
Deska: z OBI
Latawiec: ze Składnicy Harcerskiej

Post17 maja 2005, 14:10

onzo pisze:Jako społecznik zgłaszam się ;)

to ja tez :) jako fotomodel do Sekcji "Jak nie wolno postępować z Kitem" lub "Co robisz Zle" :lol:

Awatar użytkownika
Maverick
Kontaktowanie:

Post17 maja 2005, 14:16

Ney to ja bym ci pomógł w tym trudnym zadaniu!!

strazak
Latawiec: Rhino 12, Yarga 9, Naish 17
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 3 razy

Post17 maja 2005, 14:20

to ja też mógłbym co nieco zaprezentować z tego co robić żeby tak nie zrobić albo jak się wygląda po tym jak się zrobiło źle :lol:

Awatar użytkownika
Adamski_Ustka
Kontaktowanie:

Post17 maja 2005, 15:51

jak bedzie materiał to dawać cynk
pogadam to sie druknie

Awatar użytkownika
sampan
Kontaktowanie:

Post17 maja 2005, 16:39

Trzeba złożyć spis treści najlepiej w/g klasycznego systemu szkolenia i pogrzebać w archiwum bo większość tematów była rozwałkowana dość dokładnie. Oczywiście felietony własne + mapki i opisy spotów byłyby super dodatkiem. Dlaczego by nie opisać wszystkich szkółek kitowych w Polsce z wyszczególnieniem ich zalet? Myślę, że chętnie dorzuciłyby się do druku i jeszcze dodały sporo ciekawych materiałów... Koszty reklamy odliczą sobie w trakcie dystrybucji podręcznika, który mogą wliczać w cenę kursu. A jeśli każdy coś doda własnego to wszyscy będą to traktować jako współwłasność i chyba o to chodzi bo wiatr i woda też są wspólne a do tego jeszcze ta pasja, która trzyma nas jak w imadle :D
To do kogo zrzucamy dane? :wink:

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post18 maja 2005, 09:11

Z tymi szkółkami to bym uważał, bo może powstać jakiś spór kto oceniał każdą po kolei. Można jednak założyć, że każda szkółka, która się zgłosi ma przydzieloną jedną stronkę na reklamę...

Myślę, że aby to ruszyć trzeba by było mieć zgodę Pablo bo to on ostatecznie płaci za serwer kiteforum.pl.

Pablo co sądzisz :?:

Ja 17 czerwca bronię pracy magisterskiej, a potem to mogę z tym ruszyć...

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post09 cze 2005, 02:54

elo
widze ze temat cieply;)
ale..
im więcej ludzi do tego - tym berdziej ..nic z tego:(elka pomoc
już to przerobiem 2 lata temu;)

ja niestety nie mam wplywu od listopada 04 na dalsze losy ksiązki
ale jest ona w ODPOWIEDNICH rękach, więc ..wyjdzie:)
..choćby miala liczyć 50 nakladu i pochlonąć mojego passata88;)

ale wszelka pomoc przy wznowieni06u mile widziana:)

ps ONZO: Ty i tak JUZ pomogeś, choć nawet o tym nie wiesz;)
podobnie jak AIRMAN

dzięki!!

elo

Wróć do „Forum Główne”